Šta je novo?

Eltim zatvorio radnje

Santa

Čuven
Učlanjen(a)
03.01.2003
Poena
675
Nisam video dal' tema već postoji, ukoliko je na pogrešnom mestu, molim da je moderatori premeste.

Najveći trgovac tehničkom robom uzimao kratkoročne kredite koje sada ne može da vrati i traži reprogramiranje duga od oko 1,7 milijardi dinara

Zbog blokiranog računa i duga od oko 1,7 milijardi dinara, kompanija „Eltim” je prethodnih dana ispraznila svoje radnje. Sa polica je povučena tehnička roba, na više od 30 radnji je stavljen katanac, a budućnost jednog od najvećih distributera tehničke robe i oko 370 radnika u ovom trenutku potpuno je neizvesna. Zatvorene su i radnje u Robnim kućama „Beograd” u koje je ovaj trgovac tehničkom robom od Nove godine ušao vrlo ambiciozno.

Da li je ovo prvi trgovac koji plaća danak svetske ekonomske krize ili je reč o prezaduženosti koja je u ovim prilikama preveliko breme i za krupne igrače? U ovom preduzeću u kome je juče održan sastanak sa zaposlenima kažu da se o propasti „Eltima” još ne može govoriti, kao i da su radnje ispražnjene da im roba ne bi bila zaplenjena.

– Račun je blokiran zbog dospelih i nedospelih obaveza. Kada je jedna banka pustila blokadu učinile su to i ostale. Ipak, očekujem da ćemo do petka razgovarati sa predstavnicima banaka o reprogramiranju duga i tada ćemo znati više detalja – kaže Zdravko Đuranović, komercijalni direktor „Eltima”, računajući, kako kaže, na razumevanje banaka.

http://www.politika.rs/rubrike/Ekonomija/Eltim-zatvorio-radnje-zbog-dugova.lt.html

Videh juce da su ispraznili radnju u Smederevu, ali mislio sam da im samo nije islo ovde. A preporucivao sam ih mnogima, kao veliki su, nece da propadnu...

Kupovao sam kod njih u poslednje vreme, cene su bile OK. Ali nije mi od pocetka bio jasan broj radnika u prodavnici, stalno se tu muvalo njih 5-6 po smeni, bolje bi im bilo da su otpustili 30% zaposlenih nego sto su dizali kredite. Ali opet ko zna kako je ko izvlacio pare iz firme, mnoge stvari se rade namerno, firma ode pod stecaj radnici na ulicu ali vlasnik retko izadje siromasan :)

Trebalo bi pozatvarati te banke koje su odobrile 1.7 milijardi kredita firmi koja se bavi preprodajom.
Ja se ne bavim ovom delatnoscu ali jesam u privredi, a neke stvari u ovoj prici zvuce malo smesno:
-ispraznili su radnje da im ne bi zaplenili robu? Pa jedino ako im je zajmodavac Pera zelenas sa coska pa da dodje da im tovari robu iz radnje. Ili misle da ce banke koje su zajmodavci da angazuju svoje salteruse da dodju i da nose sporete?
-racun ne moze da bude blokiran zbog 'nedospelih obaveza' ko je pisao ovaj tekst pobogu?
-1.7 milijardi u kratkorocnim zajmovima i to za plate? Koji masni bankarski menadzer im je odobrio zajam recimo u trenutku kad su bili duzni 1.5 milijardi, i to ne za ulaganje vec za isplatu plata? Btw, 370 zaposlenih, ako im je plata oko republickog proseka, za te pare su mogli da pokriju oko 8 godina bruto plata. Od 10 koliko postoje.

Imali su fine cene pre zatvaranja kada je sve bilo na popustu 20%.

