Šta je novo?

Da li cenite svoj rad?

ma sve to treba svesti na nekoliko logicnih zakljucaka:

puno ti je da das 1200 dinsa za instalaciju windowsa i programa - uradi je sam ako znas

mislis da mozes sam da si izvadis ili popravis zub - pokusaj, kad se osvestis od padanja u nesvest izazvanog bolom idi i pusti profesionalca da radi svoj posao i naravno plati!

neces da platis advokatu i steknes pravnu sigurnost - napravi sam ugovor i nadaj se najboljem
pa sta je neko ko se skolovao godinama iskljucivo za to pametniji od tebe????

samo se na balkanu razmislja ovako, mi smo najpametniji, znamo sve da radimo, sve dovodimo u pitanje, svi su glupi samo smo mi pametni...

hoces da ti se nesto uradi (instalira windows, izvadi zub, napravi ugovor) pa PLATI to, nemoj razmisljati o kolicini posla koja je utrosena za to ili koliko se taj neko namucio (ili nije) za pare koje ti trazi, svaka od ovih stavki ima svoju CENU, koja varira (desi se da bude i nerealna) ali razumi da sve ima svoju cenu, jos jedna stvar koja igra ulogu u nasem razmisljanju: primer: instalacija windowsa kosta npr 1000 dinara, komentar je: jao pa neko mora da kopa na njivi citav dan ili da nosi dzakove/gajbe/cigle za te pare a ti lepo sedis i kuckas i uzmes crvenu....
to mene neinteresuje, ja znam da radim to sto radim i to cu i da naplatim, zasto se taj neko u zivotu nije skolovao, naucio, doveo sebe do nivoa znanja i vestine sa kojim nebi nosio dzakove vec vadio zube, pravio ugovore ili instalirao windowse....

svaki zanat/profesija/zvanje ima svoju cenu, postujte to i budite spremni da ju platite!!

Najcool zanimanja u srbiji:
1. Instalater (ne vodo, nego OS)
...
...
...
34. Pre'sednik Srbije.
35. Premijer Srbije.
36. Patrijah
37. Advokat, zubar i svi ostali poslovi koji nisu toliko cool kao sto je instaliranje sistema. Ipak za te poslove treba skola, za instaliranje ne treba nista sem dlnuti nelegalni win, winamp, neki av, par codeca, imati mnogo brz click i desni i levi! I naravno, to je najcool.

Bre napravili ste nauku od instaliranja OS-a. A price zubar uzima toliko sto bushne zub ,advokat samo lupi pecat, napravi ugovor uzme toliko i toliko ..... to je vec u rangu pricha u trecem oku. Niko vas ne sprecava da se zaletite pa da zavrsite neki od ta dva fax-a, pa da se malo kalite dok vidite koliko treba da prodje da bi neko lupio pechat i uzeo 50-100 eur, ili bushno zub i uzeo 3000 din ....
Over and out!

Najcool zanimanja u srbiji:
1. Instalater (ne vodo, nego OS)
...
...
...
34. Pre'sednik Srbije.
35. Premijer Srbije.
36. Patrijah
37. Advokat, zubar i svi ostali poslovi koji nisu toliko cool kao sto je instaliranje sistema. Ipak za te poslove treba skola, za instaliranje ne treba nista sem dlnuti nelegalni win, winamp, neki av, par codeca, imati mnogo brz click i desni i levi! I naravno, to je najcool.

Bre napravili ste nauku od instaliranja OS-a. A price zubar uzima toliko sto bushne zub ,advokat samo lupi pecat, napravi ugovor uzme toliko i toliko ..... to je vec u rangu pricha u trecem oku. Niko vas ne sprecava da se zaletite pa da zavrsite neki od ta dva fax-a, pa da se malo kalite dok vidite koliko treba da prodje da bi neko lupio pechat i uzeo 50-100 eur, ili bushno zub i uzeo 3000 din ....
Over and out!
Pa to jes'... Ma koji god posao da se radi potrebno je mnogo stici do necega ovde...Pa cak i sa visokom strucnom spremom... Izuzimam srecu i tajnkoone :) :wave: P.S. Ali mene ce taj zub da izadje stvarno priblzno 3 soma :zgran:

Poslednja izmena:
Budimo realni :
ne mozes porediti zubara, lekara, advokata sa nekim ko ume da reinstalira windows.

Tacno, saglasan sam sa ovim sto si rekao.
Ali ...

Budimo realni :
To nije nikakav strucnjak za racunare nego klinac iz kraja.
...
Tako da drugari, reinstall windowsa i realno ne vredi vise od litre soka i kafice uz prijatno caskanje....

Odakle li onda toliko tema o OS i aplikacijama na ovom i drugim forumima .... ???
A to su clanovi foruma koji uglavnom nisu samo "klinci iz kraja" ...

Poslednja izmena:
Budimo realni!

1. U najboljem slucaju godina ucenja, truda i muke (u idealnom slucaju, bez i jedne propustene godine):

PRAVNI FAKULTET 4 GODINE + PRAVOSUDNI ISPIT

MEDICINSKI FAKULTET 6 GODINA + 2 GODINE STAZIRANJA

2. Stranica knjiga:

HILJADE I HILJADE I....

3. Samo onaj ko studira/je studirao zna koja je to muka.

-----------------------------------------------------------------------------

-A na drugoj strani imamo "nas kompjuterase" kojima je (vecini) to hobi (citaj igra). Mislim reinstalirace svako od nas win+sve programe+optimizacija (gasenje servisa itd.) za 1,5h (ovo vreme je kada se zaista potrudimo oko celog posla-znaci kao za sebe, dok "ofrlje" to moze i mnogo krace).

-A opet, setite se "PRAVIH INFORMATICARA" -ljudi koji studiraju fakultete koji traju vise godina i koji itekako znaju da naplate svoje znanje, bas kao i advokati, lekari, arhitekte... Ti ljudi su fino placeni (programeri...).

-----------------------------------------------------------------------------

ZAKLJUCAK: Znanje (citaj: trud i muku studiranja) treba naplatiti.

Poslednja izmena:
A bogami i povratiti lovu koja je ulagana u sve te godine studiranja...

Moj kum je imao skoro parnicu oko alimentacije, i vodio se devizom "mogu ja to sam". Kad je na kraju prosao kao bos po trnju (odrapili mu 3 puta vise nego sto je covek u teoretskoj mogucnosti da placa, a da pritom izdrzava zenu koja ne radi i dete), presuda mu ulozena 68 dana nakon donosenja, nigde se ne vidi kako to da plati, na koji ziro racun i sl. - e onda se opametio pa uzeo advokata da ulozi zalbu...

Slucajno se bavim doticnim zanatom (servis racunara) pa moram da prokomentarisem:

Kazete instalacija windowsa se svodi na next, next, continue, finish... jeste ali kada sve radi kako treba, sta kad u pola instalacije popasete BSOD, restart, cd romove koji ne citaju nista, pregrevanje, tada ugodna rabota kao sto je instalacija windowsa postaje pakao, ajd ti objasni nekome da mu je ram neispravan (sledi komentar: kako???? pa jucer je sve super radilo???) da ima djubre od napajanja, da je pogubio drajvere, da ima losu plocu, grafiku, bad sectore na hardu??

Shvatam ja cinjenicu: ganc novi c2q, kvalitetna p45 ploca,gomila kvalitetne memorije, gtx260, corsair hx napajanje, e na tome je divota instalirati windows i demonstrirati vlasniku crysisom sta je kupio, windows se instalira za 15min, sve ostalo leti, zavrsis posao za 45 min i siguran si da ce sve to jako lepo raditi....
Ajd zamisli ovo: duron 750, 128mb rama, via ploca sa naduvanim kondenzatorima, hard 5400rpm sa gomilom bs-a ali nekako radi i vlasnik koji kaze: e majstore ajd ti to samo namesti da deca mogu da igraju zumu i warblade, instalacija windowsa na gorepomenutom primeru i na ovako necemu definitivno nespada u istu kategoriju usluge a ova varijanta je ipak mnogo zastupljenija od gornje i verujte mi predstavlja patnju i zestok trening za zivce... ja naplacujem instalacije prema stanju u kom je racunar i prema nivou problema na koje naletim, ako ja moram da vadim cd ili dvd da ga ocistim da bih mogao da instaliram windows, da skidam drajvere za leve komponente koje je i bog zaboravio to sve ima da kosta, cinjenica je da svaki klinac danas moze da instalira windows ali malo ko zna da se izbori sa milion problema na koje moze da se naleti, sa sigurnoscu diagnosticira sta nevalja, da se seti nekog fabrickog bug-a neke serije komponenti, da zna koja verzija drajvera neradi sa kojom verzijom grafike ili zvuka....

nepodcenjujte svoje znanje i vreme kroz koje ste ga sticali, sa druge strane nemojte preterivati i razmislite gde zivite i koliko novca ce te traziti za nesto...

e sad sto se tice zubara (ono gore navedeno ipak nekosta 3000 dinara), pokusajte sami sebi da izvadite zub ili ga popravite, verujem da ce bol koji cete doziveti promeniti vase misljenje o toj profesiji i njenim cenama, ipak mnnogo vise ljudi zna da instalira windows nego da izvadi zub bezbolno ili da brusi po njemu i sl...

Svaka cast na ovom komentaru. Ako ne cenis sebe i svoj rad ni drugi te nece ceniti.

Tacno, saglasan sam sa ovim sto si rekao.
Odakle li onda toliko tema o OS i aplikacijama na ovom i drugim forumima .... ???
A to su clanovi foruma koji uglavnom nisu samo "klinci iz kraja" ...

Os i aplikacije su jedna siroka tema.
reinstall i setovanje wina nije - to je zahebancija ;)

Mada i na forumu se dosta tema ciklicno ponavlja, ali to samo znaci da dolaze mlade snage :)

Da instalira Windows, to zna i moja baba. Proslo je vreme kada su se za to uzimale neke pare.
Ko pak misli da moze za to da uzme pare, slobodno, nemam nista protiv.
NAPLATI svoje znanje i imanje ako umes, ako ne umes opet ce ti vratiti... kad tad.

Poslednja izmena:
Muku studiranja? :D
Si ti zavrsio za hirurga?

Nisam siguran sta je tu smesno. Da li si ti ista studirao ili pricas napamet?

Evo pojasnicu ti: muka=zivci
Evo ti i primer: Napolju sunce, 40 stepeni u hladu, svi na kupanju, riba te zove, a ti kazes: "ljubavi, moram da ucim".

Mada, da, studiranje moze biti i bez muke: ako se studira neki od privatnih faxova (ne svi) ili je covek "veciti student" koji je tu dosao da se zeza, a ne da uci (ako hoces u roku i da naucis nesto, a ne sutra da ti se ljudi smeju, onda da, ima muke i te kako).

Glupo je podcenjivati bilo koju skolu - hirurg, ekonomista, pravnik - svi su oni ulozili rad i trud da budu to sto jesu.

Podhitno razdvojiti znanje i studiranje jer nema veze jedno sa drugim.

Ovo nikako ne moze da vazi generalno!!! :wall::wall::wall: Jedino u slucaju profesora informatike u osnovnim i srednjim skolama (cast izuzetcima) :D

Poslednja izmena:
Zavrsices i ti jednoga dana taj fax koji studiras, pa ces videti da nema veze teroija sa praksom.
I da, vazi generalno. Za sve fakultete.

Poslednja izmena:
E, ima kod nas u Uzicu jedan zubar koji sve radi u pola cene od ostalih zubara, al' mene nesto strah da idem kod njega, nesto mi drazi onaj duplo skuplji.Psihologija je cudo...

Poslednja izmena:
Zavrsices i ti jednoga dana taj fax koji studiras, pa ces videti da nema veze teroija sa praksom.
I da, vazi generalno. Za sve fakultete.

To stoji, da se teorija i praksa razlikuju, ali ti si rekao "znanje i studiranje", a to je vec malo drugacije. -Studiranjem se stice teorijsko znanje bez koga ti dzabe sva praksa ovog sveta, ali isto tako sama teorija bez prakse ne vredi nista. Zbog toga uostalom i postoji npr. obavezno staziranje na medicini. Znaci znanje i studiranje da - praksa i studiranje ne, jel moze tako? ;)

Poslednja izmena:
Moze, na to sam i mislio, ali sam zbrzao :)
Naravno da se gro znanja stice bas na fakultetima.
Bilo bi morbidno da se stice tokom prakse :D

Poslednja izmena:
Bicu slobodan da malo naglasim (boldovano) ono sto sam ja razumeo da je pitanje zacetnika teme:
Da li umete da procenite svoje znanje i naplatite to?
... izgubis jedno 2-3 sata reinstalirajuci podesavajuci njegov racunar ...
... Za celokupnu operaciju, pokusaj ciscenja virusa a ako je nesto osteceno kasnije reinstaliranje i podesavanje ... pa otici ce najmanje 2 sata i sve to za 800 din...
... Bas me intersuje kako naplacujete svoje konsultantsko tehnicke usluge, popravke, reinstalacije i sl...

Saglasan sam apsolutno da je ovo uglavnom tako:
reinstall i setovanje wina nije - to je zahebancija ;) ...

Ali dovodjenje jednog racunara u potpunu funkciju (posebno ako ima nekog specificnog SW-ra na njemu) znaci to da krajnji korisnik nema sta da dodaje i oduzima. To nije samo reinstal OS. Ima tu dosta radnji i pre i posle same reinstalacije. Naravno, najlakse je kad je sve novo, prazan HDD i cepaj po redu. Ali kad sistem padne, a sve bitno je na C kao sto obicno biva .... onda dolazimo do ovoga:
Os i aplikacije su jedna siroka tema. ...
A tu se izgubi najvise vremena a i nije bas sve jednostavno kao sama instalacija.
Da se razumemo, ni na kraj pameti mi nije da se ovo o cemu pisemo moze uporedjivati sa znanjima i strucnoscu lekara, zubara, pravnika, programera i ostalih ljudi koji su ulozili veliko vreme i trud da zavrse studije i steknu svoja zvanja i znanja.
Ali nije bas ni tako prosto i jeftino kao utovaranje prikolice :)

Bilo bi morbidno da se stice tokom prakse :D

/off/ Iskidah se od smeha - Zamislio sam studenta medicine kako bataljuje fax i kroz praksu uci lecenje ljudi, nesto tipa: Hm, kazete boli vas grlo? Pa sta znam... Aj da ne cimam mentora, probacemo sa bensadinom 3x2 dnevno, pa ako to ne upali isprobavacemo redom dok nesto ne upali:d:-devil-::D /off/

sorry za off

Poslednja izmena:
...
-A na drugoj strani imamo "nas kompjuterase" kojima je (vecini) to hobi (citaj igra). Mislim reinstalirace svako od nas win+sve programe+optimizacija (gasenje servisa itd.) za 1,5h (ovo vreme je kada se zaista potrudimo oko celog posla-znaci kao za sebe, dok "ofrlje" to moze i mnogo krace)...

Izvini, jel ti ovo ozbiljno mislis?

Slazem se sa highlanderom i jurkeom, svi ovo gledate iz svoje perspektive. A poredjenje stomatologa (keva mi je jedan) sa nasom strukom nije isto, a ni malo lako. Iako pravnike mrzim, samo iz konteksta bivseg gradonacelnika nase opstine (koji je igrom slucaja pravnik i zgrnuo je veliku dobit zbog toga), postujem ih jer ja ne bih gubio toliko vremena na nesto sto je cista nesigurnost za buducnost (koliko imamo pravnika a koliko lekara)???
Ni win nije igra (instaliranje npr 100 racunara u firmi to je lak posao (da nema Nlite i ostalih zezancija na tu temu svi bi vi pevali drugu pesmu)). Slazem se da nije rocket science ali nije ni lelemudisanje!!

Poslednja izmena:
Izvini, jel ti ovo ozbiljno mislis?

Pa da, kada je u pitanju navedeno. Toliko meni treba kada sebi radim reinstall+zahebancije koje sam naveo - po tome sam racunao. A "ofrlje" znaci snimi win, par neophodnih programa i a u p. materinu :)

A za ostale radnje se u potpunosti slazem sa tvojim prethodnim postom. :wave:

EDIT:

p.s. Sad se preracunavah i izgleda da sam potcenio vreme za nekih 30min-znaci 2h (win 30min + drajveri 20min + sitni programi 15min + cs3, office07 20min + defrag, services, reg ciscenje... 35min).

Da razjasnim, da ne budem pogresno shvacen:

-slazem sa tvojim prethodnim postom i sa tim da svacije vreme i znanje treba ceniti bilo da je to ova 2h, ciscenje ulice ili nesto drugo. Nijedan posao nije lak.

-U postu ciji si deo citirao sam pokusao to make a point :) u vezi upotrebljene komparacije i potcenjivanja pojedinih zvanja, nista drugo.

poz:wave:

Poslednja izmena:
Ovo je jos jedna "zasto nemam vecu platu" tema. Kao u Americi ili ko zna vec gde taj posao se vise placa.... hahaha.
Zasto onaj sto cisti ulice nema 2K evra platu, iako mu je posao vrlo tezak ? Zato sto ne moze.
Moj drugar sa srednjom skolom, radi kao konobar u jednom fensi restoranu i za to dobija 55k mesecno, i ja mogu da mu kazem "bravo".

Pa i treba da mu kazes "bravo" i to glasno.
Jedino sto si malo zakasnio na cas ... nisi procitao temu od pocetka, pa si propustio da vidis poentu ovog pisania :). Pitanje nije zasto, nego kako i koliko

Pa i treba da mu kazes "bravo" i to glasno.
Jedino sto si malo zakasnio na cas ... nisi procitao temu od pocetka, pa si propustio da vidis poentu ovog pisania :). Pitanje nije zasto, nego kako i koliko

naravno da sam citao...ali svako svoj rad ceni najvise, samo je pitanje ko kako gleda na taj njegov rad.

/off/ Iskidah se od smeha - Zamislio sam studenta medicine kako bataljuje fax i kroz praksu uci lecenje ljudi, nesto tipa: Hm, kazete boli vas grlo? Pa sta znam... Aj da ne cimam mentora, probacemo sa bensadinom 3x2 dnevno, pa ako to ne upali isprobavacemo redom dok nesto ne upali:d:-devil-::D /off/

sorry za off

:laugh::laugh::laugh:

Odano se ovako slatko ne nasmejah.
A mislis li da nema i ovakvih.Smem da se kladim da ima...

omalovazavati tudj rad je krajnje nekulturno... ne kapiram kako su se u istoj recenici nasli stomatolozi i ljudi koji instaliraju os... to samo moze kod nas...

To bi trebalo da pogađa svakog ko je uložio svoje vreme na nekakvo obrazovanje, koje nije mogao baš da bira već da ga prihvati ili odbije. Misliš da ne bi stomatolozi ili doktori ili pravnici učili drugačije nego što se uči kod nas (tj. što se učilo) da je postojala alternativa?

Upoređivati nekog sa fakultetskim obrazovanjem sa priučenim serviserima je pre svega nekulturno i neukusno i tipično kompleksaško razmišljanje. Procenjivati tuđ rad na nestručnoj bazi isto tako.
Džibera ima i s jedne i s druge strane, tu ni škola ni godine iskustva u zanatu ništa ne pomažu :)

Upravo tako... hvala Ji na ustedi vremena za kucanje odgovora... :)

btw, nisam stomatolog...ali imam diplomu... i nema veze ni sa pravima da se ne nadje neki pametnjakovic :d

Poslednja izmena:

sorry za off

:laugh::laugh::laugh:

Odano se ovako slatko ne nasmejah.
A mislis li da nema i ovakvih.Smem da se kladim da ima...

Pa naravno da ima ewo ja sam jedan od njih :smoke:

Vrh Dno