Šta je novo?

Postavljanje foruma na server

salenikolic

Slavan
Učlanjen(a)
02.12.2008
Poena
304
Da li mi neko može pomoći oko postavljanja foruma na serveru. Naime, zakupio sam server na Oklop-u, skinuo stabilnu verziju phpbb foruma i želim da ga pustim u rad. Obzirom da sam sam uspeo da postavim sajt na Oklopu, zanima me kako i gde se postavlja forum? Skinuo sam forum koji ima u folderu docs i install.

Ovako: na serveru najbolje da napravis podfolder "forum" gde ce ti i stajati sam forum. U taj folder treba da raspakujes taj zip koji si skinuo. Pre nego sto krenes instalaciju moras da napravis bazu i usera za tu istu bazu. Verovatno imas pristup cpanelu-u tako da tamo to obavis. Kada si napravio praznu bazu krenes sa instalacijom. Sve ostalo te pita u toku instalacije. Kada se zavrsi moras da obrises "install" folder iz foruma da bi mogao da ti radi. Generalno ti je to to.

Ili si mogao da pročitaš uputstvo u ReadMe fajlu ili da pročitaš FAQ uputstvo ili da kontaktiraš svog provajdera (Oklop). 🙂

Ovako: na serveru najbolje da napravis podfolder "forum" gde ce ti i stajati sam forum. U taj folder treba da raspakujes taj zip koji si skinuo. Pre nego sto krenes instalaciju moras da napravis bazu i usera za tu istu bazu. Verovatno imas pristup cpanelu-u tako da tamo to obavis. Kada si napravio praznu bazu krenes sa instalacijom. Sve ostalo te pita u toku instalacije. Kada se zavrsi moras da obrises "install" folder iz foruma da bi mogao da ti radi. Generalno ti je to to.

Razumeo sam skoro sve, jedino neznam kada uloadujem ova dva foldera, odakle da pokrenem install kao i način kreiranja baze?

Postavio sam uspešno forum na serveru. Imam još dva pitanja. Naime. želim da promenim jezik administratorskog panela kao i da ubacim neku novu temu, odnosno stil foruma. Verzija koju sam instalirao je phpbb 3.0.2 i radi stabilno.

Imas PHPBB Wiki i Help, tamo sve lepo pise.

Sve sam pročitao. Jesam postavio da mi forum bude na srpskom, međutim, da li i moj administratorski panel može biti na srpskom? Kad se ulogujem na ACP sve mi je na english. Da li je u pitanju podešavanje ili moram još nešto da hostujem na forumu?

Drugovi, imam još jedno pitanje za vas. Uspeo sam da sve lepo instaliram, forum radi stabino. Instalirao sam verziju phpbb3.0.4, međutim, nikako da u standardnim podešavanjima namestim da mi recimo dugme za citiranje bude kao na ovom bechmark forumu,izdvojeno. Takođe nema opcije da se nameste podebljane linije koje razdvajaju postove, uokvirivanje avatara..itd. Mislim da je na starijim verzijama phpbb-a to bilo moguće. Da li da preinstaliram forum na stariju verziju ili da čeprkam po php kodu. Šta mi predlažete?

Nije ni na starijim verzijama bilo moguće.

Zameni gif sličicu Reply i Quote, tj. prvo nacrtaj, pa onda zameni.

Problem je što nema tih sličica ni na engleskom na forumu. Iskopirao sam gif-ove na srpskom, sve podesim da prepozna taj i taj logo i pošaljem ali na forumu nema efekta, samo stoje slova bez logoa, npr. počni novu temu. Jedino mi prepozna glavni logo na vrhu a sve ostalo nema ništa na forumu od oblikovanih logoa. Pa recimi, za citiranje imam opciju Quote i to samo u sklopu prozora gde pišem poruku a ne kao zasebno dugme na panelu tj. forumu. Menjao sam i stilove, pa se vratim na prosilver jer na njemu jedino ima opcija za (Počni novu temu) dok na ostalim temama nema te opcije.

Možda prvo da naučiš kako da postaviš pitanje i da ga objasniš, pre nego što kreneš na phpBB?

Pitanje je šta si ti uploadovao i da li si sve uploadovao kako treba.

Daj screen shoot orginala i shoot tvoga foruma. I nemoj ceo forum, već samo taj deo za reply/quote.

Mislio sam da je nešto do podešavanja. Ja sam ubacio stil koji želim (kopirao folder u styles u delu foruma na serveru gde su ostala dva stila) ii isti instalirao ali mi po defaultu ne pokazuje dugmad koju treba, nego, negde samo ispiše nazive, a negde ne. To se vidi i na ovim slikama. Inače, probao sam da sa verzije phpbb3.0.2 pređem na 3.0.4 ali isto se dešava. Ja kao admin podesim izglede logoa za sve opcije (post_new..post_reply...button_pm_reply...itd),i pošaljem, ali na forumu nema izmena koje zahtevam. Pazio sam da skinem odgovarajuću verziju stila koja ide uz phpbb3.0.4 ali uzalud tamo ima svega kad kod mene nema tih dugmića na forumu.

Prilozi

• 1. Trenutno stanje na forumu.jpg
    1. Trenutno stanje na forumu.jpg
    280 KB · Pregleda: 93
  • 2. Ulazak na (odgovor na temu).jpg
    2. Ulazak na (odgovor na temu).jpg
    147.8 KB · Pregleda: 80
  • 3. Polje gde bi trebalo kliknuti na (Pocni novu temu).jpg
    3. Polje gde bi trebalo kliknuti na (Pocni novu temu).jpg
    89.2 KB · Pregleda: 88
Očistio ali nije mi ni to pomoglo. Menjao sam skoro 20-ak različitih stilova za phppbb3.0.4 i na demo testu ima svih opcija a kada ga instaliram, nema button-a i ešava se da na forumu nigde nema opcije za početak nove teme. Konačno ću odustati od eksperimentisanja jer nemogu naći uzrok ovome.

Da ne bi otvrao novu temu ovde ču izneti još jedan problemčić u vezi phpbb3.0.4 foruma. Imam još jedan problem, bilo da se radi o admin panelu ili kada korisnik želi da pošalje poruku na forumu pojavljuje se poruka ispisana crvenim slovima "Prosleđena forma nije ispravna. Pokušajte ponovo". tek iz drugog puta se poruka može poslati, a ja kao administrator bilo šta da želim podesiti u AKP moram takođe iz drugog puta da to uradim. Zna li neko u čemu je problem?

Poslednja izmena od urednika:
Meni nece da prepozna server a sve lepo uradim pouputstvu.

kreirao sam mysql bazu,postavio user i pass,podigao na server zip-ovan phpbb,raspakovao i iz brovzera pokrenuo instalacuj.Prosao sam prvi korak i cinimi se i drugi i kad dodje do dela gde treba da se ubaci dns,baza,user i pass zastane i javlja mi ovo:

Could not connect to the database, see error message below.
Access denied for user 'atlantid_banca'@'ns1.uniwebhosting.com' (using password: YES)

Sto to?

Nisi lepo uneo podatke za username i ime baze.

Stvarno, apelujem, obratite se ljudima kod koje ste uzeli hosting i/ili obratite se ljudima od koje ste uzeli software. Ipak, pre toga svega, pročitajte uputstvo za korišćenje!

Ovakva pitanja i problemi su rešivi uz malo Googlanja.

Druze ako koristis cPanel, kada kreiras bazu i usera, toj bazi moras da dodelis tog usera i da selektujes koje permissione ima nad bazom.

Da ne bih otvarao novu temu, želi da vas pitam sledeće. Pošto verovatno znate da je bilo problema sa obaranjem oklopovog servera, ja imam jedan problem. Naime, pošto je sve (kao) krenulo, povratio sam sve na server, i profunkcionisalo. Međutim, baza foruma je zezala, zatim nisam imao ftp pristup i pristup cpanelu...i naravno, tražio pomoć. Morao sam da šaljem tiket za full restore. Odradili su mi full restore ali za baze mi nisu vraćeni useri, pa samim tim forumi ne rade već izbacuju poruku

General Error
SQL ERROR [ mysql4 ]

Access denied for user 'nsmnisco_nis'@'localhost' (using password: YES) [1045]

An sql error occurred while fetching this page. Please contact an administrator if this problem persists.

Da li za baze koje već imam treba samo da kreiram user-e i da tako proradi sve ili moram praviti nove baze
pa iz starih da importujem podatke?

Poslednja izmena:
Kakav je to full restore, kada ti fali najbitniji deo baze?

Ti si u takvim problemima sa tim forumom da je vreme da se zapitaš da li je vredno truda da sve vraćam ili da idem od nule?

Nazad
Vrh Dno