Šta je novo?

Safari 4

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Wild Boy

Čuven
Učlanjen(a)
27.07.2005
Poena
680
Safari nam uvodi 3d. 1GB masine achtung, obozava RAM :S:
http://www.apple.com/safari/
http://www.apple.com/safari/features.html
medium_3306867540_79266bb264_o.jpg

overview-hero-image2-20090217.png

Neki moji prvi utisci su da je brz, brzo ucitava strane ali.....neoptimizovano katastrofa, sve nekako laguje (narocito history i bookmarks kada se koristi slajder), sa otvorenim bench forumom zauzece procesora ne spusta ispod 20%, zauzece memorije 230MB, da vam ne pricam sta je bilo kad sam imao 10ak tabova...

Poslednja izmena:
Kada se samo setim ITunesa koji mi je zauzeo 1.7 od 2 gb rama jednom...

Evo 12 tabova i sve radi normalno.

Top Sites fazon je odličan, surfovanje u Cover Flow režimu je isto dobro. Neko će reći fancy, ali znam ljude koji su držali fast dial plugin za Firefox i podešavali ga da izgleda, kao što sada izgleda Top Sites.

Zanemareno je dosta stvari.
Pre svega novi sistem tabova, koji je mnogo logičniji.
NEW TAB BUTTON, konačno! 🙂
Developer bolje funkcioniše.
Surfovanje je definitivno brže nego na IE i Firefox, moj utisak, a nije problem ni premeriti speed load time.

Sve u svemu, koristiću ga.

Bice valjda za koju godinu funkcionalan kao Opera 🙂

Isprobaću ga kad stignem kući...

Na prvi pogled:
- Top Sites i Cover Flow su potpuno nepotrebni dodaci... Ali, ok, možda nekome treba baš to 🙂
- Full History Search deluje OK
- Tabs on Top: korisno, ako ne otvarate mnogo tabova i imate mali monitor... Kao i one grupe tabova... Vidim da se dosta kralo od Maxthona 😀
- Nitro Engine: hm, brzina je možda poboljšana, ali sam siguran da to baš ne može tako očigledno da se primeti "golim okom"... A i pitanje je kompatibilnosti endžina sa raznoraznim sajtovima.
- Windows Native Look and Feel: konačno! Oni ogavni fontovi iz ranijih verzija Safarija su bili katastrofa! Nego, ima li Safari skinove?
- Developer Tools: kul, ali bolje je da nije ubacivano direktno u browser (jer, ipak je malo ljudi kojima to treba), nego d aje dostupno kao extenzija (kao kod FFa)

A ovo mi je najbolja fora 🙂
"Smart Search Field - You can even search for text on the page you’re viewing."
E, to je extremno dostignuće verzije 4! 😀

Hejteri, tamo stoje pored imena 4 slova koja su vrlo vrlo bitna... BETA 🙂

Dakle i ako ima nekog laga, gutanja mem i slicno sve je opravdano jer je BETA 🙂

:wave:

To je opravdano za ALFA proizvode 😉 Ja koristim bete mnogih programa i skoro nikada ne primećujem probleme 🙂

Neki moji prvi utisci su da je brz, brzo ucitava strane ali.....neoptimizovano katastrofa, sve nekako laguje (narocito history i bookmarks kada se koristi slajder), sa otvorenim bench forumom zauzece procesora ne spusta ispod 20%, zauzece memorije 230MB, da vam ne pricam sta je bilo kad sam imao 10ak tabova...

to piracas o Mac OS X ili Windows (XP/Vista) verziji ?

- Nitro Engine: hm, brzina je možda poboljšana, ali sam siguran da to baš ne može tako očigledno da se primeti "golim okom"... A i pitanje je kompatibilnosti endžina sa raznoraznim sajtovima.
pre ce biti da je pitanje kompatibilnosti sajtova sa W3C 😀 posto Safari 4 prolazi Acid test sa 100/100 😉 😀

inace poboljsanje brzine se pre svega odnosi na JavaScript endzine (Nitro) gde itekako ima i potrebe i mesta za unapredjenje brzine!

Poslednja izmena:
pre ce biti da je pitanje kompatibilnosti sajtova sa W3C 😀 posto Safari 4 prolazi Acid test sa 100/100 😉 😀
Ja to posmatram iz perspektive korisnika, tako da je u tom slučaju ekstremno bitna kompatibilnost sa svim postojećim sajtovima, dok je poštovanje w3c standarda i taj Acid test apsolutno nebitno!

