Šta je novo?

Kupujmo domaće

Dabar

Čuven
Učlanjen(a)
26.01.2001
Poena
619
Čitam u novina o akciji kupujmo domaće računare pa se pitam ko je ovde lud. Skupe se neki tipovi nabave komponente koje nisu domaće, napakuju ih u kućišta koja nisu domaća (ili uz malo limarskog umeća i farbarske veštine naprave svoju plekanu kutiju), ubace softver koji nije domaći, zalepe etiketu svoje firme (Kimtec, ComTrade, Pacom) i to nazovu domaćim računarom i još izvoze u "države" u okruženju. Ne znam da li sebe da uvrstim u domaćeg proizvođača jer sam nedavno nabavio komponente po svom izboru, kod kuće ih napakovao i to sve lepo radi. Mogao bih i da se potpišem na kućište.
Da li ovo može da se nazove domaća pamet ili bi više pasovao neki drugi izraz? Ili bi nama možda pasovale drugačije uši?:trust:

Znaš kako... na "patriotizam" su mnogo gore stvari prolazile u našoj zemlji... što ne bi i to :)...

Poslednja izmena:
bese nekad domace :)

Dabar, i te nalepnice štampaju u Kini :d

a c a, video sam tu IDEA akciju. Ona podrazumeva proizvode proizvedene u Srbiji. Od zeleniša, preko konditorskih i alkoholnih proizvoda. E sada ako ćeš da ulaziš u to ko je vlasnik kompanija koje proizvode to što je na akciji i gde su nabavili sirovine,...

Pod domace se misli na brandname koji navedene firme plasiraju na trziste.

Pa ono sto je u domace je ulozen rad onoga ko je sastavio.
E sad, to bi imalo smisla da pored ovih domace sklopljenih na trzistu imamo veci deo kanti koje se sastavljaju negde preko, tako uvoze i onda placamo rad nekog napolju ko je to sastavio.
Kako se 99% kanti ionako sklapa u zemlji, ovo je cista glupost.

A izvoz... ma samo nek izvoze i sto skuplje prodaju tamo ako imaju kome...

Čitam u novina o akciji kupujmo domaće računare pa se pitam ko je ovde lud. Skupe se neki tipovi nabave komponente koje nisu domaće, napakuju ih u kućišta koja nisu domaća (ili uz malo limarskog umeća i farbarske veštine naprave svoju plekanu kutiju), ubace softver koji nije domaći, zalepe etiketu svoje firme (Kimtec, ComTrade, Pacom) i to nazovu domaćim računarom i još izvoze u "države" u okruženju. Ne znam da li sebe da uvrstim u domaćeg proizvođača jer sam nedavno nabavio komponente po svom izboru, kod kuće ih napakovao i to sve lepo radi. Mogao bih i da se potpišem na kućište.
Da li ovo može da se nazove domaća pamet ili bi više pasovao neki drugi izraz? Ili bi nama možda pasovale drugačije uši?:trust:

Ne kapiram sta ovime hoces da kazes!? U cemu je poenta?

Pricamo o softveru? Pricamo o hardveru? A reci mi, cija je firma...npr Asus? Oni su brend za racunare, jel da? Ciji je Asus? Tadzikistanski? A ciji je Microsoft (odnosno OS koji npr Asus stavlja na svoje racunare)? Isto iz Tadzikistana...ili mozda iz Turkmenistana? :d

Core2Duo je Core2Duo, bez obzira da li ga u svoju brend masinu stavlja HP ili MSI ili neko pedeseti.

Ista ti je prica i sa Komtrejdom, Pakomom, Kimtekom i ostalim nasim firmama (neka me neko ispravi, ali zar Kimtek nije deo M-SAN grupe koja je valjda hrvatska firma)?

Nebitno.

Sve domace firme koje si naveo imaju "serijsku proizvodnju racunara". Na osnovu serijskog broja racunara od proizvodjaca mozes da dobijes tacan podatak o serijskom broju svakog parceta hardvera u bas tom racunaru. Sve te formalnosti mozes i da proveris. Druga je stvar sto se tebi mozda ne svidja CT-ov ili Pakomov racunar, sto ga smatras losim, neozbiljnim ili mozda totalno bezvezno sklopljenim, ali...bas zato ga i nisi kupio, vec si sam "proizveo" svoju masinu. Samo...da li je to "serijska proizvodnja"? Sustinski, igra recima.

Ja sam isto uradio. Prvo, ne svidjaju se ni meni te masine, ne svidja mi se uslovljavanje nasih "prozivodjaca" da moras da uzmes racunar onako kako oni sastave, ali oni ih rade serijski i zato se to i zove serijska proizvodnja.

Alternativa je sastaviti sam svoj racunar ili pazariti nekog HP-a (ako imas para za takvo planinarenje), a CT, Pakom i ostali ce uvek imati svoje kupce bili mi medju njima ili ne i svidjalo se to nama ili ne.

Ne razumem sta si hteo da kazes ovom temom uopste? NHF ali delujes mi previse ogorceno, a poenta je sto ne mozes to da promenis.

Poslednja izmena:
Kako mislis sta je hteo da kaze temom?Verovatno to da je akcija glupa kao noc.Sta u tim racunarima ima domace?
Kakve veze uopste ima Asus sa ovom temom i odakle je Asus kao firma.
Radi se o tome da je ovde rec o serijskoj proizvodnji (sklapanju) racunara pod "domacim" brendom iako u tim racunarima nema niti jednog dela koji je proizveden u Srbiji.Kako onda mogu Pakom,CT i co. da reklamiraju "kupujmo domace"?Uopste se ovde ne radi o tome da li nekom svidja ili ne takav racunar i nigde nije ni bilo reci o serijskoj proizvodnji.
Potpuno si ti promasio poentu, a ne pokretac teme,niti mi deluje ogorceno.

Poslednja izmena:
+1
i još da dodam: akcija "kupujmo domaće" sugeriše kupcima da kupovinom pomažu našu ekonomiju, a kupovanje ovih kvazi domaćih računara samo odliva devize iz zemlje. Zato ova kampanja predstavlja čisto obmanjivanje ljudi jeftinim trikovima...

Pa ono sto je u domace je ulozen rad onoga ko je sastavio.
E sad, to bi imalo smisla da pored ovih domace sklopljenih na trzistu imamo veci deo kanti koje se sastavljaju negde preko, tako uvoze i onda placamo rad nekog napolju ko je to sastavio.
Kako se 99% kanti ionako sklapa u zemlji, ovo je cista glupost.

A izvoz... ma samo nek izvoze i sto skuplje prodaju tamo ako imaju kome...

Pogodjena sustina :)

Prakticno ti kazu da kupis njihov "serijski proizveden" racunar jer je na neku foru domaciji i time nekako pomazes Srbiji. :S:

Ljudima koji kupuju sklopljen računar "sa imenom" i imaju alternative HP, Dell, Comtrade, Forum.....dva poslednja stvarno zvuče prilično domaće....

Udjes u Forum racunare, kupis kompjuter od 30 iljada za 90 iljada i eto kako pomazes nasoj privredi, ekonomiji i stabilnosti kursa. :d

Udjes u Forum racunare, kupis kompjuter od 30 iljada za 90 iljada i eto kako pomazes nasoj privredi, ekonomiji i stabilnosti kursa. :d

Ne moras cak ni da udjes. Nisam imao pojma kako to funkcionise. Moj techa, koji zivi na selu, pozvao telefonom i kurirskom sluzbom dobio papire da potpise za kredit na 24 rate. Kurir je posle nekog vremena doneo racunar i gotovo.

Agresivan marketing cini cuda. Sad su jos izmislili i ovu "domacu" foru. Ne znam da li im treba cestitati, ipak je to neki svetski model poslovanja. Od kako sam gledao onu Microsoft bljuvotinu "bez sertifikata originala se osecam kao go", izgleda mi da je sve to normalno. Naravno, ne mora da mi se svidja, naprotiv...

Smatram da su domaći proizvodi sjenički sir, ivanjički krompir, čačanska šljiva... Domaći (ako išta više ima domaće) instituti za voćartvo, povrtarstvo i šta ti znam, izmisle određenu semensku sortu koja se dostavi proizvođačima hrane i to što rodi, plasira se na tržište pod nekom robnom, prepoznatljivom markom (iliti brendom po naški). To se zove čisto domaći proizvod. A kad neka od naših IT firmi izmisli nešto što je isključivo vezano za računare, makar neku komponentu-produkt domaće pameti, onda to mogu da prihvatim kao domaći proizvod. Kako je to u svetu visokih tehnologija jedino izvodljivo u zemljama vosokog tehnološkog razvoja, gde se ogroman trud ulaže u neprekidna usavršavanja već postojećeg, istržujući nešto novo, mi tu, što je sasvim normalno, nemamo šta da tražimo. To je nama koji se družimo na ovim i sličnim stranicama sasvim jasno. Ali ovde je pitanje moralnosti na prvom mestu. Lažno predstavljanje nečega što nije istinito. Mnogi ljudi, neupućeni u svet tačunara, će se povesti upravo tom reklamom. Mnoge firme koje se bave istim poslom ostaće uskraćene za po neku mušteriju zahvaljujući ovoj prevari. I među nama sigurno ima ljudi koji se bave sličnim poslom i shvatiće šta sam mislio počevši ovu temu.

...Mnogi ljudi, neupućeni u svet tačunara, će se povesti upravo tom reklamom. Mnoge firme koje se bave istim poslom ostaće uskraćene za po neku mušteriju zahvaljujući ovoj prevari. I među nama sigurno ima ljudi koji se bave sličnim poslom i shvatiće šta sam mislio počevši ovu temu.

