Šta je novo?

MacOS X 10.5.x (x86 Leopard) – kompatibilan PC (hw, tips & tricks)

Ja imam jedan problemcic koji vidim po prvi put a odnosi se na sledece - kada prevucem neki file u trash javlj mi neki error -61, kaze mi da nemam permision i nece da zavrsi radnju nego jednostavno ignorise.
U cemu je caka i kako da podesim permision da mogu da brisem ono sto mi ne treba. Napominjem da sam u disc utility odradio repair permision ali to nista nije promenilo.

Briši iz terminala.

komanda za fajl

komanda za folder

i naravno ako neće da isprazni traj čak ni sa upotrebom command dugmeta (aka win) onda može komanda
rm -vf ~/.Trash/*

Naravno ako zatreba da se odradi nešto kao admin onda samo dodaš

:wave:

Meni je najzad proradio ovaj novi iAtkos i sto je najbolje radi i update, bez poblema se update-ovao sa 10.5.5 na 10.5.6
Problem je bio sto nisam izabrao u toku instalacije IDE AHCI, jedino sam instalirao sa iPC dvd-a patch za prikaz stanja baterije jer ovaj iz iAtkos-a nije radio.
Ne radi mi (koliko sam do sada primetio) jedino citac kartica, i touchpad kad ga podignem iz sleep moda, dok usb mis radi i posle sleep-a.
Instalirao sam mac na laptopu bar 10 puta i probao sam i iPC i iAtkos, :) i bolje mi se svidja iAtkos jer ima ovaj SMBIOS: EFI AIR koji je za laptop i iz prve mi je prepoznao da imam touchpad.
I jedan i drugi izgledaju kao pravi mac-ovi, cak ni iAtkos nema vise onu crvenu jabuku.

Imam samo jedno pitanje, kako mogu da koristim darwinov boot managera da postavim window kao default os, sada mi krece mac ako ne izaberem nesto drugo u prvih 5 sekundi.
Mogu da koristim acronis-ov boot manager ali darwin mi se svidja jer je brzi.

Poslednja izmena:
Evo da dodam još malo komponenti u bazu. Dakle, juče instaliran iPC 10.5.6 na slijedeće komponente:

Gigabyte GA-EP45-DS3LR (ICH10R)
Intel Pentium E2180 @ 2.70 (300*9)
2x1GB Kingston DDR2-800
Asus nV 8600gt 256MB PCI-E
SATA HDD 2x160GB + 2x250GB
3Com 3C905 PCI mrežna kartica
Asus DVD-616 IDE + Pioneer DVR-115DBK IDE
Logitech PS/2 tastatura + Logitech USB miš

Selektovano:
- Intel ICH10 SATA support: sve radi,
- JMicron ATA for JMicron IDE: sve radi (ostalo da se istestira snimanje, ali to od ponedeljka),
- ALC888 na ploči: probano sa svim drajverima, nijedan ne radi (6 komada ima čini mi se),
- Realtek R1000 za RTL8111C na ploči, 3Com radi sa postojećim drajverima u sistemu (bilo bi čudno da ne radi): dakle, sve radi,
- nV Darwin 256MB: sve je operativno i fully supported,
- Patched USB drivers: sve radi (neki mali crni Transcend JetFlash 512MB i WD Passport 120GB),
- IOUSBMassStorageFix,
- SATA Drive Icon Fix (New): radi,
- Dual Boot Time Sync,
- Shutdown/Restart Fix,
- Verbose Mode: radi (plus dodatak u com.apple.Boot.plist fajlu za rezoluciju - "Graphics Mode"="1600x1200x32"),
- PS/2 Keyboard Fix: radi,
- AppleSMBIOS ToH: About this Mac sada pokazuje pravi procesor, njegovu brzinu i informacije o memoriji (odnosno u More sve prikazuje, jedino se slotovi memorije ne vide, ali ispravno pokazuje količinu i brzinu memorije).

Eto, ostalo mi je još da se izborim sa zvukom i sve je onda potpuno operativno.

Sad mi je ostalo još kod kuće da namjestim Hackintosh na Maximus II Formulu (zasad mi se restartuje još prije učitavanja grafike, tako da nisam otkrio gdje je problem, ali se radi na tome.)

Pozdrav.

PS: I sretno svima, naravno. ;) :wave:

^ ALC889a ce raditi provereno ;)

Samo kad instalirash drajvere u system preferences > sound > izaberi internal speakers.

Takodje ako ti prijavljuje u uglu mali zvuchnik probaj ovo gore navedeno.