^ no comment.

Ako nemaš komentar, nemoj ni da ga ostavljaš 😉

Krenuo da ga skidam....i odustao...imam dovoljno browsera na disku (4....i zapravo ih sve koristim?!).

Acid test je samo još jedan sintetički test, za mene lično crapware....evo, da ne bude da pričam bezveze....pustio sam IE7 (nije uspeo da ga završi?!), FF 71/100, Opera 84/100, Chrome 79/100....ali to ništa ne govori o Operinim text boxovima koji me nerivraju, o FF koji se podiže u sekundama i povremno se zabode, o Chrome koji nema autocomplet, o IE da ne pričam.....svaki ima svoje mane, a ako ću pomoću ACID testa da utvrđujem koji je browser za mene dobar, odoh po čekić da :crash:

Pa ACID bi valjda trebao da provjerava poštovanje standarda (link - pročitajte, ima korisnih činjenica i stvari). Ako je tako, onda prema gore navedenom ispada da jedino Safari poštuje standarde, dok ostali to ne čine. Dalje, to što web dizajneri šteluju sajtove da bi bili korektno prikazani u web čitačima, ne znači da ti čitači rade kako treba, već samo da je lakše naštelati sajt, nego tjerati MS i ostatak družine da sredi svoj program.

Da se razumijemo odmah, nisam fanboy niti ovo pišem iz ugla Mac korisnika ili obožavaoca. Samo, meni sve i jedan sajt radi u Safari-ju i prikazuje se kako treba. Koristio sam sve osim Chrome-ta, ali ipak ostajem na Safari-ju. Ovaj novi nisam instalirao i neću dok ne izađe finalna verzija.

Uostalom, ovo je beta, kao što Rossi reče i ne vidim čemu toliko uzbuđenje oko stvari koje ne rade ili ne rade kako treba... Do finalne verzije će izaći još koja beta i onda će sve biti mnogo bolje. Tako je bilo i sa trojkom. A do tada... Nemojte da se nervirate. 🙂 :wave:

Ako je tako, onda prema gore navedenom ispada da jedino Safari poštuje standarde, dok ostali to ne čine.

...

Da se razumijemo odmah, nisam fanboy niti ovo pišem iz ugla Mac korisnika ili obožavaoca.

ja jesam fanboy Apple-a bas iz tog razloga - jer koriste open standarde! (i fanboy svake druge firme koja koristi i forsira open standarde...)

zbog ovakvih razmisljanja kakvo je Zoni-jevo danas i imamo ovakvu situaciju kakvu imamo: da, pod jedan - Zoni moze da napise ono to je napisao (u sustini i jeste u pravu: ko je*e W3C standard, bitno je da li su sajtovi optimizovani za Microsoft Internet Explorer); pod dva - da najveca i najuticajnija IT firma ne postuje standarde i da moze da radi sta hoce.

Jedini izlaz je da se forsiraju open standardi.

evo WildBoy me pretece - i Opera 10 alpha prolazi Acid test sa 100/100 🙂 (inace, bitno je za developere - da ne moraju da jure 100 i 1 bowser i da testiraju kompatibilnost za svaki ponaosob - kad svi budu pod konac, po standardima (prolaze Acid), moci cemo vise vremana da se posvetimo novim stvarima umesto da trosimo vreme na testiranje kompatibilnosti sajta sa browserima (citaj: sa IE 😉))

nego ono sto je meni interesantno da svi ti "fency" efekti iz Safarija 4 postoje i na Windowsu - kako ? da li je to Apple napravio/portovao Core Animation API i za Windows ??? da li i na XPu postoje svi ti efekti (cover flow)?

Poslednja izmena:
Ja to posmatram iz perspektive korisnika, tako da je u tom slučaju ekstremno bitna kompatibilnost sa svim postojećim sajtovima, dok je poštovanje w3c standarda i taj Acid test apsolutno nebitno!

Ti očekuješ da ti browser bude kompatibilan sa sajtovima? Definitivno si pogrešno nešto skapirao.
Ti si pravio svoj sajt, i reci mi, kako si zamišljao proces pravljenja? Ti lepo uzmeš sajt, i napraviš, u Paintu, nacrtaš kako želiš da izgleda i onda uploaduješ sliku na server. Posle browser provaljuje šta treba da stoji i kako. 😀
Valjda postoje nekakvi standardi, nekakvi uslovi, nekava pravila? Lepo si ti to zamislio, samo što neće da može.

