Elem u sustini problem je ljubav za ljubav, sir za pare. I to radi svuda tako. Kod mene na pijaci ima deda prodaje godinama odlicne narandze, ali nikad mi se nije desilo da dodjem kuci, a u kesi umesto kupljenih 2kg stoji 500gr pod izgovorom da sam preterao sa konzumacijom istih.
Garantujem da smo svi potpisali ugovor sa provajderom u kome piše da provajder ne garantuje za protok. Paralela sa narandžama bi glasila ovako iz mog ugla gledanja.
Kupujem kod dede ceo život narandže. Mera za kupovinu je bila puna kesa. Nekada bude puna do vrha, nekada ne, ali ja se nisam bunio jer sam uvek iscedio približno 3L soka. Vrlo brzo se pročulo za dedu, pa su svi hteli da kupe kod dede. U poslednje vreme kesa je i dalje puna, ali je osetno lakša, narandže nisu tako sočne kao što su bile. Deda mi i dalje daje punu kesu, ali sada uspem da iscedim svega 1.5L soka, a pola korpe za otpatke napunim sa korama. Ako deda želi da ima dobru reputaciju deda mora da promeni način rada ili će ljudi kupovati kod drugih. Da li će deda angažovati dodatnu randnu snagu, za nabavku veće količine kvalitetnih plodova, da li će korigovati cene, da li će sortirati robu pa kupcima objasniti šta je šta...bitno je da pokuša da pomogne kupcima, da nađe neki kompromis, a ne da ćuti i da se pravi glup.
Konkretno, mene interesuje da ja iscedim 3L soka, a da to mogu da ponesem u jednoj kesi. Ne interesuje me da li ću dobiti punu kesu ili samo na dnu kese, bitno je da imam 3L soka. Pošto sam primetio da je u poslednje vreme količina soka svakoga dana ispod 3L, odlučio sam da pozovem dedinu tehničku podršku, da bih se požalio na problem. Odgovore koje dobijam od strane podrške su kako je to normalna stvar da u transportu kesom voće kalira i da je to normalno. Objasnio sam da je teoretski maksimum koji može da stane u kesu je 4L soka i da se apsolutno slažem da može u transportu da kalira i do 20%, što opet daje količinu od 3.2l. Objašnjavam da sam uvek imao između 2.8 i 3.5 i da ću biti zadovoljan sa 3L, ali da mi nikako ne odgovara 2L. Na svaki moj pokušaj da objasnim šta me muči, dobijam odgovor da je normalno to što ja dnevno dobijam 2L, 2.2L, 2.5L jer meni nikada niko nije garantovao da ću ja dobijati tu količinu. Objašnjavam da sam bio zadovoljan korisnik 8 god. da sam uvek bio zadovoljan i kada su se prodavale na komad i kada su uveli na kesu, jedino što dobijam kao odgovor je to da imam popust za godine vernosti...i vrti se priča u krug, to je normalna količina, imam popust za godine i najviše puta ponovljeno da meni niko ne garanuje.
Očigledno je da dedi nije stalo do dugogodišnje klijentele. Da je njemu stalo, zaposlio bi kvalitetniji kadar u podršci od arogantnog klinca koji mi prosipa pamet o narandžama. Verovatno taj klinac nije ni čuo za narandže, kada sam ja kupovao od dede. U školi sam učio sve od sađenja narandži pa sve do pravljenja sokova, bio sam na samoj plantaži, imam prijatelje koji rade na plantaži, na poslovima koje sam radi i koje radim, veliki deo čine narandže, imao ponude drugih prodavaca povoljnijih od dede, preporučio mnogim prijateljima, poznanicima i poslovnim saradnicima, baš tog dedu.
Osam godina smo lepo sarađivali, ali poslednjih pola god. nam baš slabo ide. Imao sam strpljenja, čekao da reši problem jer sam verovao da nije namerno, zvao u par navrata podršku i u suštini sam samo dobijao odgovor:
NEMATE ZAGARANTOVANU KOLIČINU.
Izvinjavam se na ovolikom tekstu.
Hteo sam samo da kažem da ubacite beotel na listu provajdera koje treba izbegavati.