Šta je novo?

8800gt iChill VS. ATI 4850

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Dakle ovako, posle kraceg prepucavanja tipa "ciji je veci" dosli ortak i ja na ideju da poredimo rezultate iz 3dmarka06..i gle cuda, pri 1280x1024 moja 8800gt (735/1645/2150) je oduvala njegovog atija. On pritom ima phenom-a x4 9950 black edition na 3.2Ghz a ja e7300 na istoj frekvenciji..rezultati su 13200 kod mene i 13500 kod njega..e kada se u obzir uzme da je njegov skor za proc 4000 a moj 2800 dolazim do zakljucka da je graficki deo testa, 1na1, moj 8800 bi bolji pri ovoj rezoluciji. Kada smo radili samo SM2.0 test, ja sam imao 6200 a on 4800..znaci skoro 50% vise ima 8800 od 4850 !!!???!!!
Moje pitanje je sledece..ako neko ima 19" monitor, koji nadrealni razlog je potreban da bi umesto 8800gt (90e) uzeo 4850 (160e), ako ce se ionako igrati na rezoluciji od max 1280x1024? Ili je mozda samo njegova grafa zakazala?

Poslednja izmena:
Hvala svima na savetima.
Osim ovog foruma pretražio sam i dosta sajtova, čitao testove na benchmarku, i... još uvek ne znam šta je bolji izbor... :(
Verujem da je ATi bolji zalog za budućnost, ipak ima arhitekturu bar godinu dana mlađu od ove nVidie. Ali, kad konkretno uporedim ova dva primerka, ipak mi izrada 8800 iChill deluje kvalitetnije, luksuznije...
Zaista ne znam...
Valjda se to naziva slatkim mukama, kad mogu da biram između dve odlične kartice, a ni jedna nije pogrešan izbor:)

Pogleda broj poruka koji do sada imam, stazi na forumu i tako to i uzmi jos u obzir da sam skoro sve licno cackao/j*bavao. Ako ti ja preporucim 8800GT IChill bez da ti u detalje obrazlazem zasto (a mogu ako bas treba), a ne 4830 OC, da li ti je to dovoljno?

Poslednja izmena:
Cenim vaše savete i vaše iskustvo, baš zato sam ovde postavio svoje pitanje.

Što se keša tiče, zato sam se dvoumio između ove dve kartice, jer koštaju skoro isto (bar su meni ponuđene po istoj ceni). Slabije od toga ne bih kupovao, a za jače nemam para. Tako da sam birao i izabrao - uzimam Inno3D iChill 8800 GT.
Upravo sam je naručio.

Tek da napomenem, ovo kucam na svom računaru koji ima sempron 2400 i grafičku gForce 5200, možete da zamislite kakav je "užitak" bilo igranje na toj kanti:crash:
Sad ću da "progledam" sa Intelom Dual-core e5200 i 8800GT! :D
Znam da ima i bolje, ali i ovo će da mi bude veeeliki upgrade.

Još jednom, hvala svima na savetima.

Poslednja izmena:
Aman, nije primetno bolji, kartice se "kolju". Primetno bolji je 4850, ne 4830.

Ovo za klokovanje si se nalupao samo tako, da izvinis na izrazu. A hvalis 4830 jer je ti imas. ;)

@Da sam ja nekom rekao nalupao, onda opomene i nekakvi poeni, nema veze...
Objasnio bih zasto nisam nalupao, ali necu vise nikoga da cascavam korisnim informacijama.

Ljudi, necu da se raspravljam nek kupi covek sta hoce, ima i ovde testova ljudi koji su probali oba pa znaju, ja sam probao 8800GT i 4830 i odlucio se za 4830, bas zato sto je bolja u nekim meni bitnim igrama na defaultu, kada je cepnes na 700/1000 onda da se ponovim opet kao papagaj dobijas 4850, a kada sibnes 8800GT na 700/1000 nista ne dobijas, znaci ubedjujte me pisite ta 'ocete ja sam to probao sve i znam, iz prakticnog iskustva znam.

@star-dust, molim i drugi put! :wave:

Igoritze sta ti je, cemu to mahanje krilima kao petao pred boj! :)

U pravu si za stream procesore ne znam zasto je tesko ljudima da razumeju da 4830 ima 640 stream procesora, ali isto tako zasto je ljudima tesko da razumeju da to kartica jednim laganim overklokom nadoknadjuje u 90% naslova, ovo si potpuno u pravu za nove naslove Igoritza, radice bolje na 4830 nego na 8800GT sasvim logicno...

Pogleda broj poruka koji do sada imam, stazi na forumu i tako to i uzmi jos u obzir da sam skoro sve licno cackao/j*bavao. Ako ti ja preporucim 8800GT IChill bez da ti u detalje obrazlazem zasto (a mogu ako bas treba), a ne 4830 OC, da li ti je to dovoljno?

Zanimljivo... ,) Znaci od sada ne moramo da citamo testove niti sami da testiramo hardware, samo tebe pitamo i oslonimo se na broj tvojih postova, odlicno ustedece nam svima vreme.

PS/ Kupio je decko sta je hteo tako i treba, opet kazem ne zelim da ovoga pravim raspravu, ali sto kazu znam kad sam u pravu.

Poslednja izmena:
pa, ono shto sam hteo da kazem je - 4830 je bolja GPU od 8800GT, ali ne moze da se "klokne" na 4850, jer je iskasapljena laserom. brus li je jak, brus li bez leve ruke je isto jak, al nije to to :)

poenta je - ATI bi bez problema mogao da proizvodi GPU-ove kompletno korektne, sa layout-om kao shto je 770LE. ali je politika firme da se iskoriste falichni 770 chipovi, i da se napravi 770LE, koji je takodje jako kvalitetan, ionako je globalna ekonomska kriza, a bacanje delimichno ispravnih GPU-va je besmisleno.

Ljudi, necu da se raspravljam nek kupi covek sta hoce, ima i ovde testova ljudi koji su probali oba pa znaju, ja sam probao 8800GT i 4830 i odlucio se za 4830, bas zato sto je bolja u nekim meni bitnim igrama na defaultu, kada je cepnes na 700/1000 onda da se ponovim opet kao papagaj dobijas 4850, a kada sibnes 8800GT na 700/1000 nista ne dobijas, znaci ubedjujte me pisite ta 'ocete ja sam to probao sve i znam, iz prakticnog iskustva znam.

Haha, ne znam kako si ti ovo testirao, ali nema nikakvog smisla i sigurno je netacno. A kako se kod mene skoro linearno povecava fps u Crysis sa porastom clocka GPU-a? Ta iChill se klokuju preko 700, najverovatnije na neki 730-740 sto je super rezultat.

Poslednja izmena:
Ljudi, necu da se raspravljam nek kupi covek sta hoce, ima i ovde testova ljudi koji su probali oba pa znaju, ja sam probao 8800GT i 4830 i odlucio se za 4830, bas zato sto je bolja u nekim meni bitnim igrama na defaultu, kada je cepnes na 700/1000 onda da se ponovim opet kao papagaj dobijas 4850, a kada sibnes 8800GT na 700/1000 nista ne dobijas, znaci ubedjujte me pisite ta 'ocete ja sam to probao sve i znam, iz prakticnog iskustva znam./QUOTE]

Haha, ne znam kako si ti ovo testirao, ali nema nikakvog smisla i sigurno je netacno. A kako se kod mene skoro linearno povecava fps u Crysis sa porastom clocka GPU-a? Ta iChill se klokuju preko 700, najverovatnije na neki 730-740 sto je super rezultat.

Proporcionalno se ne dobija isto niti moze biti dobitak isti zbog arhitekture Atija i Nvidije, dobija se ali je zanemarljivo koliko se dobije kada se zvizne 4830, ako moram bukvalno ili da crtam, crtacu... Ma u stvari necu vise ni da crtam, uzivaj u linearnom povecanju fps, u pravu si, ja nisam umeo da testiram, ne zelim nikome da kvarim srecu, izvinite ljudi, necu vise nista da objasnjavam, za sve koji se nadalje budu javljali, tacno je nisam u pravu, pogresio sam, znaci vi ste u pravu, ipak je 8800GT nenadmasna kartica verovatno ce tako i biti zauvek (ne znam zasto onda secka tako ponegde gde ova 4830 sije?, ali to mi se verovatno ucinilo, izvinite i na ovom komentaru).

@Igoritza
U pravu si ti Igoritze ali veruj mi, taj Brus li bi opet istepao i 9800GT i to s jednom rukom, a kamoli 8800GT... Nema veze sto nema ruku ima tehniku i volju! :D

Jesi vido u Kill Bill sta ima napravi Uma Turman :p

PS/ jos jednom se izvinjavam svima, nisam bio u pravu, ko sam ja da kvarim nekome srecu, pardon, izvinite, oprostite i ostalo sto rece Dusko Dugousko.

Poslednja izmena:
Zanimljivo... ,) Znaci od sada ne moramo da citamo testove niti sami da testiramo hardware, samo tebe pitamo i oslonimo se na broj tvojih postova, odlicno ustedece nam svima vreme.

PS/ Kupio je decko sta je hteo tako i treba, opet kazem ne zelim da ovoga pravim raspravu, ali sto kazu znam kad sam u pravu.
Pa otprilike tako nesto, ne moras citati testove, samo pitas mene i ja ti lepo kazem sta valja. :p

Тестове мачку о реп у овом случају, сви су они добри кобајаги али кад упалиш игру све ти буде јасно. Не могу они на бројкама да прикажу на пример падање на 10 фрејмова приликом скроловања са нвидиом, на страну то што је фрејмрејт толико уједначенији на атију да је то чудо.

Poslednja izmena:
Тестове мачку о реп у овом случају, сви су они добри кобајаги али кад упалиш игру све ти буде јасно. Не могу они на бројкама да прикажу на пример падање на 10 фрејмова приликом скроловања са нвидиом, на страну то што је фрејмрејт толико уједначенији на атију да је то чудо.

Cod 4 i da ne pominjemo...

Да додам само, мислим на 9600/8800/9800, за новије не знам.

vama bre treba zabraniti da pishete o grafichkim kartama.

http://www.benchmark.rs/index.php?o...adeon-hd4830&catid=29&Itemid=178&limitstart=2

ili ti nisi upucen u terminologiju "sakacenja" ili ti nije jasno da je "lasersko sechenje" radi hardverskog odstranjivanja defektnog dela GPU-a u stvari - SAKACENJE.
Ne, nisam na to mislio, nego kad za HD4830 da je osakacena HD4850, to zvuci kao da je neka enormna razlika, kao da je kartica totalno ocerupana. Razlika je minorna, i da, dobijena je kresanjem RV770 chipa.

Poslednja izmena:
Evo de fakto, pa ovi znalci odozgo neka malo dopune znanje:

Nadam se da Gx-x nece da mi zameri njegov test FC2

8800GT, E8200 (ili E8400) na 4 Ghz

I zatim sledeca dva su moji testovi na 700/1000 4830, i proc AMD 7750 BE na 3077, znaci razlika je izmedju nasih procesora 923 mhz u korist Gx-x plus sto ima 6mb kesha na spram 3mb kod mog procesora:

Prvi s leva je Gx-xov screen DX9, drugi screen je rezultat kod mene DX9, treci screen je rezultat kod men DX10.

Koliko se secam FC2 je u nacelu Nvidi-a based video igra?

Prilozi

• Untitled-1.jpg
    Untitled-1.jpg
    91 KB · Pregleda: 45
  • dx9.jpg
    dx9.jpg
    119.1 KB · Pregleda: 45
  • dx10.jpg
    dx10.jpg
    121 KB · Pregleda: 43
Poslednja izmena:
Ovako, da sam imao love uzeo bih 4850 ili 4870, posto sam imao 100 eur za video karticu uzeo sam najbolju soluciju za te pare, t.j. za 99 eur Inno3d 8800GT Ichill, za te pare NEMA BOLJE. Drugo je kad imas 150-250 eur u budzetu za grafiku, onda ove vase filozofije dolaze do izrazaja.

Ovako, da sam imao love uzeo bih 4850 ili 4870, posto sam imao 100 eur za video karticu uzeo sam najbolju soluciju za te pare, t.j. za 99 eur Inno3d 8800GT Ichill, za te pare NEMA BOLJE. Drugo je kad imas 150-250 eur u budzetu za grafiku, onda ove vase filozofije dolaze do izrazaja.

Za**** si se da si dodao 5 evra imao bi primetno jacu karticu...

@Da sam ja nekom rekao nalupao, onda opomene i nekakvi poeni, nema veze...

Napisao sam da izvinis na izrazu, nadam da se nisi uvredio. :)

U vezi klokovanja ti je odgovorio Nenad22, kako ce se to skalirati zavisi od ige do igre. Osim ovog pada fps-a na 8800GT-u na pocetku sto uopste ne mora da bude do graficke vec do HDD-a npr., grafici su jako "slicni".
Upali Mirror's Edge sa fizikom pa javi kako ide. :)

Niko ovde ne brani da se uzme 4830, jednostavno 8800/9800GT je u ovom trenutku bolja "overall" kupovina i to je to.

Niko ovde ne brani da se uzme 4830, jednostavno 8800/9800GT je u ovom trenutku bolja "overall" kupovina i to je to.

Hm, ne znam kako si to zakljucio. 4830 je sigurno dosta bolji izbor. Citao sam gomilu review-ova, a i bymax je poprilicno nahvalio ovu graficku, a bogami i jos zilion drugih po stranim sajtovima ;).

I gde vi to kupujete Ichill 8800GT za 99e, kad za te pare ni obicna verzija ne moze da se nadje.
Preko 110e kostaju obicne 8800GT.
4830 kosta oko 105e.

Poslednja izmena:
ni ja ne shvatih colt-ov zakljuchak, gde je to, u kom primeru bolje imati 8800GT u mashini od 4830 ? mozda Crysis ...

Ok, ja komentarisem i iz ugla podrske, PhysX pre svega, nVidijine podrske developerima u vidu TWIMTBP programa, a bogami ne skodi ni akceleracija u PS CS4. Karte su blizu po perfomansama i ne moze se pogresiti u izboru. Ko vise prefirara ATI i nije mu vazan PhysX i ostalo, neka uzme 4830. :)

Poslednja izmena:
Napisao sam da izvinis na izrazu, nadam da se nisi uvredio. :)

U vezi klokovanja ti je odgovorio Nenad22, kako ce se to skalirati zavisi od ige do igre. Osim ovog pada fps-a na 8800GT-u na pocetku sto uopste ne mora da bude do graficke vec do HDD-a npr., grafici su jako "slicni".
Upali Mirror's Edge sa fizikom pa javi kako ide. :)

Nisam se uvredio:)

ALO :alo: on ima e8400 na 4GHZ, ja imam Kumu na 3077 u tom testu, ringing any bell????? plus ne verujem da ima losiji hdd. Ja sam na" Kumi" sa 2700 na 3033 dobio 9-10 frejmova u FC2, on je sa 2,6 ili 3,0 otiso na 4,0, plus to nije klok za klok sa mnom nego skoro 1ghz ima brzi procesor koji ima 6mb kesha, hoces i treci put to da napisem???

Zdravko i Igoritza, ne znam zasto im je toliko tesko da malo pogledaju i strane testove, kad vec ovim grafikonima koji su cist dokaz ne veruju, verovatno nece ni tim testovima verovati... Ne znam koliko puta treba da ponovim 4830 je brza primetno od 8800GT probao i jedno i drugo, kupio bolje 4830.

@Colt, probao sam Mirror Edge, simapticna igrica vizielno, nema fizike pa sam pojacao muziku, ali jednostavno igra nije nikakva sadrzinski, a kazem radije cu COD4 15 frejma vise nego fiziku u Mirors Edge.

Poslednja izmena:
Jeste, to stoji. Ne znam do cega je, ali ljudi imaju cudne rezultate u FC2 - http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=178034&page=2.
Mozda kod gx-x-a nesto nije bilo u redu. :p

@Dule13: Sta fali PhysX-u ? Slabo podrzan ? Pogledaj listu igara koja ce izaci i koristice PhysX (sad ces ti reci da je to sminka, kao i ostali ATI-evci) CUDA ? Photoshop acc. ? Jel ima to na ATI-u ?

Kao sto rekoh, nijedna od te dve kartice nije los izbor.

Poslednja izmena:
I gde vi to kupujete Ichill 8800GT za 99e, kad za te pare ni obicna verzija ne moze da se nadje.
Preko 110e kostaju obicne 8800GT.
4830 kosta oko 105e.

Ja sam moju uzeo u prodavnici PC Cen*ar, 25. Decembra prosle godine u Subotici i platio 8400 din...kurs eura tada je bio 85.00

@prostreet

Ako si mislio da je bolje uzeti 4830 sorry ali naspram ove 8800gt kartice ti si se zaje**

Jeste, to stoji. Ne znam do cega je, ali ljudi imaju cudne rezultate u FC2 - http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=178034&page=2.

@Dule13: Sta fali PhysX-u ? Slabo podrzan ? Pogledaj listu igara koja ce izaci i koristice PhysX (sad ces ti reci da je to sminka, kao i ostali ATI-evci) CUDA ? Photoshop acc. ? Jel ima to na ATI-u ?

Kao sto rekoh, nijedna od te dve kartice nije los izbor.

Не не, супер је PhysX, само проблем је што има 1 игра са њим, а док изађе "не липши магаре до зелене траве" :D, форошоп акцелерацију треба 1% људи. CUDA ништа не значи кориснику...

@Colt, probao sam Mirror Edge, simapticna igrica vizielno, nema fizike pa sam pojacao muziku, ali jednostavno igra nije nikakva sadrzinski, a kazem radije cu COD4 15 frejma vise nego fiziku u Mirors Edge.

Odakle ti izvlacis te brojeve i zakljucke, evo pogledaj recimo 1680x1050 rezoluciju, koja se najvise koristi sa ovim kartama i u cod4 8800gt\9800gt je brza, ne nesto puno ali opet.

http://video.pcpro.co.uk/cpc/images/hd4830.gif

http://3.bp.blogspot.com/_veswGS4uN...DZM/e-0xc5qA2Rw/s1600-h/sapphire4830_cod4.jpg

Preterujete, ove dve karte daju maltene iste rezultate i mala su odstupanja u zavisnosti od igre. Jedino gde malo bezi 4830 su rez preko 1680x1050, sto je nebitno, mada i to ne u svakoj igri.

@Dule13: 1% ljudi ?, tu si malko preterao :). Ne znam da li si video na netu ili probao kako radi, ali radi veoma dobro.
A za CUDU, ***, nisu svi "obicni" korisnici niti mozes da procenis da li i koliko nekome treba. :)

Poslednja izmena:
Odakle ti izvlacis te brojeve i zakljucke, evo pogledaj recimo 1680x1050 rezoluciju, koja se najvise koristi sa ovim kartama i u cod4 8800gt\9800gt je brza, ne nesto puno ali opet.

http://video.pcpro.co.uk/cpc/images/hd4830.gif

http://3.bp.blogspot.com/_veswGS4uN...DZM/e-0xc5qA2Rw/s1600-h/sapphire4830_cod4.jpg

Preterujete, ove dve karte daju maltene iste rezultate i mala su odstupanja u zavisnosti od igre. Jedino gde malo bezi 4830 su rez preko 1680x1050, sto je nebitno, mada i to ne u svakoj igri.

4850 je odlicna karta kada imas budzet za nju, ako imas 100 eur onda ides na stariju (i brzu) 8800GT umesto 4830 koja je nesto sporija. Physx i Cuda su druga prica :D

Hahahaha, kod njega izgleda ni sa jednom grafickom nikada nije u redu, prvo mu ATI ne radi kako treba, a sad' izgleda i Nvidia? :D

@Stormwatch, prijatelju jasno je ko se ovde za****, a ja nisam taj! :D Lepa kartica taj Ichill, ali ne mozes da je overklokuje na 900 za gpu, tada bi onda ti bio u pravu, a sta mislis zasto je kostala 90 evra?

@Nenad22

Jel' ti imas problema sa vidom ili sta, eno ti gore pa pogledaj, za COD4 mogu ti dripci koji prime lovu za reklamu da pisu sta hoce, po 100-i put probao sam COD4 na istoj masini sa 8800GT i poce dusa da me boli zbog frejmova koji nisu zadovoljavajuci, na svu srecu, ukazala mi se mogucnost za 4830, za koju nisam znao tada kako ce da radi u cod4, ali jednostavno brise 8800GT, u ovoj igri.

4850 je odlicna karta kada imas budzet za nju, ako imas 100 eur onda ides na stariju (i brzu) 8800GT umesto 4830 koja je nesto sporija. Physx i Cuda su druga prica :D

Bravo, autosugestija je najbolji put!!! :wave:

Evo jos cu da vas hranim screenshotovima dok ne crknete od muke! :D

FC2

Samo sto je "Kuma", na 3180 Mhz, sto je i dalje mnoogo manje od 4ghz i E8400.

Prilozi

• 3200_FC2_dx10.jpg
    3200_FC2_dx10.jpg
    128 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena od urednika:
Nazad
Vrh Dno