Šta je novo?

MSI K9 NEO V2 520 chipset

Ljanmi

Slavan
Učlanjen(a)
01.02.2006
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 7600
Matična ploča
Asus TUF B650M
RAM
2x16 EXPO
GPU
Phoenix RTX 3080
Storage
2 TB Samsung 990 PRO Heatsink
Zvuk
Solo 6C
PSU
EVGA G3 1000W
Kućište
Lian Li Dan 3 Snow White
Monitor
LG 42LA660S-ZA 2014 / LG 82UP80003LA 2021
Miš & tastatura
DeathAdder V3 Pro Snow White
Pristup internetu
  1. Optički internet
Imam ovaj krs od ploce i ne mogu nikako da nadjem Hyper Transport u BIOS-u ako ga ploca ima uopste? Ako ima neko iskustva treba mi da probam da dignem mrtvog konja x2 4000 malo jer mi cak i HL episode 2 fps pada na 5-6 u trenucima(kada mi se pojavi gomila buba recimo). Znam da ovo ne bi tebalo ovako da radi pa bi dobrodosao neki savet za overclock i slicno, medjutim da bi overclock-ovao moram da nadjem prvo Hyper Transport koji u 550 chipset-u stoji u trecem redu pod "advanced chipset" naslovu koga ja sa verzijom chipset-a 520 pogadjajte nemam. Trazio sam po net-u i forumima i da sam uspeo da nadjem ne bih smarao. Unapred ThX i PoZz!

Poslednja izmena:
Probaj neki od beta biosa. Uputstvo imas ovde

Takodje probaj da pritisnes kombinaciju SHIFT+F2 pa ALT+F3 nekada je MSI tako sakrivao napredne opcije.

Poslednja izmena:
Sa kombinacijom SHIFT+F2 pa ALT+F3 BIOS mi se samo "oboji" u crno. Ne vidim ni jednu novu opciju? A ovo mi je komplikovano sa beta BIOS-om, verovatno mi za flash-ovanje treba floppy koji sam odavno "batalio" tako da mi dodje da zaviznem ovu plocu i CPU u kontejner(ne u kantu) i kupim si neki Q9550 :( . Hocu ja da izmisljam toplu vodu i da se igram sa malo para.

Poslednja izmena:
Imam istu tu plocu i nesto jaci procesor (nije klokovan) i grafiku i nemam problema sa igrama cak i novijeg naslova. Far Cry2 na 1680x1050 radi na skoro sve high glatko (doduse neisam merio fps) bez imalo seckanja i zastajkivanja. Isto je i sa COD5.

Sa kombinacijom SHIFT+F2 pa ALT+F3 BIOS mi se samo "oboji" u crno. Ne vidim ni jednu novu opciju? A ovo mi je komplikovano sa beta BIOS-om, verovatno mi za flash-ovanje treba floppy koji sam odavno "batalio" tako da mi dodje da zaviznem ovu plocu i CPU u kontejner(ne u kantu) i kupim si neki Q9550 :( . Hocu ja da izmisljam toplu vodu i da se igram sa malo para.

Ne treba ti floppy vec obican USB koji napravis da bude butabilan, sto je vrlo jednostavno odraditi. Ako ti treba pomoc oko toga kazi.

Imam istu tu plocu i nesto jaci procesor (nije klokovan) i grafiku i nemam problema sa igrama cak i novijeg naslova. Far Cry2 na 1680x1050 radi na skoro sve high glatko (doduse neisam merio fps) bez imalo seckanja i zastajkivanja. Isto je i sa COD5.

Prijatelju svaka ti cas' sto se kaze ali meni ovo ne radi nikako.

Razlika je 500MHz izmadju 4000+ i 5000+ sto nije malo.

@BoArDsLiDe

Evo ti uputstvo da napravis butabilni USB

Poslednja izmena:
Misko upalio bih ovu plocu i procesor i to BENZINOM a ne strujom! Kad sam i kupio mrtvog AMD-a i MSI-a :( . Znaci nemam ni USB, pitanje bi bilo da li bih dobio opciju hyper transport i jos deluje komplikovano izabrati *pravi* beta BIOS za ovu plocu. Znaci sve u svemu... NEMA NISTA. Nadao sam se da cu da nadjem negde skrivenu opciju za HT tj da zna neko ili je vec neko imao iskustva i da probam da poteram ovo njes*a da vidim kopliko moze da ide kad ono totalno nj***a, ne moze ni da se klokuje, djubre klasicno.

Poslednja izmena:
Znam kako je to za MSI_jem jedin njihova vrh ploca je bila K8N Neo2 Platinum i najveci problem je sto su njihove jeftine ploce kriminalne.

'ajd' startuj CPU-Z i procitaj koja ti je verzija bios_a ili jos bolje napisi ovde celu liniju koju ploca izbacuje prilikom POST_a pa cu ti reci koji da skines.

Znam za razliku samo sam hteo da ga utesim da iako je ploca krs zna da radi solidno na novijim naslovima, bar ja nisam snjom nikad imao problema. Jednom sam i klokovao procesor na 2.9 i radio je stabilno na njoj , ali kako nisam primecivao nikakve razlike u igrama (ponavljam nisam merio FPS) u mojim ocima, vratio sam ga na def vrednostima.

Moze ovako?

Prilozi

• njesra.JPG
    njesra.JPG
    256.5 KB · Pregleda: 69
treba da kliknes na onaj tab Mainboard

SoRrY za ovo, sludjen sam totalno.

Prilozi

• njesra2.JPG
    njesra2.JPG
    229.7 KB · Pregleda: 55
tek sam vidim da je sveziji oficijelni BIOS od beta biosa. Skini verziju 2.8 odavde i probaj posto imas prastaru 2.1

Imam onu opciju "live update" valjda. Da probam tako? Mislim mogao sam i odmah da ne cimam ljude ovde ali ne vidim zasto ga nisu odmah dali tako da ne verujem ni da cu sa update-om da ga dobijem. Ne filozofiram, odmah cu da probam. Skinuo sam ovaj .zip . He, he, ovo upozorenje je cool.

WARNING!!!!!
DON'T FLASH FROM A FLOPPY DISK!!!!
DON'T FLASH WHEN YOUR SYSTEM IS RUNNING FINE!!!!
DON'T FLASH IF YOU DON'T KNOW WHAT YOU ARE DOING!!!!

Poslednja izmena:
Ovaj lik curt je ovde imao isti problem sa istom plocom kao i ti pa je nasao a je rekao da je malo skriveno. Verovatno je bilo izbaceno na prvim verzijama biosa.

Najsigurniji ti je flash biosa preko USB_a

Poslednja izmena:
Yes' Misko, samo sto ja nemam USB, samo toliko :( . Ako ovo upali i dobijem HT opciju da mi pomognes malo oko clock-a :) .

Poslednja izmena:
Evo sta mi je nasao Live - Current Ver. 2.10 Online Ver. 2.70
Notes 1. This is AMI BIOS release.
2. This BIOS fixes the following problem of the previous version:
- Update CPU module.
3. 2009/01/06

Ima i noviji tj. 2.8 ali kako nemas mogucnost da njega flesujes odradi to preko lajva.

Ma da, samo da dobijem tu opciju za HT tj da jos malo produzim zivot ovoj kanti pre nego sto predjem na Intel-a. Uspeo sam. Idem da se prosetam do BIOS-a da vidim ima li progresa.

Hehe, dobio sam je. Hajde baci iz rukava neka setovanja koja bi trebalo da rade :) .

Evo za neki blagi OC

Cool and Quiet - Disable
FSB - 250
DDR Freq - 533 (ako imas 667 memoriju), 667 (ako imas 800 memoriju)
CPU Voltage - probaj sa 1,35V ako nece povecavaj
DDR voltage - Ako je memorija 800 na FSB_250 ce raditi na 840MHz pa stoga povecaj napon na npr. 2,0V ako je 667 ne diraj nista
Spread Spectrum - Disable

HT stavi na 800 ili 4x neznam kako je napisano kod tebe

Udji u Advanced DRAM config pa tamo stavi sledece

MCT - Manual
CAS - 5 (probaj posle na 4)
TRAS - 15 (probaj posle na 12)
TRP - 5 (probaj posle na 4)
TRCD - 5 (probaj posle na 4)
TRC - 22 (probaj posle na 18)
TRRD - 4

Sve lepo testiraj pa probaj dalje,za vise ce ti sigurno trebati bolji kuler. Procitaj lepo uputstvo za OC pa probaj svasta mogao bi da izvuces 2.8 verovatno sa G1 jezgrom mada neki izvlace i po 3GHz

Poslednja izmena:
Hehe, ThX - sada cu da podesim parametre, ali... Ali nisam mogao da cekam tvoj post pa sam na svoju ruku samo spustio HT na 800 a FSB digao na 250. Memara mi je pretpostavljam otisla visoko ali imam neki model Apacer-a sa hladnjacima za koji mi je dealer rekao da moze opusteno na 1066. Slusaj nisam previse entuzijastican za overclock ovoga sto imam tako da i nisam u toku bas jer me i ne interesuje jer je kanta konfa. Sada cu da odradim tvoja setovanja. Nego ja sam kloknuo masinku vec i "deluje" OK :p , idem da prepravim setovanja pa se vracam.

Poslednja izmena:
Evo sam, odradio sam sve kako si mi rekao. Memaru sam spustio na 667, razmisljao sam da je ostavim na 800 ali nisam znao kako da povecam napon posto je bio sive boje i nije mi dao izmene. Jedno pitanje(tj vise od jednog :) ) sta je "spread spectrum" ? Imao sam jos neke parametre kao "1t/2t memory timing - vrednost 2t" i "auto disable dimm/pci requency" - vrednost disabled. I jos samo ovo - da li bih trebao da testiram ova "komercijalna" setovanja kroz neki poseban program za tu svrhu sem kroz igre?

Inace zahvalan sam "do koske" za ovaj ubrzani tutorial o klokovanju!!!

Poslednja izmena:
Evo sam, odradio sam sve kako si mi rekao. Memaru sam spustio na 667, razmisljao sam da je ostavim na 800 ali nisam znao kako da povecam napon posto je bio sive boje i nije mi dao izmene. Jedno pitanje(tj vise od jednog :) ) sta je "spread spectrum" ? Imao sam jos neke parametre kao "1t/2t memory timing - vrednost 2t" i "auto disable dimm/pci requency" - vrednost disabled. I jos samo ovo - da li bih trebao da testiram ova "komercijalna" setovanja kroz neki poseban program za tu svrhu sem kroz igre?

Inace zahvalan sam "do koske" za ovaj ubrzani tutorial o klokovanju!!!

Imas gomilu programa za testiranje stabilnosti ja koristim prime95 za CPU a Memtest86+ za memoriju. Skini novi prime95 pa posto nije neki veci OC lepo pusti 6 sati Large FFT seft test pa posle toga 4 sata Small FFT self test. Sto se tice memorije skini memtest86+ u iso varijanti narezi na CD pa butuj za njega i pusti da izvrti jedno 10 krugova bice dovoljno.

Command rate ostavi na 2T posto je sistem stabilniji nego kod 1T koji mozes probati ako imas 2 stapa memorije, ovaj auto disable freq ne moras da diras, a spread spectrum sa gasi kada se oveklokuje posto on varira frekvenciju da bi smanjio EMI po principu da nikada ne drzi istu vrednost pa se desava da skok od samo 0.25% podigne na milisekund tvoju frekvenciju za recimo 100MHz i tada se moze desiti da ti procesor "zakuca".

Hvala puno jos jednom, evo vec sam zadovoljan rezultatima ali da ne budem lazno skroman mislim da bi mi trebalo jos jedan GHz na sve ovo sto imam sada :p . Valjda ce da posluzi za vreme.

I kako je prosla operacija klokovanja? Da li je sve stabilno posle vec skoro 2 dana? ;)

E Misko ubija *** :p ! Salim se malo, stabilno je, nisam merio - samo se igram :p . Ne puca nista, "deluje" savrseno stabilno. HL Episode 2 ima daleko visi framerate. Super sta da kazem, mada bih voleo da probam jos malo da vidim cisto :p . Ako imas neki savet za setovanja u BIOS-u daj da raspalimo dok se ne zadimi :) .

Nista lakse ako naravno na toj ploci moze da se dize napon procesora. Potrebno ti je:

- Bolje hladjenje, kupi neki kuler koji ce ti ostati i ako promenis platforumu. Za male pare imas OCZ Vanquisher, npr. Titan je veoma dobar i jeftiniji ali posebni su modeli za 754/939/AM2 (NK32) i 775(NK34) pa bih ga samo zbog toga preskocio.

- Za OC procesora i ploce procitaj detaljno uputstvo sa naseg foruma svo sto ti treba je u sekciji za 754 i 939 procesore i to je isto i kod AM2 kojeg ti imas.

- Sto se tice memorije tu imas da se igras do besvesti, spustis klok procesora pa trazis max klok memorije ali kod AM2 moras digitron u ruke pa po sledecoj formuli racunas sta ti koji delilac u biosu daje, posto je objasnjenje u nasem tutorijalu malo ne jasno i nisu uzeti u obzir procesori koji nemaju ceo broj kao mnozilac.

HTT = Referentni klok ploce
CPU = Mnozilac procesora
F = Frekvencija procesora (CPU x HTT)
A = koeficijent delioca memorije (iz tabele)
M1= Osnovni klok memorije
M2 = Konacni klok memorije

Tabela za koeficijent A:
400 -> 0,5
533 -> 0,667
600 ->0,75
667 -> 0,833
800 -> 1
933 -> 1,16
1000 -> 1,25
1066 -> 1,333
1333 -> 1,667

1. CPU / A = B
2. B x 0,5 = C'
3. C' zaokruziti na prvi veci ceo broj = C
4. C = Memorijski delilac
5. M = F / C
6. M2 = M1 x 2

Evo primera:

HTT = 300
CPU = 9,5
F = 9,5 x 300 = 2850MHz
A = 0,667 (posto smo u biosu izabrali 533)

Ubacujemo u formulu:

1. 9,5 / A = 14,2429
2. 14,2429 * 0,5 = 7,1214
3. 7,1214 -> 8
4. C = 8
5. M1 = 2850 / 8 = 356,25

Klok memorije je stvarno 356,25 x 2 = 712,5MHz

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno