Šta je novo?

Eltim zatvorio radnje

Ma samo kod nas tudji uspeh boli i ***** lepse mirise i kriv je uvek neko drugi. To je copyrighted by Serbia.

On topic : Samsung je aktivirao menicu ;) a za njim i svi ostali. Bar sto se tice Eltima.
A gazda lagano izashao iz zemlje :) Ostavi covek onoliki kucerak :p

Ovo je cista 100% istina.
Ova godina ce biti jako zanimljiva predvidja jedan moj prijatelj koji je u trgovini.
Ne bavi se trgovinom malim stvarima vec velikim ... a u Srbiji je taktika da svako
nekome duguje.
Ako se secate skoro su pucali snajperom na "preduzimace" u gradjevini :S:
Kaze taj prijatelj za koji mesec ce biti ovakvih stvari i to mnogo ... zavrnute slavine
zbog finansijske krize pa ce polako i na manje stvari poceti da se odrazava...

Bice jos dosta "bankrota" domacih firmi a za razlog ce se "kao" navoditi svetska ekonomska kriza.
U celom svetu se firme otvaraju i zatvaraju kao nenormalne, samo kod nas je to :zgran: :zgran:.Cak i one najvece. I to ne sto kazes ti zbog "ekonomske krize". Kod nas je ekonomska kriza vec koju deceniju, ne godinu dana.

A sto se tice placanja - kod nas drzavne ustanove sve vise pod glavnim stavkama na tenderima imaju odlozieno placanje, koje se odlozi jos 3 puta vise nego navedeno...

Poslednja izmena:
Poznanik koji radi(o) u Eltimu je umesto plate dobijao-uzimao tehnicku robu.

Poznanik koji radi(o) u Eltimu je umesto plate dobijao-uzimao tehnicku robu.

Taman sam hteo da "pohvalim" banke u Srbiji sto su vec stigle da pozovu radnike Eltima da pokriju dozvoljene minuse.

Ali, ako nisu dobijali platu, kuvalo se to vec neko vreme. Onda i ona prica sa kratkorocnim kreditima za plate radnika ima smisla...

Kao sto neko vec rece - vidjacemo dosta ovakvih scenarija ove godine. Steta sto ce najodgovorniji izbeci ono sto im sleduje i sto ce gomila ljudi ostati bez posla, ali neki optimista mozda pomisli da ce se trziste procistiti i osvestiti, za sta su male sanse ali ostaje nam da se nadamo... Ne razumem se puno u ove stvari, ali svako moze da vidi da ovde nista ne valja i da stvari treba promeniti "iz korena" ali ko moze da prigovori nasim "biznismenima" za njihov nacin poslovanja...

cek...

jel znate sta je doo = drustvo sa ogranicenom odgovornoscu... dakle firma pukne, ne mozete vlasnika da gonite...
dalje, redovno se tu nadje nekakav direktor, menadzer ovaj, menadzer onaj... sve zajedno, krivicnu odgovornost nema sanse nekom natovariti, tj dokazati... zato mi je i sumnjivo da covek mora da ode u inostranstvo, kad mu ni ovde nista ne mogu (mozda se malo sklonio dok se ne ohladi situacija)...

Ne mogu mu nista legalno...

D.o.o. - društvo sa ograničenom odgovornošću, znači da vlasnik-osnivač za obaveze firme odgovara ograničeno i to samo do visine svog uloga. To znači da niko ne može da mu zapleni ličnu imovinu (kuću, stan, auto, ljubavnicu...) i iz nje izmiri dugovanja, već ono što osnivač može da izgubi je samo osnivački ulog (za doo je 500e osnivački ulog uz zakonsku mogućnost da se odmah pri osnivanju uplati 250e, a ostatak u naredne dve godine).

Ne znam gde si ti pročitao da su krediti dizani za plate?
.

Na linku iz prvog posta. Imam bzvz obicaj da procitam sve sto ima na temi ako planiram da ista odgovaram tu.

Najveća je opasnost kada kompanija uzima skupe kratkoročne kredite i to za isplatu zarada. Mislim da je to bio slučaj i sa „Eltimom” – kaže menadžer jedne banke koja takođe potražuje novac od ove kompanije.

Sto se tice ovih ostalih uputstava za sta se koriste kratkorocni krediti, hvala, upoznat sam.

@ delboy / PJ / ostali u raspravi oko menica

Uzima se i po vise od dve, i u velikom broju slucajeva su blanko to je tuzna realnost srpske privrede, medjutim i dalje valutu koja nije pristigla nije moguce naplatiti po menici koju si pustio zbog pristigle valute bez obzira sta ti popunio u menici. Da ovo moze firma u kojoj ja radim bi dosta lakse poslovala a polovina sitnih str-ova bi se pozatvarala.

D.o.o. - društvo sa ograničenom odgovornošću, znači da vlasnik-osnivač za obaveze firme odgovara ograničeno i to samo do visine svog uloga. To znači da niko ne može da mu zapleni ličnu imovinu (kuću, stan, auto, ljubavnicu...) i iz nje izmiri dugovanja, već ono što osnivač može da izgubi je samo osnivački ulog (za doo je 500e osnivački ulog uz zakonsku mogućnost da se odmah pri osnivanju uplati 250e, a ostatak u naredne dve godine).

Za nekog lika su brutalno koristili snajper ...
Tako da ... zavisi od koga uzmes i neces da vratis ... tj. sa kim zelis da se zameris.
Zakonski mu ne mogu nista, ali opet ne spava mirno :)

Poslednja izmena:

Tačno. Međutim....
Da bi vlasnik-osnivač sve to kupio firma prvo mora da mu nekako isplati novac, a na to bi moralo da se debelo plati porez i ostale dažbine. Ako ide kao plata otprilke 70-ak % preko željene sume. I za sve druge isplate idu visoke dažbine. Znači vlasnik-osnivač ne može jednostavno da podigne ili prebaci sa računa firme sebi neograničenu količinu para već mora sa određenom svrhom. Sa računa STR-a može ali za STR i slične vlasnik garantuje CELOKUPNOM imovinom.
Kako onda vlasnik-osnivač dolazi do gore pomenutih stvari? Jednostavno: kupuje ih firma direktno za "svoje" potrebe (stanove, vozila, kuće, nameštaj, tehničku robu....) a vlasnik-osnivač koristi sve to. Praktično nema ograničenja. To je princip po kome sve firme funkcionišu. Loše po vlasnika-osnivača je što u slučaju kraha firme to se sve tretira kao imovina firme. I pogodite šta? Sve "ide na doboš"...
Legalnija varijanta je plaćanje stranim firmama koje sam osnuje (off-shore??) za razne usluge ili virtuelnu robu pa onda podizanje para u tim zemljama. Ali to je za neku drugu priču....

Poslednja izmena:
ima dosta nacina za isisavanje para, moze preko malih firmi preko radnji samo treba biti mastovit, i naravno na papiru prestaviti zatvorenu konstrukciju, za koju moze da pomisli da isisava pare ali niko ne moze da to dokaze ili da te tuzi.Tako su Karici isisavalipare iz Mobtela.

@ delboy / PJ / ostali u raspravi oko menica

Uzima se i po vise od dve, i u velikom broju slucajeva su blanko to je tuzna realnost srpske privrede, medjutim i dalje valutu koja nije pristigla nije moguce naplatiti po menici koju si pustio zbog pristigle valute bez obzira sta ti popunio u menici. Da ovo moze firma u kojoj ja radim bi dosta lakse poslovala a polovina sitnih str-ova bi se pozatvarala.

Ne razumem sta si hteo da kazes. Menica se realizuje na iznos koji si popunio. Znaci ako imas racun u vauti i racun van valute i pustis menicu na celokupan iznos (zbirno oba racuna) naravno da ce se realizovati menica na celokupan iznos. Izuzev ako nema para na racunu, tad dolazi do blokade racuna i tvoja menica je na stand by-u dok ne pristignu pare na racun.

Vrh Dno