Šta je novo?

Killzone 2

@ goran

Ma bre, nemam nista protiv igre :) ali da li dobru grafiku mozes nazvati revolucijom, to je ono sto pitam :) Revolucija je nesto jos do sada nevidjeno, nesto sto totalno izmeni nacin na koji igras taj zanr... zbog toga tesko da je ijedna igra u poslednjih dosta godina ista revoulirala (tm :) )

Poslednja izmena:
A zashto mislish da sam subjektivan ? Zato shto radim za Sony ? :)

Crysis je doneo do jaja realisticnu grafiku, a sve ostalo se nije promenilo 10 godina, to shto mozesh da se izgubish na ostrvu nikako ne znachi da je igra drugachija od ostalih, jer ti morash da uradish neke stvari hteo to ili ne, sad da li cesh prvo da se izgubish pa onda to uradish, ili da uradish iz prve, ne znachi da je igra bolja :) Killzone je doneo na prvom mestu atmosferu kakvu ni jedan drugi fps nema, i to je po meni prvi fps koji ne gledam kao skup poligona sa nalepljenim teksturama, drugachije ne mogu da objasnim.

I kakvu je to grafiku doneo far cry ? Plastelin i drvece od kartona ? :)

Daj, šta je ovo? Odmah "jel zato što radim za sony". O ***. Neverovatno. Kud sam se i upuštao...

Prvo i osnovno pričao sam o Far Cry a ne o Crysis. Ovo za plastelin je stvarno smešno. Nije vredno odgovora.

@ goran

Ma bre, nemam nista protiv igre :) ali da li dobru grafiku mozes nazvati revolucijom, to je ono sto pitam :) Revolucija je nesto jos do sada nevidjeno, nesto sto totalno izmeni nacin na koji igras taj zanr... zbog toga tesko da je ijedna igra u poslednjih dosta godina ista revoulirala (tm :) )

Borise druže, naveo sam mnogo više od grafike.

Poslednja izmena:
Daj, šta je ovo? Odmah "jel zato što radim za sony". O ***. Neverovatno. Kud sam se i upuštao...

A ne razumem, po cemu sam onda subjektivan ? :) Zar onda nisi i ti subjektivan (iz nekog razloga) ? :)

Prvo i osnovno pričao sam o Far Cry a ne o Crysis. Ovo za plastelin je stvarno smešno. Nije vredno odgovora.

Ja sve vreme mislim da se pricha o Crysisu, ali ako prichash o Far Cry, tek to nema veze sa zivotom, ne kapiram kako ne vidish teletabis grafiku sa jakim bojama i sve kao da je od plastelina. Ako Far cry ima realisticnu grafiku, onda Crysis nema, jer igre nemaju veze jedna sa drugom graficki. A tek se sa KZ2 ne moze porediti, pogotovo mp koji je u FC2 smeshan.

Daleko od toga da je Far Cry prvi doneo open world mape tako da tu nije bio revolucionaran, AI ne moze da se svrstava pod "revolucionarnim stvarima", moze da bude samo bolji ili losiji, isto vazi i za grafiku... Slazem se da je Far Cry bio odlican (sve navedene primere je podigao na sledeci nivo) ali nikako nije bio revolucionaran...

Dobar je bio far cry kad se pojavio. Far cry je jasno tada pokazao na šta će se svoditi PC igre u budućnosti. Jer Far Cry (identična priča sa Crysis) kada se pojavio nije postojao komercijalno dostupan hardver na kom igra radi sa svim podešavanjima na max. I nadživeo je dobre 3 generacije grafičkih karti. Po tome će biti zapamćen. Ne po priči, ne po atmosferi, ne po otvorenoj mapi. Far Cry je bolje upamćen kao benchamrk alat nego kao igra.

Ne znam ko je tacno spominjao da je Far Cry doneo revoluciju sto se tice nelinearnog igranja, otvoren svet itd...
Ako cemo tako pre Far Cry je GTA doneo takvu revoluciju, sada mozda i ja gresim ako vi sada samo pricate o FPS-u. Ako je tako onda jeste Far Cry u pitanju, a ako je uopsteno onda je GTA!:D,)

Vec su me pretekli... :)

Poslednja izmena:
Ja sve vreme mislim da se pricha o Crysisu, ali ako prichash o Far Cry, tek to nema veze sa zivotom, ne kapiram kako ne vidish teletabis grafiku sa jakim bojama i sve kao da je od plastelina. Ako Far cry ima realisticnu grafiku, onda Crysis nema, jer igre nemaju veze jedna sa drugom graficki. A tek se sa KZ2 ne moze porediti, pogotovo mp koji je u FC2 smeshan.

Pazi, najlakše je ostaviti post "to nema veze sa životom". Ako se dobro sećam Far Cry si igrao dobrano posle njenog izlaska, verovatno i cele 2 godine kasnije?

Znaš kako, kad kažeš "far cry ima teletabis grafiku" to je potpuno isto kao kad dođe zdravko i kaže "tomb raider je isto kao i uncharted". Ja tu ne vidim neku potrebu da ti odgovaram jer mi je smešno:). I onda se pitaš zašto si neobjektivan? Pljuješ te PC igre po defaultu nevezano jel to ima veze sa istinom ili ne.

(sve navedene primere je podigao na sledeci nivo)

Ok, mogu čak i sa ovim da se složim. Ali i to je jaaaaako mnogo :).

Poslednja izmena:
Borise druže, naveo sam mnogo više od grafike.

Znam, ali da bi nesto nazvao revolucionarnim to onda bas mora da zasluzi taj epitet. Recimo prelazak iz 2D igara u 3D, to je bila revolucija, i takve slicne stvari.

Valjda je jasno da su sada sve ideje toliko prezvakane, da meni nikako ne pada na pamet sta bi to moglo da se napravi da se kaze da je revolucionarno.

COD2 i COD4, jedne od najboljih pucacina, jedini razlog zasto su to jeste odlicna atmosfera i odlicno izrezirane misije.

Pazi, najlakše je ostaviti post "to nema veze sa životom". Ako se dobro sećam Far Cry si igrao dobrano posle njenog izlaska, verovatno i cele 2 godine kasnije?

Znaš kako, kad kažeš "far cry ima teletabis grafiku" to je potpuno isto kao kad dođe zdravko i kaže "tomb raider je isto kao i uncharted". Ja tu ne vidim neku potrebu da ti odgovaram jer mi je smešno:). I onda se pitaš zašto si neobjektivan? Pljuješ te PC igre po defaultu nevezano jel to ima veze sa istinom ili ne.

Ok, mogu čak i sa ovim da se složim. Ali i to je jaaaaako mnogo :).

Da, Far cry SP sam igrao dok nisam video prvo besmisleno chudovishte (imao sam 5900XT, radilo sve super pa to nije problem), a onda sam ga igrao dosta puta u MPu u igraonici jer je tako odluchila vecina (i tu smo Maxu klali nozem :)) :)

I ako prichash o pljuvanju igara, pljuvao sam ga i kada je izashao, i godinu dana kasnije i 4 godine kasnije, a ja PC igre ne pljujem zato shto su PC igre, vec zato shto su krsh, kapirash :) Ja ne mogu kao vi da igram jedne te iste igre 10 godina i onda kad se pojavi neka sa boljom grafikom da se odushevljam i opet sve iz pochetka narednih 10 godina :) Killzone sam preorderovao "napamet", ali ga sigurno necu igrati ako nije onakav kako ocekujem, shvati da ja igram samo najbolje, a far cry je recimo imao loshiju fiziku od ko zna koliko starijeg Half Lifea i imao ko zna koliko loshiji MP od Countera, pa zashto bih ja to igrao ? :)

Poslednja izmena:
Ne vredi. Izgleda da si usamljem u ideji da nam dokažeš da je Far Cry krš. Težak posao.

Preorderovao sam i ja Killzone 2, nije stvar u tome. Stvar je ponekad bar biti realan.

Teletabis grafika. o_O

Ne znam, ja i dalje mislim da to jednostavno nije napisao ozbiljno.

Poslednja izmena:
Dal se secate da su u malim razmaku izasle tada hit igre far,doom i half sto je izlaskom tih igra bila neka vrsta evolucije pc igra za ono vreme i necu ni ja da se slozim da far nije bio dobar.Bio je vise nego dobar a cudi me da se ne secate ,secam kao da je bilo juce.

FPS-ovi orijentisani prema single play-u se dele na tri vremenska razdoblja, makar u iole novije vreme. Prvo razdoblje je do Half Life 1. Drugo je od Half Life 1 do Far Cry. Treće je od Far Cry naovamo. Far Cry je doneo nenad*ebive elemente otvorenog prostora, odlične fizike, odličnog AI-ja i sjajno napucavanje, sve to upakovano u super grafiku. Sve to je uneto u žanr koji je već dobrano bio učmao, tapkajući i dalje u mestu. Pogledajte šta se danas smatra podnošljivim, dobrim i odličnim fpsom, a šta se to nekada smatralo, po razdobljima koje sam spominjao. Danas su kriterijumi drastično podignuti zahvaljujući upravo momcima iz Crytek-a, nakon čijeg je naslova postalo skoro nemoguće napraviti još jedan generički fps kroz hodnike.

Gledajući unatrag, nadam se da ću jednog dana moći i da Crysis smestim u tu kategoriju odrednica "do-od". Nažalost, problem je što je on toliko superioran i dobar da jednostavno ne može da pokrene druge da naprave slične igre, već samo da ih obeshrabri da pokušaju išta slično. Takav standard po pitanju svih elemenata (grafika, fizika, AI, napucavanje, zvuk) je jednostavno skoro nemoguće postići, odnosno to je nedostižno za ogromnu većinu razvojnih timova.

Izuzetak od ovog pravila su multiplay orijentisani fpsovi, od Quake 2/3 naovamo. Oni su neka druga priča. Za njih važe ipak neka druga pravila.

Što se tiče Killzone 2, upravo sam odgledao video review. Šta reći osim - totalno razočarenje. Ladno nema co-opa, pa da mogu da se smaram udvoje sa singlom nakon što pređem sam. Drugo ogromno razočarenje stiže u vidu loših kontrola, što su momci na gejtrejlerima jasno istakli. Lik puca u vazduh i ladno ne pogađa nikoga. A i lean je ponekad baš loš, dok reload traje veoma dugo. Konačno, kažu da i na easy moraš da paziš kako igraš i da ćeš zaginuti ako ne koristiš zaklon već kreneš u juriš. Zašto, ali oh zašto nisu učili od najboljih, zašto nisu učili od Bungie-ja? Njihove igre su tako jednostavno, tako dobre, tako pitke, tako zanimljive, za šta je najbolji dokaz da se igraju poput Sims-a i Barbie & Ken: Return of the Beautiful Boy-a.

Covece, licno misljenje je cudo majkemi :)
Dok neki prskaju na Far Cry i Crysis, meni su iskreno 5 puta bolje igre RTCW, MOHAA, Project IGI, stari Rainbow Six-evi, itd... dakle stvarno moze nesto biti revolucionarno do zla boga, ako TEBE licno ne zadrzi vezanog za stolicu nije nista uradio, jel tako :) Aj sad da batalimo ove priche..

Poslednja izmena:
Ono sto ovoj igri definitivno nedostaje su nivoi pod vedrim nebom. Potencijal osvetljenja vecim delom igre ne dolazi do izrazaja zbog mracnih i zagadjenih industrijskih lokacija. Steta sto ne postoji bar vise MP mapa obasjanih suncem. :)

Dok neki prskaju na Far Cry i Crysis, meni su iskreno 5 puta bolje igre RTCW, MOHAA, Project IGI, stari Rainbow Six-evi, itd... dakle stvarno moze nesto biti revolucionarno do zla boga, ako TEBE licno ne zadrzi vezanog za stolicu nije nista uradio, jel tako :) Aj sad da batalimo ove priche..
Pa to znači da nemaš pojma...Ajde MOHAA, on ima neku prezentacionu vrednost, ali je i on najobičniji Quake sa drugačijim skinom, baš kao i RTCW. To su sve igre koje su, zajedno sa CoDom dobro išle jer u multiju možeš da rokaš švabe. Project IGI ne želim ni da spominjem, a stari Rainbow Six-evi su do Raven Shield-a smaračina za likove koji mile po pola mikromilimetra iza ćoška dok ne ugledaju domali prst teroriste/razbojnika koji upucaju 2 puta i on pada dole. Poenta je u tome kako se igra oseća u proseku tokom igranja, a ne baš na početku misije iskrcavanja u Normandiju ili baš u nekoj specifičnoj misiji. Tu Far Cry i HL1 ništa ne može da ugrozi.

edit: da ne bude zabune, dok okolo ironišem, ovde sam sasvim ozbiljan :)

Poslednja izmena:
Što se tiče Killzone 2, upravo sam odgledao video review. Šta reći osim - totalno razočarenje. Ladno nema co-opa, pa da mogu da se smaram udvoje sa singlom nakon što pređem sam. Drugo ogromno razočarenje stiže u vidu loših kontrola, što su momci na gejtrejlerima jasno istakli. Lik puca u vazduh i ladno ne pogađa nikoga. A i lean je ponekad baš loš, dok reload traje veoma dugo. Konačno, kažu da i na easy moraš da paziš kako igraš i da ćeš zaginuti ako ne koristiš zaklon već kreneš u juriš. Zašto, ali oh zašto nisu učili od najboljih, zašto nisu učili od Bungie-ja? Njihove igre su tako jednostavno, tako dobre, tako pitke, tako zanimljive, za šta je najbolji dokaz da se igraju poput Sims-a i Barbie & Ken: Return of the Beautiful Boy-a.
Care, skroz si u pravu. Još da dodam ovo - SIV JE, BRE!!! Šta im treba svo to sivilo. Umesto da su ubacili notu ljubičaste, pa malo crvene, pa zelenila malo...šta, kao na Helganu nema biljke? ***, strašno. Pa još to oružje, zar će se koristiti meci i projektili i u budućnosti umesto crvenih i zelenih kugli? Svašta.

Verovao ili ne ja jos uvek sa par ekipa igram MOHAA (Breakthrough) u multy-u :D

Poenta je u tome kako se igra oseća u proseku tokom igranja

Kako se oseca, drzim oruzje, divim se drvecu i plazi i onda kad treba da uradim ono sto je poenta pucacina, da zapravo pucam, protivnik mi kaze sa "branko kockica" glasom... "I seee youuu" , "you can ruuuun, but you can't hiiiiide" ta ta ta tira, ta ta ta tira... ;)
Kao sto rekoh, licno misljenje je cudo, samo sto se to ne uvazava na benchu ;) ajd ostavimo se ovoga...

Filipenko je pušio smešne cigare:d:d. Citira sam sebe i samoproklamovao se carem :)

Poslednja izmena:
Care, skroz si u pravu. Još da dodam ovo - SIV JE, BRE!!! Šta im treba svo to sivilo. Umesto da su ubacili notu ljubičaste, pa malo crvene, pa zelenila malo...šta, kao na Helganu nema biljke? ***, strašno. Pa još to oružje, zar će se koristiti meci i projektili i u budućnosti umesto crvenih i zelenih kugli? Svašta.

Eto to je opet vrlo subjektivno misljenje...
Koliko vidim ti bi da igras Paintball???;)

Vama ironija treba da se crta? Filipenko se zahebava na račun opisivača pobogu ljudi.

Dok neki prskaju na Far Cry i Crysis, meni su iskreno 5 puta bolje igre RTCW, MOHAA, Project IGI, stari Rainbow Six-evi, itd...

***, ne verujem šta čitam. A verovao sam u njega :(.

Poslednja izmena:
Ono sto ovoj igri definitivno nedostaje su nivoi pod vedrim nebom. Potencijal osvetljenja vecim delom igre ne dolazi do izrazaja zbog mracnih i zagadjenih industrijskih lokacija. Steta sto ne postoji bar vise MP mapa obasjanih suncem. :)

Zamislite kako bi Halo izgledao u ovom endzinu. :)

Nazad
Vrh Dno