Šta je novo?

Chieftec Dragon DG-01B-D-U & 2 Chieftec Cooler-a

Na zapadu nista novo :D.

Hm, pa ako je kao kod mene podeseno (sve na Auto), onda nije ni cudno sto ne mozes da podesavas fanove. Mislim da prva opcija (Control Method) mora da se stavi Legacy (mozda eventualno Intel QST), a za Control Mode da se stavi PWM, da bi moglo rucno da se podesava brzina.
Provericu.
На мојој плочи (G33M-DS2R) ради аутоматска контрола 3-пинских вентилатора са Auto (Smart FAN Control Method)/Voltage (Smart FAN Control Mode) комбинацијом, а и подешавање преко Speedfan-a ако се опција PWM * mode (звездицу заменити бројем вентилатора који се контролише) подеси на Software controlled

Poslednja izmena:
На мојој плочи (G33M-DS2R) ради аутоматска контрола 3-пинских вентилатора са Auto (Smart FAN Control Method)/Voltage (Smart FAN Control Mode) комбинацијом, а и подешавање преко Speedfan-a ако се опција PWM * mode (звездицу заменити бројем вентилатора који се контролише) подеси на Software controlled

Gde ovo ima u Speedfanu ?

Mene mrzi da se bakćem sa tim lepo ću sledeće nedelje da kupim kontroler,pa onda jedan mali modding na kućištu i bog da me vidi :D A to srdačno preporučujem i tebi Mr.P!!!Ipak dobijaš povišicu :d

Hvala puno, za linkove i za info oko speedfana.
Ja mogu samo cpu fan da kontrolisem ovako (doduse jos mi stoji u biosu auto/auto).
Evo slika. Stavim sva 3 na Software controled, i kad smanjim Speed1 sa 100% na neku drugu vrednost, smanji se i brzina cpu kulera.
Ali kada smanjim Speed2 i Speed3, onda se brzina cpu kulera dodatno smanji, a brzina ova dva sistemska fana ostaje ista :trust: ?

edit: sad sam u biosu stavio auto/ voltage/PWM, i isti djavo, cpu fan moze da se kontrolishe, ali smanjenjem speed 2 i 3 samo se brzina cpu fana jos dodatno smanji, a ova dva case kulera ni da mrdnu sa max brzine.

To bi trebalo onda da znaci da su mi ova dva case coolera 3-pinska ?
Nista, onda se nadam da ce mi CM R4 12cm, a pogotovo Noctua NFB 9cm raditi po defaultu na manjoj brzini/manje se cuti.
Ako ne bude tako, onda cu morati onaj fan controler da kupim :). Izbacim ga negde van kucista, tamo kod kablova i podesavam day/night mode :D.

Prilozi

• 11.JPG
    11.JPG
    177.7 KB · Pregleda: 39
  • 2.JPG
    2.JPG
    42.5 KB · Pregleda: 36
Poslednja izmena:
JOŠ NISI UZEO KULERE!!! :zgran: Pa zašto mi ovde toliko baljezgamo!!!! :d

Brateee, pa cekam sledecu vojnicku platu :D, znaci krajem meseca.
Mada, mozda umesto kulera pazarim hard disk wd6400aaks :banana:.

Hahahahah kod tebe nema svetske krize ... idem i ja u vojaka dobro plaćaju :D

Hvala puno, za linkove i za info oko speedfana.
Ja mogu samo cpu fan da kontrolisem ovako (doduse jos mi stoji u biosu auto/auto).
Evo slika. Stavim sva 3 na Software controled, i kad smanjim Speed1 sa 100% na neku drugu vrednost, smanji se i brzina cpu kulera.
Ali kada smanjim Speed2 i Speed3, onda se brzina cpu kulera dodatno smanji, a brzina ova dva sistemska fana ostaje ista :trust: ?

edit: sad sam u biosu stavio auto/ voltage/PWM, i isti djavo, cpu fan moze da se kontrolishe, ali smanjenjem speed 2 i 3 samo se brzina cpu fana jos dodatno smanji, a ova dva case kulera ni da mrdnu sa max brzine.

To bi trebalo onda da znaci da su mi ova dva case coolera 3-pinska ?
Nista, onda se nadam da ce mi CM R4 12cm, a pogotovo Noctua NFB 9cm raditi po defaultu na manjoj brzini/manje se cuti.
Ako ne bude tako, onda cu morati onaj fan controler da kupim :). Izbacim ga negde van kucista, tamo kod kablova i podesavam day/night mode :D.
На тој плочи постоји још један прикључак за вентилаторе (између слотова за меморију и прикључка за флопи), то би требало да је други прикључак који се може контролисати. А ти Чифтеци се могу релативно лако наместити да раде на 5 волти, и тада су сигурно тихи (ја бих 9-ку тако средио, а 12-ицу контролисао преко BIOS-а или софтверски - друга опција је једна Ноктуа, због ULNA и LNA адаптера)

Hm, ne znam ni kako su mi povezani ventilatori. Dobio sam sklopljenu konfiguraciju kad sam kupio, nisam mnogo zagledao oko toga.
Sutra bi trebalo konacno da postavim ovaj TTC kuler na procesor, pa cu se tada vise pozabaviti i sa ventilatorima :).

