Šta je novo?

Sta kupiti od WM pda > HTC ili SAMSUNG

M.i.l.o.s.

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2008
Poena
304
Planiram da kupim pda sa WM 6.1:D

Razmisljao sam o touch-u 3g jade, medjutim odustao sam.

Sad su u igri HTC Touch HD, Touch pro ili Omnia.
Najblizi sam kupovini Touch HD, ali voleo bi cuti jos neko misljenja.

Sta bi vi uzeli od ova tri modela?
I zbog cega?

:wave:

Jos jedan glas za Touch Pro i to iskljucivo zbog hardverske tastature.
Znas da su mi se ljudi javljali za zamenu, svojevremeno kad sam prodavao Touch Pro i nudili mi Touch HD glavu za glavu iako je HD dosta skuplji model..
Telefoni sa touchscreen-om su po meni neupotrebljivi dok nemaju hardversku tastaturu.. jeste, ne mogu da budu tanki kao modeli bez tastature i to je to u svakom drugom aspektu su daleko bolji..
Evo nesto iz iskustva iz trgovine mob.telefonima..
Imao sam dosta, da ne kazem, mnogo telefona u rukama koje sam mogao koristiti u sopstvene svrhe. Windows Mobile kao OS me je zaintrigirao odmah cim sam ga skontao.. Probavao sam par puta da se priviknem na njih ali bezuspesno. Jednom sam dobio HTC TyTN sa hardverskom tastaturom i rekoh sebi, aj da probam.
Sta sam dobio? Dobio sam to da sam sebi rekao:
"Ne vracas se na obicne i Symbian telefone, ovo je extra stvar!"
I za mene je to zavrseno.
Iphone cu pogledati, jednom kad izadje model sa hardverskom tastaturom a dotad ....

Ja porucio HD,pa ako se "ne primi" kod mene, ide na dobos ili u zamenu za PRO :d

Razlog kupovine HD je izuzetno povoljna cena.

koje druge prednosti pro u odnosu na hd sem tastature?

OK, tastaturu smo apsolvirali :) Ja ne bih razmatrao uređaje bez tastature, jer su, po meni, sakati.
Druga prednost: konkretno na ovom uređaju, dobitak većeg ekrana je minimalan, da ne kažem zanemarljiv (u praktičnom korišćenju, u većini aplikacija). A to za posledicu ima drastično skraćenu autonomiju (ista baterija!), bez obzira što proizviđač kaže drugačije.

Tri stvari su važne za WM uređaje:
- što više RAM-a
- HW keyboard
- što je moguće duža autonomija (ljudi čak biraju ROM-ove po ovom kriterijumu)

Miloše, u zdravlju da te služi taj HD, bilo koji HTC je vrlo moćna sprava :)

1 inch zanemarljiv? :d kladim se da se mnoge devojke ne bi slozile sa tobom :d

sto se tice autonomije pro ima dosta svetliji displej tako da je autonomija tu negde, u svakom slucaju uz jacu upotrebu ne gine punjenje svako vece...

rama imaju isto... a brzina je prakticno ista...

hw tastatura je pozeljna ali ne i neophodna... tu dobro dodje ovaj 1 inch :d

Ja bih menjao 3" LCD-a za hardversku tastaturu pa i ne mora da bude full qwerty.
Svaki WM uredjaj ima kontrolu brigtness-a, tako da sto se toga tice, svako moze da namesti po svojoj volji, zelji i potrebama..
Nesto iz iskustva:
Svi, tj.vecina ljudi, koji su kupovali za sebe neki WM telefon, pre ili kasnije su presli na neki koji poseduje hardversku tastaturu ukoliko bi ostajali na WM platformi.. Tako da ona jeste pozeljna, i to mnogo pozeljna. Sad, to se malo teze moze objasniti recima, dovoljno je da covek proba jedno bar nedelju-dve pa posle predje na drugo, takodje, nedelju-dve. E, onda ga treba pitati sta i kako..
To je neko moje misljenje iz iskustva..
Mene jedino interesuje kako bi prosao jedan iPhone sa hardverskom tastaturom na trzistu..

lol, pa naravno da se moze podesavati, btw, pise se brightness... nisam pricao o tome da je kod jednog na 100 a kod drugog na 50%.... izgleda da je neke stvari ipak potrebno crtati cak i na benchu..

to je bilo ok do pojave telefona sa 3,8 inchnim displejima sa mogutjnostju potpune konfiguracije tastature po sopstvenim zeljama... da je prednost jeste svakako al da je tolika nije...

ti si bolji tebi 0.8 incha ne znaci nista :d

Poslednja izmena:
Znam da nisi pomenuo konkretno ovaj model, ali meni je Samsung i780 zanimljiv. Querty, touchscreen, tanak, WM 6.1 Pro za ~220 €. Jedino što me malo buni je nestandardna rezolucija ekrana (320X320px).
Probao neko?

