Šta je novo?

Pregrejavanje gigabyte 4850

Učlanjen(a)
10.04.2008
Poena
304
U Ati Catalyst control centru stavim u fan kontrol-u da ventilator vrti na 50%. Dok sam u windows-u temperatura je oko 65-70 stepeni,a u igrama prelazi i preko 100,doseze i do 107 i vantilator podivlja,sam skace na 70%-100% i non stop varira sto me jako iritira.Pre nisam imao ovih problema,imam 9.1 catalyst drivere.Da li bi neko mogao da mi pomogne?

Hm... ako kartica sa single slot kulerom

U Ati Catalyst control centru stavim u fan kontrol-u da ventilator vrti na 50%. Dok sam u windows-u temperatura je oko 65-70 stepeni,a u igrama prelazi i preko 100,doseze i do 107 i vantilator podivlja,sam skace na 70%-100% i non stop varira sto me jako iritira.Pre nisam imao ovih problema,imam 9.1 catalyst drivere.Da li bi neko mogao da mi pomogne?

moguce je da se dosta greje ali ne bas toliko.
Najpre izvuci grafu napolje pa je ocisti i izduvaj
prasinu napolje.
Imao sam Powercolor-a 4850 sa single slot hladjenjem (furuna)
toliko se grejao da je ispadao iz igara kad bi se kuler napunio prasinom.
Strasno. Onda sam ga cesce cistio (na 10 dana) i nije vise ispadao a i manje
se grejao - ipak bio je vreo i drao se kuler kao blesav. Ne znam koje je tebi hladjenje na kartici. Ako nesto trokira, vracaj na reklamaciju i ne razmisljaj
:type:

Ma oduvao sam je i ocistio sacackalicama za usi ali i dalje se pregrejava,ne trokira mi nista.Ne znam stvarno sta da radim...

Ako te nervira buka venta ti idi pa kupi neki valjan cooler za karticu sa sve pastom i završi posao.

Pa bas me buka nervira,kartica nije clockovana tako da ne vidim potrebu za drugim coolerom.Na idle ne bi trebalo da prelazi 50 stepeni,a u igrama ne preko 80 ako podesim ventilator da okrece na 50%.Radila je do skoro dobro,ne znam sta joj se desava...

Pogledaj dali su svi srafovi zategnuti do kraja i pogledaj dali lepo naleze kuler na kartu!

To su velike temp...ja bacam pik na malo kućište bez dodatnih kulera na njemu...ili probaj da staviš 8.12 drajvere..moguće da očitavanja nisu dobra...
Pre nekog vremena sam probao karticu u nekom skučenom kung fu kućištu i dobio za nekih 7 stepeni veću temp u odnosu na moje...Meni retko pređe 73-74 stepena nakon par sati igranja...

To su velike temp...ja bacam pik na malo kućište bez dodatnih kulera na njemu...ili probaj da staviš 8.12 drajvere..moguće da očitavanja nisu dobra...
Pre nekog vremena sam probao karticu u nekom skučenom kung fu kućištu i dobio za nekih 7 stepeni veću temp u odnosu na moje...Meni retko pređe 73-74 stepena nakon par sati igranja...

Covek ima Thermaltake soprano dx... nije malo kuciste... a i do sad je radilo kako treba...

Covek ima Thermaltake soprano dx... nije malo kuciste... a i do sad je radilo kako treba...

Pa i nije baš nešto prostrano..mada nije ni loše...jedino ako je grafa pod garancijom neka je vrati pa nek se oni z... sa njom...a pre toga neka proba sa starim drajverima...

Ne bih da mrachim ali to ne znam da li cje uvazhiti. Ja sam moju bash juche nosio u Pakom i izgubio 3 sata chekajucji da car "testira" karticu u 3dmarku na plochi, sve se dimi pichi neki house i ja mu kazhem CARE GREJE SE I ZUJI. Posle 10 min svadje samo sam se pokupio i izasao...

Nije bash off ali serviseri koliko znaju da budu carevi toliko nekada znaju da budu mega retardirani. I naravno kartica i dalje zuji u idle-u i greje se tipa 50c .. ali ako ne baca artifakte nishta.. josh ga pitam da li mozhesh onda da proverish da li kuler lepo pashe - jao ja to ne smem da radim !??! wtf pa ako ti ne smesh ja sigurno gubim garanciju...