Trebalo bi pozatvarati te banke koje su odobrile 1.7 milijardi kredita firmi koja se bavi preprodajom.
Ja se ne bavim ovom delatnoscu ali jesam u privredi, a neke stvari u ovoj prici zvuce malo smesno:
-ispraznili su radnje da im ne bi zaplenili robu? Pa jedino ako im je zajmodavac Pera zelenas sa coska pa da dodje da im tovari robu iz radnje. Ili misle da ce banke koje su zajmodavci da angazuju svoje salteruse da dodju i da nose sporete?
-racun ne moze da bude blokiran zbog 'nedospelih obaveza' ko je pisao ovaj tekst pobogu?
-1.7 milijardi u kratkorocnim zajmovima i to za plate? Koji masni bankarski menadzer im je odobrio zajam recimo u trenutku kad su bili duzni 1.5 milijardi, i to ne za ulaganje vec za isplatu plata? Btw, 370 zaposlenih, ako im je plata oko republickog proseka, za te pare su mogli da pokriju oko 8 godina bruto plata. Od 10 koliko postoje.

+1

Dosli su dobavljaci po svoju robu da uzmu jos dok ima ponesto :). Jel od naplate dugovanja nista. Poznata srpska poslovna stategija (ala Eurolink):
-napravi doo
-trguj koju godinu
-uzimaj kredite
-koristi maximalno kreditiranje od dobavljaca
-zavalci sto vise mozes sa placanjem i dobavljaca i svega ostalog
-proceni trenutak kulminacije kapitala (para) u firmi
-pokupi pare, stavi u dzep
-proglasi bankrot, propadni, proglasi krivim sve
Rezime: svi u minusu, vlasnik u debelom plusu
-prodje koji mesec otvori novi doo
-goto pocetak :)
poz

U Nisu je Eltim prs'o pre jedno godinu dana, a mozda i jace, a imali su najveci objekat u to vreme, u strogom centru Nisa, na 2 sprata. Bio je krcat robom, ali sam nekako uvek imao utisak da se ne prodaje dovoljno da bi onoliki objekat bio isplativ. Kad je istu zgradu uzelo Gorenje, mislio sam da Eltimu nije islo samo u Nisu, nisam znao da je situacija ista u celoj zemlji.

Kriza bre ljudi, zar do sada to niste skapirali? :(

Verovatno su uzimali kredit kod jedne banke, da vrate drugoj kako bi podigli novi kod te druge. Ne verujem da su zbog plata to radili, jer su prodavci bili plaćeni 250€, a menadžeri su naplatili svoje usluge garantovano. 15 ili 18 miliona € nije malo.

Taj eltim u Nisu ne samo da nista nije radio, vec, kao sto se videlo, 90% vremena je bio apsolutno prazan. Ono, radnici su mogli da prespavaju celo radno vreme, i nista ne propuste.

Ne znam koji je bio dil izmedju Gorenja i Eltima ovde, ali znam da je Gorenje Studio pokupio sve prodavce Eltima.

Verovatno su uzimali kredit kod jedne banke, da vrate drugoj kako bi podigli novi kod te druge. Ne verujem da su zbog plata to radili, jer su prodavci bili plaćeni 250€, a menadžeri su naplatili svoje usluge garantovano. 15 ili 18 miliona € nije malo.

E to je jadno u celoj ovoj prichi. Zbog toga mi se baca pegla. Menadzeri kazhesh, fino nikad nije kasno da se zavrshi neki menadzment i to... Ako sve krenu da zatvaraju shta nam onda ostaje ? Da kupujemo polovno ili direktno u Luku Beograd pa stanemo u red...

Ne znam gde si ti pročitao da su krediti dizani za plate? Pare iz kratkoročnih kredita se koriste prvenstveno za obrtna sredstva (nabavka robe, izmirivanje obaveza prema dobavljačima) i pokrivanje tekućih troškova poslovanja (između ostalog i za plate). Robu su sigurno prebacili nekom drugom pravnom licu sa kojim su napravili nekakav dil (možda su je vratili dobavljačima kako bi smanjili ukupna dugovanja ili je prebacili nekom potencijalnom kupcu cele firme?).

Stvarno tužno da jedna ovakva firma ode pod led, nažalost mislim da će ovakvih slučajeva ove godine biti mnogo u svim branšama.

Ne mogu da verujem :)

Znaci oni umesto da vrate robu sto su uzeli od uvoznika, oni sad to negde skladiste i sve je to zakonski moguce?

Navodno da zaposleni ne odnesu kući.

Дани неликвидности:
05.02.2009 - 7
Укупан износ блокаде: 1876957820.59

izvor: nbs, pretrazivanje duznika u prinudnoj naplati

Ovih dana se muvam po prodavnicama tipa tehnomarket , neptun,... radi kupovanja Tv-a i ceo utisak se svodi da se cene podigli a radnici spavaju na foteljama i kasama, malo ljudi sto udje razgleda 90% dok samo mali deo kupi po nesto.Pa me interesuje da li oni osecaju to smanjenje prometa ili i dalje ljuljaju mozda za nekog peru pare.U poslednja dva tri meseca cene su drasticno otisle gore a ljudima plate iste, da li oni razmisljaju o kupovnoj moci, mogucnosti da puknu ili je politika nagruvaj marze toliko da prodajom jednog usisivaca isplatim sve radnike(figurativno), niko ne zauzima politiku snizavanja cene kao u ostalim evropskim zemljama kad ljude posticu na potrosnju.Pa me interesuje vase misljenje sta ce biti sledece, da li ce ostati isto , da li ce se ponavljati scenario Eltima, ili nesto trece.Ima li ovde ljudi iz ovog biznisa, mislim da je ovo slucaj i sa hardverom.

Jos je i Logitech dao "direktivu" da se povecaju cene njihovih proizvoda.Ne mogu ni njih da razumem,neko je tu lud.

Ovih dana se muvam po prodavnicama tipa tehnomarket , neptun,... radi kupovanja Tv-a i ceo utisak se svodi da se cene podigli a radnici spavaju na foteljama i kasama, malo ljudi sto udje razgleda 90% dok samo mali deo kupi po nesto.Pa me interesuje da li oni osecaju to smanjenje prometa ili i dalje ljuljaju mozda za nekog peru pare.U poslednja dva tri meseca cene su drasticno otisle gore a ljudima plate iste, da li oni razmisljaju o kupovnoj moci, mogucnosti da puknu ili je politika nagruvaj marze toliko da prodajom jednog usisivaca isplatim sve radnike(figurativno), niko ne zauzima politiku snizavanja cene kao u ostalim evropskim zemljama kad ljude posticu na potrosnju.Pa me interesuje vase misljenje sta ce biti sledece, da li ce ostati isto , da li ce se ponavljati scenario Eltima, ili nesto trece.Ima li ovde ljudi iz ovog biznisa, mislim da je ovo slucaj i sa hardverom.

Poslednja izmena:

Nažalost, ovde sve može. Bez obzira što davanje blanko menice nije dozvoljeno, one se gotovo uvek u tom obliku i daju.
Ako neko aktivira menicu (iz opravdanih razloga), odmah posle toga kreće lavina, jer se poverioci naplaćuju po FIFO principu.

Ili slučaj kada postoje 4 računa, jednom istekne valuta, a ostalima uskoro stiže. Čisto sumnjam da menica neće biti puštena na iznos sa sve četiri.

Nažalost, ovde sve može. Bez obzira što davanje blanko menice nije dozvoljeno, one se gotovo uvek u tom obliku i daju.
Ako neko aktivira menicu (iz opravdanih razloga), odmah posle toga kreće lavina, jer se poverioci naplaćuju po FIFO principu.

Ili slučaj kada postoje 4 računa, jednom istekne valuta, a ostalima uskoro stiže. Čisto sumnjam da menica neće biti puštena na iznos sa sve četiri.

Kaznjivo je zakonom pustanje menica na racune koji nisu izasli ia valute. Zato se pri sklapanju ugovora uzimaju najmanje dve menice, jedna za dugovanje u valuti, a druga da pokrije ostatak duga.

Tako je, ali se ugovori vrlo često pišu tako da u slučaju raskida sva potraživanja (dugovanja) postaju dospela momentom raskida. Možda je ovde bila slična situacija.

Mozes da pustis sto menica ako na racunu nema pare ili da se ceka da pusti pare a to ce da bude nikad.Imam dve str radnje trazio neki kredit sicu rekli mi da ja spadam u visoko rizicnu grupu a kod njih sam bar 8 godina.Na to ja njima odgovaram konkretno mislim na delta banku da ako tako nastave poslovace samo sa gubitkom klijentele i idem odmah u komercijalnu banku a oni mi rekli da ce isto da mi kazu.Medjutim kad sam dobio kredit uzeo sam papir i otiso u deltu te onom tipu sto radi na kreditnom gurno papir pod nos a on gleda i ne moze da veruje.