U toj rezoluciji problemi su sa starijim aplikacijama, nove podrzavaju i nju. Jedino sto se i780 tesko nalazi, bio je u CT-u za 18.000 ali neka minimalna kolicina.
Ja odavno merkam neki WM, ako nadjem ovaj Samsung uzimam ga.

U toj rezoluciji problemi su sa starijim aplikacijama, nove podrzavaju i nju. Jedino sto se i780 tesko nalazi, bio je u CT-u za 18.000 ali neka minimalna kolicina.
Ja odavno merkam neki WM, ako nadjem ovaj Samsung uzimam ga.

Da, Samsung. Zanimljivo je da niko do sada nije dao glas Omniji. Moj prijatelj se izuzetno zainteresovao za Omniju a ja za HTC Touch Pro pa smo razglabali do besvesti... ali (da sad ne proveravam) ako je tacno sto on kaze onda:

+ za Omniju
cini mi se veci ekran (koji se znatno smanji kad izleti qwerty preko pola ekrana:-devil-:)
brzi procesor ... ... hm ok
kamera 5mpix ... SA OPTICKIM ZUMOM 3X ... prosto ne verujem
onboard 8Gb (hej, to znaci da vam ne treba instalacija vec da tlf radi i kao USB FLASH DRIVE!!!) i naravno mogucnost ubacivanja kartice valjda do 8Gb
bolje odradjene "boje" ... osvetljenje kontrast sta ti ja znam...

+ za HTC Touch Pro
naravno tastatura
(nisam siguran dal omnija ima blic, ja cesto koristim blic na k750i kao lampu, korisno...)

Iako smo se slozili da ce on kupiti Omniju zato sto je navikao na Samsung a ja HTC TP zato sto mi se Omnija ne dopada preterano... mogu vam reci da mi ovi plusevi za Omniju uopste nisu prijali ... ima li neko da se raspitao malo bolje po ovim pitanjima.

Moze svaki WM uredjaj da sluzi kao USB Mass Storage.
Prednost lezi u tome da vec ima 8GB/16GB i jos prima karticu do max.16GB pa u najboljem slucaju moze da ima 32GB dok TouchPro moze samo u zavisnosti od velicine kartice a mislim da ce primiti 16GB ako vec moze i Omnia.
Sto se tice baterijske lampe, ja se na HTC TyTN-u, koji ima LED blic, nisam usrecio. Jedini program koji sam nasao je CRC Flashlamp i on drzi svetlo LED blica ukljuceno 15-20sec i ugasi ga. Jeste nesto ali nije bas od prevelike pomoci posto mora stalno da se "dopunjava". I jedan i drugi imaju LED blic.
Omnia LCD je Wide QVGA, koji je pikselima manji od VGA ekrana na Touch Pro (400x240 naspram 640x480). Fizicki je veci Samsung za 0.4 inca
Za opticki zum na Samsungu prvi put cujem?? Nigde ne nalazim taj info..
Kamera jeste 5MP u odnosu na 3MP kod TP-a.
Procesor na Samsungu jeste brzi ali posto nisu isti proizvodjaci, ne znam da li je efikasniji po kloku, pretpostavicemo da jeste.
Sto se tice baterije, veci Stand-by ima Omnia, dok Talk Time ima TP..

Uuuu, nisam to znao uopste... extra! znaci samo boc u usb i to je to :) Extra!

Da, prica o 3x optical zoomu jeste verovatno laz posto ni ja nisam u specifikacijama nasao da je to tako ali izgleda da ce biti modela sa ovom novotarijom.

Blic kao lampa sasvim solidno radi, na youtubeu ima jedan mali fini filmic
(preporucujem da iskljucite zvuk :mad: )
http://www.youtube.com/watch?v=E4YfRlehuQM

Da, precutao sam jednu stvar.. Ne moze po def. vec mora da se instalira program "WM5orage"...

Blic kao lampa sasvim solidno radi, na youtubeu ima jedan mali fini filmic
(preporucujem da iskljucite zvuk :mad: )
http://www.youtube.com/watch?v=E4YfRlehuQM

Radi, ali nismo videli da li se lampa gasi posle odredjenog vremena sama.. I ono prvo, ukljucivanje blica dok je kamera u video modu je takodje vremenski ograniceno.. Nije da ne moze, moze ali je glupo sto se lampa sama gasi posle odredjenog vremena

Poslednja izmena:
Da a na poređenju Touch Pro i Touch HD, Touch Pro je brži.
A Xperia ima rezoluciju kao Touch HD a brža je od Touch Pro.
Što dovodi do zaključka da je brža i od Touch HD,
tako da je onda jedina prednost koju ima HD veći ekran(iste rezolucije).

Fina tema svakako. Kako sam vec imao wm6.1 telefon, sada jurim opet neki da uzmem. Inace trenutno imam prastari e50 koji je stajao u fioci kao rezerva ali se sada ponovo koristi :)

Ja imam vrlo specifican zahtev, mozda i malo nerealan. To je hardverska tastatura, ali obicna (123 a ne qwerty). Modela je veoma malo (po neki Asus npr.). Meni je interesantno da proizvodjaci bas slabo to rade, iako po meni ovi telefoni imaju veliku prednost. Ja je prvenstveno nalazim u "brzim" situacijama. Vzite kola, jurite nesto po gradu ili slicno. Obicna tastatura mi je u tim slucajevima neprocenjiva. Npr. kada treba naci broj u imeniku ili otkucati kratak sms. Imao sam wm sa qwerty ali mi to jednostavno nije to. E sada, jeste bio slide qwerty pa mozda zato.

Odlicno bi mi legao telefon kao n95, sa ekranom osetljivim na dodir i na wm platformi. Ako neko ima preporuke, neka javi :)

Fina tema svakako. Kako sam vec imao wm6.1 telefon, sada jurim opet neki da uzmem. Inace trenutno imam prastari e50 koji je stajao u fioci kao rezerva ali se sada ponovo koristi :)

Ja imam vrlo specifican zahtev, mozda i malo nerealan. To je hardverska tastatura, ali obicna (123 a ne qwerty). Modela je veoma malo (po neki Asus npr.). Meni je interesantno da proizvodjaci bas slabo to rade, iako po meni ovi telefoni imaju veliku prednost. Ja je prvenstveno nalazim u "brzim" situacijama. Vzite kola, jurite nesto po gradu ili slicno. Obicna tastatura mi je u tim slucajevima neprocenjiva. Npr. kada treba naci broj u imeniku ili otkucati kratak sms. Imao sam wm sa qwerty ali mi to jednostavno nije to. E sada, jeste bio slide qwerty pa mozda zato.

Odlicno bi mi legao telefon kao n95, sa ekranom osetljivim na dodir i na wm platformi. Ako neko ima preporuke, neka javi :)

UBiQUiO - 401 iliti Gigabyte g-Smart
Samo je pitanje gde ovo naci u Srbiji..

Bane, TouchDual je ok ali nema ni GPS ni WiFi sto je za danasnje standarde totalna glupost. Aj za GPS i da ih razumem, ali mi nikako nije jasno zasto nisu ubacili WiFi. Inace redovno pratim trziste telefona i citam dosta pa sma ga merkao odavno, ali cim sam video da nema WiFi, odmah sam odustao.

Voodoo, prvi put sam sada video ovaj telefon. Vidim da ima i WiFi samo nisam siguran koliko mu je HW dobar jer je star ipak vec dobre 3 godine. Nije problem starost, nego su ti stari telefoni sa winom bili znatno sporiji nego ovi danasnji. I veoooooooooma je ruzan :D

Inace, ovde je dostupan i HP 614c, i deluje mi interesantno samo nisam siguran koliko dobro funkcionise sa onim wheelom i kako se pokazao uopste. On, npr ima i numericku tastaturu, i GPS i WiFi...

Poslednja izmena:
UBiQUiO - 401 sam video uzivo kod devojke u firmi, doneo joj sef iz Svedske.
Na njemu ima nalepnica Windows Mobile 6, pretpostavljam da je novija revizija od ovoga sto je po netu u testovima.
Nisam ga palio ali mogu reci, izgledom, meni se svidja..
Ako ne moras uzeti PocketPC, imas dosta modela S serije HTC-a koji odgovaraju tvojim kriterijumima

Bane, TouchDual je ok ali nema ni GPS ni WiFi sto je za danasnje standarde totalna glupost. Aj za GPS i da ih razumem, ali mi nikako nije jasno zasto nisu ubacili WiFi. Inace redovno pratim trziste telefona i citam dosta pa sma ga merkao odavno, ali cim sam video da nema WiFi, odmah sam odustao.

U pravu si. Ni ja nisam hteo da se odlučim za neki telefon dok se wifi i gps nisu spustili (relativno) među mase :)...

Izgleda da mi jedino preostaje da chekam. Jedna od opcija je Asus P750 koji mi deluje odlichno. Videcu koliko ga povoljno mogu nabaviti jer je on za sada po meni jedini dovoljno kompletan.

Evo imao sam prilike da juce koristim WM telefon prvi put u zivotu. Radi se o Omniji.

Vec duze vreme se razmisljam izmedju HTC TP i Samsung Omnia-e... Koji god da uzmem, to ce biti moj prvi WM telefon. Obrni okreni cifra je velika i ne zelim da pogresim... te sam naravno zeleo HTC TP jer je "bolji".
Samsung nikada nisam voleo, uvek mi je izgledao kao neki igracka telefon, saren i smesan, cak i ako je bio realno bolji od mog sad vec izandjalog i lepljenog SE K750i. Ipak sam imao telefon koji je zadovoljavao sve bitne funkcije kako telefona, tako i slikanja/snimanja/mp3/ ma telefon bre da mu Samsung ljubi noge... elem, tako vec mesecima se mislim kako i odakle da dam "sto hiljada evra" za WM telefon. Posle dvomesecnog organizovanja da kupim Tytn2 na adresu "osme ruke" u US je stigla kutija sa vocem, negde u isto vreme sam vodio razgovor sa kolegom koji poseduje jedan od starijih modela HTC-a i bio je veoma nezadovoljan pdf reprodukcijom na maloj rezoluciji itd itd, te sam se odlucio ako cu da kupujem ima da kupim ono sto valja!

Iako sam zeleo HTC TP posle dosta istrazivanja dosao sam lagano do toga da je ipak mozda Omnija sveukupno bolji telefon. Nazalost nisam imao prilike da koristim TP te i dalje ostajem uskracen za to iskustvo al ono sto sam prckao po internetu i sto sam kontemplirao danima i nocima se svodi na sledece...

1. 16Gb nasuprot cemu? ... ok, nije vazna toliko ta kilaza... al 16Gb onboard!

2. Kamerica kakvu ocekujem posle 2Mpix i sto hiljada evra ... sa sve zajedno boljim kvalitetom fotki (da ne ulazimo u kvalitete sociva i koliko su mpix bitni/nebitni). Kamerica jeste bolja, mnogo bolja, i dalje to jeste kamerica mobilnog telefona al fotke Omnije su znacajno boljeg kvaliteta od fotki TP-a. Tu nema price. Video reprodukcija takodje. Tu su negde al ipak je Samsung bolji. Ako pogledate malo vise po netu, cesto se porede slike TP-a sa skinutom plasticnom zastitom VS Omnia. Ne znam dal Omnia ima zastitu al kad smo vec kod toga kad su jednom otkrili poklopac za kamericu nije mi jasno kako su prestali da ga koriste... jedna od, po meni, najkorisnijih stvari...

3. Baterija duze traje, koliko duze ne znam, al ne traje dugo na TP-u. Da, ima varijanti da se kupi bolja veca snaznija lepsa baterija za TP al to jos vise povecava inicijalne troskove telefona a da ne pricamo o tome dal moze da se nabavi kod nas...

4. Gps (koliko cujem) u Omiji radi besprekorno, dok se kod TP-a moze nekim "snalazenjima" dovesti u kako tako prihvatljivo stanje. MOLIM? Opet zavisi od toga koji vam telefon dopadne, neki datumi ovoga ili onoga, neka menjanja radija ili ko zna cega... da bi na kraju TP GPS radio manje vise pouzdano... MOLIIIIM?

5. 3.2" > 2.8" ... al ne bije boj velicina ekrana nego rezolucija... hmmmm... opet kontempliram ja jer zemlja Srbija dozvoljava da se telefon isproba jedino ako se sa ciglom zaletite na vlasnika, doduse tada ako vam se dopada mozete ga i zadrzati bez novcane nadoknade. Ono sto sam video juce na Omniji je sasvim prihvatljivo. Nemam pojma u cemu je trik al ja sve vidim lepo i cisto, pdf-ovi i ekseli i wordovi...pa to se sve vidi, al bilo bi bolje da je veca rezolucija... ali NA MANJEM EKRANU... stani malo, onaj ekran (Omnia) je taman takav da pdf-ovi ne mogu da se citaju uzduz nego mora da se leluja tamo amo. Sta ce meni rezolucija veca ako ce mi trebati lupa? Ne kapiram... gde gresim? U svakom slucaju ono sto mi pada na pamet je da je velicina ekrana bitnija ako rezolucija nije osakacena skroz, po onome sto vidim Omnia je napravila solidan kompromis. Ovde bi se osvrnuo na HTC HD na koji sam nabasavao par puta po netu, da li je mozda on (naj)bolja kupovina...? Koliko njemu traje baterija? Jer po onome sto vidim to bi bio pravi telefon za pdf/xls/doc i slicno.

6. Nema Omnija QWERTY ... nema ga... probao sam juce i kuckam manje vise ok sa stajlusom ... onim JADNIM ODVRATNIM OKACENIM stajlusom... al kuckam... i po prvi put u zivotu pisem 2.313" i bez ikakvih problema i podesavanja software prepoznaje rukopis.... al QWERTY i dalje nema... ako iko i dalje cita bilo bi bas super da mi kaze cemu mu toliko sluzi ta tastatura. Da se razmumemo, voleo bih i ja tastaturu, zato sam i zeleo TP a sada nesto kontam da to mozda i nije toliko neophodno... Gde gresim? Da li je to cisto frust kada kucate SMS-ove ili popunjavate tablice i kuckate u wordu cesto??? O cemu se radi? Meni ce trebati za povremeno popunjavanje xls tabela, lagani mestimicni word i SMS tu i tamo. Hocu li se kajati ako ne uzmem TP sto se ovoga tice...? Za sada prjatno sam iznenadjen kako to ide sa Omnijom.

7. STAJLUS, OMNIJA, GO*NO. Eto opisa u tri reci, jadan dizajn i jos se i klima kad se izvuce. Tukao bih onoga ko je dizajnirao...

8. HTC TP sto hiljada nekih poruka po nekim geekovoono forumima o tome kako da se odradi upgrade, te ne pusta dobro filmove te frame rate te ovo te ono, opet GPS pa ne znam ni ja sta, uglavnom ako se kupuje TP mora da se dosta "tjunuje" da bi radio kako treba. Ne da bi radio do jaja i bolje nego da bi radio onako kako je zamisljeno... dosta ljudi je izpizdelo/izgorelo po forumima, cak sam i ja izpizdeo koji nit imam niti sam ga ikada u ruci drzao (HTC TP). Valjda sam se toliko za njega odlucio da sam osecao svaku bol ostalih vlasnika.

9 i za sada poslednje. Omija cirka 100e jeftinija, aj, ako cu da dam 500e za omniju mogu i 600 za TP pa nek ide celo jaje u pitu, necu da pominjem karticu koju cu morati da kupim za TP... necu da razmisljam o bateriji veceg kapaciteta... cek malo stani malo polako... Ako omnija ima da se nadje za recimo 450e, a TP za 550e, sa karticom to dodje do 600e, zamisli srece da nadjem bateriju, 650e, pa to je 200e skuplje, a ne mnogo bolje... sa opet ******im GPS-om, pa sredi zvuk ovim cudom pa ovo pa ono...

... mislim se ... j*b*te ... gde ja gresim ovde?
Sem sto je ruznija i stajlus mu je jadan i ima manje rama i rezolucija mu je manja i NEMA QWERTYYYYYY Omnija je allarownd mnogo bolji telefon od HTC TP-a.

Da li gresim ?

p.s. Ovo sam vise sebi napisao i onima koji se odlucuju polako da daju sto hiljada evra za telefon koji kosta vise od kompjutera... te mi ne zamerite na dugackom postu i verovatno na velikom neznanju iskazanom vezanom za mobilne tehnologije. Uglavnom nadam se da ce ovaj post u tri toma navesti ljude da razmisljaju vise o tome sta da kupe kada zele jedan odlican telefon za sto hiljada evra. I naravno, vi, eksperti recite po koju.
Je*** ti sve, a bas sam hteo da kupim TP, sad stvarno ne znam sta da radim... sem mozda da se ubijem i time resim sve svoje probleme...:S:
:wave:

hmmm, Xperia X1...

hmmm

3.5 ulaz za sluske :)
stajlus tamo gde treba :)
baterija 1500 :)
rezolucija ... uhm uglavnom bolja i od htc tp i od omnie, bas me zanima moze li se pdf procitati onako popreko ...
fuuuulll lqwertyyyyyyy... :)
normalan miniusb :)

a minusi u odnosu na omniju su nedostatak 8/16 onboard memorije i kamerica naravno.

hmmmm...

samo steta sto hoce malo da pukne telefon
http://www.sonyinsider.com/2008/12/28/users-reporting-cracks-appearing-on-xperia-x1-hardware/
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=447211&page=84
... zamislite da vam telefon slucajno ispadne :D:zgran:

Poslednja izmena:
Ja cu dati moje vidjenje svih tih telefona, s obzirom da sam imao i touch diamond, i touch hd, i xperiu, sad imam touch pro, a omniu sam samo probao na kratko. Naravno to sto meni treba nece se poklapati sa onim sto nekom drugom treba...

1. 16Gb nasuprot cemu? ... ok, nije vazna toliko ta kilaza... al 16Gb onboard!
Na touch pro sad imam 4GB karticu. iGO8 sa mapama cele evrope ne uzme vise od 1.5GB, znaci ostaje mi vise od 2GB koje ne vidim kako bih mogao da popunim. Tu je par pesama cisto da imam za melodije, par slicica, pdf fajlova i to je to, 2GB je i dalje slobodno. Stoji da je 8 ili 16GB na omnia-i bolje, ali sto se mene tice nema neku svrhu. Osim ako si klinac koji ce da prebacuje filmice da bi ih gledao u autobusu, za takve realno i nije HTC. Uz touch pro ide 2Gb kartica obicno, 4GB moze da se uzme za ~500 din, nije neki trosak. Cak ni 8GB kartice nisu skupe, ~20 evra cini mi se.

2. Kamerica na omnia-i jeste bolja, tu nema sta da se prica. Kamerica na mobilnom telefonu, da li bila 3,5 ili 8 mpx je i dalje kamerica na mobilnom, odnosno sr**e. Po meni manje ili vece sr**e, nebitno, svodi se na isto. Ne palim nikad ni na jednom telefonu, imam digitalac.

3. Baterije su slicnog kapaciteta. ako telefon dosta koristis, moraces da punis svaki dan i jedan i drugi. Umereno koriscenje 2 dana oba, da li ce omnia drzati sat vremena duze, ne verujem nesto, veci ekran. O tome uopste ne bih razmisljao jer bih inace kupio neki telefon bez ekrana u boji kome baterija drzi 5 dana. Tacno je da mogu da se kupe jace baterije, ali stoji da to nije resenje, telefon postaje jos deblji...

4.
Gps (koliko cujem) u Omiji radi besprekorno, dok se kod TP-a moze nekim "snalazenjima" dovesti u kako tako prihvatljivo stanje. MOLIM? Opet zavisi od toga koji vam telefon dopadne, neki datumi ovoga ili onoga, neka menjanja radija ili ko zna cega... da bi na kraju TP GPS radio manje vise pouzdano... MOLIIIIM?

GPS i na touch pro i na xperii radi odlicno, na omnii nisam probao, ako je tako kako kazes verujem, ali to nije prednost omnie, i htc taj deo radi odlicno

5. Ekran, hm, na touch pro izgleda odlicno, omnia kao sto i sam znas ima dosta manju rezoluciju ali 0.4 inca je veci. Sta je tu bolje resenje, nisam pametan. Meni je i 2.8 sasvim sasvim dovoljno. Trebalo bi staviti jedan pored drugog pa vidis lepo sta ti bolje izgleda...

6. Qwerty, najbolja stvar na mobilnom... Imao sam dugo vremena SE p1, qwerty, posle toga uzeo se w910, koristio nekih mesec dana i svaki put kad sam trebao da odgovorim na sms bolela me glava :) Naravno da sam pre p1 godinama koristio telefon sa obicnom tastaturom, ali posle qwerty nikad vise obicna, nema sanse.
Tastatura na ekranu moze da prodje, ali nije to to, mucenje...

7. Stylus na tpro je odlicno odradjen. Uz to je i taj deo telefona magnet, olovku nema sanse da izgubis, sama se uvlaci

8. Nemam pojma o cemu pricas :) Onako kako dodje fabricki radi solidno. Sustina je da imas na xda da nadjes gomilu "boljih" romova, daleko daleko brzih, sa mnogo preinstaliranih programa (osim navigacije meni ni jedan drugi nije trebao). Nije to niste posebno, kupis telefon, skines ROM sa kojim ljudi imaju najbolja iskustva, 5min flashujes i to je to. Mislim realno, ti kad kupis kompjuter jel instaliras drajvere sa CD-a koji dobijes ili skines najnovije sa interneta? Isto tako je i sa WM telefonima, ubacis najbolji ROM (OS), update-ujes RADIO (gledaj na to kao na drajvere na kompjuteru) i kraj price, sve ti je tu. Procedura od 10 minuta bukvalno, uz to jako laka.
Znaci i fabricki telefon radi onako kako treba da radi, sa kuvanim romovima to radi jos bolje/brze + dobijes vise programa.

9. Sto se cena tice, ti telefoni mogu da se nadju po oglasima i osetno jeftinije, ili uz ugovore. Po meni apsolutno ni jedan telefon ne vredi 500e. Sta bih uzeo zavisi od cena po kojima bih uzeo svaki. Mene je touch pro izasao nov ~300e, omniu sam mogao da dobijem za 200 i ipak sam se odlucio za touch pro. Omnia je meni najlepsi telefon od pomenutih, da kupujem po izgledu ne bih razmisljao. Ovako posle ~20 dana koriscenja touch proa sve mi se vise svidja, zaista nemam zamerke na telefon. Touch pro 2 ce biti nesto malo bolji, ali i veci po dimenzijama, sto mi nikako ne odgovara.

Omnija je allarownd mnogo bolji telefon od HTC TP-a

Po meni potpuno suprotno :D

Drugi deo, sto se Xperie tice, ovako:

1. 3.5 izlaz, odlicna stvar :) To se htc-ima dugo zamera. Touch HD ima 3.5
2. baterija ista stvar, nista duze ne traje
3. Rezolucija prevelika za taj ekran. Sve je presitno, imao sam problema da ubadam prstima, dok sa druge strane na touch pro retko ali bas retko izvadim stylus
4. qwerty mnooooooogo losiji nego na touch pro, ali mnogo. Tasteri su tvrdi, oznake se pod nekim uglovima jako slabo vise, 4 reda tastera za razliku od 5 redova na htcu, pa se brojevi moraju traziti sa shift+
5. mini usb je i na htcu, s tim sto ne izgleda kao klasican mini usb ali se provereno moze ubosti klasican mini usb, ma koliko to tebi izgledalo cudno :D

6. Na xperia-i se poklopac baterije koji je metalnog dela (dok je ostatak plastika) jako lako grebe, odnosno spada farba sama od sebe vec posle malo koriscenja. Tu ne mozes nista, to je jednostavno mana telefona.
7. Cuo sam za to pucanje, ja nisam imao problema. Nije mi ispadao telefon
8. Ekran na xperia-i je udubljen,nije u ravni sa ostatkom telefona,(na htcu to nije slucaj) pa po uglovima tesko da mozes da ubodes prstima. x u gornjem desnom uglu se tesko ubada prstom na primer. Uz to ekran pod prstom deluje manje kvalitetno, nekako mekano, da se bojis da ga malo jace pritisnes.
9. GPS na xperiai radi malo bolje, brze hvata fix. Kao sto sam rekao i na touch prou dobro radi, samo ovde malo brze hvata fix.
10. Xperia ima mnooogo losiji meni, moze i na nju da se ubaci touchflo 3d ali to nije to, probao sam.

Touch pro vs Xperia, po meni Touch pro :)

Nazad
Vrh Dno