Šta je novo?

Chieftec Dragon DG-01B-D-U & 2 Chieftec Cooler-a

Sto kaze cica iz Mirror's Edge-a, Lisa Miskovsky - Still Alive :D.
Cega se sve covek nece nagledati i nacitati u zivotu...

Sto se tice tog fanmate2, jel se na njega moze prikljuciti vise kulera, tj. da li se moze kontrolisati brzina vise kulera istovremeno ?

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
I moze kontrolisati samo case coolere ili i kuler na procesoru,...

To onda definitivno moram nabaviti, nocu da prigusim buku :).

I moze kontrolisati samo case coolere ili i kuler na procesoru,...

To onda definitivno moram nabaviti, nocu da prigusim buku :).

pa kačiš ga na matičnu ploču tako da je logično da možeš da kačiš i za procesor....

I ja hoću da ga nabavim ali neeemmaaaa...

Poslednja izmena:
meni je scythe s-flex koji je na true spojen na fanmate2

fanmate se postavlja izmedju pinova na ploci i venta ima potenciometar kojim obaras napon koji dolazi do ventilatora i tako kontrolises broj obrtaja (moze samo 3pin vent da se nakaci na njega)

Hajde da zamolim ako neko zna gde ima da se kupi da pusti na PM ili ovde...hvala.

meni je scythe s-flex koji je na true spojen na fanmate2

fanmate se postavlja izmedju pinova na ploci i venta ima potenciometar kojim obaras napon koji dolazi do ventilatora i tako kontrolises broj obrtaja (moze samo 3pin vent da se nakaci na njega)

E do :-devil-:, pa ovaj moj Titan je 4-pinski kuler :trust:.

E do :-devil-:, pa ovaj moj Titan je 4-pinski kuler :trust:.

Što se sekiraš?Evo pomoći,pošto imaš istu ploču kao ja.Ja sam kopao po disku sa drajverima i programima koji sam dobio uz ploču i našao jedan program koji mi je odradio smanjenje buke tj kont obrtaja na mom Hyper TX-u koji nema kontrolu obrtaja.Program se zove ICOOL...instaliraj i nema frke oko buke!!!:banana:

Pa moj ima kontrolu obrtaja, sad sam se zbunio :D, nego ne moze se kontrolisati brzina preko ovog fanmate-a, I guess, nego preko ploce...

Poslednja izmena:
Čekaj ti pitaš da li možeš da koristiš potenciomer za kontrolu obrtaja...možeš samo na 3 pinskim...a ostale preko softvera...ali ako imaš kont obrtaja na Titanu onda si dobio potenciomer za tvoj kuler.

A gde ce ga kupiti ? ili da se "snalazi" ..Al' dobro, pitao je da li neko zna, ne da li ima :D
Jeftini Yate Loon valjda zato sto ga XS forsira i onda je to super fan, a Coollink, Spire, Xilence i slicni fan-ovi jeftini kod nas su crap koji se raspada u ruci i vibrira kao hilti busilica ..:)

e sad ide pitanje gde ga,ili kod koga kupiti + koliko kosta?

pa vidi sa nekim ko dovlaci iz inostranstva

stavio sam ti link ka frozencpu tamo je 7.99$

Svaka krstena ploca moze da kontrolise PWM 4pin ventilatore nakacene na 4pin konektor na ploci. Na P35 DFI BloodIronu jedino moze da se kontrolise 4pin ventilator nakacen na CPU 4pin konektor. 3pin ventilatore nece da kontrolise nikako.

Neki Asusi npr. mogu da kontrolisu sve ventilatore bili oni 3pin ili 4pin.

FanMate2 je korisna stvarcica, ali nije preterano prakticna. Jedino ako ga sprovedes da bude spolja. Odavno smekam neki fan kontroler koji se montira u 5.25" bay. Imam i onaj potenciometar koji se dobije uz neke Coolink ventilatore. Izgleda bezveze ali radi posao. Mozete pogledati i neke Titan kontrolere na ComputerDream sajtu...

EDIT:
Nesto su stanjili sa Titan kontrolerima, nasao sam samo jedan, ne znam kakav je...
http://www.computerdream.co.yu/detalji/?&si=153

A kontroler koji se dobija uz neke Coolink ventove
http://www.coolink-europe.com/includes/imageviewer.php?item=3&pnr=0

Mada sve je to boranija u odnosu na ono sto bih ja hteo (MFC1+ ili Kaze Master Ace)...

Poslednja izmena:
Svaka krstena ploca moze da kontrolise PWM 4pin ventilatore nakacene na 4pin konektor na ploci. Na P35 DFI BloodIronu jedino moze da se kontrolise 4pin ventilator nakacen na CPU 4pin konektor. 3pin ventilatore nece da kontrolise nikako.

Neki Asusi npr. mogu da kontrolisu sve ventilatore bili oni 3pin ili 4pin.

FanMate2 je korisna stvarcica, ali nije preterano prakticna. Jedino ako ga sprovedes da bude spolja. Odavno smekam neki fan kontroler koji se montira u 5.25" bay. Imam i onaj potenciometar koji se dobije uz neke Coolink ventilatore. Izgleda bezveze ali radi posao. Mozete pogledati i neke Titan kontrolere na ComputerDream sajtu...

ooovvaajj ja imam Hyper TX sa 3 pinskim i kontrolišem ga uz pomoć softvera...a uboden je na matičnu 4 pinsku jedinicu.

ooovvaajj ja imam Hyper TX sa 3 pinskim i kontrolišem ga uz pomoć softvera...a uboden je na matičnu 4 pinsku jedinicu.

A da li imas BloodIron? :) Nemoj da mi stajes na muku :d

Do pre mesec dana je bio uboden 4pin vent i mogao sam da mu radim sta hocu, da podesavam na koliko stepeni da ubrzava i do koliko ili da mu stavim konstantnu brzinu. Sa 3 pin ventom nece, sve ostalo isto...

A da li imas BloodIron? :) Nemoj da mi stajes na muku :d

Do pre mesec dana je bio uboden 4pin vent i mogao sam da mu radim sta hocu, da podesavam na koliko stepeni da ubrzava i do koliko ili da mu stavim konstantnu brzinu. Sa 3 pin ventom nece, sve ostalo isto...

;D jesi li probao sa nekim softverom?I ja sam se mučio dok nisam ubo ICOOL...da nije njega mislim da bih kuler opušteno :smash:...

;D jesi li probao sa nekim softverom?I ja sam se mučio dok nisam ubo ICOOL...da nije njega mislim da bih kuler opušteno :smash:...

Ma pusti to, svakako nije tema.

Nasao sam na DFI support sajtu da Infinity serija ne moze da kontrolise ventilatore i to mi je dovoljno. Softver je SmartGuardian koji dodje uz plocu i ima mogucnost podesavanja samo za CPU fan, ali kao sto rekoh, ne reaguje sa 3pin ventilatorom...

Ma pusti to, svakako nije tema.

Nasao sam na DFI support sajtu da Infinity serija ne moze da kontrolise ventilatore i to mi je dovoljno. Softver je SmartGuardian koji dodje uz plocu i ima mogucnost podesavanja samo za CPU fan, ali kao sto rekoh, ne reaguje sa 3pin ventilatorom...

Izvini :D..mislim da ćeš morati celu ploču da škartiraš :d...e stvarno su smrde DFI-evci!

Cek bre, sta mi uradiste od teme :D.
Znaci ja cu moci moj cpu kuler da kontrolisem softverski preko ploce, preko speedfana ili slicnog programa, jel tako :) ?
A ove cm/noctua kulere koje budem kupio, za njih mora taj fan controler hardverski jelte, ili i ploca (GA P35 DS3) softverkski preko speedfana moze njih da kontrolise ?

Poslednja izmena:
CPU fan ces moci da kontrolises, a za ostale ne znam. Verujem da ces moci i ostale na toj ploci, ili sa SpeedFanom ili sa ovim programcetom koje je mickk pominjao...

Poslednja izmena:
Što se sekiraš?Evo pomoći,pošto imaš istu ploču kao ja.Ja sam kopao po disku sa drajverima i programima koji sam dobio uz ploču i našao jedan program koji mi je odradio smanjenje buke tj kont obrtaja na mom Hyper TX-u koji nema kontrolu obrtaja.Program se zove ICOOL...instaliraj i nema frke oko buke!!!:banana:

Na disku ploce ?!?
Ako ne bude mogla ploca, valjda ce ovaj program ili speedfan moci da kontrolisu case kulere.
12-ku onaj CM manje vise, al 9-ku neku koju budem kupio, najverovatnije Noctua NFB91600, nju cu morati, mada sam cuo da je dosta tiha iako je 9-ka.

Eh kako bih rado ubudzio 2 12-ice :D.
Hebao me Zmaj, starije izdanje...

Poslednja izmena:
Pokusavam da provalim kako funkcionise speed fan i ne uspeva mi.
Evo slike.

Kao sto vidite od 5 fanova, ocitava mi 3.
786, to je 0,8 to je brzina cpu kulera.
Ova druga dva ne znam sta su:
Fan 3: 1424 (ovo je ili 12 ili kuler na grafikoj)
Fan 4: 2265 (ovo moguce da je 9-ka)

Everest moze da ocitava brzinu kulera na grafickoj (~1,3 = 1300) i na procesoru (to je onih 0,8 tj. ~ 786).

Dakle, sta je fan3 i 4, dva kulera na kucistu, ili jedan kuler i kuler na grafickoj.
Nije toliko ni bitno.

Ono sto je bitno, je sto ja ne znam kako da menjam brzinu kuler na kucistu, probao sam da smanjujem ove procente speed, ali Everest ocitavanja se ne menjaju, a ni buka kulera, rukom osetim da se nije promenio air flow.
!?!

Probao sam da stavim pod Configure, pa pod Fans, brzinu od 0% do npr 30%, ali nema nikakvog uticaja.
A u programu nema nigde Apply ili tako neko potvrdjivanje akcije :).

Prilozi

• 1.JPG
    1.JPG
    183.2 KB · Pregleda: 62
Poslednja izmena:
menjash ih iz bios-a lepi ;]

tj prvo namestish u bios-u pa onda se zezash za softverom. ako si stavio neki turbo silent trt mrt mode u bios-u naravno da ne mozhesh da kontrolishesh sa programom.

izvinjavam se ali kod mene je bio takav sluchaj.

i idi choveche lezi sutra vojska :d

Ok. Sad sam pogledao u biosu, dakle:
Fan 1 je kuler na procesoru, kao sto sam i pretpostavio.
Fan 2 nista.
Fan 3 je kuler napajanja ;).
Fan 4 nista.
Fan 5 je jedan od kulera na kucistu (posto je skoro 2300 obrtaja, pretpostavljam da je u pitanju 9cm case kuler).

Znaci meni ovaj prednji 12cm kuler (ili 9cm) ne ocitava ploca, kako je to moguce ?!? Kako prepoznaje jedan kuler, a drugi ne ?

E sad, sto se tice biosa:
Evo slika, sta treba da podesim, kako bih mogao rucno da menjam brzine :) ?
Sada je sve na Auto, dakle Oki bio si u pravu, Auto je namesteno po defaultu i onda se ne mogu menjati brzine kulera.
Znaci ima Smart Fan Controle Metod i Smart Fan Control Mode.
Kada stavim ovo prvo na disabled, onda ovo drugo ne mogu menjati i ostaje na default.

Da li je dobitna kombinacija, za prvo Legacy, a za drugo PWM :) ?

Mrzi me sad da probam, idem da spavam :D.
Kako cu sutra popodne u vojsku, zahtevne one medicinske sestre :D :p.

Prilozi

• DSC00061.jpg
    DSC00061.jpg
    482.8 KB · Pregleda: 62
  • DSC00062.jpg
    DSC00062.jpg
    491.3 KB · Pregleda: 56
  • DSC00063.jpg
    DSC00063.jpg
    451.6 KB · Pregleda: 49
Poslednja izmena:
UFFF ja moram da pogledam moje fanove.Nisam ni gledao jer su mi sve 12-ice pa se ne čuju i zbog toga nisam zagledao...a softverski kontrolišem procesor :)

Btw Mr.P gde ti služiš tu averinju od civila?...

Poslednja izmena:
Ako je vec chieftec za brzinu ventilatora nabavi chieftec thermal killer.Imali su pre u pin-u.
Vidim da ovi noviji modeli imaju cak i usb izlaze.Mislim da bi trebalo da kosta oko 50E
Ja sam jos pre 3 godine nabavio http://www.chieftec.de/pdf/manual_DT6000.pdf i nedrzim hard u njemu vec mogu da kontrolisem 6 fanova od 800 do 1900 rpm
Sad zavisi od modela i velicine fana ali stariji chieftec 8cm su vrteli cak 1900 obrtaja a noviji 1500 i sl.
Da kazem da ovi 8cm fanovi su manje bucni na ispod 1200 rpm.
Edit:
Postoji i Chieftec Thermal Killer DT-5000 koji kontrolise 3 fana + ima usb,fire wire,mikrofon i slisalice izlaze.
http://www.chieftec.de/pdf/manual_DT5000.pdf

Poslednja izmena:
UFFF ja moram da pogledam moje fanove.Nisam ni gledao jer su mi sve 12-ice pa se ne čuju i zbog toga nisam zagledao...a softverski kontrolišem procesor :)

Btw Mr.P gde ti služiš tu averinju od civila?...

Decja neuropsihijatrijska klinika :smoke:.

Ako je vec chieftec za brzinu ventilatora nabavi chieftec thermal killer.Imali su pre u pin-u.
Vidim da ovi noviji modeli imaju cak i usb izlaze.Mislim da bi trebalo da kosta oko 50E
Ja sam jos pre 3 godine nabavio http://www.chieftec.de/pdf/manual_DT6000.pdf i nedrzim hard u njemu vec mogu da kontrolisem 6 fanova od 800 do 1900 rpm
Sad zavisi od modela i velicine fana ali stariji chieftec 8cm su vrteli cak 1900 obrtaja a noviji 1500 i sl.
Da kazem da ovi 8cm fanovi su manje bucni na ispod 1200 rpm.
Edit:
Postoji i Chieftec Thermal Killer DT-5000 koji kontrolise 3 fana + ima usb,fire wire,mikrofon i slisalice izlaze.
http://www.chieftec.de/pdf/manual_DT5000.pdf

Skupo covece, skupo ;).
A ovi Chiefteci nece jos dugo biti u kucistu ;).
Meni se, kao sto vidis, ovaj od 9cm vrti brzinom 2300 obrtaja u minuti ;).

Mickk ajd napisi kako je kod tebe stavljeno u biosu, one 2 stavke.
Oki, ustaj lenstino :D, i napisi koju novu rec ovde :).

Dečija neuropsihijatrijska? Da nije to u Pasterovoj?Koliko znam postoji dečija neurologija...

Što se fanova tiče pogledao sam ali kod mene misteriozno ne mogu da podesim fanove i oba rade na oko 1200rpm...Inače isto kao kod tebe je podešeno

Poslednja izmena:
Dečija neuropsihijatrijska? Da nije to u Pasterovoj?Koliko znam postoji dečija neurologija...

Što se fanova tiče pogledao sam ali kod mene misteriozno ne mogu da podesim fanove i oba rade na oko 1200rpm...Inače isto kao kod tebe je podešeno

Ne, ja sam u Klinici za neurologiju i psihijatriju.

Hm, pa ako je kao kod mene podeseno (sve na Auto), onda nije ni cudno sto ne mozes da podesavas fanove. Mislim da prva opcija (Control Method) mora da se stavi Legacy (mozda eventualno Intel QST), a za Control Mode da se stavi PWM, da bi moglo rucno da se podesava brzina.
Provericu.

Ti imas 2x12cm pa zbog toga rade na 1200, meni doduse radi 12cm na malo brze ~1400 rpm, dok mi ona 9 rastura od brzine/netisine (~2200) :D.

Poslednja izmena:
Vrh Dno