On po difoltu postavlja neke svoje, a ja sam ovo sasvim sluchajno provalio :)

Hvala na informaciji, probavam sutra, pa javljam. :wave:

u 10.5.5 mrezna mi je proradila posle kombinacije drajvera i "PCCard.10.5.2.Beta2.pkg"

medjutim sad u 10.5.6 posle instaliranja ovogo pccarda, mac os zabada. jel ima neka zamena za to za 10.5.6?

Pomoc!

Dakle imam:
Gygabyte GA-P35-DS3L
intel dualcore [email protected] GHZ
Sb live 5.1
Nvidia 9600 gt
lan kartica integrisani gigabitni lan valjda Realtek nisam siguran
Probao sam ideneb 10.5.6. i instalacija prvi put je stigla skoro do kraja ,ali se zaledila,komp se rebootovao i pisalo je boot0 error iako sam imao istaliran Xp i 7-icu,drugi pokusaj je prosao bez pucanja instalacije ali opet ista greska pri bootu(mislim da sam selektovao prave drajvere za svoju konfu - nvinjector,ich8.sb(kx),nisam siguran za lan,i za kernel tj, za cpu da li treba voodoo ili ne).Windows boot sam popravio pomocu Linux Grub-a...HELP!!!!

Dakle imam:
Gygabyte GA-P35-DS3L
intel dualcore [email protected] GHZ
Sb live 5.1
Nvidia 9600 gt
lan kartica integrisani gigabitni lan valjda Realtek nisam siguran
Probao sam ideneb 10.5.6. i instalacija prvi put je stigla skoro do kraja ,ali se zaledila,komp se rebootovao i pisalo je boot0 error iako sam imao istaliran Xp i 7-icu,drugi pokusaj je prosao bez pucanja instalacije ali opet ista greska pri bootu(mislim da sam selektovao prave drajvere za svoju konfu - nvinjector,ich8.sb(kx),nisam siguran za lan,i za kernel tj, za cpu da li treba voodoo ili ne).Windows boot sam popravio pomocu Linux Grub-a...HELP!!!!

Kalyway je najbolji za tvoj komp....lan ce ti raditi bez ikakvih dodatnih drivera...jedino ces se malo patiti dol instaliras update do 10.5.6 ....evo male pomoci http://www.insanelymac.com/forum/index.php?showtopic=108450

LAN je najmanji problem. Instaliraj bez drajvera za graficku, samo ICH, i probaj da srezes disk na najmanjoj brzini. A LAN treba da radi sa bilo kojom distribucijom.

Samo da javim da je audio proradio tek nakon instalacije paketa namijenjenog za Foxconn DualVSTA ploču sa ALC888.

Moze li da se odradi repair leoparda, tako da on npr. opravi samo ono sto eventualno nije dobro, a da ne moram ponovo da instaliram isti (kao sto npr. na windowsima postoji opcija repair)?
Ako to moze da se odradi, kako moze?
Nervira me to sto ne mogu da prevlacenjem ikonice u trash izbrisem ono sto mi ne treba, pa bih da probam da nekako opravim taj nedostatak.

Inace zahvaljujem zendraqli na pomoci, ali bih ipak voleo da to radim na neki jednostavniji nacin (sto bi rekli drag&drop) nego koriscenjem terminala.

Ljudi ako moze pomoc?
Pokusavao sam da instalisem Leopard. Ali problem je sto nisam siguran sta sve treba da se striklira od drivera cipseta itd. jer od onih tamo oznaka malo sta mogu da prepoznam. Leo nije hteo da se butuje sa DVD-a jer mu (napisao je tamo) nedostaje neki fajl. Denub cela instalacija prosla savrseno ali nemoze da se butuje sa diska (napise da particija nema boot) jer ko zna sta sam tamo izlupetao u izboru drivera chipseta itd. iPC lepo isla instalacija ali izbacio pred kraj sa porukom da Apple BIOS itd. nesto nemoze.
Elem ako neko ima zivaca da mi baci neki set za instalaciju.
Sve procedure oko harda sam ispostovao, IHCI, poseban disk uredno formatiran pod OSX-om (toliko se razumem).
Masina: P5B Deluxe-WIFI, Core duo 6600 i 7300 GT.
Unapred hvala.
Napokon sam uspeo (i to sam:D) Instalisao sam iPC bez problema (na kraju) grafika radi odlicno audio integrusa sve uredno(mislim sve komande za setovanje a i u d. manager-u je kao ok.) prijavljuje ali zvuka nema(prebacio sa fon izlaza na line) a instalisao sam driver po knjizi od maderborda ADI 1988B. Ostalo je ok. Ali drugi (veci) problem je, nema boot-a. Sa harda nemoze da se butuje, napise mi select proprti boot devise, ali ako drzim instalacioni DVD u u dvd drive-u i stavim njega kao primari boot(pustim da counter odbroji onih 10 sec. kada pise pres eni key to boot from disc drive), on se boot-uje bez problema. E sad ako u OSX-u pokusam da dignem Boot Camp, kaze mi da moram da updejtujem boot ROM firmwer.
Pa ako neko zna kako da resim ovo?

Poslednja izmena:
Postoji li nacin da sakrijem odredjene fajlove i foldere da ih ne vidim kao u npr. windowsu hide files and folders.
Kad otvorim Macovu particiju "lista" mi masu fajlova i foldera koji mi bas ne trebaju i ne bih da ih stalno gledam, i to me malo nervira (ta hrpa "nepotrebnih" fajlova i foldera).

Moze li da se odradi repair leoparda, tako da on npr. opravi samo ono sto eventualno nije dobro, a da ne moram ponovo da instaliram isti (kao sto npr. na windowsima postoji opcija repair)?
Ako to moze da se odradi, kako moze?
Nervira me to sto ne mogu da prevlacenjem ikonice u trash izbrisem ono sto mi ne treba, pa bih da probam da nekako opravim taj nedostatak.

Inace zahvaljujem zendraqli na pomoci, ali bih ipak voleo da to radim na neki jednostavniji nacin (sto bi rekli drag&drop) nego koriscenjem terminala.

Ako sam dobro skapirao onda možeš da koristiš fsck komandu mada mislim da repair opciju imaš i kada butuješ instalaciju sa DVDa. Takođe imaš repair i u Disk Utility-ju!

Pazi on ako neće da obriše onda je to do permisa a ne nedostatak sistema. Mada trebalo bi da ti sve obriše kada otvoriš trash i klikneš na empty trash dok držiš command. :wave:

Postoji li nacin da sakrijem odredjene fajlove i foldere da ih ne vidim kao u npr. windowsu hide files and folders.
Kad otvorim Macovu particiju "lista" mi masu fajlova i foldera koji mi bas ne trebaju i ne bih da ih stalno gledam, i to me malo nervira (ta hrpa "nepotrebnih" fajlova i foldera).

Meni najlakše rešenje ovog problema je ...

defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles YES :wave:

mada imaš i programčiće koji to mogu uraditi (mislim da je jedan od njih MacPilot) :wave:

Skini Onyx. Imašu njemu opciju da ti Finder (ne) prikazuje sve fajlove i foldere.

Repair sam odradio preko Disc Utility-a, mada mi nije pomogao vezano za brisanje fajlova ali sam sam taj problem ipak resio na sledeci nacin:
Za fajlove u Mac-ovoj particiji gde je instaliran leopard sam isai na get info --> Permisions --> otkljucao katancic u donjem levom uglu --> otkucao sifru --> na svaku grupu sam stavio read i write + dodao sam novog korisnika kao administratora.
Sto se tice fajlova na windowsowim particijama instalirao sam Paragon NTFS 7 i pomocu njega podesio da iz Leoparda mogu u potpunosti da manipulisem fajlovima iz windowsa (copy, paste, cut, delete...).

@ zendraqla

Da li posle kucanja "defaults write com.apple.Finder AppleShowAllFiles" na kraju treba da stoji NO ili YES ako ne zelim da mi pokazuje sve fajlove?

I na kraju primetio sam veceras da mi dole u docku nema onih ikonica (precica) za muziku (gitara), slike (fotoaparat sa nekom slikom iza) i ona zvezda (ne znam sta predstavlja). Kako te precice da stavim da budu tu, posto ih nigde nisam nasao i zar one ne bi trebale da budu tu nakon instalacije, zajedno sa ostalim ikonama?

Ikonice koje ti fale su iz iLife paketa, ako me njuh ne vara. Pogledaj da li ih imaš u Applications folderu. Ako ih imaš, nakon pokretanja programa će ti se pojaviti ikonica u desnom dijelu dock-a. Da bi je zadržao u dock-u samo trebaš da je povučeš u lijevo i postaviš tamo gdje ti odgovara...

:wave:

^ To me malo i buni posto ih nema u applications folderu, a ocekivao sam da budu tamo.
A mislim da sam ih prilikom prethodne instalacije Kalywaya 10.5.1 imao iako nisam imao iLife, mada iskreno da kazem nisam bas najsigurniji za to.

@ Marti Mystere - ako želiš da vidiš sve fajlove onda treba da otkucaš na kraju YES u suprotnom NO.
A još nisam video da neko ima ikonice koje ne postoje u app folderu tako da se sigurno varaš po tom pitanju.

Znam da ne mogu da se imaju ikonice kojih nema u app folderu, ali sam mislio da bi one prilikom instalacije po defaultu trebalo da postoje, te bi samim tim trebale da budu i u docku kao neka precica, posto mi se cinilo da ih je u prethodnoj instalaciji Kalyway 10.5.1 bilo (sada je iPC 10.5.6).

Na kraju sam saznao da su to ikonice za GarageBand, iMovie, iPhoto koje dolaze kao deo iLife paketa, koji se naknadno instalira, tako da sam sigurno pogresio i za njihovo postojanje u Kalywayu. Hvala na strpljenju oko pojasnjavanja pojmova i:wave:

Poslednja izmena:
Zna li neko ima li za MAC neki program (kao Partition Magic) sa kojim mogu da povecam particiju?

Meni diskutil radi posao ali ako hoćeš grafički interfejs onda nisam toliko upućen ali mogu skrenuti pažnju na volumeworks ;)

volume works ne vidi ni jednu particiju, zna li neko jos neki program sa kojim mogu da povecam prvu particiju sa koje se "dize" Macos ili sa kojim programom mogu da uradim backup te particije pa da onda iz nekog windows-ovog programa povecam particiju i ponovo vratim macos sistem (da ne moram sve da instaliram ponovo)

A jesi li probao Acronisova rešenja?

pozdrav.

interesuje me par stvari vezano za instalaciju leoparda.
tarzio sam po netu kako instalirati na racunaru koji nije mac racunar i naisao sam na ovaj thread na ovom forumu i on mi se ucinio najlaksim :D
dakle zelim ga instalirati na mom msi gx600 racunaru (intel c2d 2.2 ghz , 4gb rama, nvidia 8600M GT 250gb hdd) i interesuje me

da li je moguce odraditi ovu instalaciju sa samo jednim hdd-om?

citajuci neke postove ovdje ukapirao sam da komp mora imati dva hdd jer mora da se radi foramt hdd i da ociste sve particije to sam i ovdje procitao
4. remember what disk (Disk 0, Disk 1 etc) you want to install to
5. remove any existing partitions on that disk by right clicking and selecting 'Delete Volume' and 'Delete Partition'

Poslednja izmena od urednika:
Ne moras ima ti razlicite HDD vec je moguce odraditi instalaciju na istom HDD na kom ti je trenutno windows.
Ne moras da radis format HDD, vec samo napravis novu particiju, i istu formatiras tako da na nju moze da se instalira leopard (znaci ne moze na NTFS ili neku FAT da instaliras). Ja sam to odradjivao pomocu Disc Directore Suite 10, mada moze da se odradi i pomocu drugih programa.
Nemas potrebe da pamtis na kom disku zelis da instaliras, vec samo tokom instalacije kada te bude pitao koji disk, ti odaberi taj koji si formatirao za leoparda.
I nikako ne brisi ostale (windowsowe) particije koje vec imas, ako zelis da imas oba OS na racunaru, tj. da bude dualboot.:wave:

Ne moras ima ti razlicite HDD vec je moguce odraditi instalaciju na istom HDD na kom ti je trenutno windows.
Ne moras da radis format HDD, vec samo napravis novu particiju, i istu formatiras tako da na nju moze da se instalira leopard (znaci ne moze na NTFS ili neku FAT da instaliras). Ja sam to odradjivao pomocu Disc Directore Suite 10, mada moze da se odradi i pomocu drugih programa.

ok probacu taj program!
hvala na pomoci veoma si me obradovao sa tim, posto sam nasao nedje na netu isto da treba hdd samo za to bez particija svasta nesto :)
ali ok ...
samo mi jos reci nesto, foramt bi ono HFS+ ?

Nemas potrebe da pamtis na kom disku zelis da instaliras, vec samo tokom instalacije kada te bude pitao koji disk, ti odaberi taj koji si formatirao za leoparda.
I nikako ne brisi ostale (windowsowe) particije koje vec imas, ako zelis da imas oba OS na racunaru, tj. da bude dualboot.:wave:

hehehe to znam hvala u svakom slucaju :wave:

Poslednja izmena od urednika:
Vrh Dno