Čitam u novina o akciji kupujmo domaće računare pa se pitam ko je ovde lud. Skupe se neki tipovi nabave komponente koje nisu domaće, napakuju ih u kućišta koja nisu domaća (ili uz malo limarskog umeća i farbarske veštine naprave svoju plekanu kutiju), ubace softver koji nije domaći, zalepe etiketu svoje firme (Kimtec, ComTrade, Pacom) i to nazovu domaćim računarom i još izvoze u "države" u okruženju. Ne znam da li sebe da uvrstim u domaćeg proizvođača jer sam nedavno nabavio komponente po svom izboru, kod kuće ih napakovao i to sve lepo radi. Mogao bih i da se potpišem na kućište.
Da li ovo može da se nazove domaća pamet ili bi više pasovao neki drugi izraz? Ili bi nama možda pasovale drugačije uši?:trust:
Ne kapiram sta ovime hoces da kazes!? U cemu je poenta?
Pricamo o softveru? Pricamo o hardveru? A reci mi, cija je firma...npr Asus? Oni su brend za racunare, jel da? Ciji je Asus? Tadzikistanski? A ciji je Microsoft (odnosno OS koji npr Asus stavlja na svoje racunare)? Isto iz Tadzikistana...ili mozda iz Turkmenistana? :d
Core2Duo je Core2Duo, bez obzira da li ga u svoju brend masinu stavlja HP ili MSI ili neko pedeseti.
Ista ti je prica i sa Komtrejdom, Pakomom, Kimtekom i ostalim nasim firmama (neka me neko ispravi, ali zar Kimtek nije deo M-SAN grupe koja je valjda hrvatska firma)?
Nebitno.
Sve domace firme koje si naveo imaju "serijsku proizvodnju racunara". Na osnovu serijskog broja racunara od proizvodjaca mozes da dobijes tacan podatak o serijskom broju svakog parceta hardvera u bas tom racunaru. Sve te formalnosti mozes i da proveris.
Druga je stvar sto se tebi mozda ne svidja CT-ov ili Pakomov racunar, sto ga smatras losim, neozbiljnim ili mozda totalno bezvezno sklopljenim, ali...bas zato ga i nisi kupio, vec si sam "proizveo" svoju masinu. Samo...da li je to "serijska proizvodnja"? Sustinski, igra recima.
Ja sam isto uradio. Prvo, ne svidjaju se ni meni te masine, ne svidja mi se uslovljavanje nasih "prozivodjaca" da moras da uzmes racunar onako kako oni sastave, ali oni ih rade serijski i zato se to i zove serijska proizvodnja.
Alternativa je sastaviti sam svoj racunar ili pazariti nekog HP-a (ako imas para za takvo planinarenje), a CT, Pakom i ostali ce uvek imati svoje kupce bili mi medju njima ili ne i svidjalo se to nama ili ne.
Ne razumem sta si hteo da kazes ovom temom uopste? NHF ali delujes mi previse ogorceno, a poenta je sto ne mozes to da promenis.