Šta je novo?

Da li cenite svoj rad?

Racunar na servisu (kada ga donesu kod mene u servis) po sistemu kljuc u ruke
(kaze musterija sta hoce) se naplacuje oko 20e pa "navise" plus naravno ako treba
neki deo da se zameni, to opet placa musterija po dogovoru.

Dovoljno je da se proizvodjaci prenosnih racunara odluce da kontroler po default-u
prebace u AHCI mod pa da se masa onih sto rade za 650 dindzi 3 meseca cese po
glavi zasto nece da im instalacija vidi hard disk.

Racunar sa problemom, se ne popravlja ponovnim podizanjem operativnog sistema.
Poenta je da se shvati zasto racunar ne radi...a onaj koji ce poceti od dizanja
novog operativnog sistema zamajava i sebe i musteriju.

Ovaj posao ima mnogo "caka" koje treba znati, i mnogo novih koje se u hodu otkrivaju.
Musterije zele sve i svasta od softvera, a meni ne pada na pamet da me bilo ko
cima zasto mu je istekla licenca za ovaj program (nece da kupe original) ili da
se zamajavam sa 300 ljudi oko kljuceva za Antivirus programe (opet nece da kupe original - skupo im).
Tako da racunar koji ja servisiram ili pravim nov mora da radi besprekorno, da
nigde ne stuca ni oko cega ... a to mora da se plati !
Ovi sto umeju sami, postujem ... neka urade sami ... mada skoro uvek prodju skuplje
jer se po nekoliko puta cimaju i donose racunar zbog sitnica dok na kraju ne
odustanu i shvate da su vise para potrosili na gorivo i mobilni telefon nego da su odmah ostavili i platili kako treba

Meni licno nije nikakva nauka zameniti mazetnu na poluosovini, homokineticki zglob,
promeniti amortizer, uraditi moleraj u kuci, ozidati i izmalterisati zid, sprovesti struju,
zameniti grejac na bojleru, utiplovati nosac za zavesu na zidu.
Nije mi problem proterati autobus ili kamion kroz centar grada dok je guzva ...
Ali ... uvek se nadje sraf koji hoce da se zalomi ili ima cudnu glavu, amortizer koji
ima nestandarni navoj a nemate maticu za njega, los cement pa malter opada i
puca tamo gde je nanesen, bojler koji greje vodu u kuci u kojoj cela vasa porodica
zivi i kupa se u toj kadi (ko sme neka se igra sa termostatima i sigurnosnim ventilima),
betnoska greda ili zid u kome ne znate gde je struja sprovedena ili
nemate busilicu sa cekicem i burgiju sa vidijom za beton.

Ja moje vreme, znanje i iskustvo postujem a postuje ga i onaj ko zeli da plati.
Ne zalazim u to koliko koji zubar zaradjuje vec da li me posle njegove intervencije
ponovo boli ili ne boli zub. Ako ne boli, zasluzio je pare...ako boli nije i menjam ga.
U 95% slucajeva ljudi koji donesu kod mene racunar ili ga kupe stalne su musterije.

Poenta je da sam za njih u toku radnog vremena uvek na raspolaganju, da se pravi
dogovor i da su i oni i ja zadovoljni ...
Ako je servis racunara jednostavna stvar meni, ne znaci da je svima isto tako.
Ko hoce da hrani porodicu sa 500 kinti po racunaru neka izvoli.

U Srbiji svi se u sve razumeju, svi su selektori reprezentacije i slicno.
A u stvari situacija je takva da vecina ljudi ne razume 100% ni svoj posao
koji radi a ostale stvari koje znaju, nisu ni svesni koliko ne znaju.

e lepo si to rekao
u potpunosti se slazem s tobom
sad moze i lock :D

ma po mom mishljenju poenta je koliko je ko puta rekao ja ovo ne mogu da popravim/ osposobim/ nadjem kvar.. na osnovu toga je neko slobodan da formira cenu.
neko sredjivanje rachunara nazva strukom :D ja na to gledam kao hobi gde moz se fino zaradi

Racunar na servisu (kada ga donesu kod mene u servis) po sistemu kljuc u ruke
(kaze musterija sta hoce) se naplacuje oko 20e pa "navise" plus naravno ako treba
neki deo da se zameni, to opet placa musterija po dogovoru.

Dovoljno je da se proizvodjaci prenosnih racunara odluce da kontroler po default-u
prebace u AHCI mod pa da se masa onih sto rade za 650 dindzi 3 meseca cese po
glavi zasto nece da im instalacija vidi hard disk.

Racunar sa problemom, se ne popravlja ponovnim podizanjem operativnog sistema.
Poenta je da se shvati zasto racunar ne radi...a onaj koji ce poceti od dizanja
novog operativnog sistema zamajava i sebe i musteriju.

Ovaj posao ima mnogo "caka" koje treba znati, i mnogo novih koje se u hodu otkrivaju.
se zamajavam sa 300 ljudi oko kljuceva za Antivirus programe (opet nece da kupe original - skupo im).
Tako da racunar koji ja servisiram ili pravim nov mora da radi besprekorno, da
nigde ne stuca ni oko cega ... a to mora da se plati !
Ovi sto umeju sami, postujem ... neka urade sami ... mada skoro uvek prodju skuplje
jer se po nekoliko puta cimaju i donose racunar zbog sitnica dok na kraju ne
odustanu i shvate da su vise para potrosili na gorivo i mobilni telefon nego da su odmah ostavili i platili kako treba

Meni licno nije nikakva nauka zameniti mazetnu na poluosovini, homokineticki zglob,
promeniti amortizer, uraditi moleraj u kuci, ozidati i izmalterisati zid, sprovesti struju,
zameniti grejac na bojleru, utiplovati nosac za zavesu na zidu.
Nije mi problem proterati autobus ili kamion kroz centar grada dok je guzva ...
Ali ... uvek se nadje sraf koji hoce da se zalomi ili ima cudnu glavu, amortizer koji
ima nestandarni navoj a nemate maticu za njega, los cement pa malter opada i
puca tamo gde je nanesen, bojler koji greje vodu u kuci u kojoj cela vasa porodica
zivi i kupa se u toj kadi (ko sme neka se igra sa termostatima i sigurnosnim ventilima),
betnoska greda ili zid u kome ne znate gde je struja sprovedena ili
nemate busilicu sa cekicem i burgiju sa vidijom za beton.

Ja moje vreme, znanje i iskustvo postujem a postuje ga i onaj ko zeli da plati.
Ne zalazim u to koliko koji zubar zaradjuje vec da li me posle njegove intervencije
ponovo boli ili ne boli zub. Ako ne boli, zasluzio je pare...ako boli nije i menjam ga.
U 95% slucajeva ljudi koji donesu kod mene racunar ili ga kupe stalne su musterije.

Poenta je da sam za njih u toku radnog vremena uvek na raspolaganju, da se pravi
dogovor i da su i oni i ja zadovoljni ...
Ako je servis racunara jednostavna stvar meni, ne znaci da je svima isto tako.
Ko hoce da hrani porodicu sa 500 kinti po racunaru neka izvoli.

U Srbiji svi se u sve razumeju, svi su selektori reprezentacije i slicno.
A u stvari situacija je takva da vecina ljudi ne razume 100% ni svoj posao
koji radi a ostale stvari koje znaju, nisu ni svesni koliko ne znaju.

Mislim da je ovo najkompletniji odgovor do sada na ovu temu;)
Ovo oko glupih pitanja,tipa zasto im je istekla licenca,zasto ovo ovako ili onako,sam ja vec spomenuo jer ja to smatram najvecom manom celog ovog posla,jer servis racunara,odrzavanje,nije egzaktna nauka,pa da sve mora da radi sablonski.Ok,ima stvari koje rade sablonski,koje svako moze da odradi,da shvati.Ali tako ima i onih stvari koje ce se mozda javiti svake prestupne godine,ali opet veliki broj ljudi/servisera nece znati da ga resi.Upravo u tome mislim da je najbitnija razlika izmedju amaterskog i profesionalnog servisera.
Tarmi,dobar post!
:wave:

E zato se lepo instaliraju sve free programi, bez zanovetanja ocu NOD ili sta vec, nego free programi na nelegalan win pa ako se nekom legalizuje samo pretera GGK i eto 100% legalnog racunara koji radi kao sat. A sto se tice naplate rada servisa u pravoj firmi a ne u nekoj prcvarnici gde rade 2 klinca, mislim da je oko 1000din po satu servisnog rada sasvim realno.

Freeware programi, oni koji su "dozvoljeni"
(ima freeware-a koji se moze koristiti samo u kucnoj varijanti) se podrazumevaju ako je korisnik mojih usluga firma koja
ne zeli da se zeza sa inspekcijama ili neki retki kucni korisnik (onda moze svaki freeware).
Inspektori koji proveravaju legalnost softvera su finansijski inspektori kojima je
ovo dodatno zaduzenje.
O njima i njihovom nacinu provere nemam pozitivnog komentara.
Kuku lele ovoj drzavi, ko radi u njeno ime proveru legalnosti softvera.
Osnovno kako rade... trazi se nalepnica legalnog windows-a i to je 90% posla.
Covek dolazi, vadi ceduljicu na kojoj pise klikni levim dugmetom tu i tu.
Ako je kojim slucajem start meni drugaciji od onog na koji su ga priucili
nastaje prvi problem za njega.
Ako je Vista umesto XP-a, eto drugog problema...ako je neki drugi OS,
onda je totalni zbun

Ajmo dalje, nasli smo control panel i tu se onda trazi add-remove programs
odakle covek cita sta sve imate instalirano i na osnovu ceduljice opet
zna sta sme da se ima a sta ne od softvera.
Inace sa liste add-remove je moguce ukloniti nazive programa
a ostaviti ih instalirane i funkcionalne u racunaru ...
Ko je smislio ovaj debilni nacin provere, verovatno je zavrsio neki vodoinstalaterski
zanat a zaposlio se u drzavnoj administraciji na mufte
Da se razumemo vodoinstalaterima i svim ostalim zanatima svaka cast kad se drze
svog posla.Neka se drze i drugih poslova ako umeju ali da znaju makar na kojoj su
planeti.

Inspektor inace trazi "ugovore", gde mu tutnete ono sto ste platili od softvera,
neki racun ili slicno.

Inace GGK jeste dobra stvar, mada se moze progurati na mufte OEM koji je dosta jeftiniji.

Poslednja izmena:
Freeware programi, oni koji su "dozvoljeni"
(ima freeware-a koji se moze koristiti samo u kucnoj varijanti) se podrazumevaju ako je korisnik mojih usluga firma koja
ne zeli da se zeza sa inspekcijama ili neki retki kucni korisnik (onda moze svaki freeware).
Inspektori koji proveravaju legalnost softvera su finansijski inspektori kojima je
ovo dodatno zaduzenje.

Koliko sam ja primetio dovoljno im je da je program besplatan tj legalan, ne prave pitanje da li je u firmi Avira home itd.... Uglavnom pikiraju na Office 2003 i 2007 i NOD prvo potraze onaj fix:D. Ma nemamo sta da pricamo kad u panduriji koriste nelegalan office 2003, komplikovan je gospodi OpenOffice i onda oni treba nekog da jure za nelegalni software.

Upravo sam na Aviru mislio kada sam pricao o freeware programima koji ne mogu
u firme :) :)

Iz add-remove programs je moguce izbaciti informacije o svim programima, pa i cuveni fix :D

Poslednja izmena:
Pored nalepnica za Windows traze racun za Office, Autodeskove programe, Adobe programe, Symantec antiviruse, NOD. Sve se svodi na to da im odstampate sadrzaj Add/Remove programs i onda taj papir nose nekome ko se razume u to i prekuca sta je freeware a sta se placa. Nakon toga inspektor odluci sta ce sa tim spiskom.
Inace inspektori se prave nevesti ali u stvari dobro znaju sta treba da traze i gde da nadju... tako je bar bilo u mom slucaju.