Što kovač kaže, no comment, stvarno je no comment. :whip:

Erm, meni lepse izgledaju sajtovi iz Safarija 😛

Nemanja, tebi radi okej jer furas Leo, zna da laguje Cover Flow na Visti 🙂

ko je*e W3C standard, bitno je da li su sajtovi optimizovani za Microsoft Internet Explorer
Ja uopšte nisam to rekao 🙂 (čak i ne koristim IE i nervira me što za neke banke i glupavu Privrednu komoru Srbije moram da pokrećem taj browser!)

Znači, ono što sam rekao je 100% iz ugla običnog korisnika. Dakle, instaliram browser i idem na Net, a kad sam tamo, hoću da mi (skoro) svi sajtovi izgledaju onako kako treba da izgledaju! Znači (opet kao običan korisnik browsera) ja nemam pojma šta je W3C niti "Kiseli test" (a, kao običnog korisnika, te stvari me ni najmanje ne zanimaju!). Ja hoću da svaki sajt vidim lepo, a koje standarde browser ispunjava (i da li neki standardi uopšte postoje) nije moja briga 😉 Eto, potpuno se slažem sa onim što je napisao PJ!

U svakom slučaju, ja Safariju želim sve najbolje, jer će to pogurati ostale (pre svega Mozillu i Operu) da dalje razvijaju svoje browsere. Konkurencija je awesome! 😀

Poslednja izmena:
Da li se sajtovi mogu ručno dodavati u top sites ili to ide samo preko most visited ključa?

i da, nažalost W3C i ACID su najmanje relevantni danas... standard je IE i ono kako on prikazuje stranice.

...Ja hoću da svaki sajt vidim lepo, a koje standarde browser ispunjava (i da li neki standardi uopšte postoje) nije moja briga 😉 Eto, potpuno se slažem sa onim što je napisao PJ!

a ja mogu samo da konstatujem da mi je zao da jedan napredan korisnik racunara ovako razmislja... :wall:

a ja mogu samo da konstatujem da mi je zao da jedan napredan korisnik racunara ovako razmislja... :wall:
Ček malo, jel ti ne razumeš srpski ili su moje rečenice toliko komplikovane? 😉

Pa, svuda sam naglasio da ovo pričam iz ugla OBIČNOG korisnika, što ne znači da pričam iz svog ugla! Znači, ono što sam ja rekao je mišljenje verovatno bar 80% korisnika računara u celom svetu... Da li se ja slažem s tim mišljenjem? U velikoj meri da, ali ne potpuno. S druge strane, ne razumem kako u Safarijevih 25MB nije moga da se ubaci i podrška za mnoge IE-only stvari, kad ih FF, sa svojih 5MB, sve bolje podržava? Ja smatram to bitnijim nego podrška za Acid test.

Znači, ono što sam ja rekao je mišljenje verovatno bar 80% korisnika računara u celom svetu... Da li se ja slažem s tim mišljenjem? U velikoj meri da, ali ne potpuno.

pa odluci se, da li podrzavas ili ne podrzavas ? 😀 no, nije ni bitno...

sta podrazumevas pod IE-only stvarima koje FireFox podrzava?

inace Apple najverovatnije nece da da podrsku arhaicnim IE only stvarima.
i ako moze jedan primer sajta koji Safari ne prikazuje dobro?

Evo prvih utisaka iz realnog rada:
- mrzim što mi uz instalaciju nudi "apdejtovanje" svih Apple programa (a ja nemam ni jedan na svom kompu); uklonio sam štiklicu za instalaciju tog dodatka, ali vidim da se on ipak instalirao... hm...
- izgled browsera je, paaa, onako! Generalno mi se ne sviđa, tako da ne bih mogao da ga koristim regularno (meni je customization VRLO bitna stvar).
- u XPu izgled još nije baš potpuno prilagođen - npr. tabovi izlaze za par pixela iznad titlebara, baš kao i svi naslovi, dok se min/max/close dugmići ne vide (ali, to će valjda srediti kasnije).
- e, sad - brzina pokretanja: skroz OK
- brzina otvaranja sajtova: odlična, brže nego FF
- nedostatak naprednih opcija i/ili extenzija: VRLO primetan i iritantan!
- kod mnogih dugmića nema nikakve informacije kada se hoveruju, što je smor (ali, i to verovatno može da se lako ispravi)

Preliminarni zaključak: ovakav browser nikada ne bih mogao da koristim kao svoj glavni browser! Kao drugi ili treći - može!

EDIT: kad se snima strana, može da se snimi kao .webarchive (čime to da otvorim?) ili samo .html, a nema opcije .html+slike 🙁

Poslednja izmena od urednika:
^ da, to je najvece boljka safarija - samo on moze da cita taj krsh od .webarchive ...

elem, ne rece sta su ti to: "IE-only stvari" ? 😉

^ da, to je najvece boljka safarija - samo on moze da cita taj krsh od .webarchive ...

elem, ne rece sta su ti to: "IE-only stvari" ? 😉
Ne, najveća boljka je to što nema naprednih mogućnosti i/ili nekakvih dodataka (kao što su extenzije kod FFa).

A za te ie-only stvari... Eto, izvinjavam se, možda sam to pogrešio 🙂 Svejedno, ne kontam šta Apple utrpao u ovih 25MB, kad je browser sve ukupno lošiji nego FF od 5MB (ili slično velika Opera).

Sad sam deinstalirao onaj nekulturni Apple update dodatak, a Safari radi sasvim normalno i dalje (znači, nije bilo to potrebno! Grrr)

Ne, najveća boljka je to što nema naprednih mogućnosti i/ili nekakvih dodataka (kao što su extenzije kod FFa).

reci sta ti fali konkretno; verujem da postoje 3th party dodaci za to sto ti treba... mislim ako hoces da das sansu Safariju 😉

A za te ie-only stvari... Eto, izvinjavam se, možda sam to pogrešio 🙂 Svejedno, ne kontam šta Apple utrpao u ovih 25MB, kad je browser sve ukupno lošiji nego FF od 5MB (ili slično velika Opera).

najverovatnije gomilu svojih biblioteka kako bi Cocoa aplikacija radila na Windowsu.

a sto se tice updatera, pogledaj da li si uklonio i Google Updater 😀

reci sta ti fali konkretno; verujem da postoje 3th party dodaci za to sto ti treba... mislim ako hoces da das sansu Safariju 😉

a sto se tice updatera, pogledaj da li si uklonio i Google Updater 😀
Biće konkretno uskoro 😉

A kakav Google Updater?!?

Zoni, kada si ti postao zaštitnik običnih korisnika?
Sve što si izneo iz ugla OBIČNIH KORISNIKA ima iza sebe nekakvo iskustvo u radu sa računarima/programima. Tako da definitivno nisi objektivan.
Kako može običnom korisniku da zasmeta nešto što nikada nije ni probao, niti zna čemu služi. Veliki broj ljudi koje ja poznajem koriste Firefox klot, bez dodataka, eventualno promene temu.

Napredne opcije? Kakve su to opcije u pitanju?

Valjda obični korisnici ne idu po BENCHmarku i ne stižu da se obaveste o novim izdanjima programa, tako da im auto update dobro dođe. Verujem da u Apple-u nisu razmišljali kako tebe da nerviraju, već kako da ti pomognu da imaš bolji, up-to-date software.

IE Only stvari, na koje misliš, su bagovanje sa standardima i ActiveX kontrole. Koliko ja znam Firefox ne podržava ni jednu od te dve stvari.

Ono što tebi smeta, i svima ostalima, jeste prikaz teksta u Safariju. Ono što je činjenica, je da je tekst na Safariju je "čitljiviji", nego na ostalim browserima. Stim da posle postoji problem sa kontrolom tog fonta itd. Srećom, sada postoji Windows mod za prikaz teksta.

Izgled Safarija je takođe subjektivna stvar, tako da to ocenjivanje, odnosno kategorija nije merodavna. Bitniji je raspored dugmića, i layout browsera.

Ne bih da od ovoga pravimo neku raspravu, samo radi rasprave, već da se iznesu činjenice ako je moguće.

Sad sam deinstalirao onaj nekulturni Apple update dodatak, a Safari radi sasvim normalno i dalje (znači, nije bilo to potrebno! Grrr)

Opet, te napredne opcije, o kojima se ne zna ništa. Reci konkretno, šta fali od tih naprednih opcija?
Nisi možda, već jesi, i nema smisla prozivati, radi dodavanja slova u poruci. Uporedi običnu instalaciju Firefoxa i instalaciju Safarija. Koja ti deluje bogatije i opremljenije?

Nigde ne piše da treba da se instalira, a ako si ga odčekirao, ne bi trebao da se instalira.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno