Šta je novo?

C2D 5200 vs X3 8650?

rzeljko

Čuven
Učlanjen(a)
16.12.2001
Poena
695
Koji je procesor bolji za HTPC, oba u verziji sa nvidia integrisanom grafikom, C2D sa 9400 a X3 sa 8300.

Koji je procesor bolji za HTPC, oba u verziji sa nvidia integrisanom grafikom, C2D sa 9400 a X3 sa 8300.
Pa ti još nisi odlučio šta da uzmeš? :)

9400 + C2D ima manju potrošnju i značajnije je skuplji.

8300 + 7750 troši nešto više, ali košta manje.

Zar se ti nisi već odlučio, tj uzeo ploču?

Pa ti još nisi odlučio šta da uzmeš? :)

9400 + C2D ima manju potrošnju i značajnije je skuplji.

8300 + 7750 troši nešto više, ali košta manje.

Zar se ti nisi već odlučio, tj uzeo ploču?
Ma nijesam još, ne pitaj me ništa, moraću da je uzmem u Bg pa da čekam da mi neko donese :(. A evo vidiš da ni sam ne znam što bih, intel varijanta mi je 30-tak eura skuplja, valjda vrijedi razlike u cijeni, pogotovo što ste u onom tredu oko ploče rekli da mi je x2 nedovoljan pa treba x3.

Ma nijesam još, ne pitaj me ništa, moraću da je uzmem u Bg pa da čekam da mi neko donese :(. A evo vidiš da ni sam ne znam što bih, intel varijanta mi je 30-tak eura skuplja, valjda vrijedi razlike u cijeni, pogotovo što ste u onom tredu oko ploče rekli da mi je x2 nedovoljan pa treba x3.
Pazi, nije X2 "nedovoljan", već ti treba procesor sa HT3.0 linkom ako ćeš koristiti integrisanu grafiku. U stvari, ni tada ti ne treba ako gledaš samo progressive materijal. X3 ili ovi noviji (Kuma) X2 procesori tipa 7750 ti trebaju samo ako ćeš deinterlejsovati 1080 materijal.

Evo, ja sam sebi uzeo GF 8300 i sada tažim procesor, ali ću na kraju uzeti neki Athlon LE-1640B kao privremeno rešenje, dok krajem leta ne izađu X2 Athloni u 45nm tehnici. Ionako nema mnogo BD materijala, pa ću se taman do tada strpeti i za neki čitač/rezač.

Ako imaš para idi na Intel jer se manje greje. Znači GF 9400 + E8400. Sa tom kombinacijom nema greške, ali je prilično skuplja od recimo GF 8300 + 7750.

Pa lepo, nema mnogo BD naslova koji se mogu pazariti. A o ceni da i ne govorim, al' to je i onako druga tema.

Inače, jedan info za Željka... E8400 je za HTPC veliki overkill, pošto je i E5200 dovoljan u kombinaciji sa nekom GF 9400 pločom, ali sam ja gađao E8400 zbog izuzetno niske potrošnje novog stepinga i rezerve snage. ;)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
@weasel & colt

Dobro de... znam da ih ima preko, ali cena + poštarina... Mislim da je ipak glupo davati tolike pare, pogotovo što nemaju naš titl pa im je primeljivost ograničena (nemo'š ih pustiš tašti :d). Za neka remek dela tipa T2, Odiseja, itd još i ajde, ali da dam 50€ za Umri muški 4... :d:d:d

Čujem da naši distributeri polako počinju sa BR izdanjima, pa će onda valjda i dostupnost biti veća...

Poslednja izmena:
@weasel & colt

Dobro de... znam da ih ima preko, ali cena + poštarina... Mislim da je ipak glupo davati tolike pare, pogotovo što nemaju naš titl pa im je primeljivost ograničena (nemo'š ih pustiš tašti :d). Za neka remek dela tipa T2, Odiseja, itd još i ajde, ali da dam 50€ za Umri muški 4... :d:d:d

Čujem da naši distributeri polako počinju sa BR izdanjima, pa će onda valjda i dostupnost biti veća...

Nije ni ~ 50 evra vec 3-4 puta jeftinije :)
Da ne mozes da pustas tasti - dobro de
ali da su ih nema ili da su skupi - to nije tacno ima ih za sasvim pristojnu cenu :)

Kol'ko ja vidim, ispravite me ako griješim, x3 je dosta bolji od 7200?
Da napomenem da će mašina biti samo za multimediju, ništa za igre.

EDIT:
evo nađoh dvoboj integrisanih rješenja X3 8650 i AMD790GX vs C2D 8200 i nV 9x00:
http://en.hardspell.com/doc/showcont.asp?news_id=4483

Što sad :lupko:
Ufff bre... Kako bi ti tek kupovao kola... :d

Ja sam ti lepo rekao šta da radiš, a ti bezveze komplikuješ.

Ako imaš para, uzmi Gigabyte GA-E7AUM-DS2H i Intel E8400 sa E0 stepingom (S-spec: SLB9J).

Ako ti je to mnogo para, uzmi Asus M3N78-EM i Athlon X2 7750 BE. Kao alternativnu možeš da ubodeš privremeno Athlon LE-1640, pa da posle apgrejduješ na Regora (45nm X2). Ja sam se odlučio za ovu drugu varijantu...

Ti ili sumnjaš u moju HTPC kompetenciju ili se mnogo bespotrebno sekiraš... :)

Poslednja izmena:
Ufff bre... Kako bi ti tek kupovao kola... :d

Ja sam ti lepo rekao šta da radiš, a ti bezveze komplikuješ.

Ako imaš para, uzmi Gigabyte GA-E7AUM-DS2H i Intel E8400 sa E0 stepingom (S-spec: SLB9J).

Ako ti je to mnogo para, uzmi Asus M3N78-EM i Athlon X2 7750 BE. Kao alternativnu možeš da ubodeš privremeno Athlon LE-1640, pa da posle apgrejduješ na Regora (45nm X2). Ja sam se odlučio za ovu drugu varijantu...

Ti ili sumnjaš u moju HTPC kompetenciju ili se mnogo bespotrebno sekiraš... :)

Ma znam, majku mu, ali što ću! Rekao sam ti da moram da se prilagođavam prodavcima koji su ovamo kod mene. Ovaj moj ima samo 5200 i 8x00 intel i 8450 i 8650, nema ništa od 7xx0 amd, a ja "moram" kod njega jer mi daje da uzmem robu pa da platim kad budem imao :p.
A ne sumnjam u tebe, znaš da sam po tvojim savjetima radio ovaj prethodni htpc.
btw, kola sam kupio za 1 dan ;).

... Ovaj moj ima samo 5200 i 8x00 intel i 8450 i 8650, nema ništa od 7xx0 amd, a ja "moram" kod njega jer mi daje da uzmem robu pa da platim kad budem imao :p.
E5200 je u kombinaciji sa GF 9400 sasvim dovoljan za reprodukciju bilo kog materijala, tako da je i to legitimno rešenje. E8400 jeste overkill, ali sam ga naveo zbog izuzetno niske potrošnje i kao neku gornju granicu, za one koji imaju para za ovakve igračke...

Za AMD sam ti rekao da možeš da sačekaš i te Regor procesore krajem leta, a do tada ubodi bilo koji AM2 procesor - naravno što jeftiniji.

U tvojoj situaciji (konkretnoj ponudi) Intel pruža gotovo/kompletno rešenje, koje će biti nešto malo skuplje, a AMD platforma sa nekim jeftinim procesorom (Athlon LE/Sempron) kao privremenim rešenjem ti pruža mogućnost gledaja progressive HD materijala i ostavlja mogućnost kasnijeg apgrejda, dok će kod Intela LGA775 otići malo ranije u penziju.

Ako već kuburiš sa kintom AMD je očigledno rešenje...

Nek uzme neku Nvidia koja podrzava DXVA i nije mu ni bitno koji ce procesor da ima , mocice da pusta svaki HD
Obe predložene platforme su sa NV čipsetom, čija integrisana grafika podržava hardversko dekodiranje videa, nije u tome problem...

Kod AMD platforme je za deinterlace potrebno malo više propusne moći grafičke memorije, a pošto kod IGP-a sve ide kroz HTT link stariji AM2 procesori ne mogu to da izvuku, bez obzira na svoje resurse.

PA ako podrzava DXVA onda moze da pusta i 2180 poptuno nebitna graficka memorija.Licno probao i ni na najzahtevnijim filmovima(15 000 bitrate) otperecenje procesora nije skocili preko 20% niti je framerate ikad opao.

Naprimer pominjete E8400.Pored Gpu Dxva za ovakvim procesorom stvarno nema potrebe.

Poslednja izmena:
PA ako podrzava DXVA onda moze da pusta i 2180 poptuno nebitna graficka memorija.Licno probao i ni na najzahtevnijim filmovima(15 000 bitrate) otperecenje procesora nije skocili preko 20% niti je framerate ikad opao.

Naprimer pominjete E8400.Pored Gpu Dxva za ovakvim procesorom stvarno nema potrebe.
A jel ti čitaš šta sam ja napisao? Ne može svaki procesor da radi fensi deinterlace ili pull-down 1080i materijala.

Kod AMD-a je to posebno izraženo zbog uskog grla HTT linka koji koristi integrisana grafika.

E8400 jeste donekle po performansama overkill, ali sam ga naveo zbog izuzetno niske potrošnje, što sam već i objasnio. U ostalom, ako će na toj mašini i da radi enkoding, onda mi ni neki kvad ne bi škodio.

Vrh Dno