Šta je novo?

Preporuka za UPS

miki81

Čuven
Učlanjen(a)
28.04.2003
Poena
620
Definitivno sam resio da uzmem UPS jer je struja pocela nenormalno da se ponasa u zadnje vreme. Plasim se jer imam dva kompa koja rade 24h i sve ukupno u njima imam preko 2 TB hardova. Plasim se da ce EPS da ih dotuce a na njima imam jako dragocene fajlove koje ne bi bas voleo da izgubim ovako glupo.

Kao prvo ne bih voleo da mi odma nabrajate neke UPSeve koji kostaju po 100 E ( znam mnogi ce sad pomisliti, pa sto onda trazim UPS ako necu da se iskesiram ) razumem potpunu cinjenicu da su napajanje i UPS definitivno stvari za koje ne treba stezati novcanik. Jednostavno ne treba mi neko ultra jako sa jakom baterijom, jednostavno treba mi UPS koji ce moci da premosti seckanje struje od po dve tri sekunde.
Ne treba mi neka grdosija koja ce da mi drzi pola sata kompove.
Napomenuo bih da mi treba UPS za dva kompjutera i eventualno da gasi oba kompa ukoliko primeti da nema struje vise od minut.

Definitivno mi treba napajanje koje nece da gasi kompove pri "zmirkanju" struje.

Trazio sam po forumu ali nisam nasao neku odgovarajucu temu a ni odgovor.

Ako ima neko ko se bavio ovim i ima neka iskustva rado cu procitati :)

Pozdrav svima !

AAko ti treba UPS koji treba i da pegla napon na izlazu, 100e ti ne gine.
Ako ne zelis da ti prilikom kratkih nestanaka struje (0.5-1sec) taj UPS ne restartuje masinu, moras uzeti neki proveren, recimo, APC ili MGE posto je to sad jedna firma..
Opet ne gine ti izuvanje za oko 100e jer ke moj MGE Ellipse AVR 600USBS svega 360W ili 600VA a kosta iznad oko 110e. Doduse, ovaj moj ima i peglanje napona pa je malo i skuplji..
Ne mogu ti predloziti nikakav UPS marki koje su poznate po nepouzdanosti.
UPS, kao i napajanje je stavka na kojoj ne bi trebalo da se stedi.
Nadam se da sam ti bar malo pomogao..

UPS ti je ko padobran, nema birkanja vec il ga imas il ga nemas, a imas ga samo kad je NAJBOLJI.

Hvala na odgovorima i vec sam sam odlucio da uzmem neki APC preko 100 e jer realno bolje da odma dam na pocetku malo vise nego da posle kukam da sam dao manje a na kraju da bude veca dara nego mera.
Elem gledam neki APC pa cu da vam javim sta sam odlucio i naravno kad uzmem da prenesem utiske!

Da ne otvaram novu temu... i ja sam se bacio u potragu za UPS uredjajem pa me interesuje misljenje o APC http://www.itsvet.com/proizvod/apc-back-ups-cs-bk650ei/comp_comp_ups/106/3

Bitno mi je da dobro pegla napone, a autonomija baterije nije prioritet. Uskoro uzimam novu plocu/proc/grafu...pa kad vec sve to uzimam da uzmem i UPS, jer su varijacije napona u zadnje vreme ozbiljne (zmirkaju sijalice samo tako):D
hvala unpred :wave:

Pa da pitam i ja... Interesuje me da li kvalitetno napajanje moze da ublazi problem sa variranjem napona? Prica je ovakva... Moj ortak je kupio komp sa nekim brus li napajanjem i konstantno mu se gasi komp dok njegov komsija ima neko firmirano napajanje od 50-ak evra i nema tih problema. Oni su zakaceni na isti trafo i imaju iste probleme sa varijacijom napona, to se moze primetiti po sijalicama. Posto mom ortaku treba samo za peglanje napona nije li bolja varijanta da uzme neki stabilizator umesto UPS-a, ako kvalitetno napajanje ne moze da resi problem?

Pa da pitam i ja... Interesuje me da li kvalitetno napajanje moze da ublazi problem sa variranjem napona? Prica je ovakva... Moj ortak je kupio komp sa nekim brus li napajanjem i konstantno mu se gasi komp dok njegov komsija ima neko firmirano napajanje od 50-ak evra i nema tih problema. Oni su zakaceni na isti trafo i imaju iste probleme sa varijacijom napona, to se moze primetiti po sijalicama. Posto mom ortaku treba samo za peglanje napona nije li bolja varijanta da uzme neki stabilizator umesto UPS-a, ako kvalitetno napajanje ne moze da resi problem?

Neko kvalitetnije napajanje moze da izdrzi veci pad napona od no name napajanja, ali to je samo polovicno resenje.

UPS za koji je honda postavio link ima AVR (Automatic Voltage Regulation), a i nije puno skuplji od stabilizatora - http://www.itsvet.com/proizvod/apc-line-r-le1200i/comp_comp_surgearrest/106/16.

UPS i napajanje moraju da idu u paketu, tj. dzabe vam UPS od 400€, ako je u kucistu napajanje od 12€ :trust:

Moj MGE Ellipse je ASR, nije AVR ali ima u podesavanju softvera da se namesti izlaz koji se zeli (Output voltage: 220, 230 ili 240V), takodje, ima da se namesti i rang ulaznog napona na kom se vrsti regulacija napona (Batery-transfer thresholds: 161-284V, 161-264V i 184-264V).
Koliko je to losije od pravog AVR-a i u cemu je razlika?

Moj MGE Ellipse je ASR, nije AVR ali ima u podesavanju softvera da se namesti izlaz koji se zeli (Output voltage: 220, 230 ili 240V), takodje, ima da se namesti i rang ulaznog napona na kom se vrsti regulacija napona (Batery-transfer thresholds: 161-284V, 161-264V i 184-264V).
Koliko je to losije od pravog AVR-a i u cemu je razlika?

Stvar je u tome da ce AVR dici napon na izlazu za npr. 30V kad napon u mrezi padne na npr. 204V, ili ce ga spustiti za 30V kad napon ode na 242V.

Tvoj ce recimo propustati 165V sa mreze, ali je pitanje da li tvoje napajanje moze normalno da radi na 165V.

Mislis na ovaj http://www.itsvet.com/proizvod/mge-nova-avr-625va/comp_comp_ups/147/178

i meni drugari preporucuju ovako nesto... videcu ovih dana pa javljam sta sam uradio... :wave:

E bas taj sam uzeo ;)

Dodato:

Ovako, utisci su za sada ok, prvo sam ga punio 8 sati da se napuni po prvi put, tek onda sam ga nakacio na komp.
Planiram da na njemu drzim dva kompa ( za sada je samo jedna od tri uticnice zauzeta ) monitor nisam stavljao jer je on 80% vremena ugasen tako da mu ne treba UPS niti stabilizator.
Ispred UPSa imam surge protector neki sweex koji ispravlja takodje struju.
Imao sam par seckanja struje i nista se nije desilo na kompu, kao da je sve normalno, sto mi se za sad jako svidja !

REALNO ne znam kako sam do sad ziveo bez ovog cudnovatog teskog tako malog slatkog ukucanina koji ce da me cuva :)

I dodajem da se Ups slabo greje, bukvalno se jedva oseti na dodir a evo radi tj testiram ga vec 48 sati neprekidno

Poslednja izmena:
Stvar je u tome da ce AVR dici napon na izlazu za npr. 30V kad napon u mrezi padne na npr. 204V, ili ce ga spustiti za 30V kad napon ode na 242V.

Tvoj ce recimo propustati 165V sa mreze, ali je pitanje da li tvoje napajanje moze normalno da radi na 165V.

Pa nece kad u monitoringu imam kao Output voltage 220V konstantno, nema nikakvih padova, podesio sam na 220V..
Koliko sam ja razumeo iz manuala, ukoliko napon padne ispod 161V ili predje preko 284V, onda ce prebaciti izvor napajanja sa mreze na bateriju a dok je u opsegu 161-284V peglace ga na 220V (ili 230 ili 240V, zavisi koliko se podesi u softveru)

E sad ovako.
Ovo ce vas jako zanimati.

Uradio sam jedan test, zapravo, uzeo sam nasilo i iscupao produzni kabl iz stekera ( dok je komp radio ) isao je film na bs playeru.
Vratio posle 10 sekundi i uradio sam jos jednu stvar cim sam vratio produzni u steker imam prekidac na produznom i njemu sam dugme za on/off ugasio bukvalno za milisekundu da bi video kako ce da se ponasa, komp i ups su se prema ovom mom gadnom nasilnom cupanju i gasenju odlicno pokazali a to me najvise i zanimalo kako ce reagovati na te sitne nestanke. Ocena : 10

Softver jos nisam probao, jer u paketu se ne dobija usb kabl ( sto me ni malo nije iznenadilo ) jer vise niko ne isporucuje dodatne kablove moras sam da ih nabavljas to sam vec navikao ( kao ni jedan jedini cd ) sva sreca pa je isao neki mali manual na 2-3 strane i to na eng, takodje ups ima 3 izlaza i dobijaju se samo dva kabla, za treci cu morati takodje da se snadjem.

Poslednja izmena:
Ovako, utisci su za sada ok, prvo sam ga punio 8 sati da se napuni po prvi put, tek onda sam ga nakacio na komp.
Planiram da na njemu drzim dva kompa ( za sada je samo jedna od tri uticnice zauzeta ) monitor nisam stavljao jer je on 80% vremena ugasen tako da mu ne treba UPS niti stabilizator.

Nemoj da se ljutis, ali ovo je glup rezon :smash:
Stavi i njega kad vec mozes, jer mu treba zastita u onih 20% :trust:
A i mogao bi da gledas da li monitor trepne kad testiras UPS ;)

Softver jos nisam probao, jer u paketu se ne dobija usb kabl ( sto me ni malo nije iznenadilo ) jer vise niko ne isporucuje dodatne kablove moras sam da ih nabavljas to sam vec navikao ( kao ni jedan jedini cd ) sva sreca pa je isao neki mali manual na 2-3 strane i to na eng, takodje ups ima 3 izlaza i dobijaju se samo dva kabla, za treci cu morati takodje da se snadjem.

Obavezno javi kad probas koliko pokazuje da je baterija napunjena posle iskljucivanja na dugme i sa mreze.

Pa nece kad u monitoringu imam kao Output voltage 220V konstantno, nema nikakvih padova, podesio sam na 220V..
Koliko sam ja razumeo iz manuala, ukoliko napon padne ispod 161V ili predje preko 284V, onda ce prebaciti izvor napajanja sa mreze na bateriju a dok je u opsegu 161-284V peglace ga na 220V (ili 230 ili 240V, zavisi koliko se podesi u softveru)

Koliko sam ja razumeo, ta podesavanja 220, 230 i 240V ce ti promeniti ova podesavanja za bateriju.

Offline UPS ne moze da "pegla" napon :trust:

Kazas da ce 220V biti jedino kad radi na bateriji? Dok je na mrezi, ne pegla napon na tu cifru sto u podesavanju softvera zovu Output Voltage?
Okacicu screenshot UPS monitoringa dok je na mrezi (ima posebno Output Voltage koji je kod mene uvek ravna crta na 220V)
Ne znam, zato i pitam.. Ne mogu da nadjem unimer da izmerim napon na izlazu.. Ukoliko bude 220V konstantno, jel to znaci da pegla napon?

Kazas da ce 220V biti jedino kad radi na bateriji? Dok je na mrezi, ne pegla napon na tu cifru sto u podesavanju softvera zovu Output Voltage?
Okacicu screenshot UPS monitoringa dok je na mrezi (ima posebno Output Voltage koji je kod mene uvek ravna crta na 220V)
Ne znam, zato i pitam.. Ne mogu da nadjem unimer da izmerim napon na izlazu.. Ukoliko bude 220V konstantno, jel to znaci da pegla napon?

Ne. Tvoj UPS nema AVR i ne moze da pegla napon. Nijedan offline UPS ne moze da pegla napon.

Je l' ti mozes da nezavisno podesavas input i output voltage?
Ne mogu sad da nadjem, ali negde sam video da na tom MGE Ellipse ASR 600 postoje 3 moguca podesavanja, i da se input i output voltage menjaju zajedno...

Imam ja neki matori digitalni multimetar sa Najlon pijace :S:, pa ako se ne snadjes, mozemo da se iscimamo pa da vidimo da li je izlazni napon isti kao u mrezi, ili ga stvarno "pegla" (mada ne verujem da je tako).

Pa vidi, nezavisna su podesavanja..
Menjanje jenog parametra ne menja drugi.. I posebne su stavke u UPS Settings odeljku softvera..
Mene najvise zbunjuje sto u monitoring softveru postoji polje za Output voltage i da je tu idealno ravna crta

'bem li ga - voltmetar ce izbrisati sve nedoumice.
Mislim da ti softver jednostavno pokazuje na kom ti je podesavanju UPS.

Inace, nijedan Line-Interactive (AVR) UPS za koji ja znam ne drzi stalno jednu istu voltazu, vec je koriguje po potrebi.
Npr. ako je napon u mrezi 217V, UPS ce do racunara slati 217V, ali ako napon padne na 202V, UPS ce ka racunaru slati recimo 30V vise (232V).
Isto je i za spustanje - 237V u mrezi = 237V na izlazu; 252V u mrezi = 252V-30V na UPS-ovom izlazu.

BTW, normalna voltaza za nase prostore je 230V ;)

Bolje bi bilo kad bi slao stalan napon..
Ja cu promeniti moj izlaz na 230V, nije problem..
Vidim i ja da svuda pise za moj model da je off-line ali nije mi jasno to sto sam pisao..

Bolje bi bilo kad bi slao stalan napon..
Ja cu promeniti moj izlaz na 230V, nije problem..
Vidim i ja da svuda pise za moj model da je off-line ali nije mi jasno to sto sam pisao..

Heh, pa bilo bi bolje, ali onda bi to bio online UPS i kostao bi nekoliko puta skuplje.

Bice ti jasnije kad proveris sa voltmetrom ;)

99.999% nema senzor u sebi koji javlja kolika je output voltage, nego su programeri napravili da pokazuje koje je podesavanje izabrano.

Kao sto su napravili kontradiktoran softver za MGE Nova 1250 ( http://www.benchmark.rs/forum/showpost.php?p=1621852&postcount=34 ), mogli su i za taj tvoj da naprave da pokazuje 156973V :d

Kazem ti, proveri sa voltmetrom da li ima neke razlike (mozda i ima).

Ako ti se ne javi neki vlasnik istog, prostudiraj informacije sa APC-ovog sajta - http://www.apc.com/resource/include/techspec_index.cfm?base_sku=BR800I&tab=models&total_watts=200

A ako se potrudis vise od mene, mozda nadjes i bolji review od ovog - http://www.pcworld.com/article/114500/apc_offers_safe_pc_power.html

E ovako, juce sam konacno skinuo software za MGE AVR 625 ups.
Posle instalacije sam mu odma gurnuo usb i sve je ok.
Instalacijom software-a dobijaju se samo dodatne opcije u vec postojecim podesavanjima, a to izgleda ovako :

mge1.jpg

mge2.jpg

Kada mi je bio jedan komp ukljucen na UPS izbacivalo mi je TOTAL OUTPUT: 20%
Posle dodavanja jos jednog kompa sada mi je output na 40%-45%

Monitor nisam stavljao.
A da sam ga stavljao output bi isao negde oko 80%.

Software je ok samo sam ga jedva, jedva nasao.
Ko bude uzeo ovaj UPS nece pogresiti.
Poz

Poslednja izmena:
Software je ok samo sam ga jedva, jedva nasao.
Ko bude uzeo ovaj UPS nece pogresiti.
Poz

U mom uputstvu na trecoj strani pise naziv softvera i web adresa sa koje se skida, a i nije ga tesko naci na www.google.com :trust:

Za ostale koji kupe ovaj UPS - http://download.mgeops.com/explore/eng/ptp/ptp_sol.htm

Nego, je l' mozes ti da odradis jedan experiment?

Kad ti baterija bude @ 100%, iskljuci komp, iskljuci UPS na dugme i izvuci kabl iz prikljucka za struju. Vrati ga posle par sekundi, ukljuci UPS i komp i javi sta softver kaze za napunjenost baterije.

Kod korisnika chipc je 30%, (MGE Nova 1250 AVR), a kod mene je 80% (MGE Nova 1100 AVR).

Mogu, samo ne sad, jer ovaj drugi komp koji je na UPSu radi nesto sto ce zavrsiti tek za par dana, ne smem da ga prekidam jer cu morati sve jovo nanovo ;) u pitanju je Virtual DUb i konverzija sa MPEG u xvid, javicu kad zavrsim.

kao sto sam vec napisao imam problem !
Izlazi mi na sred ekrana svakih pola sata sat poruka ERROR COMMUNICATION i stoji crveni iksic u TRAY. Kda udjem u status tamo mi kaze da je sve ok.
Da li se ovo i vama desava ?

kao sto sam vec napisao imam problem !
Izlazi mi na sred ekrana svakih pola sata sat poruka ERROR COMMUNICATION i stoji crveni iksic u TRAY. Kda udjem u status tamo mi kaze da je sve ok.
Da li se ovo i vama desava ?

Mozda jednom-dvaput nakratko prilikom startovanja programa, al moj je RS-232.

Ej, ajd' da se drzimo diskusije u jednoj temi, da nam modovi ne bi :hump: sve po spisku :trust:

Pazarih MGE Nova 625 i priključio ga odmah bez prethodnog punjenja.
Na njega sam osim računara priključio i monitor.
Output load level je 23%
Battery Level je u startu bio 35% (sad dok pišem ovo je 37%, znači da ga puni lagano), status je charging.
To je to, za sada sve izgleda ok, moram priznati da mi je slika na monitoru daleko oštrija i bolja nego pre mada možda je to zbog novog kabla ili graf.karta dobija stabilan power, nisam siguran, toliko o utiscima nakon 20-ak minuta.

Edit : Htedoh reći zapravo da nema potrebe puniti ga prvo 8 sati kao što sam video da su neki radili ovde na temi, može odmah da se priključi.

Poslednja izmena:
Moram da vam kazem moju truznu pricu.
Posle instalacije softwarea ( drajvera ) i podesavanje istih do perfekcije posle prvog restarta sam sve pogubio.
Uopste mi nije jasno zasto.
Jednostavno kad odem na status nemam pola opcija koje sam imao imam samo da je baterija na 100%. E sad sto se ovo desilo nemam pojma ali razmisljam da batalim software. ( koji bi mi dobro dosao ako nestane struje a ja nisam kuci ) ali sta da radim kad im je software ravan nuli, kao da ga ni nemas na kompu.

Vrh Dno