Ne znam kako da smanjim napon sa 7V na 5V na 9cm Chieftec. Nemoj samo neka modularna kola i slicne plocice home made da pominjes :D.
Ali svejedno, shebana su oba, sa vremena na vreme pocnu da tandrchu, dok ne dobiju cusku preko lima ;). Tako da Noctua 9cm (oko 1.100din) sigurno ide nazad, napred onaj CM R4 12cm, njega cu valjda moci softverski da utisam.

Hvala :wave:.

Poslednja izmena:
I jesu li stigli silni milionski famozni ultra kuleri...kupljeni od sirotinjske vojničke krvi natopljene plate? :D

Nisu stigli, stigao je 6401AALS :smoke:.

Nemam kuci net, a kuci su mi slike, pa ne znam kako to da izvedemo.
Slika vredi hiljadu reci, pa ko velim da pocnem roman da pisem :D.

Ovako, ja na ploci imam, sledece prikljucke za coolere:

CPU_FAN, 4-inski (gore kod podnozja za cpu), tu je jelte stavljen Titan, naravno moze da se kontrolise.

SYS_FAN1, 3-pinski (na levom delu plocu, blize pozadini kucista), tu je prikljucen 9cm zadnji case cooler.

SYS_FAN2, 4-pinski (izmedju memorije i flopija), prazno/nepopunjena rupa :-devil-:.

PWR_FAN, 3-pinski (desno od ^ i blize prednjoj stranici kucista), tu je prikljucen 12cm prednji case cooler.

Oba case coolera imaju 3-pinski prikljucke, da li je moguce 3-pinski fan prikljuciti na 4-pinski prikljucak, odnosno u mom slucaju prednji case cooler prikljucen na PWR_FAN, da prikljucim na SYS_FAN2 ?
Jel onaj 12cm CM R4 kuler sa 4-pinskim prikjluckom ?

U knjizici za plocu pise, da ploca moze da kontrolise brzinu cpu coolera, ne pominje se ni da moze ni da ne moze da kontrolise brzinu case coolera, pretpostavljam da moze preko 4-pinskog prikljucka !?!

Poslednja izmena:
Evo slika za ovo gore ^.
I sta ste se ucutali :D, il sam nesto glupo pitao ili ne znate :p.
Pretpostavljam da moram kupiti 12cm case cooler sa 4-pinskim prikljuckom, da bih mogao kontrolisati njegovu brzinu :).

Prilozi

• IMG_5632 newwww.JPG
    IMG_5632 newwww.JPG
    452.8 KB · Pregleda: 71
  • IMG_5638.jpg
    IMG_5638.jpg
    179.8 KB · Pregleda: 47
Ja kontrolišem 3-pinski na cpu(Hyper TX) preko programa...radi ki sat :)

Ali nije to pitanje :).

Vec vezano za case coolere, oba su povezana preko svojih 3-pinskih prikljucaka i ne mogu ih kontrolisati ;).

Poslednja izmena:
Ali nije moguce kontrolisati brzinu, jer taj 4 pin, za to sluzi, right :) ?

То зависи од плоче (на мојој постоји та могућност, требало би да и твоја то омогућава).

Ali nije moguce kontrolisati brzinu, jer taj 4 pin, za to sluzi, right :) ?
U principu je moguće kontrolisati brzinu i na 3-pinskim i na 4-pinskim ventilatorima, samo se razlikuje način na koji se to radi. Na nekim pločama ima u BIOS-u opcija kojom se bira da li se koriste 3 ili 4 pina.

edit:
evo dela iz uputstva za jednu GIGABYTE ploču

Smart FAN Control Mode
Specifies how to control CPU fan speed. This item can not be configured if Smart FAN Control Method is set to Disabled.
- Auto - Lets BIOS autodetect the type of CPU fan installed and sets the optimal CPU fan control mode. (Default)
- Voltage - Sets Voltage mode for a 3-pin CPU fan.
- PWM - Sets PWM mode for a 4-pin CPU fan.

Poslednja izmena:
Hvala za info, ali to se sve odnosi na cpu fan :), ja nemam problem sa njim, vec sa case coolerima.
Te tri stavke imam u biosu, i stavljao sam i Voltage i PWM, ali se ova dva case coolera 9 i 12cm nisu mogla kontrolisati, vrte se max brzinom, ova 9-ka ~2300 o/min, a 12-ica ~1400 o/min. 9-ka ubija od booke :(.

Zato je mislim bitno, da case cooleri, koje budem kupovao, budu 4-pinski ;), ili da imaju nizu max brzinu obrtaja (recimo kao sto ima nekim 12dcm kulera koji se okrecu max brzinom od samo 700 o/min, ali i tako hlade ok).

Poslednja izmena:
Није проблем у вентилаторима, већ у прикључцима на твојој плочи - 3-пински не могу да се контролишу, 4-пински могу - небитно је да ли вентилатор има прикључак са 3 или 4 пина.

П.С. Овде је објашњено како наместити да вентилатор ради на 5 или 7 волти преко молекса.

Pa to sam do sad i shvatio :), dakle imam jedan 4-pinski prikljucak na ploci koji je prazan (a preko kojeg bi trebalo da moze da se kontrolise kuler), za njega mi treba 4-pinski case cooler, jer nema svrhe stavljati 3-pinki prikljucak kulera na 4-pinski ulaz :).

Smorio sam boga, oca i narod :D, sa ovim kulerima, u svakom slucaju nazad ide Noctua 9cm (koja radi na manjoj max brzini, a hladi odlicno zbog dizajna,...), nju necu moci kontrolisati, osim ako se ne dobija neki kontroler uz nju, mada sumnjam, a napred ide neki CM R4 12cm 4-pinski (kojeg cu kontrolisati), i to je to.
Sad jedino treba sacekati sledecu vojnicku platu :D, za 4 nedelje :p.

Poslednja izmena:
Ok, pare su stigle :).

Dakle, da rezimiramo, 9cm uzimam Noctua NFB091600, dolazi uz neke adaptere pa se moze sa njima kontrolisati brzina, nocu na najtise, danju po zelji :D.

Sto se tice 12cm mislio sam na ovaj sto mi je vec ovde pcbeast preporucio Coolermaster R4-C2R-20AC-GP, ali ovaj kuler je 3-pinski.
Meni treba 12cm case cooler 4-pinski, jer moja ploca ne moze da kontrolise fan koji je prikacen na 3-pinski prikljucak, a nisam siguran da li bi mogla da kontrolise kuler sa 3-pinskim prikljuckom koji je prikacen na 4-pinski prikljucak na ploci.

Dakle meni treba neki dobar 12cm 4-pinski case cooler... :type:.
Jedino sto nadjoh od 4-pinskih 12cm je ovaj CM:
CoolerMaster R4-P2B-12AK-GP
Case Fan, 12cm, 900-1200rpm, 13.8dB, 4-Pin, w/PWM, Ball bearing

http://www1.coolermaster.com/index.php?LT=english&Language_s=2&url_place=product&p_serial=R4-P2B-12AK-GP&other_title=+R4-P2B-12AK-GP+PWM%20fan%20120mm

Mislim da bi to bilo to :).

Poslednja izmena:
A sto ne isprobas da li mozes da kontrolises 3pin vent prikljucen u 4pin na ploci? To ti je najvise 10 min. posla...

Nisam mogao da ubodem :D, nisam ni znao da moze, probacu :).
Ali u svakom slucaju, najvise mi odgovara ovaj donji CM 4-pinski, znam sigurno da moze da se kontrolise, a kosta 50-tak dinara vise nego onaj 3-pinski.

Bio bi on super da mu je max makar 1500 :)
Mnogima na forumu su oni Xilence na 1400 bili "necujni", verovatno ce ti biti dovoljno tiho i tih max 1200 kod CMa. Ako ces vec da uzimas PWM, uzmi neki koji moze da pravi ozbiljnu promaju i podesi ga da bude glasan koliko i CPU kuler u loadu, onda bi imao najbolje rezultate...

Joj sta mi radis :D.

Mislim da je 1200 o/min (koliko je max onog R4) dovoljna promaja, ovaj budjavi obicni Chieftec 12cm sto imam radi na 1400 o/min, pa hladi dovoljno, a ovaj CM je zasigurno dosta efikasniji, tj. ima veci air flow.

Ovo za buku cpu kulera pri loadu si 100% u pravu, ima smisla, ali mislim da se ipak necu toliko cimati da trazim.
Cpu mi je vreo, takav je primerak, ne moze mu air flow u kucistu 10-15% veci nista pomoci.

Tisina je prioritet, sa T sam da kazem zadovoljan, cpu mi je stabilan na 3GHz, T jesu visoke (u full loadu -> Orthos dodje do 80C), ali opet nisu previsoke ;).

A gledao sam na CM sajtu, nisam nasao nijedan PWM kuler koji ima vecu max brzinu od 1200 o/min.
Ne mora po svaku cenu biti CM, ali je CM dosta zastupljen pa je cenovno povoljan.

Noctua = ~1200din
CM = ~800 din
Ne verujem da cu za 2 kulera dati 20e :D.

Poslednja izmena:
Sad pogledah:
R4-C2R-20AC-GP - 700+ din.
R4-P2B-12AK-GP - ~400 din.

Makar tako pise po cenovnicima. U toj situaciji uzmi ovaj jeftiniji i nema da te boli glava :type:

Nazad
Vrh Dno