Apsolutno se slazem. Mozda je malo offtopic, ali ko nije gledao ovo sa linka, jos ni ne zna sta je "krivljenje istine" u reklami. Zbog toga sam i rekao da me vise to ne cudi, takve kampanje u danasnje vreme postaju normalne...

http://www.microsoft.com/scg/piracy/flash/pera_i_zika.swf :d

Znaš kako... na "patriotizam" su mnogo gore stvari prolazile u našoj zemlji... što ne bi i to :)...

Pa i sada ga koriste oni s vrha,a svi znamo da oni nemaju veze sa patriotizmom dok ovi racunari mozda nemaju kvalitetan hardver ali imaju ,,dusu,, za razliku opet od onih sa pocetka price.;)

@Dabar
Ja ne vidim nista lose u tome sto CT i ostale firme ,,brendiraju,, racunare.Sve je to marketing i nema tu niceg cudnog.
Jedino ako se ne ocekuje Core2Duo napravljen u nekom starom srpskom selu,od strane domacih poljoprivrednika i malih privrednika.
Isto to rade i druge kompanije u svetu,problem je sto je uvek ono Srpsko lose i uvek je Srbin taj koji zavrce.

Poslednja izmena:
beshe neka jacha firma u subotici ima fabrichicu za sastavljanje RAM DDR2 memorija ? :) eto domaceg, samo da se neko seti koja je firma zapravo, a siguran sam da ima tako neshto gore severno ..

beshe neka jacha firma u subotici ima fabrichicu za sastavljanje RAM DDR2 memorija ? :) eto domaceg, samo da se neko seti koja je firma zapravo, a siguran sam da ima tako neshto gore severno ..

Nije Subotica, nego Ivanjica, ali firma Blustar odavno ne postoji u Srbiji.

DDR2 memorije a trebali su (ne znam i da li su) da sastavljaju i LCD monitore.

Isto to rade i druge kompanije u svetu,problem je sto je uvek ono Srpsko lose i uvek je Srbin taj koji zavrce.
Ja sam žestoki protivnik takve teorije, a upravo lažni potezi iskrivljuju sliku o Sbiji i Srbima gde se sposobnost meri umećem varanja a ne istinskom sposobnošću da se stvori nešto svoje i još kvalitetno. Uveliko vlada mišljenje da su "snalažljivi" sposobni, pa na takve moje primedbe često dobijem pridiku " ko ti je kriv što ne umeš da se snađeš". Ne pada mi na pamet da drugoj deci otimam i donosim svojoj.

Zar nije bila u Arilju?
Proizvodili su memorije i monitore.

Da, da, da... Arilje ne Ivanjica...

Evo nesto od njihovoh nekadasnjeg proizvodnog asortimana:
Memorija DDR-400 (256-1024 mb):
c148_p106.jpg

19" monitor
c49_p65.jpg

USB flash stick
c149_p107.jpg

Ja sam kupio taj Xelo SP1702S monitor odmah kada se pojavio. Nije bio loš, imao je panel Samsunga 171N (Onaj monitor što je bio ispred takmičara u kvizu Želite li da postanete Milioner), i radi i dan danas liku kome sam ga prodao. Jedino mu je pukla plastična maska na prednjoj strani od zagrevanja lampe ispod panela (loše tehnički rešeno), ali sve u svemu OK monitor. Mada sam čuo da su kasnije serije imale loš inverter napona i da su im lampe za osvetljenje ekrana riknjavale samo tako. Valjda su i zbog toga propali. Nema čim naši krenu posle nekog vremena da fušare ode sve u ...

Ja sam kupio taj Xelo SP1702S monitor odmah kada se pojavio. Nije bio loš, imao je panel Samsunga 171N (Onaj monitor što je bio ispred takmičara u kvizu Želite li da postanete Milioner), i radi i dan danas liku kome sam ga prodao. Jedino mu je pukla plastična maska na prednjoj strani od zagrevanja lampe ispod panela (loše tehnički rešeno), ali sve u svemu OK monitor. Mada sam čuo da su kasnije serije imale loš inverter napona i da su im lampe za osvetljenje ekrana riknjavale samo tako. Valjda su i zbog toga propali. Nema čim naši krenu posle nekog vremena da fušare ode sve u ...

Nije to razlog zašto je firma propala.

Kako mislis sta je hteo da kaze temom?Verovatno to da je akcija glupa kao noc.Sta u tim racunarima ima domace?
Kakve veze uopste ima Asus sa ovom temom i odakle je Asus kao firma.
Radi se o tome da je ovde rec o serijskoj proizvodnji (sklapanju) racunara pod "domacim" brendom iako u tim racunarima nema niti jednog dela koji je proizveden u Srbiji.Kako onda mogu Pakom,CT i co. da reklamiraju "kupujmo domace"?Uopste se ovde ne radi o tome da li nekom svidja ili ne takav racunar i nigde nije ni bilo reci o serijskoj proizvodnji.
Potpuno si ti promasio poentu, a ne pokretac teme,niti mi deluje ogorceno.

Bez uvrede, procitaj ponovo sta sam napisao, a ako ti opet nije jasno, rado cu se raspisati ali preko PP-a (da ne pisem ovde ono sto vec jesam) - samo se javi.

Vrh Dno