Šta je novo?

Blackberry bold - iskustva?

Hoćeš koristiti BIS/BES servise, il' ti treba da bi imao telefon drugačiji od drugih?

Koliko mi je poznato za BB paltformu ne postoji GPS software sa Off Line mapama, tj trenutna mapa se učitavaju sa neta on-line.

Za takvo rešenje je google maps sasvim OK.

Meni je ona "kuglica" na njemu naprosto užasna, doduše koristio sam ga par minuta, ali mi se čini da se nikada ne bih navikao na nju...

Meni je ona "kuglica" na njemu naprosto užasna, doduše koristio sam ga par minuta, ali mi se čini da se nikada ne bih navikao na nju...

Heh.. Ja sam mislio da nema gore stvari od te "kuglice" dok nisam poceo da koristim BB. Sada tesko da bih mogao da se odvojim od njega.

Na prvi pogled mi je delovalo kao zanimljivo, nakon par minuta sam hteo da ga razbijem, ali nije moj, pa... :D Šalu na stranu, navika je čudo, iskreno mislim da ne bih uspeo, ali nikad ne reci nikad... :wave:

Gresis, ta bradavica :D je super stvar.

Baš sam se ponovo danas video sa tim drugarom čiji je telefon, kaže da je milina raditi sa "bradavicom" :D Kažem ja njemu "svaka čast, ja to nikad ne bih mogao..." A on kaže "lako je navići se na nešto dobro" ;)

Kuglica mi je delovala cudno u pocetku. Ipak, ko je koristio E50 zna da se na sve moze navici :)

E hoce neko da mi objasni kod BB-a. Koja je fora u nekim njihovim servisima a koja sa GPRS-om? Kad sta koristi i kako to tarifiraju?

E hoce neko da mi objasni kod BB-a. Koja je fora u nekim njihovim servisima a koja sa GPRS-om? Kad sta koristi i kako to tarifiraju?

Da bi korisito Inetrnet sa sve push mailom treba ti BIS (Blackberry Internet Service). Svaki od domaćih mobilnih operatera nudi BIS kao dodatak na neki postpaid. Imaš pretplatu sa uključenom određenom količinom prenešenih podataka. Svaku količinu preko toga plaćaš koliko potrošiš.

Ima i BES (Blackberry Enterprise Services). U to je uključen mnogo veći broj servisa ali je predviđen firmama koje unutar svog organizovanja poseduju takav sistem pa zaposleni i "u pokretu" imaju kompletan pristup.

Bez ovih servisa mozes da koristis obican gprs ali tije potreban neki browser tip opera jer browser nije aktivan bez nekog od blackberry servisa.

Koliko mi je poznato za BB paltformu ne postoji GPS software sa Off Line mapama, tj trenutna mapa se učitavaju sa neta on-line.

Za takvo rešenje je google maps sasvim OK.

Google maps je dobar skroz samo nema mogucnost navigacije. Samo pokazuje gde ste tren utno locirani. Ja koristim AmAze besplatni software za navigaciju http://www.amazegps.com/welcome.php. Malo treba da se navikne na organizaciju opcija ali radi super...Podrzava cak i srpski jezik.

Poslednja izmena:
Bez ovih servisa mozes da koristis obican gprs ali tije potreban neki browser tip opera jer browser nije aktivan bez nekog od blackberry servisa.

Evo da se i ja kao korisnik prikljucim sa jednim razjasnjenjem. Ovo sto Zocha kaze nije sasvim tacno buduci da mozete koristit gprs sa originalnim browser-om. Ja sam inace na Mts-u i nemam BIS i BES vec sam kalasican postpaid korisnik. Ono sto jos nisam uspeo da podesim je 3G i za to cu se prosetati do poslovnice pa cu javiti ima li nekih rezultata. MMS takodje radi normalno. Inace telefon je odlican, nek vas ne zavara 65000 boja jer je rezolucija duplo veca od recimo nokie e71, tako da je slika fenomenalna. Bradavica je tek prica za sebe:) Ne znam kako sam do sada funkcionisao bez iste:))) Meni se recimo ne svidja to sto je poklopac baterije po malo labav i ugiba se pod pritiskom te pomalo krcka ali sve su svemu sam prezadovoljan.

Evo da se i ja kao korisnik prikljucim sa jednim razjasnjenjem. Ovo sto Zocha kaze nije sasvim tacno buduci da mozete koristit gprs sa originalnim browser-om. Ja sam inace na Mts-u i nemam BIS i BES vec sam kalasican postpaid korisnik. Ono sto jos nisam uspeo da podesim je 3G i za to cu se prosetati do poslovnice pa cu javiti ima li nekih rezultata. MMS takodje radi normalno. Inace telefon je odlican, nek vas ne zavara 65000 boja jer je rezolucija duplo veca od recimo nokie e71, tako da je slika fenomenalna. Bradavica je tek prica za sebe:) Ne znam kako sam do sada funkcionisao bez iste:))) Meni se recimo ne svidja to sto je poklopac baterije po malo labav i ugiba se pod pritiskom te pomalo krcka ali sve su svemu sam prezadovoljan.

Sto se tice 3G - moras da imas data plan da bi ti radio. Ako imas, i ako si u domenu gdje je 3G podrzan, telefon ce sam da se prebaci. Slicno vazi i za Wi-Fi (- kad si u Wi-Fi domenu, telefon se prebaci (pod pretpostavkom da je Encryption Key vec unesen).

Sto se tice telefona, slazem se..kvalitet je super, tastatura idealna za kucanje emailo-va, MMS, SMS i sl. To sa poklopcom je malo cudno, moj je skroz ok..Meni se najvise svidja mogucnost otvarnja i editovanja dokumenta kao sto su Word, PDF, PPT ili Excel. Cak sam nasao i aplikaciju da printam na printer koji je na WiFi..Inace ima super aplikacija besplatno da se skinu na internetu...Ja sam dodao mikroSD karticu od 4 Gb tako da imam tonu prostora za aplikacije, MP3 i ostalo. Ma haos!

Jos nesto - Ja sam poredio Bold sa iPhone...IPhone je vise za tinejdzere, slikice, muzika i ostale trice..nije bas za ozbiljne korsnike koji bi da imaju email u realnom vremenu, kalendar, instant business komunikaciju, otvaranje i editovanje dokumenata... IPhone cak nema obicnu opciju tipa teks cut/copy/paste. Tek nova verzija OS-a ce da rsi ovaj problem...

Ja bih voleo da znam da li postoji negde neki forum za aplikacije, dodatke, pitanja ili slicno vezano za Bold...

Kupio sam telefon mnogo je zaj****... toliko stvari moras da podesavas, i toliko programa su NEkompatabilni da neznam sta da radim...

5 sati sam utrosio sam da ga povezem na svoj WiFi kuci, podesavanja rutera, nedodeljivanje IP-a mislim haos!

Sad kad konacno radi WiFi, nemogu Nimbuzz da pokrenem. Testing your connection... ERROR!

Nemam nikakav program za navigaciju, instalirao sam google maps kaze nemoze da koristis bez data plana (necu da placam, zasto imam wifi?), Nimbuzz nemoze da nadje konekciju. Hvala bogu Opera i BB Browser rade savrseno.

"Bradavica" je super, stvarno je nesto sto su trebali jos ranije da ugrade! Slika filmova mogu i u HD i FENOMENALNA je!

Zvuk fantastican, samo je kamera malo njesra...

Kao sto smo rekli - BB bez BIS-a je kanta.
Plati BIS i neces se toliko muciti :)

Kao sto smo rekli - BB bez BIS-a je kanta.
Plati BIS i neces se toliko muciti :)

Ok upravu si, ali koliko to kosta? A druga stvar je zasto nemogu da podesim Nimbuzz ili neku drugu aplikaciju.... Nemoguce da telefon radi samo na BIS! Mora da postoji neki hack. Sve ove third-party aplikacije rade iskljucivo na WiFi i nema nikakve veze sa BIS-om. Jedina stvar je email ako hoces da koristis ili Blackberry maps... ali ima drugih programa koje mozes da koristis bez BIS-a samo treba da nadjes.

Meni treba neko ko zna ili je koristio te third party programe i zna koja su podesavanja na BB da bih propustio protok podataka na net...

Nemoj molim te da mi pricas da je strava kad se plati... sve je to super, ali zivimo u Srbiji. Ako nemas telefon i nisi probao nista, nemoj da komentarises.

Ako je neko koristio brdo telefona onda je to on. :d

Ja bih mu verovao na reč ;)

pa onakvog kvaliteta kakav je u bioskopu, nepostoji nacin da se gleda kuci

Ok upravu si, ali koliko to kosta? A druga stvar je zasto nemogu da podesim Nimbuzz ili neku drugu aplikaciju.... Nemoguce da telefon radi samo na BIS! Mora da postoji neki hack. Sve ove third-party aplikacije rade iskljucivo na WiFi i nema nikakve veze sa BIS-om. Jedina stvar je email ako hoces da koristis ili Blackberry maps... ali ima drugih programa koje mozes da koristis bez BIS-a samo treba da nadjes.

Meni treba neko ko zna ili je koristio te third party programe i zna koja su podesavanja na BB da bih propustio protok podataka na net...

Nemoj molim te da mi pricas da je strava kad se plati... sve je to super, ali zivimo u Srbiji. Ako nemas telefon i nisi probao nista, nemoj da komentarises.

Ja sam probao Storm, 8800, Perl, Bold i jos neke koji ce tek doci u Srbiju, veruj mi da znam o cemu pricam. Takodje sam u rukama uvek imao modele koji ce tek da se pojave na trzistu ili su jos uvek u test fazi :)

Moras da shvatis da Blackberry nije samo telefon, to je paket koji se sastoji od servisa (push mail na primer) i uredjaja. Ti imas uredjaj ali nemas servis. Samim tim, dobar deo tog telefona je beskoristan jer zahteva servis - bilo BIS ili nesto drugo.
Vip, Telenor - kod njih mozes naci cene za BIS. To sto ti/mi zivimo u Srbiji nema apsolutno nikakve veze sa ovom pricom. Bez obzira na to sto zivis u Srbiji, model poslovanja RIM-a je isti. Hacka nema, taj telefon je napravljen i namenjen samo jednoj ciljnoj grupi i to je to.

Elem, postoji nacin da manuelno setujes GPRS ako to vec nisi uradio - u TCP podesavanjima nacices 3 polja koja se ticu toga (apn, user, pass). Kad to popunis, stvari ce se malo srediti ali ti, recimo, interni browser nece raditi (zahtevace BIS) dok Opera hoce. Probaj tako pa javi sta si uspeo da uradis (ja sam ovako, na primer, uspeo da ozivim moj Blackberry Pearl koji sam imao dok Vip jos nije bio u Srbiji niti je iko znao na nasem trzistu sta je to BB i sta je to BIS).

Poslednja izmena:
Ja sam probao Storm, 8800, Perl, Bold i jos neke koji ce tek doci u Srbiju, veruj mi da znam o cemu pricam. Takodje sam u rukama uvek imao modele koji ce tek da se pojave na trzistu ili su jos uvek u test fazi :)

Moras da shvatis da Blackberry nije samo telefon, to je paket koji se sastoji od servisa (push mail na primer) i uredjaja. Ti imas uredjaj ali nemas servis. Samim tim, dobar deo tog telefona je beskoristan jer zahteva servis - bilo BIS ili nesto drugo.
Vip, Telenor - kod njih mozes naci cene za BIS. To sto ti/mi zivimo u Srbiji nema apsolutno nikakve veze sa ovom pricom. Bez obzira na to sto zivis u Srbiji, model poslovanja RIM-a je isti. Hacka nema, taj telefon je napravljen i namenjen samo jednoj ciljnoj grupi i to je to.

Elem, postoji nacin da manuelno setujes GPRS ako to vec nisi uradio - u TCP podesavanjima nacices 3 polja koja se ticu toga (apn, user, pass). Kad to popunis, stvari ce se malo srediti ali ti, recimo, interni browser nece raditi (zahtevace BIS) dok Opera hoce. Probaj tako pa javi sta si uspeo da uradis (ja sam ovako, na primer, uspeo da ozivim moj Blackberry Pearl koji sam imao dok Vip jos nije bio u Srbiji niti je iko znao na nasem trzistu sta je to BB i sta je to BIS).

BB Browser mi radi. Opera mi radi. (pricam na wifi), mogu da streamujem youtube bez problema ALI samo na razlicitim mrezema, (koliko sam saznao mora da se podesi ruter), kuci nemogu da streamujem YouTube ali na faksu i na njihovoj mrezi mogu...

Izgleda da svi programi koji se downloaduju (Maps, Nimbuzz, Skype, Facebook for blackberry) traze data service, tj BIS ili BES. sto je po meni njesra... ali nemogu da verujem da nepostoji nijedan program ili third-party aplikacija koja koristi samo wifi. Do sad sam samo uspeo Operu i BB Browser da podesim i rade super.

Garmin i BB Maps traze Data service da bih konstantno skidalo mape sa servera i POI koji se azuriraju, naravno i ovo se placa pored data service. Mislim wtf?

Telefon je bruka, i nemogu da poverujem ili dopustim sebi da poverujem da je beskoristan bez BIS-a ili BES-a... zato sam pitao nase ljude da li nesto znaju. Ti mi zvucis kao osoba koja zna, posto na crackberry i drugim forumima su n00bie-s!

@Vox
BB je BlackBerry
BES je Blackberry Enterprise Server
BIS je Blackberry Internet Service

Ne vredi.... moracu da ga bacim na prodaju. Bezkoristan je bez Blackberry Service-a....

Vezano za drugi paragraf gore - kad nemas BIS, jedina stvar sto ne radi je corporate push email servis, tj ne mozes da primas email poruke (ali samo one koje idu preko BIS servera. Email kao sto je gmail, yahoo, hotmail, msn, itd. radi normalno). Mi u porodici imamo tri blackbarry telefona, Bold, Pearl i Curve. Na Bold-u imam BIS servis a za druga dva imam najobicniji data plan. I sa data plan, web, i ostale aplikacije koje smo skinuli sa Web-a rade sasvim normalno.

Ne vredi.... moracu da ga bacim na prodaju. Bezkoristan je bez Blackberry Service-a....

I biloo koji drugi PDA telefon ukljucujuci iPhone je beskoristan (za data i internet) bez Data servisa. Da ponovim, na BB ti NE TREBA BIS ili BES za internet pristup. BIS je samo za pristup kompanijskim mrezama za dobijanje email-a...

BB Browser mi radi. Opera mi radi. (pricam na wifi), mogu da streamujem youtube bez problema ALI samo na razlicitim mrezema, (koliko sam saznao mora da se podesi ruter), kuci nemogu da streamujem YouTube ali na faksu i na njihovoj mrezi mogu...

Izgleda da svi programi koji se downloaduju (Maps, Nimbuzz, Skype, Facebook for blackberry) traze data service, tj BIS ili BES. sto je po meni njesra... ali nemogu da verujem da nepostoji nijedan program ili third-party aplikacija koja koristi samo wifi. Do sad sam samo uspeo Operu i BB Browser da podesim i rade super.

Garmin i BB Maps traze Data service da bih konstantno skidalo mape sa servera i POI koji se azuriraju, naravno i ovo se placa pored data service. Mislim wtf?

Telefon je bruka, i nemogu da poverujem ili dopustim sebi da poverujem da je beskoristan bez BIS-a ili BES-a... zato sam pitao nase ljude da li nesto znaju. Ti mi zvucis kao osoba koja zna, posto na crackberry i drugim forumima su n00bie-s!

@Vox
BB je BlackBerry
BES je Blackberry Enterprise Server
BIS je Blackberry Internet Service

Za streaming ti ne treba BIS or BES. Ja cu bas da provjerim kod mene kuci jel te aplikacije sto pominjes rade samo na WIFI pa cu ti javiti. ALi pazi jos jednu stvar kad si kuci vidi jel WIFI ikonica u gornjem desnom uglu bele boje ili je onako, siva...desi se cesto (ne znam zasto) da se telefon ne nakaci automatski na tvoju kucnu mrezu iako pokazuje ime mreze u vrhu ekrana. U ovom slucaju WIFI ikona je siva sto znaci da telefon "vidi" WIFI mrezu ali nije aktivna. U tom slucaju tvoje aplikacije naravno nece raditi jer nemas internet pristup. Kad vidim to kod mene, ja samo iskljucim/ukljucim WIFI i odmah proradi. Meni se cini da je to bug...

Poslednja izmena od urednika:
Ljudi mene nesto zanima , da li ima kod nas u Bg-u da se udje u radnju i kupi Blackberry kao za bilo koji drugi mob? Ili to samo postoji na onu foru preko vipa, telenora i tako to, malo mi to nije jasno? I ako postoji da se kupi normalno u radnjama koje su cene otprilike?

"BlackBerry" NIJE TELEFON, "BlackBerry" je SERVIS/USLUGA! "BlackBerry Handheld Device" je uređaj koji ti omogućava korišćenje BlackBerry servisa (i usput i telefoniranje).

Tako je to RIM pozicionirao i tako stvari funkcionišu. Obzirom da servis možeš dobiti samo od provajdera, telefoni se legalno mogu kupiti (svuda u svetu) samo od provajdera. Nema prodavnice koja prodaje BB uređaje bez ikakve pozadine od strane operatera.

Nazad
Vrh Dno