Šta je novo?

Preporuka za LCD 40"-50" do 120 000

Kapetan DZo

Slavan
Učlanjen(a)
28.08.2007
Poena
319
sam naslov kaze planiram da kupim LCD naravno mora biti FullHD, novac na raspolaganju je 120 000 ali bi mozda mogao da naguram do 140 000, pa da cujem vase preporuke i misljenja.Inace nosim se mislju da uzmem neki lG iz Scarlet serije ili neki Samsung mozda 6-7 serija

Sad ce da ispadne da hvalim A656 na sve strane, ali ako mozes da naguras do 132 hiljade uzmi 46A656.

Pre nego sto sam uzeo moj tv nedeljama sam citao avforums i uvek je bila bitka izmedju njega i sony w4000, i kasnije w4500 za koji kazu da je malo bolji od a656 ali posto je cena sony-ja kod nas prilicno nerealna, odlucio sam se za samsung.
Neki ljudi prijavljuju i clouding issues na tom sonyju, pa mu je to neki jedini minus.

LG scarlet serija je ok, ali ne moze da se poredi sa samsungom i sonyjem.

Nisi nam rekao za koje potrebe ce da ti sluzi, jer ce ti neki cak preporuciti i plasmu.

Poslednja izmena:
samsung 656 ili 686
sony w4500 (sa tim parama se uklapas :) ) ili jeftiniji w4000
samsung seriju 7 bi preskocio za sada

kupujem caletu i kevi TV, pa zbog toga plazma ispada iz izbora zabog Burn-ina(da li se tako pise nemam poima) gde njima da objasnjavam da vode racuna o statickoj slici:d.
A inace za TotalTV i planiram da kupim jedan Blue-player kad se domognem nekih filmova.

što se tv-a tiče, ja bih ga isto preporučio (46") iako ga nisam još ni video al kad ga svi hvale pa što ne bih i ja, a za blu-ray plejer sony s350. njega sam video uživo i tako dobro izgleda da boli glava a košta samo 200e. panasonic 35 je oko 180e i bar 5x je bolji ali nema kod nas.

Tacno je da Panasonica BD35 nema kod nas ali se skoro u prodaji pojavio BD30 (pre jedno dve nedelje nije ga bilo) koji jeste nesto losiji nego BD35 ali je i dalje jako dobar Blu-ray player.

sad se izvinjavam jer nema veze sa temom.
negde sam pročitao da BD35 čita sve od divx-a pa do narezanih BD imidža i to bez ikakvih problema, kako BD30 stoji sa tim?

E to je ono sto mi se kod ovog modela svidja u odnosu na spomenuti Sony, jer bar koliko sam uspeo da vidim na onom izlozenom primerku i ovaj moze da cita divx, tako da bi sa njim mogao da citam prakticno sve najcesce koristene formate (osim naravno mkv).

Izgleda da vazi stara izreka covek sto vise sazna vise nezna.Dakle nasao sam na akciji LG televizor LCD 42LG6000 za 90 000 prekrasnih, to mi je ok cena jer je negde 18 000 ili vise jeftijija od samsunaga 40***656. a o modelima od 46"-47" da ne govorim tako da sam u dilemi.

I ne znam da li je tacno da samsung ima lose ugradjene zvucnike, dok je kod Lg losija automatika.

Nasao sam u Strongu sony x2000 za 100 000, da li je to ok kupovina.

i jos jedno pitanje da li novije plazme imaju automacku zastitu od burn-in?

Poslednja izmena od urednika:
sony ispod serije 4000 nije dobra kupovina a narocito serija 2000 za 100k dinara.
lg scarlet serije 6000 za 90k po meni nije losa kupovina, tv je ( barem meni ) lep, kako od napred tako i od nazad a review ti je ovde :
http://www.trustedreviews.com/tvs/review/2008/05/27/LG-42LG6000-Scarlet-42in-LCD-TV/p1

od svega sto si naveo ja bih odabrao lg (ako nemas vise kesa od 90k ), mada i mene privlace plazme al trose puno ,greju se jako,i oce da brljaju vremenom od pregrevanja.
za sve " plazmase " nekazem da je lcd bolji ali ...

pa budzet mi je od 120 000 do 140 000. ali ne bi se sad razbacivao sa parama, jer razlika izmedju 110 000 i 90 000 nije mala ti je negde 200e, a da ne spominjem izmedju 90 000 i 140 000.mislim da ta dodatana 4" ne vrede 40 000 i kusur.jedino sto me je pocelo peckati su plazme, ali kao sto sam napisao Tv uzimam matorcima.Jedino ako imaju automacku zastitu mislim da bi pazario plazmu.

nego malo off topic,
zna li neko kada izlazi nov katalog za tehno market, posto je od zadnje promene proslo mesec dana ?

kapetane jel si procitao review ?

Poslednja izmena od urednika:
nesto na brzinu i preskok, malo se nize kotira od 656.Ali ne znma koli se to primeti u realnom radu.Izgleda da jos moram sacekati

Poslednja izmena:
a od HD redy modela sta predlazete ako ce vecinom da sluzi za gledanje total TV, da lis e isplati uzimati HD full?

Ama ne isplati se uzimati hd za total tv.......realno, ne isplati se nizasta osim ako imas blue ray dvd.....ja recimo imam lg scarlet 6000 47" i.....na njemu gledam iskljucivo sat program..i satelitski risiver, koji je hd, daje sliku na 1080i..... dakle full hd mi nicemu ne sluzi...realno...ne bacaj pare....

FullHD je najobicnije bacanje para u prosecnim srpskim uslovima, jedino hype i kuresanje pred rodbinom/komsijama itd

FullHD je najobicnije bacanje para u prosecnim srpskim uslovima, jedino hype i kuresanje pred rodbinom/komsijama itd

Subjektivno tumacenje, vrlo subjektivno. Istom demagogijom bi dosli do zakljucka da je sve preko Yugo-a (odnosno Zastave 10, i njima slicnih kategorija vozila) quresanje pred rodbinom/komsijama!
Ponovo, jos jednom: u zavisnosti od namene TV-a treba se odluciti za odgovarajucu rezoluciju, a o tome ima drugih tema.

Lepo kaze prosecni uslovi, a prosecno se ne gleda 1080p uglavnom. Opet HD ready nije kao Yugo vec vise neka srednja klasa automobila. Yugo ti dodje kao klip sa youtube.

Subjektivno tumacenje, vrlo subjektivno. Istom demagogijom bi dosli do zakljucka da je sve preko Yugo-a (odnosno Zastave 10, i njima slicnih kategorija vozila) quresanje pred rodbinom/komsijama!
Ponovo, jos jednom: u zavisnosti od namene TV-a treba se odluciti za odgovarajucu rezoluciju, a o tome ima drugih tema.

Ajde za pocetak recnik u sake pa rasclani malo sta znaci pojam demagogija...:d

Sefe, ja sam izneo svoje misljenje i nikog ne ubedjujem da treba da se slozi samnom, jednostavno smatram da pri svakoj kupovini opreme postoji neki optimum preko kog je sve dalje ulozeno bacanje para. Evo reci ti meni koliko ljudi u ovoj zemlji u ovom trenutku ima pristojan pristup 1080p materijalima sa kojim moze da iskoristi svoj preplacen fullHD TV? Ja smatram da je taj procenat veoma mali i cine ga pretezno ljudi kojima nije zao da batale godisnji odmor i za te pare kupe neki sat. risiver i ostalu skalameriju. Koliko ljudi u ovoj zemlji ima pristup nekom obliku jaceg broadbend-a da regularno skidaju barem 1080p HD ripove sa interneta? Ista prica...
Uostalom da skratim, misljenja sam da vecina ljudi 80% vremena "vrti" SD kanale ili DVD/DIVX na svojim flat panelima. Da li mislis da je fullHD za njih isplativa opcija?

Ako ti je lakse sa auticima, smatram da svaka kupovina automobila iznad neke srednje klase automobila (sto je po meni neka klasa HD ready modela) u ovoj zemlji jeste qresanje pred doticnima i bacanje para kad razmislis sta ces sipati od goriva i koliko cesto ces iskoristiti pun potencijal te masine.

Ajde za pocetak recnik u sake pa rasclani malo sta znaci pojam demagogija...:d

Sefe, ja sam izneo svoje misljenje i nikog ne ubedjujem da treba da se slozi samnom, jednostavno smatram da pri svakoj kupovini opreme postoji neki optimum preko kog je sve dalje ulozeno bacanje para. Evo reci ti meni koliko ljudi u ovoj zemlji u ovom trenutku ima pristojan pristup 1080p materijalima sa kojim moze da iskoristi svoj preplacen fullHD TV? Ja smatram da je taj procenat veoma mali i cine ga pretezno ljudi kojima nije zao da batale godisnji odmor i za te pare kupe neki sat. risiver i ostalu skalameriju. Koliko ljudi u ovoj zemlji ima pristup nekom obliku jaceg broadbend-a da regularno skidaju barem 1080p HD ripove sa interneta? Ista prica...
Uostalom da skratim, misljenja sam da vecina ljudi 80% vremena "vrti" SD kanale ili DVD/DIVX na svojim flat panelima. Da li mislis da je fullHD za njih isplativa opcija?

Ne bih se bas slozio sa tobom da je kupovina Full HD LCD TV-a qrcenje, mada se sa delom onog sto si napisao manje-vise slazem.
Ono sto mozda previdjas je bas cinjenica sto smo takva drzava kakva smo, sa standardom vec kakav je (u proseku jadan i bedan ali to je vec off), i u istoj nas prosecan covek bas nije u mogucnosti da kupuje na svakih dve, tri ili cetiri godine novi LCD ili plazma televizor, dajuci za njega vise od dve svoje plate, pri cemu tu mislim na HD ready, dok Full HD kosta i vise od 3-4 prosecne plate, vec LCD ili plazmu kupe sad i koristice ih narednih 7-8 godina, neki i duze. Moras da priznas da je to ipak period u kom se dosta stvari moze promeniti nabolje - mozda ne uvodjenjem HD na svim programima (iako bi i to trebali ali...), vec sigurno vecom dostupnoscu Blu-ray playera, jeftinijim Blu-ray medijima, vecim brzinama downloada materijala etc.
E sad vidis, bas iz tog razloga deo ljudi kad vec kupuju Full HD (koji kao sto si rekao trenutno 80% njih nece odmah moci da iskoristi kako treba) to na neki nacin moze da vidi i ulaganje za buducnost, iliti drugim recima - ''kad vec kupujem LCD TV, kupicu full HD, jel sta da radim za par godina kad Full HD materijal bude dostupniji? Da bacim postojeci HD Ready i kupim Full HD za bolji ugodjaj?"
Ja mislim da ne jer to je na duze staze veci trosak nego kupiti sada Full HD i biti spreman za kada ce se isti ti Full HD televizori moci koristiti sa svim onim sto nude.

Kad kupujes televizor gledas sta dobijas za ulozene pare. Nije bitno to sto je full hd, nego se gleda kakav je tv sveukupno. Dakle nije bitna samo rezolucija i citiracu deo Nanijevog clanka:

Sortirano po vaznosti

1. Kontrast (stvarni, ne dinamički)
2.Zasićenje bojama ili reprodukcija boja (mogućnost TV-a da bude što bliže D65 skali)
3.Osvjetljenje
4.Rezolucija

Tako stvari treba da budu.
Evo da uzmemo da poredimo modele LCD Hd ready i Full hd televizora, na primer A430 i A656. Ako pazljivo procitate review oba televizora i uzmete u obzir sve specifikacije, lako cete videti da je razlika u ceni opravdana, i da A656 nije bas toliko skuplji SAMO zbog toga sto je full HD. Isto vazi i za plasme, razlika u ceni izmedju Pv8p i py80p od 30 i kusur hiljada dinara nije samo u tome sto je py80p full hd, vec zato sto je tv bolji po svakoj specifikaciji. Dakle to sto je full HD je plus, ali se gleda ono sto je bitno, i ocu da kazem da poredjenje HD ready modela bilo kog televizora sa Full hd, u vecini slucajeva gubi bitku u bukvalno svakoj stavki (boje, kontrast, osvetljenje, rezolucija..)

Evo kad ste se uhvatili za automobile, covek koji ima para da kupi tipa Hammera, naravno da ce imati para da placa njegovu veliku potrosnju goriva. Ista prica sa televizorima. Ko ima para da kupi Full HD televizor imace i za internet sa vecim protokom. Kapirate sta ocu da kazem.

Za ljude koji gledaju 80% vremena SD content, njima samo neki poveci CRT i to je to. Ne bi im dao da kupe plasmu ili lcd uopste, jer je to bacanje para jelte?
Sto se tice 720p ripova vs 1080p, ja uvek skidam 720p iako mi je televizor 1080p. Zasto? Na udaljenosti kojoj sedim ne vidi se razlika za dijagonalu mog televizora. Da li mislim da sam bacio pare na Full HD televizor? Naravno da ne, jer tv nadoknadjuje u svemu ostalom.

Poslednja izmena:
Slazem se sa tobom.
Ono sto bih jos dodao jeste da je bolje da imam neku mogucnost koju mozda uglavnom necu da koristim, ali ipak kad pozelim da je koristim tu je, prisutna, nego da nemam tu mogucnost, i da se, kad mi mozda zatreba, pitam zasto mi sad nije tu pri ruci.

To je isto kao i fotoaparat na mobilnim telefonima. Svi se slazemo da kvalitet slika uradjen mobilnim nije ni priblizan kvalitetu slike koja se uradi pravim fotoaparatom, ali koliko ljudi nosi fotoaparat stalno sa sobom, dok mobilni telefon nose gotovo svi.
E onda kad zatreba da se nesto slika, odmah i na brzinu, dobar je i mobilni kad nema boljeg.

Ljudi, vise tehnika nije kao pre. Za nekih 5god doci ce red da menjamo tv jer ce postati zastareli. Nema vise 20gos star ali dobar CRT. Inace za SD materijal a pogotovu akoje wide predlazem plazmu. Imam i plazmu kuci 42" i Samsung CRT 29" i ne mogu reci da je slika na plazmi gora. Ako se gleda proporcionalno za iste razdaljine plazma je odlicna.

Tehnika nije kao pre, ali zato standard gradjana i platezna moc jesu, tako da bez obzira na to sto ce doci neki novi modeli i neke nove tehnologije, ne verujem da ce svi (stavise verujem da vecina nece) moci da prate taj razvoj tehnike i na svakih dve-tri godine kupuju novi i tehnoloski napreniji model.
Pa jos kad uzmemo neizvesnu buducnost mnogih gradjana Srbije po pitanju radnih mesta i plata, i sve veci strah od kredita...
A inace svi smo svesni da su vec proslogodisnji modeli vec po nekim pitanjima zastareli (neke nove funkcije, bolji kvalitet slike etc na novijim modelima), ali koliko ljudi ce ih zameniti novim i tehnoloski naprednijim?

Nazad
Vrh Dno