Ne bih da mrachim ali to ne znam da li cje uvazhiti. Ja sam moju bash juche nosio u Pakom i izgubio 3 sata chekajucji da car "testira" karticu u 3dmarku na plochi, sve se dimi pichi neki house i ja mu kazhem CARE GREJE SE I ZUJI. Posle 10 min svadje samo sam se pokupio i izasao...

Nije bash off ali serviseri koliko znaju da budu carevi toliko nekada znaju da budu mega retardirani. I naravno kartica i dalje zuji u idle-u i greje se tipa 50c .. ali ako ne baca artifakte nishta.. josh ga pitam da li mozhesh onda da proverish da li kuler lepo pashe - jao ja to ne smem da radim !??! wtf pa ako ti ne smesh ja sigurno gubim garanciju...

U pravu si i nisi jedini ***...na žalost daleko smo od sveta po tom pitanju...ja sam čekao 42 dana na običan DVD pisač!!! :mad: Koji su mi naravno tad i zamenili novim i naravno nisu mi dali garanciju na novi nego nastavili na konto starog!!!

U pravu si i nisi jedini ***...na žalost daleko smo od sveta po tom pitanju...ja sam čekao 42 dana na običan DVD pisač!!! :mad: Koji su mi naravno tad i zamenili novim i naravno nisu mi dali garanciju na novi nego nastavili na konto starog!!!

@Hm... Pa tako i treba. Tebi proizvodjac garantuje tih godinu dana, da ce ti njihov proizvod raditi kako treba. Kad bi bilo da se dobija nova garancija, svi bi namerno kvarili svoje uredjaje i tako u krug produzivali garanciju.

A to se tice kartice, moguce da su novi driveri u pitanju i da ocitavanja nisu dobra. Probaj sa starijim driverima i vidi sta se desava. Mnogo je 107c za karticu.

@Hm... Pa tako i treba. Tebi proizvodjac garantuje tih godinu dana, da ce ti njihov proizvod raditi kako treba. Kad bi bilo da se dobija nova garancija, svi bi namerno kvarili svoje uredjaje i tako u krug produzivali garanciju.

A to se tice kartice, moguce da su novi driveri u pitanju i da ocitavanja nisu dobra. Probaj sa starijim driverima i vidi sta se desava. Mnogo je 107c za karticu.

Ja se izvinjavam što idem u OFF ali čemu onda SERVIS? hmmm? Pa zar nije poenta servisa da proveri šta se desilo sa uređajem tj da mu lupi diagnozu i da procenu proizvođaču ili prodavcu šta bi trebalo da uradi povodmo tog uređaja...Ako se dobije nov uređaj na konto pokvarenog mislim da je logično da se dobije i važeća garancija na NOV uređaj jer on nema veze sa starim...
Po tebi ako kupim nov auto i njemu rikne motor posle 99.000 km(a garancija je na pređenih 100000), isti motor mi zamene novim i daju mi garanciju na 1000 km...:trust:
Aha :)

da ali izmishljenih "45 dana" sigurno ne vazhi i "preko" tako da za nasha podneblja vazhe neki van vremenski i nazovi kako god ocjesh dimenzionalni zakoni...i gde su onda tih 42 dana koja on nije koristio svoj uredjaj ?!?! pojela kriza ?

ej bre pa ocz reaper memorija ima 10 godina garancije, ali kod nekoga ima 3 ?! Lc napajanja imaju 2 a kod nekoga 1 godinu....

pusti ti tu prichu proizvodjacha..

Da ne govorim o tome ako ti se nešto ne svidi u garantnom roku ...naravno da se može vratiti uz povraćaj novca i bez pitanja...naravno ne kod nas :)

Ja se izvinjavam što idem u OFF ali čemu onda SERVIS? hmmm? Pa zar nije poenta servisa da proveri šta se desilo sa uređajem tj da mu lupi diagnozu i da procenu proizvođaču ili prodavcu šta bi trebalo da uradi povodmo tog uređaja...Ako se dobije nov uređaj na konto pokvarenog mislim da je logično da se dobije i važeća garancija na NOV uređaj jer on nema veze sa starim...
Po tebi ako kupim nov auto i njemu rikne motor posle 99.000 km(a garancija je na pređenih 100000), isti motor mi zamene novim i daju mi garanciju na 1000 km...:trust:
Aha :)

E bas tako. Jer da nije tako, onda bi bilo ovako! :)

Kupim ja nov auto i vozam se i vozam, dok ne dodjem do npr. 98000km. E onda uzmem auto i pocnem da divljam sa njim i crkne motor. Odvezem na reklamaciju, dobijem nov i opet isto to uradim. Vozam se do sledecih 98k i opet isto uradim.
Jednostavno ti dobijas garanciju na 1 godinu ili koliko su ti vec dali i u tom garantnom roku ce ti biti ispravan uredjaj. Jedino ako ti je bio uredjaj 45 dana na servisu, mogu da ti produze garanciju za tih 45 dana i nista vise.

Izvinjavam se na OFF-u.

Nadam se da smo to razjasnili.

A sad da pomognemo decku, ako mozemo.

Poslednja izmena:
Ako je tako kao što kažeš čemu onda poenta servisa i tih stvari? Ali nema veze... :)
Za sad je preporuka stariji drajveri pa neka vidi...

Sto se tice ciscenja kulera, u prilog dajem sledece:

HD4850

Temperatura sa ventom na 50% bila je u idle oko ~65 stepeni. Posle ciscenja, vent na 40% i idle temperatura je oko ~45 stepeni :D.

HD4850

Temperatura sa ventom na 50% bila je u idle oko ~65 stepeni. Posle ciscenja, vent na 40% i idle temperatura je oko ~45 stepeni :D.

Neverujem da je kod njega bas tolika velika prasina... ali izgleda da nije do prasine pre izgleda da je fan oslabio od vrtenja na 40% ili koliko smo stavili... al to nerazumem evo kod menes e vrti na 35%, sad jeste da je dual slot kuler al temperatura ne prelazi 70c... nego mislim da bi mu najbolje resenje bilo da stavi jedan fan da duva preko grafe... meni stoji jedna dvanestica da uvlaci vazduh a jedna nazad da izvlaci i tacno struji vazduh preko grafe i cpu-a...

Mislim da tako ništa ne dobija jer su temp jako visoke za takav način hlađenja tj ništa ne dobija time...vrlo je moguće da je problem u fan-u,drajverima ili je možda klokovao pa nije spustio na def.
Kod mene 2 12-ice + 12-ica u napajanju izvlače vazduh tj napravio sam negativan pritisak u kućištu i ceo vazduh ide preko grafike zbog otvorene strane kućišta(i čitaj NEMA PRAŠINE U KUĆIŠTU).I nema neke posebne promene u temp.Jedina je razlika koju sam dobio stabilnost da ne prelazi preko 70 i kusur stepeni u FL...te grafike su dosta jake za duvanje preko njih :)..ako je u garanciji pravac reklamacija ako ne ... drugi i jači kuler ako nije do softvera :)

Ne pada mi napamet da kupujem cooler za graficku za 30 evra,mozda bi nesto jeftinije i uzeo.Graficka je jos nova,ima pola godine,sredinom jula sam je kupio...Nije bila overclockovana,radi na defaultu.Jos jednom sam je lepo ocistio i sad je temperatura 57-61 stepeni u windows-u,a u stalkeru clear sky i flatout ultimate carnage-u ide od 94-99 stepeni i to sve na 50% koriscenja ventilatora.Ne dolazi do 100 stepeni pa ne pocinje sam da ubrzava,ali opet je ovo jako visoko.Trenutno imam 8.12 drivere i oni isto pokazuju,a i HW monitor isto tako.Ako nemate jos neko resenje preostaje mi da stavim ventilator da se okrece oko 60-65% u igrama,a u windowsu da ga drzim na 50% mada mi je to dosta bucno.Pre sam drzao na 25-30% u winu,a u igrama nikad nisam stavljao preko 50%...

Imam jos garanciju na graficku samo sto sam iz Novog Sada,a kupio sam je u Beogradu pa bi morao da se cimam,a i verovatno bi cekao mozda i mesec dana dok se oni ne bi skontali sta da rade sa mojom grafickom,tako da mi se to bas i ne radi...

Ne pada mi napamet da kupujem cooler za graficku za 30 evra,mozda bi nesto jeftinije i uzeo.Graficka je jos nova,ima pola godine,sredinom jula sam je kupio...Nije bila overclockovana,radi na defaultu.Jos jednom sam je lepo ocistio i sad je temperatura 57-61 stepeni u windows-u,a u stalkeru clear sky i flatout ultimate carnage-u ide od 94-99 stepeni i to sve na 50% koriscenja ventilatora.Ne dolazi do 100 stepeni pa ne pocinje sam da ubrzava,ali opet je ovo jako visoko.Trenutno imam 8.12 drivere i oni isto pokazuju,a i HW monitor isto tako.Ako nemate jos neko resenje preostaje mi da stavim ventilator da se okrece oko 60-65% u igrama,a u windowsu da ga drzim na 50% mada mi je to dosta bucno.Pre sam drzao na 25-30% u winu,a u igrama nikad nisam stavljao preko 50%...

Imam jos garanciju na graficku samo sto sam iz Novog Sada,a kupio sam je u Beogradu pa bi morao da se cimam,a i verovatno bi cekao mozda i mesec dana dok se oni ne bi skontali sta da rade sa mojom grafickom,tako da mi se to bas i ne radi...

Neverujem bas mesec dana da bi cekao... dve nedelje sigurno... jesi li probao da skines tu dvanesticu sa kucista pa da stavis da duva u grafu... barem ce joj malo pomoci... moze da se nabudzi nekako... zovni crnjanskog vunderkinda... u ns-u je... hahahaha

Iskreno, to su ok temperature za referentni kuler. Meni su nesto nize jer jedna dvanaestica duva u nju. Jos jednom da pitam, jesi li skidao kuler skroz, i ocistio ga, ili si samo ocistio vent bez skidanja one plastike ? Pogledaj moj post iznad i videces sta se moze naci :D.

Poslednja izmena:
Iskreno, to su ok temperature za referentni kuler. Meni su nesto nize jer jedna dvanaestica duva u nju. Jos jednom da pitam, jesi li skidao kuler skroz, i ocistio ga, ili si samo ocistio vent bez skidanja one plastike ? Pogledaj moj post iznad i videces sta se moze naci :D.

Nisam skroz skidao,nego sam sa cackalicama detaljno ocistio ventilator bez skidanja cele plastike,lepo sam ga ocistio i oduvao,skoro kao nov je.Sve izgleda normalno ali ne znam zasto temp ide tako visoko,nema artifakta i problema u igrama,samo me nervira buchnina coolera...Jel moze nesto da joj se desi ako igram par sati neku igru,a temperatura je oko 97,98 stepeni?

Mislim da mi ne bi priznali garanciju za ovako nesto,sigurno mi ne bi dali novu graficku umesto moje zato sto se ova pregrejava,ali dobro funkcionise...

HD4850

Meni je temperatura sa poprilicno cistim ventom takva temperatura u idle-u.Znaci oko 60-65%.Nisam skidao tu celu plastiku,ne znam da li i to da uradim.Jel se lako skida/vraca?

Sto se tice temperature, meni je dostizala i do 110 stepeni. Nista joj nije bilo (da kucnem u drvo :D). Inace kada sam je kupio u idle je bila 80 stepeni, na 27% je vent radio :D. Koliko sam video to je "normalna" temperatura za referentni model.

Ceo kuler i plastiku ti je lako skinuti i vratiti. Gomila malih srafova. Ukoliko se odlucis na to uzmi mali srafciger i polako odvijaj :D. I postavi ako mozes jednu dvanaesticu da duva u nju.

Nisam skroz skidao,nego sam sa cackalicama detaljno ocistio ventilator bez skidanja cele plastike,lepo sam ga ocistio i oduvao,skoro kao nov je.Sve izgleda normalno ali ne znam zasto temp ide tako visoko,nema artifakta i problema u igrama,samo me nervira buchnina coolera...Jel moze nesto da joj se desi ako igram par sati neku igru,a temperatura je oko 97,98 stepeni?

Mislim da mi ne bi priznali garanciju za ovako nesto,sigurno mi ne bi dali novu graficku umesto moje zato sto se ova pregrejava,ali dobro funkcionise...

Pa meni se nekoliko puta desilo da zaboravim da ubrzam fan pa je temperatura otisla na 95-96 igrao sam sigurno jedno pola sata tako... pa svi se zale da se ati 4xxx serija puno greje... sta misli kako bi bilo da je ostavljeno na default kako su inzinjeri ati-a prvobitno osmislili... nego jesi li probao da stavis tu dvanaesticu da duva u nju... Pa probaj da igras tako sta fali... ako rikne imas dobru osnovu za garanciju... hahaha... zovni odakle si kupio pa pitaj sta radis i to je jedna od solucija da prodavac bude upoznat...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno