Kad kupujes televizor gledas sta dobijas za ulozene pare. Nije bitno to sto je full hd, nego se gleda kakav je tv sveukupno. Dakle nije bitna samo rezolucija i citiracu deo Nanijevog clanka:
Sortirano po vaznosti
1. Kontrast (stvarni, ne dinamički)
2.Zasićenje bojama ili reprodukcija boja (mogućnost TV-a da bude što bliže D65 skali)
3.Osvjetljenje
4.Rezolucija
Tako stvari treba da budu.
Evo da uzmemo da poredimo modele LCD Hd ready i Full hd televizora, na primer A430 i A656. Ako pazljivo procitate review oba televizora i uzmete u obzir sve specifikacije, lako cete videti da je razlika u ceni opravdana, i da A656 nije bas toliko skuplji SAMO zbog toga sto je full HD. Isto vazi i za plasme, razlika u ceni izmedju Pv8p i py80p od 30 i kusur hiljada dinara nije samo u tome sto je py80p full hd, vec zato sto je tv bolji po svakoj specifikaciji. Dakle to sto je full HD je plus, ali se gleda ono sto je bitno, i ocu da kazem da poredjenje HD ready modela bilo kog televizora sa Full hd, u vecini slucajeva gubi bitku u bukvalno svakoj stavki (boje, kontrast, osvetljenje, rezolucija..)
Evo kad ste se uhvatili za automobile, covek koji ima para da kupi tipa Hammera, naravno da ce imati para da placa njegovu veliku potrosnju goriva. Ista prica sa televizorima. Ko ima para da kupi Full HD televizor imace i za internet sa vecim protokom. Kapirate sta ocu da kazem.
Za ljude koji gledaju 80% vremena SD content, njima samo neki poveci CRT i to je to. Ne bi im dao da kupe plasmu ili lcd uopste, jer je to bacanje para jelte?
Sto se tice 720p ripova vs 1080p, ja uvek skidam 720p iako mi je televizor 1080p. Zasto? Na udaljenosti kojoj sedim ne vidi se razlika za dijagonalu mog televizora. Da li mislim da sam bacio pare na Full HD televizor? Naravno da ne, jer tv nadoknadjuje u svemu ostalom.