Kakva su vasa iskustva sa Blackberry bold-om?
Meni je ona "kuglica" na njemu naprosto užasna, doduše koristio sam ga par minuta, ali mi se čini da se nikada ne bih navikao na nju...
E hoce neko da mi objasni kod BB-a. Koja je fora u nekim njihovim servisima a koja sa GPRS-om? Kad sta koristi i kako to tarifiraju?
Koliko mi je poznato za BB paltformu ne postoji GPS software sa Off Line mapama, tj trenutna mapa se učitavaju sa neta on-line.
Za takvo rešenje je google maps sasvim OK.
Bez ovih servisa mozes da koristis obican gprs ali tije potreban neki browser tip opera jer browser nije aktivan bez nekog od blackberry servisa.
Evo da se i ja kao korisnik prikljucim sa jednim razjasnjenjem. Ovo sto Zocha kaze nije sasvim tacno buduci da mozete koristit gprs sa originalnim browser-om. Ja sam inace na Mts-u i nemam BIS i BES vec sam kalasican postpaid korisnik. Ono sto jos nisam uspeo da podesim je 3G i za to cu se prosetati do poslovnice pa cu javiti ima li nekih rezultata. MMS takodje radi normalno. Inace telefon je odlican, nek vas ne zavara 65000 boja jer je rezolucija duplo veca od recimo nokie e71, tako da je slika fenomenalna. Bradavica je tek prica za sebeNe znam kako sam do sada funkcionisao bez iste
)) Meni se recimo ne svidja to sto je poklopac baterije po malo labav i ugiba se pod pritiskom te pomalo krcka ali sve su svemu sam prezadovoljan.
Kao sto smo rekli - BB bez BIS-a je kanta.
Plati BIS i neces se toliko muciti![]()
Ako je neko koristio brdo telefona onda je to on. :d
Ja bih mu verovao na reč![]()
Ok upravu si, ali koliko to kosta? A druga stvar je zasto nemogu da podesim Nimbuzz ili neku drugu aplikaciju.... Nemoguce da telefon radi samo na BIS! Mora da postoji neki hack. Sve ove third-party aplikacije rade iskljucivo na WiFi i nema nikakve veze sa BIS-om. Jedina stvar je email ako hoces da koristis ili Blackberry maps... ali ima drugih programa koje mozes da koristis bez BIS-a samo treba da nadjes.
Meni treba neko ko zna ili je koristio te third party programe i zna koja su podesavanja na BB da bih propustio protok podataka na net...
Nemoj molim te da mi pricas da je strava kad se plati... sve je to super, ali zivimo u Srbiji. Ako nemas telefon i nisi probao nista, nemoj da komentarises.
uspeo da ozivim moj Blackberry Pearl koji sam imao dok Vip jos nije bio u Srbiji niti je iko znao na nasem trzistu sta je to BB i sta je to BIS).
Ja sam probao Storm, 8800, Perl, Bold i jos neke koji ce tek doci u Srbiju, veruj mi da znam o cemu pricam. Takodje sam u rukama uvek imao modele koji ce tek da se pojave na trzistu ili su jos uvek u test fazi
Moras da shvatis da Blackberry nije samo telefon, to je paket koji se sastoji od servisa (push mail na primer) i uredjaja. Ti imas uredjaj ali nemas servis. Samim tim, dobar deo tog telefona je beskoristan jer zahteva servis - bilo BIS ili nesto drugo.
Vip, Telenor - kod njih mozes naci cene za BIS. To sto ti/mi zivimo u Srbiji nema apsolutno nikakve veze sa ovom pricom. Bez obzira na to sto zivis u Srbiji, model poslovanja RIM-a je isti. Hacka nema, taj telefon je napravljen i namenjen samo jednoj ciljnoj grupi i to je to.
Elem, postoji nacin da manuelno setujes GPRS ako to vec nisi uradio - u TCP podesavanjima nacices 3 polja koja se ticu toga (apn, user, pass). Kad to popunis, stvari ce se malo srediti ali ti, recimo, interni browser nece raditi (zahtevace BIS) dok Opera hoce. Probaj tako pa javi sta si uspeo da uradis (ja sam ovako, na primer, uspeo da ozivim moj Blackberry Pearl koji sam imao dok Vip jos nije bio u Srbiji niti je iko znao na nasem trzistu sta je to BB i sta je to BIS).
Ja sam probao Storm, 8800, Perl, Bold i jos neke koji ce tek doci u Srbiju, veruj mi da znam o cemu pricam. Takodje sam u rukama uvek imao modele koji ce tek da se pojave na trzistu ili su jos uvek u test fazi
Moras da shvatis da Blackberry nije samo telefon, to je paket koji se sastoji od servisa (push mail na primer) i uredjaja. Ti imas uredjaj ali nemas servis. Samim tim, dobar deo tog telefona je beskoristan jer zahteva servis - bilo BIS ili nesto drugo.
Vip, Telenor - kod njih mozes naci cene za BIS. To sto ti/mi zivimo u Srbiji nema apsolutno nikakve veze sa ovom pricom. Bez obzira na to sto zivis u Srbiji, model poslovanja RIM-a je isti. Hacka nema, taj telefon je napravljen i namenjen samo jednoj ciljnoj grupi i to je to.
Elem, postoji nacin da manuelno setujes GPRS ako to vec nisi uradio - u TCP podesavanjima nacices 3 polja koja se ticu toga (apn, user, pass). Kad to popunis, stvari ce se malo srediti ali ti, recimo, interni browser nece raditi (zahtevace BIS) dok Opera hoce. Probaj tako pa javi sta si uspeo da uradis (ja sam ovako, na primer, uspeo da ozivim moj Blackberry Pearl koji sam imao dok Vip jos nije bio u Srbiji niti je iko znao na nasem trzistu sta je to BB i sta je to BIS).
Ne vredi.... moracu da ga bacim na prodaju. Bezkoristan je bez Blackberry Service-a....
BB Browser mi radi. Opera mi radi. (pricam na wifi), mogu da streamujem youtube bez problema ALI samo na razlicitim mrezema, (koliko sam saznao mora da se podesi ruter), kuci nemogu da streamujem YouTube ali na faksu i na njihovoj mrezi mogu...
Izgleda da svi programi koji se downloaduju (Maps, Nimbuzz, Skype, Facebook for blackberry) traze data service, tj BIS ili BES. sto je po meni njesra... ali nemogu da verujem da nepostoji nijedan program ili third-party aplikacija koja koristi samo wifi. Do sad sam samo uspeo Operu i BB Browser da podesim i rade super.
Garmin i BB Maps traze Data service da bih konstantno skidalo mape sa servera i POI koji se azuriraju, naravno i ovo se placa pored data service. Mislim wtf?
Telefon je bruka, i nemogu da poverujem ili dopustim sebi da poverujem da je beskoristan bez BIS-a ili BES-a... zato sam pitao nase ljude da li nesto znaju. Ti mi zvucis kao osoba koja zna, posto na crackberry i drugim forumima su n00bie-s!
@Vox
BB je BlackBerry
BES je Blackberry Enterprise Server
BIS je Blackberry Internet Service
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari