Šta je novo?

Nova masina.

kefalo81

Slavan
Učlanjen(a)
26.04.2008
Poena
350
Odustao sam od modernizacije postojece masine, ona ide u prodaju.
Ostaje mi sad nekoliko varijanti.
MOji prioriteti su da je racunar stabilan,brz, i da podrzava procesore, koji sad kostaju 150evra, a koji ce za 2godine kostati 50evra.
Takodje bi volio da mi pojasnite razliku izmedju komponenti koje predlazem, sta sa svakom od njih dobijam a sta gubim.

Intel varijanta je

MB
GigaByte GA-G31M ili Biostar P35D2-A7,,GigaByte GA-P35-S3G ili mozda ove dvije asusove za koje me interesuje da li je cjena opravdana. a to su Asus P5QL SE i pro varijanta.
Sta od ovih ploca je bestbuy.

CPU tu imama samo jednu ideju a to je e5200 koji je za tu cifru ubjedljivo najbolji cak i odnosu na AMD pulene, jer je core2duo, a amd je core duo.

AMD varijanta je

ploca Biostar TA780G M2+ ili nesto trece povoljno mozda Biostar TA790GXB AM2+

CPU
5200+, 5400+ ili 7750+ koji je bestbuy

Sa cime od ovih komponetni dobijem najvise u odnosu na ulozeno.

Sta bi ste vi sklopili..

OD ostalih stvari mi trebaju 2x1gb ram, samo ne znam da li na 800MHz ili 1066MHz.

Takodje prepourucite i napajanje do 30tak evra..
Ostale stvari imam.
Potrebe su net, ofice,filmovi, i da bude stabilan dok ne kupim grafiku..
Koja kombinacija bi bila najbolja za igre, intel ili amd.

Poslednja izmena:
Odustao sam od modernizacije postojece masine, ona ide u prodaju.
Ostaje mi sad nekoliko varijanti.
MOji prioriteti su da je racunar stabilan,brz, i da podrzava procesore, koji sad kostaju 150evra, a koji ce za 2godine kostati 50evra.
Takodje bi volio da mi pojasnite razliku izmedju komponenti koje predlazem, sta sa svakom od njih dobijam a sta gubim.

Intel varijanta je

MB
GigaByte GA-G31M ili Biostar P35D2-A7,,GigaByte GA-P35-S3G ili mozda ove dvije asusove za koje me interesuje da li je cjena opravdana. a to su Asus P5QL SE i pro varijanta.
Sta od ovih ploca je bestbuy.

CPU tu imama samo jednu ideju a to je e5200 koji je za tu cifru ubjedljivo najbolji cak i odnosu na AMD pulene, jer je core2duo, a amd je core duo.

AMD varijanta je

ploca Biostar TA780G M2+ ili nesto trece povoljno mozda Biostar TA790GXB AM2+

CPU
5200+, 5400+ ili 7750+ koji je bestbuy

Sa cime od ovih komponetni dobijem najvise u odnosu na ulozeno.

Sta bi ste vi sklopili..

OD ostalih stvari mi trebaju 2x1gb ram, samo ne znam da li na 800MHz ili 1066MHz.

Takodje prepourucite i napajanje do 30tak evra..
Ostale stvari imam.
Potrebe su net, ofice,filmovi, i da bude stabilan dok ne kupim grafiku..
Koja kombinacija bi bila najbolja za igre, intel ili amd.

Cek cek, a sta je sa ostalim komponentama? Hard disk, dvd, kuciste itd... Napisi koliki ti je budzet, i da li vec neke komponente imas (tastatura i mis.. mozda deluje sitno, ali i to kosta...)

Sto se tice napajanja, znas sta je fora. Ti za tu konfiguraciju (integrisana graficka karta) mozes da uzmes kuciste zajedno sa 400 - 420W napajanja za nekih 30 evra. Problem sa tim je sto kasnije ako budes hteo da stavis bolju graficku kartu, to napajanje nece biti dovoljno (bice onih koji ce ti reci "ma moci ce to da radi", ali ja se sa tim nikako ne bih zezao).

Mozes da uzmes napajanje za nekih 40ak evra, lc power 550w V2.0 (25 Ampera na 12v, a amperaza ti je najbitnija kod napajanja), i to je cena bez kucista. A mozes i da uzmes Lc power Titan 560w (36 ampera na 12v) za 60 evra, pa tu onda mozes kasnije da stavis skoro sta hoces. Ali ako hoces kasninje da nadogradjujes komp sa boljom grafickom, ispod ovog LC power 550w v2.0 ne bih uzimao. Ako ga budes uzeo, onda uzmi kuciste neko najjeftinije, recimo ASUS air duct, imas za 25 evra.

Sto se tice intel ili amd, uzmi Intel bolje. I imaj na umu da memorija od 1066mhz ne moze na g31 chipset, vec moze samo 800mhz.

Imam kuciste staro 5 godina, ali to mi ne smeta.
U njega bi stavio kvalitetno napajanje ili priblizno kvalitetno.
DVD citac,HDD i kuciste imam.
I ja sam misljenja da je bolje uzeti komponente kao ploca i napajanje koje ce biti dobar osnov za nadogradnju, a samim tim i usteda u ondosu na 2 puta uzimanje jeftinih masina.

Interesuje me ovo e5200 cpu, za koga sam citao da je u stvari core2duo tehnologija, sto me fascinira, narocito za tu cjenu.
Koliko je taj cpu losiji od e7400, i u cemu je to konkretno.

Da li ce ta intel varijanta sa integrusom raditi koliko toliko normalno dok ne kupim grafu, jer znam da su AMD integruse bolje.

Poslednja izmena:
Što se tiče procesora mislim da je bestbuy e5200 i nepotrebno je dati više 15€ za E5300 koji nije ništa spektakularno.

A što se tiče razlike između e7400 i e5200 tu je veća frekvencija (2,8 vs 2,5GHz), keš mem. (3 vs 2MB) i SSE4 instrukcije kod e7400, ali sve to doprinosi ubrzanju od 20% otprilike.

Imam kuciste staro 5 godina, ali to mi ne smeta.
U njega bi stavio kvalitetno napajanje ili priblizno kvalitetno.
DVD citac,HDD i kuciste imam.
I ja sam misljenja da je bolje uzeti komponente kao ploca i napajanje koje ce biti dobar osnov za nadogradnju, a samim tim i usteda u ondosu na 2 puta uzimanje jeftinih masina.

I dalje nisi rekao budzet za komponente koje hoces da kupis. Koliko novca mozes da izdvojis?

Interesuje me ovo e5200 cpu, za koga sam citao da je u stvari core2duo tehnologija, sto me fascinira, narocito za tu cjenu.
Koliko je taj cpu losiji od e7400, i u cemu je to konkretno.

Na jednom hrvatskom forumu, jedan lik je uradio odlican test. Uporedio je direktno ta 2 procesora, i E7400 je bio brzi za nekih 10ak posto, ali je zato skuplji 40%. E5200 je odlican, slobodno to uzmi ako nemas kinte, nema da brines.

Da li ce ta intel varijanta sa integrusom raditi koliko toliko normalno dok ne kupim grafu, jer znam da su AMD integruse bolje.

Ima tu raznih varijanti, ali integrusa ce ti raditi okej za surf, gledanje filmova i tako to... na igrice zaboravi. Jedino sto ces moci da igras je tipa counter strike, ili world of worcraft. Jace od toga nema sanse.... ali za svakodnevni rad, bez problema.

Poslednja izmena:
Ne vise od 70 evra za procesor i 70 za plocu.Odgovara i manja cifra, narocito ako sa vecim ulogom ne dobijam proporcijonalno vise...

Kakva ce mi biti grafika na CS, jer na mom duronu sa 512rama pri srednjem podesavanje vec postaje problematicno.

Pa iskreno ne znam sta da ti kazem, radice... onako. Mada iskreno, ja sad gledam da ti ipak uzmes AMD konfiguraciju. Pazi ovo...

Uzmes maticnu Biostar A780G M2+ SE , na njoj ti je integrisana ATI 3200 512mb, kosta 55 evra.

I uzmes AMD 5000+ za 50 evra. Za pare koje si ustedeo uzmi malo bolje napajanje, jer to ti je od presudnog znacaja ako mislis kasnije da nadogradjujes kompjuter.

Kasnije na ovu plocu (nakon sto update-ujes BIOS), mozes da stavis i Phenom II X4 procsor (na biostarovom sajtu mozes da vidis tacno koje procesore podrzava, nemoj da se zeznes da uzmes proc koji ne podrzava), ali u svakom slucaju mozes Phenom 2, i X3 (3 jezgra) i X4 (4 jezgra), + sto mozes i bolju graficku kartu da stavis naravno.

Ovo ti ipak preporucujem vise jer je stvarno jeftina kombinacija, ostace ti para za malo jace napajanje, a to ti je veoma bitno da uzmes malo bolje.

Poslednja izmena:
Uzmes maticnu Biostar A780G M2+ SE , na njoj ti je integrisana ATI 3200 512mb, kosta 55 evra.

I uzmes AMD 5000+ za 50 evra. Za pare koje si ustedeo uzmi malo bolje napajanje, jer to ti je od presudnog znacaja ako mislis kasnije da nadogradjujes kompjuter.

.

A koja je intel ploca po performansama pandam amd biostar A789G m2+.
Pitam da bih mogao da uspredim cjene.
A o intelu razmisljam jer mi je uz kupovinu grafike on bolji, a njegov procesor e5200 mi je nekako bolji od svega sto nudi 5XXX+ serija..

Inace taj biostar mi je skroz OK.

A koja je intel ploca po performansama pandam amd biostar A789G m2+.
Pitam da bih mogao da uspredim cjene.
A o intelu razmisljam jer mi je uz kupovinu grafike on bolji, a njegov procesor e5200 mi je nekako bolji od svega sto nudi 5XXX+ serija..

Inace taj biostar mi je skroz OK.

E5200 jeste bolji, ali i kosta nekih 20 evra vise. Ovako ti ostaje mesta da nadogradis procesor i graficka karta, i to phenom II X4.

Nazad
Vrh Dno