Boriš se sa vetrenjačama, a to ne valja

Ovaj mesec ti treba 100GB, za par meseci će ti trebati više, npr. 200GB, jer ćeš videti da ti treba još nešto što nisi video do sada. I šta ćeš onda?
A sta sam radio one 24 godine zivota pre nego sto je nastao Internet?
Suludo je sa strane provajdera očekivati da neko koristi 10% linka, a ti upravo to braniš.
Ne branim ja to.
Ja samo kazem da ljudi zloupotrebljavaju zajednicke resurse i da neki limit mora da postoji.
Ako ljudi sami nece da se kontrolisu kontrolisace ih neko drugi.
Problem je u tome sto ce onda kontrolisati rigoroznije i kontrolisace sve, cak i one koji su se do tada sami kontrolisali i to sve zbog manjine koja nema mere.
-Ako si platio automobil koji razvija 200 km/h ne znaci da svo vreme moras da ga vozis tom brzinom.
-Ako si platio napajanje kojie daje 1kW ne znaci da svo vreme mora da bude optereceno 100%
-Ako si platio najjacu graficku ne znaci da 24h dnevno moras da igras igre
-Ako si uzeo ozvucenje od 2x200W ne znaci da stalno moras da slusas muziku "do daske"
-Ako placas racun za vodu ne znaci da prskalice u basti treba da ti rade 24/7/365
...
Uzgred, primer ti je očajan. Ova zemlja ima problem jer joj privreda ne radi, a propisi i akcize su slični u svim zemljama EU.
Primer itekako jasno pokazuje sta se desava. Prema tome, mani me molim te Heinz tih "ministarskih" TV izgovora -- privrede koja ne radi i slicnih propisa i akciza.
Evo par "brzih" primera da vidis kolike su razlike:
1. U Srbiji kad gorivo poskupi, poskupi i hrana i prevoz, a ako se slucajno desi da gorivo pojeftini, ni hrana ni prevoz ne pojeftine. U drugim zemljama to nije slucaj, tamo trgovci znaju i racunsku radnju oduzimanja.
2. U Madjarskoj (clan EU) 8192/512kbps preko kablovske bez shapinga je 32 EUR. U Srbiji je 48 EUR (Telekom ADSL). Pogledaj nove Beocity P2P pakete -- 70 EUR za 4096/256 bez shapinga. No comment.
3. U Nemackoj (clan EU) je hrana duplo jeftinija nego u Srbiji, a plate su ~5-10x vece (govorim o proseku).
4. U San Francisku
Lindor cokolada (dakle svajcarska cokolada, stigla iz Evrope, presla 12,000 km!) u Greenmartu je kostala letos kada sam bio tamo 100 din komad, dva komada za 150 din. Kod nas je ista cokolada letos bila 200 din komad.
Da ne idem dalje u off, problem je u losim zakonima i nepostovanju/nesprovodjenju dobrih zakona. Uostalom, to mozes videti iz postova nekolicine ljudi ovde na benchu koji otvoreno izjavljuju da skidaju gigabajte muzike, filmova i softvera mesecno, ne moras uopste paliti TV ili ulaziti u debatu sa mnom.
@Diabolique:
Ti si budan 24h svaki dan? Zar ne postoji obican radio? Zar ne postoji WMA streaming gde 64kbps zvuci sasvim dobro za radio koji se slusa onako uzgred? Da li bi mozda nekad mogao ti da pauziras malo pa pustis brata ili sestru da nesto skinu ili pogledaju na internetu? Ili ti je odricanje i deljenje toliko neprijatan i stran pojam?
Razmazeni ste preko svake mere.