Ja cu dati moje vidjenje svih tih telefona, s obzirom da sam imao i touch diamond, i touch hd, i xperiu, sad imam touch pro, a omniu sam samo probao na kratko. Naravno to sto meni treba nece se poklapati sa onim sto nekom drugom treba...
1. 16Gb nasuprot cemu? ... ok, nije vazna toliko ta kilaza... al 16Gb onboard!
Na touch pro sad imam 4GB karticu. iGO8 sa mapama cele evrope ne uzme vise od 1.5GB, znaci ostaje mi vise od 2GB koje ne vidim kako bih mogao da popunim. Tu je par pesama cisto da imam za melodije, par slicica, pdf fajlova i to je to, 2GB je i dalje slobodno. Stoji da je 8 ili 16GB na omnia-i bolje, ali sto se mene tice nema neku svrhu. Osim ako si klinac koji ce da prebacuje filmice da bi ih gledao u autobusu, za takve realno i nije HTC. Uz touch pro ide 2Gb kartica obicno, 4GB moze da se uzme za ~500 din, nije neki trosak. Cak ni 8GB kartice nisu skupe, ~20 evra cini mi se.
2. Kamerica na omnia-i jeste bolja, tu nema sta da se prica. Kamerica na mobilnom telefonu, da li bila 3,5 ili 8 mpx je i dalje kamerica na mobilnom, odnosno sr**e. Po meni manje ili vece sr**e, nebitno, svodi se na isto. Ne palim nikad ni na jednom telefonu, imam digitalac.
3. Baterije su slicnog kapaciteta. ako telefon dosta koristis, moraces da punis svaki dan i jedan i drugi. Umereno koriscenje 2 dana oba, da li ce omnia drzati sat vremena duze, ne verujem nesto, veci ekran. O tome uopste ne bih razmisljao jer bih inace kupio neki telefon bez ekrana u boji kome baterija drzi 5 dana. Tacno je da mogu da se kupe jace baterije, ali stoji da to nije resenje, telefon postaje jos deblji...
4.
Gps (koliko cujem) u Omiji radi besprekorno, dok se kod TP-a moze nekim "snalazenjima" dovesti u kako tako prihvatljivo stanje. MOLIM? Opet zavisi od toga koji vam telefon dopadne, neki datumi ovoga ili onoga, neka menjanja radija ili ko zna cega... da bi na kraju TP GPS radio manje vise pouzdano... MOLIIIIM?
GPS i na touch pro i na xperii radi odlicno, na omnii nisam probao, ako je tako kako kazes verujem, ali to nije prednost omnie, i htc taj deo radi odlicno
5. Ekran, hm, na touch pro izgleda odlicno, omnia kao sto i sam znas ima dosta manju rezoluciju ali 0.4 inca je veci. Sta je tu bolje resenje, nisam pametan. Meni je i 2.8 sasvim sasvim dovoljno. Trebalo bi staviti jedan pored drugog pa vidis lepo sta ti bolje izgleda...
6. Qwerty, najbolja stvar na mobilnom... Imao sam dugo vremena SE p1, qwerty, posle toga uzeo se w910, koristio nekih mesec dana i svaki put kad sam trebao da odgovorim na sms bolela me glava

Naravno da sam pre p1 godinama koristio telefon sa obicnom tastaturom, ali posle qwerty nikad vise obicna, nema sanse.
Tastatura na ekranu moze da prodje, ali nije to to, mucenje...
7. Stylus na tpro je odlicno odradjen. Uz to je i taj deo telefona magnet, olovku nema sanse da izgubis, sama se uvlaci
8. Nemam pojma o cemu pricas

Onako kako dodje fabricki radi solidno. Sustina je da imas na xda da nadjes gomilu "boljih" romova, daleko daleko brzih, sa mnogo preinstaliranih programa (osim navigacije meni ni jedan drugi nije trebao). Nije to niste posebno, kupis telefon, skines ROM sa kojim ljudi imaju najbolja iskustva, 5min flashujes i to je to. Mislim realno, ti kad kupis kompjuter jel instaliras drajvere sa CD-a koji dobijes ili skines najnovije sa interneta? Isto tako je i sa WM telefonima, ubacis najbolji ROM (OS), update-ujes RADIO (gledaj na to kao na drajvere na kompjuteru) i kraj price, sve ti je tu. Procedura od 10 minuta bukvalno, uz to jako laka.
Znaci i fabricki telefon radi onako kako treba da radi, sa kuvanim romovima to radi jos bolje/brze + dobijes vise programa.
9. Sto se cena tice, ti telefoni mogu da se nadju po oglasima i osetno jeftinije, ili uz ugovore. Po meni apsolutno ni jedan telefon ne vredi 500e. Sta bih uzeo zavisi od cena po kojima bih uzeo svaki. Mene je touch pro izasao nov ~300e, omniu sam mogao da dobijem za 200 i ipak sam se odlucio za touch pro. Omnia je meni najlepsi telefon od pomenutih, da kupujem po izgledu ne bih razmisljao. Ovako posle ~20 dana koriscenja touch proa sve mi se vise svidja, zaista nemam zamerke na telefon. Touch pro 2 ce biti nesto malo bolji, ali i veci po dimenzijama, sto mi nikako ne odgovara.
Omnija je allarownd mnogo bolji telefon od HTC TP-a
Po meni potpuno suprotno
Drugi deo, sto se Xperie tice, ovako:
1. 3.5 izlaz, odlicna stvar

To se htc-ima dugo zamera. Touch HD ima 3.5
2. baterija ista stvar, nista duze ne traje
3. Rezolucija prevelika za taj ekran. Sve je presitno, imao sam problema da ubadam prstima, dok sa druge strane na touch pro retko ali bas retko izvadim stylus
4. qwerty mnooooooogo losiji nego na touch pro, ali mnogo. Tasteri su tvrdi, oznake se pod nekim uglovima jako slabo vise, 4 reda tastera za razliku od 5 redova na htcu, pa se brojevi moraju traziti sa shift+
5. mini usb je i na htcu, s tim sto ne izgleda kao klasican mini usb ali se provereno moze ubosti klasican mini usb, ma koliko to tebi izgledalo cudno
6. Na xperia-i se poklopac baterije koji je metalnog dela (dok je ostatak plastika) jako lako grebe, odnosno spada farba sama od sebe vec posle malo koriscenja. Tu ne mozes nista, to je jednostavno mana telefona.
7. Cuo sam za to pucanje, ja nisam imao problema. Nije mi ispadao telefon
8. Ekran na xperia-i je udubljen,nije u ravni sa ostatkom telefona,(na htcu to nije slucaj) pa po uglovima tesko da mozes da ubodes prstima. x u gornjem desnom uglu se tesko ubada prstom na primer. Uz to ekran pod prstom deluje manje kvalitetno, nekako mekano, da se bojis da ga malo jace pritisnes.
9. GPS na xperiai radi malo bolje, brze hvata fix. Kao sto sam rekao i na touch prou dobro radi, samo ovde malo brze hvata fix.
10. Xperia ima mnooogo losiji meni, moze i na nju da se ubaci touchflo 3d ali to nije to, probao sam.
Touch pro vs Xperia, po meni Touch pro