Finansijska i svaka druga inspekcija ako zeli - zatvorice te.
Uvek mogu da nadju "nesto" ... pa se ti onda sa njima slobodno
"shiljokurani" :) reci im u lice da ne smeju da ti cackaju racunar :)

Opusteno ... svako radi kako hoce i kako misli da je najpametnije.
Gospoda iz Finansijske inace nose parce papira, nalog - ispecatiran,
tako da imaju osnov da traze maltene sta im se hoce a pise na tom papiru.

Naravno da bi im reko, ne poznajes me Znam da se ne isplati sa rogatima se bosti al sta cu. Dokle god se niko ne bude "shiljokuranio" dotle ce oni raditi sta hoce, kad hoce.

Tako je!

@gx-x:
Imaju pismeno ovlascenje da obave pregled finansijskih knjiga i potragu za upotrebom nelegalnog sw-a.
U mom slucaju nisu nista nasli. Sav sw koji imamo je legalan i kostao je preko 4M dinara. Sve sam to morao da potkrepim ugovorima i racunima. Na kraju.. nisu nista nasli.. sve je bilo u najboljem redu osim jedne brljotine koju je napravio knjigovodja, ali u svakom slucaju necemo platiti ni dinara kazne.
Prethodni direkto se nikada nije usudio da trazi povracaj PDV-a, jer se plasio finansijske inspekcije. Sad posto sam preziveo inspkciju, trazicu PDV nazad koliko je god to moguce.

Sa odrzavanjem kompova "free" po selu sam se bavio ~10 godina (studirao informatiku pa posto sam to voleo aj da pomognem ljudima), e sad kad kad treba da platim stan i na birou sam radim terenski servis i odrzavanje i mogu reci da to nikako nije posao kojim mozes da prezivis ako nisi muvator ili ako ne navatas vece firme koje mozes da oderes...
Evo danas sam imao jako negativno iskustvo koje moze da opise situaciju na kakve likove i kakvu konkurenciju mozes naici:
- Lik donese komp koji je kupio za 60e da se reinstalira i spasi muzika, athlon 1700+. 512MB, gf4 mx440, doneo mi ga je sinoc u 8pm i pitao me dali moze da bude pre 12AM gotov posto sam mu ja napomenuo da nije problem odma da mu sredim..
- dignem sistem, instaliram AV, iskeniram D particiju jer je bio pun virusa pa da mu sacuvam podatke...
- reinstaliram win (drivere i osnovne programe (video, av, muziku,..), otvorim PC jer za modem nije odgovarao driver sa CD-a, jurim po netu ~1 sat vremena driver
- lik dolazi u 11:30PM nosi u ruci fifu 2008 kao da mu i to instaliram da vidi jel valja...

ja prihvatam ali mu napominjem da fifa2008 ne radi na gf 440mx, dok njegova zena tvrdi da su joj rekli da radi... nakom 30 min (DVD bio izgreban) utvrdjujem da fifa 2008 ne radi jer zahteva pixel shader 1.1, liku objasnjavam zasto ne radi i da mu treba minimum ATI 9200 ili jaca Nvidia kartica
Zena zahteva da D particiju obrisem ja joj kazem da mogu al samo celu jer ima milion filova i rucno bi trebalo 2 sata a sad je vec prosla ponoc, ona pristaje.. ja formatiram celu particiju i lik mi placa 800din i odlazi...

Danas taj isti lik zahteva pare nazad jer mu je kao neki majstor (njegov) rekao da sam ga *****ao i da nisam digao nov sistem jer kao za tu operaciju minimum treba 7h i da se za 2-3h nemoze obaviti, ja mu vracam njegove pare i kazem mu da me ovako jos niko nije *****ao
- povrh toga lik mi tvrdo da mu je taj majstor napravio fifu 2008 da radi... po cemu samo zakljucukem da majstora uopste nije ni bilo ili da tu neko nekog *****ava
- lik se kune u dete da majstor postoji uzima 800din i obecava da ce racunar odneti kod 3ceg servisera da mu utvrdi da li sam ja rusio sistem i stavljao svez.......

PS: zaboravih da napomenem da sam se u NS doselio pre 2 meseca i da sam zato prinudjem ovim da se bavim i naplacujem sto manje

Poslednja izmena:
Sa odrzavanjem kompova "free" po selu sam se bavio ~10 godina (studirao informatiku pa posto sam to voleo aj da pomognem ljudima), e sad kad kad treba da platim stan i na birou sam radim terenski servis i odrzavanje i mogu reci da to nikako nije posao kojim mozes da prezivis ako nisi muvator ili ako ne navatas vece firme koje mozes da oderes...
Evo danas sam imao jako negativno iskustvo koje moze da opise situaciju na kakve likove i kakvu konkurenciju mozes naici:
- Lik donese komp koji je kupio za 60e da se reinstalira i spasi muzika, athlon 1700+. 512MB, gf4 mx440, doneo mi ga je sinoc u 8pm i pitao me dali moze da bude pre 12AM gotov posto sam mu ja napomenuo da nije problem odma da mu sredim..
- dignem sistem, instaliram AV, iskeniram D particiju jer je bio pun virusa pa da mu sacuvam podatke...
- reinstaliram win (drivere i osnovne programe (video, av, muziku,..), otvorim PC jer za modem nije odgovarao driver sa CD-a, jurim po netu ~1 sat vremena driver
- lik dolazi u 11:30PM nosi u ruci fifu 2008 kao da mu i to instaliram da vidi jel valja...

ja prihvatam ali mu napominjem da fifa2008 ne radi na gf 440mx, dok njegova zena tvrdi da su joj rekli da radi... nakom 30 min (DVD bio izgreban) utvrdjujem da fifa 2008 ne radi jer zahteva pixel shader 1.1, liku objasnjavam zasto ne radi i da mu treba minimum ATI 9200 ili jaca Nvidia kartica
Zena zahteva da D particiju obrisem ja joj kazem da mogu al samo celu jer ima milion filova i rucno bi trebalo 2 sata a sad je vec prosla ponoc, ona pristaje.. ja formatiram celu particiju i lik mi placa 800din i odlazi...

Danas taj isti lik zahteva pare nazad jer mu je kao neki majstor (njegov) rekao da sam ga *****ao i da nisam digao nov sistem jer kao za tu operaciju minimum treba 7h i da se za 2-3h nemoze obaviti, ja mu vracam njegove pare i kazem mu da me ovako jos niko nije *****ao
- povrh toga lik mi tvrdo da mu je taj majstor napravio fifu 2008 da radi... po cemu samo zakljucukem da majstora uopste nije ni bilo ili da tu neko nekog *****ava
- lik se kune u dete da majstor postoji uzima 800din i obecava da ce racunar odneti kod 3ceg servisera da mu utvrdi da li sam ja rusio sistem i stavljao svez.......

PS: zaboravih da napomenem da sam se u NS doselio pre 2 meseca i da sam zato prinudjem ovim da se bavim i naplacujem sto manje

I ti mu vratiš pare bez da mu kažeš bar "donesi da vidim, pa ću da ti dam duplo"

sta da gledam, kad je lik prevarant ili ga neko laze, a u sto kaze tako mu je kazano on se ne razume kako to treba da lici nov sistem... dan pre toga video je kako radi komp al po njegovoj reakciji vidi se da ga je pogodilo to sto mu fifa 2008 ne radi i izgleda je to bio presudan faktor......
a i pitao me sto sam mu otvarao komp... ja budala cupam modem i cimam se da nadjem driver za neki kineski krs da me posle neko tretira kao prevaranta....

bas sam demoralisan, pogotovo sto izgleda da ostali serviseri rade veoma bezobrazno i naravno takvi pljuju svaciji tudji rad... posto mi se dosta njih zalilo kako im naplacuju update crkovanog AV programa i vecina ima "fore" kojima objasnjavaju kako su oni najbolji i kako je instalacija sistema jako komplikovana i da traje 5+ sati... pa mi se uopste ne svidja da imam takvu konkurenciju

sad sam trenutno odisao na adresu digao sistem, drajvere, programe, podesio stampac i cekao telekom podsku za objasnjenje prikljucivanja isdn-a 30 minuta pa ipak za sve mi nije trbalo vise od dva ipo sata, uzeo 1200din
sad ja da lazem i farbam ljude i napaltim 3x vise nemogu
jedino cu u buducnosti za dodatne instalacije (igre, office, itd) po naslovu naplacivati ako ne nadjem posao od kojem mogu da zivim.....

^ S takvim "poslovanjem" nećeš daleko dogurati, a samo ćeš izgubiti živce. Pare mu sigurno nisi trebao vraćati, ti si svoje vreme utrošio i to se plaća, a to što se njemu ne sviđa ("majstor" rekao, devojka rekla, baba rekla) to je njegov problem. A takva ti "mušterija" ne treba. Objasniš lepo ljudima da tvoje vreme košta.

Nego pamet u glavu i 950 din / po započetom satu posla. ;) Ajd pa srećno.

ma nisam hteo na satnicu da radim jer:
1. niko me ovde nezna pa samim tim nemoze ni da ima poverenja u mene
2. po tom sistemu vecina sedi pije kafu/sok 5h dok namesta nesto i optimizuje a u stvari ne radi nista... ja to nikad ne bi mogao jednostavno nisam takav
3. znam da je naj merodavniji sistem po satu, mozda ako budem izgradio poverenje ljudi i ako je to moguce u ovoj zemlji...

ma nisam hteo na satnicu da radim jer:
1. niko me ovde nezna pa samim tim nemoze ni da ima poverenja u mene
2. po tom sistemu vecina sedi pije kafu/sok 5h dok namesta nesto i optimizuje a u stvari ne radi nista... ja to nikad ne bi mogao jednostavno nisam takav
3. znam da je naj merodavniji sistem po satu, mozda ako budem izgradio poverenje ljudi i ako je to moguce u ovoj zemlji...

Izvini, a koga bre zalis? Kad ti dodje majstor za ves masinu ili sporet pa te otkine a ti ga sve nudis kafom i rakijicom i jos mu se zahvaljujes.A on te ojadio finansijski.Pogledas kvar, kazes cenu pa ako 'oce ' oce ako nece nikom nista.Najvise te cene kad realno naplatis svoj trud i rad...Samo napred !!!:D

kakva lolchina, instaliranje OSa i drajvera za 50evra??? i poredjenje tog posla sa zubarima i lekarima (da ne ulazimo u pricu kvalitet usluge dotichnih kod nas, to je druga tema)... vi mora da se salite zar ne :) taj posao ne vredi vise od 10 evra... sta dobijes komp bez drajvera? nakacis ga na net skinesh programce koje ti sam poskida drajvere za postojeci harvder i adios amigos... kakvo bre podesavanje sistema, najobichnija instalacija, sa drajverima, firefox, acrobat reader, winamp, portable office 200 mb i caozdravo to zavrsava posao u 98% slucajeva.... mnogo letite...

ili samo volite da se poredite sa majstorima za vesh mashinu

50€ nije velika cena. Ako ja stvarno posvetim toliko vremena da sredim masinu onako kako je i sebi sredjujem i izgubim na to 4-5 sati, plus dodatni programi, podesavanja po zelji kupca itd. Onda je to sasvim ok cifra. Mada ja ne uzimam 50€, vec 40€.
Ako ne cenis samog sebe, ni drugi te nece ceniti.

G!!! je napisao(la):
sta dobijes komp bez drajvera? nakacis ga na net
Kako nakaciti komp bez drivera na net? ;)

Kako nakaciti komp bez drivera na net? ;)

Paaaa, stavice kabl za net u odgovarajucu rupu na kucistu i to ce odma' da radi:d
A mozda je ubedjen i da su svi modemi/mrezne karte automatski podrzane od strane operativnog sistema?

Istina je da pojedinci umeju da preuvelicavaju vrednost znanja, truda i vremena ulozeniog u instalaciju OS-a dok jedan znacajan broj ljudi totalno nipodastava isto i smatra da ga treba raditi za saku bombona i sok. Ako neko voli da svoje slobodno ili, jos gore, radno vreme tako vrednuje, neka.

zato ja to vise nikome ne radim, jednostavno nemam toliko vremena da bacim na instalaciju necijeg sistema, a on ce to pokvariti za mesec dva i sta onda... opet da me zove, jeste da nemam pametnija posla nego da svaka dva meseca tebi instaliram i podesavam sistem.

Ja instalaciju sistema, programa i podešavanje naplaćujem 50 EUR - zainteresovane naravno informišem da manje-više isto to klinci u Halo oglasima rade za 1000din... Pa ko voli nek' izvoli.
Ja smatram da je to realna cena za ono šta dobijaju.

Za cenu od 1000din može da radi:
1) Klinac koji je na hrani kod roditelja
2) Koji je zadovoljan da danas ima za Coca Colu i Chipsy
3) Koji apsolutno ne ceni svoj rad
4) Koji misli da je dovoljno da kompjuter ima Firefox i Office 2003
5) Koji sve to uradi "ofrlje"

Zamislite da imate firmu i da radite 1-2 instalacije dnevno? Koliko biste zaradili? 25x2000din=50.000din=528EUR? Da li vam je to dovoljno? A kirija, porez, auto, hrana, žena deca... Ma daaaa...

@radax
slazem se pogotovo za firme, zato su i one u zadnje vreme debelo digle cene tako da ni jedna ne radi cistu instalaciju bez 2000din + ostalo sto izadje ~40e

mada realnost u Srbiji je sasvim obrnuta, voleo bi i ja da mogu toliki kes da uzmem i zivim koliko toliko kao ceo svet, ali ama bas svi ljudi koji su me zvali prvo sto pitaju to je cena...

ja budala cupam modem i cimam se da nadjem driver za neki kineski krs da me posle neko tretira kao prevaranta....

Pa normalno je da ces otvoriti kuciste jer 90% onoga sto dodje u servis je prasnjavo i prljavo iznutra kao da racunar stoji u svinjcu, a na stranu to sto si mogao da pogledas koji je hardware unuta preko odgovarajuceg sofvera. Najjaci su ubedljivo likovi koji nakupe viruse za nedelju ili 2 pa onda zovu servis i traze pare nazad zato sto nista nismo uradili i virusi su se vratili:d. Naravno dobiju da ne kazem sta.... A verovali ili ne ima likova koji kupe racunar odnesu kuci zovu posle par dana sa pricom kako se racunar gasi i slicno, a kad odes na lice mesta kuciste nabijeno u racunarski sto koji je pozadi zatvoren plus na celu pricu uticnica u kojoj je komp nema uzemljenje i ima katastrofalne napone, pa aj ti objasni da nije racunar za svakoga i da to nije pegla ili sporet pa da je bruka tolerantno na visok ili nizak napon.:wall:

A verovali ili ne ima likova koji kupe racunar odnesu kuci zovu posle par dana sa pricom kako se racunar gasi i slicno, a kad odes na lice mesta kuciste nabijeno u racunarski sto koji je pozadi zatvoren plus na celu pricu uticnica u kojoj je komp nema uzemljenje i ima katastrofalne napone, pa aj ti objasni da nije racunar za svakoga i da to nije pegla ili sporet pa da je bruka tolerantno na visok ili nizak napon.:wall:

To sto si naveo je i krivica prodavaca racunara sto ne daju stampano uputstvo za pravilnu instalaciju racunara, kao npr. sto se dobija uz neki drugi kucni aparat (TV, DVD, mikortalasna itd) gde je tacno navedeno u kakvim uslovima se moze skladistiti, koristiti, koja je minimalna i maksimalna temperatura i vlaznost ambijenta u kome je racunar postavljen, minimalno odstojanje od podova, zidova i stranica namestaja, i sve to propraceno slikama radi lakseg snalazenja. Vecina korisnika racunara nema pojma o ovim stvarima, a posto im niko na to nije skrenuo paznju logicno je da reklamiraju kvarove nastale usled navedenih propusta.

Nazad
Vrh Dno