Koji je smisao menica... da duznik ima para pustio bi ih u valuti, zar ne??? Ako nema, koji je smisao menica?
Kakvu vrednost uopste onda menica ima u samom pocetku?

Ispada da je menica garancija placanja za one koji imaju PARA na racunu, a iz nekog ludackog razloga NECE da plate u valuti? :)
Jer samo u tom slucaju menica moze da izvuce pare sa necijeg racuna?

Poslednja izmena:
delboy, uzimaju se dve i to po pravilu - blanko. A znaš da to nije dozvoljeno.

Nervozni Postar, očekuje se da će biti nekog priliva na račun. Poverilac pusti menicu, blokira dužnikov račun, ako je neko dužan našem dužniku i plati svoj račun, novac nije na raspolaganju, već se koristi za namirivanje aktivirane menice.

Totalno nezvanična priča, iz čaršije, što bi rekli...
gazda zapalio sa 10 milki evra

Koji je smisao menica... da duznik ima para pustio bi ih u valuti, zar ne??? Ako nema, koji je smisao menica?
Kakvu vrednost uopste onda menica ima u samom pocetku?

Ispada da je menica garancija placanja za one koji imaju PARA na racunu, a iz nekog ludackog razloga NECE da plate u valuti? :)

Otprilike - ako nemaš menicu, dobiješ odgovor 'Tužite me'. :mad: Ovih dana u Srbiji naplata ide dobrim delom preko menica, skoro da više niko ništa ne plaća samoinicijativno, za sve moraš da zoveš, cimaš, vučeš, a kad treba da se uzima roba, onda sve može, ma kakvi za 30 dana da ne prodamo, 45? Ma ajte molim vas... Čast izuzecima.

Nama u firmi, recimo, lik duguje 30+ dana preko valute. Zovu ga iz finansija, kažu mu (jedno 4-5 puta pre toga je opomenut na dospele obaveze i slično) da mu sutra ide menica ako ne plati, kaže 'Platiće'. Naravno, ništa. Sutra ga zovu da mu kažu da mu je puštena menica, on kuka odande 'Platiću, platiću, povucite menicu'. 'Pa šta ima veze ako ste hteli da platite, samo ne morate da popunjavate nalog za plaćanje/idete u banku'. :D Ili lik koji kad mu pomeneš menicu, dospele dugove i slično, odlepi, krene da preti inspekcijama i još ti kaže kako je jako neposlovno sa naše strane da puštamo menice. :D:D:D A poslovno je da nam pretiš inspekcijom zato što smo ti dali rabat, na odloženo mesec dana, ne planiraš da platiš nego i posle 3 meseca okrećeš te iste pare... :wall:

Poslednja izmena:
dj13; je napisao(la):
1728169... Poznata srpska poslovna stategija (ala Eurolink):
-napravi doo
-trguj koju godinu
-uzimaj kredite
-koristi maximalno kreditiranje od dobavljaca
-zavalci sto vise mozes sa placanjem i dobavljaca i svega ostalog
-proceni trenutak kulminacije kapitala (para) u firmi
-pokupi pare, stavi u dzep
-proglasi bankrot, propadni, proglasi krivim sve
Rezime: svi u minusu, vlasnik u debelom plusu
-prodje koji mesec otvori novi doo
-goto pocetak :)
poz

Ovo je cista 100% istina.
Ova godina ce biti jako zanimljiva predvidja jedan moj prijatelj koji je u trgovini.
Ne bavi se trgovinom malim stvarima vec velikim ... a u Srbiji je taktika da svako
nekome duguje.
Ako se secate skoro su pucali snajperom na "preduzimace" u gradjevini :S:
Kaze taj prijatelj za koji mesec ce biti ovakvih stvari i to mnogo ... zavrnute slavine
zbog finansijske krize pa ce polako i na manje stvari poceti da se odrazava...

Bice jos dosta "bankrota" domacih firmi a za razlog ce se "kao" navoditi svetska ekonomska kriza.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno