Šta je novo?

8800gt iChill VS. ATI 4850

Učlanjen(a)
17.11.2007
Poena
320
Dakle ovako, posle kraceg prepucavanja tipa "ciji je veci" dosli ortak i ja na ideju da poredimo rezultate iz 3dmarka06..i gle cuda, pri 1280x1024 moja 8800gt (735/1645/2150) je oduvala njegovog atija. On pritom ima phenom-a x4 9950 black edition na 3.2Ghz a ja e7300 na istoj frekvenciji..rezultati su 13200 kod mene i 13500 kod njega..e kada se u obzir uzme da je njegov skor za proc 4000 a moj 2800 dolazim do zakljucka da je graficki deo testa, 1na1, moj 8800 bi bolji pri ovoj rezoluciji. Kada smo radili samo SM2.0 test, ja sam imao 6200 a on 4800..znaci skoro 50% vise ima 8800 od 4850 !!!???!!!
Moje pitanje je sledece..ako neko ima 19" monitor, koji nadrealni razlog je potreban da bi umesto 8800gt (90e) uzeo 4850 (160e), ako ce se ionako igrati na rezoluciji od max 1280x1024? Ili je mozda samo njegova grafa zakazala?

Poslednja izmena:
4850 ne kosta 160 evra, a i nemate ni priblizno iste masine da bi testiranje bilo relevantno. Pogledaj po netu, ima direktnih sukobljavanju ovih dvaju kartica, i ono...iako sam fan atija, nije da 4850 bas nesto dere 8800GT. :)
Koliko sam uspeo da pohvatam, tek u vecin rezolucijama ima malu prednost, u ostalim situacijama je ili ista kao 8800GT ili malo sporija.

Dakle, value for money je na strani 8800GT :)

Poslednja izmena:
ja sam imao obe karte i mogu da kazhem da ati dobija lako i sa ne prevelikom razlikom

Aman zasto testirate u 3Dmark-u???

Pokrenite par zahtevnih šutera i napucajte AA i AF. To je po meni jedini merodavan test.

Procesore podesite da daju slicne performanse. Maksimalni overklok pa onda obaranje brzine bržeg procesora.

Poslednja izmena:
Ja imam 12k u 3D Mark 06, a sve igre na 1680x1050, very high teksture plus po koji AA, rade sa igrivih 40 FPSa i bole me brige. Batalite te 3D testove, samo se nervirate sto komsija ima veci (skor) od vas :)

Poslednja izmena:
je li 4850 na default? sta si ocekivao
na tim klokovima 8800 je brzi i od 9800gtx+ koja je 190e
8800GT je vec odavno bestbuy i dovoljan za 16x10 rezoluciju
na stranu to sto testiranje u 3dmark-u sluzi nicemu

Ja sam juce sklopio drugaru masinu,x2-6000,asus m3a78,asus 4850...

Jaca masina od moje i znate sta...SAMO da docekam da mi ta masina izadje iz kuce i moje oci nece videti radeona maltene nikad!Svake godine menjam grafiku u rangu od 200EU i bio sam ubedjen da cu uskoro prvi put preci na radeona a posle ovih muka sa radeonom,zakucavanja,patcheva,slinih drajvera jedva uspevam da odrzim komp u radu bez trzanja u igricama...jedino temperature su OK...Gta4 kod mene radi potpuno igrivo oko 30fps i retko trzne a kod njega sam nekako posle svih reinstalacija kako win-a tako i drajvera uspeo da izvucem 24fps i to sa pristojnim trzanjima pa se nadam da on ipak nece na 16x10...a ati samo neka poboljsava drajvere za vistu,to ce im doneti mnogo kupaca...

Ja sam sad malopre dosao od druga koji je uzeo Asus4850 i to referentan(*** nije bilo drugog a njemu se zurilo),na istoj ploci(m3a78),samo procesor slabiji([email protected]) ni jedan problem prilikom pucanja drivera..To je jako cudno sto ti je pucalo, s obzirom da je u pitanju amd platforma,bar prema onome sto se pise i prema onome sto sam video do sada..

Poslednja izmena:
A ne kazem ja da ne valja ati, ali trazi mnogo paznje i znanja i niko ne moze da me ubedi u suprotno...neko je napisao neki dan da za 130EU hoce da ubode i igra sta se moze igrati a ne da trazi patcheve i ja to podrzavam...pa cim sam je podigao najnoviji win updejtovan vec nije bilo rezolucije 16x10...i sada neko ko ne zna, sta da radi...pa ulazi u catalist,pa citaj net...ati mi je potpuno isti kao pre 5 godina kada sam i izabrao nvidiu zato sto si 100 cuda morao da napravis u komplikovanom driveru za tv out,za desktop colours itd i bogami nisam ni sanjao da se nisu dan danas ni mrvicu promenuli...eto nije me mrzelo zbog nervoze valjda da izvadim moju 8800GT palit OC i sve bre ide ko podmazano...sada cu verovatno morati ponovo reinstal win-a jer se gospodinu atiju ne svidja kada se menjaju driveri drugih proizvodjaca...mislim da me shvatas...daleko od toga da ati ne valja ali stalno nesto treba da bi radilo sjajno i tako u nedogled...jedino dobro u svemu ovome je sto mi se smesi gtx 280 bez razmisljanja...

ja nikada nisam imao problema sa ati karticama...cak i kad menjam kartice od ati-ja ili posle ati-ja stavim nvidia-u uvek mi je sve radilo bez problema...na sadasnjem compu sam ranije imao 8800gt i samo ubacio 4870-ku i proradilo sve iz prvog posle instaliranja ati drivera,cak nisam brisao nvidia drivere iz compa i zato mi je cudno da ljudi imaju toliko problema sa tim

A ne kazem ja da ne valja ati, ali trazi mnogo paznje i znanja i niko ne moze da me ubedi u suprotno...neko je napisao neki dan da za 130EU hoce da ubode i igra sta se moze igrati a ne da trazi patcheve i ja to podrzavam...pa cim sam je podigao najnoviji win updejtovan vec nije bilo rezolucije 16x10...i sada neko ko ne zna, sta da radi...pa ulazi u catalist,pa citaj net...ati mi je potpuno isti kao pre 5 godina kada sam i izabrao nvidiu zato sto si 100 cuda morao da napravis u komplikovanom driveru za tv out,za desktop colours itd i bogami nisam ni sanjao da se nisu dan danas ni mrvicu promenuli...eto nije me mrzelo zbog nervoze valjda da izvadim moju 8800GT palit OC i sve bre ide ko podmazano...sada cu verovatno morati ponovo reinstal win-a jer se gospodinu atiju ne svidja kada se menjaju driveri drugih proizvodjaca...mislim da me shvatas...daleko od toga da ati ne valja ali stalno nesto treba da bi radilo sjajno i tako u nedogled...jedino dobro u svemu ovome je sto mi se smesi gtx 280 bez razmisljanja...

Ja stvarno neznam o cemu ti toliko pricas. ja sam sa 8800 gt presao na 4850 i neznam za te probleme. Crysis mi je otisao za 15 - 20 % gore igre znatno rade bolje pogotovu novije. GTA4 mi je na 32fps a jos mi je slabiji procesor od tog tvog prijatelja. Svejedno mi je koju grafu imam (ati ili nvidiu) ali netreba preterivati u pljuvanju jedne . A za gtx280 svaka cast ... samo dosta je to para brate...

I jos nesto u 3d marku 2006 sa 8800gt sam imao 9600 sc. u 1280x1024 a u 1680x1050 score je bio 8500. Ali sa 4850 u 12x10 sam imao 10500 a u 16x10 score je bio 10300 sto znaci da je mnogo bolja u 1680x1050 u odnosu na 8800gt. Slabiji rezultati uopste su zbog slabog procesora.

Poslednja izmena:
Dakle ovako, posle kraceg prepucavanja tipa "ciji je veci" dosli ortak i ja na ideju da poredimo rezultate iz 3dmarka06..i gle cuda, pri 1280x1024 moja 8800gt (735/1645/2150) je oduvala njegovog atija. On pritom ima phenom-a x4 9950 black edition na 3.2Ghz a ja e7300 na istoj frekvenciji..rezultati su 13200 kod mene i 13500 kod njega..e kada se u obzir uzme da je njegov skor za proc 4000 a moj 2800 dolazim do zakljucka da je graficki deo testa, 1na1, moj 8800 bi bolji pri ovoj rezoluciji. Kada smo radili samo SM2.0 test, ja sam imao 6200 a on 4800..znaci skoro 50% vise ima 8800 od 4850 !!!???!!!
Moje pitanje je sledece..ako neko ima 19" monitor, koji nadrealni razlog je potreban da bi umesto 8800gt (90e) uzeo 4850 (160e), ako ce se ionako igrati na rezoluciji od max 1280x1024? Ili je mozda samo njegova grafa zakazala?

U pravu si za 12x10 rezoluciju i sm2.0 ali nisi napisao koliko je bolji rezultat u sm3.0 /hdr kod 4850? ! Dooosta bolji .

chek sad, sace vas par chlanova bencha na osnovu lichnog iskustva da kaze da je 8800GT samo maaalikce slabiji od 4850, pritom nemajuci ni blagog pojma kako je to izmerio, i to treba neko da poveruje ?

Brzo! google u Bookmark pre objavljivanja ovakvih tema!

evo vam, pa vidite jedan od MILION testova koji dokazuju da je ovo nebuloza:

http://en.hardspell.com/doc/showcont.asp?news_id=3807&pageid=3111

a ovu temu i slichne ubuduce bi mogli moderatori da zatvaraju, ne bi li se neko manje informisan upecao na "da komshiji crkne krava i ATI 4850 u istom danu" stav ...

chek sad, sace vas par chlanova bencha na osnovu lichnog iskustva da kaze da je 8800GT samo maaalikce slabiji od 4850, pritom nemajuci ni blagog pojma kako je to izmerio, i to treba neko da poveruje ?

a ovu temu i slichne ubuduce bi mogli moderatori da zatvaraju, ne bi li se neko manje informisan upecao na "da komshiji crkne krava i ATI 4850 u istom danu" stav ...

Imao sam i 8800GT gainward OC na 700/2000 i ovaj 4850 i u 3DMarku 8800GT daje veci rezultat posebno u 1 i drugom testu. To je jednostavno tako, zasto nemam pojma, ali je kod svih ljudi tako, bas taj 1 test. Sto je igara tice ATI je u prednosti jedno 30% kada se koristi 1600 rezolucija sa AA. To je ono sto mene zanima, a to koliko koja daje u 3DMarku mi uopste nije bitno. Jos jedna stvar je da je 8800GT u 1280x1024 bez AA isti kao 4850, a negde i malko (do 5-10%) brzi, ali cim se ukljuci AA sve se to menja u korist 4850. Da li 4850 vredi svoje pare? Vredi. Da li 4830 vredi svoje pare? To vec tesko, mozda i vredi ali jako tesko. Ipak je 4850 dosta brzi od 4830 koji je tu negde sa 9800GT (da ne kazem sporiji).

Inace mi se cini da sam se unapred ogranicio od ovakvih napada kada sam rekao da je 8800gt brzi od doticnog atija pri rezoluciji 1280x1024...i vrapci znaju da se dodatnih 100 i kusur evra, koliko je skuplji 4850 od 8800gt, placaju iskljucivo za igranje na 22" monitorima pri visokim rezolucijama i ukljucenim AA i AS filterima. Ok?
p.s. I da, ati definitivno vredi tih para ako se igrati u gore pomenutim uslovima..mada bih ja licno srecu pre okusao sa dve 8800gt u sli modu...ne volem najbrze pa to ti je. uvek mi je draze bilo da kupim nesto jako pa ga budzim do najjaceg...jos od vremena 4200Ti kartica ;) Pozz

Em sam isprobao, em sada ima i test na benchmarku, ta 8800gt nema sta trazi pored 4850. Jasno i kratko, mozda ce u jednoj igri biti bolja ili ista, ali ce u 10 biti losija od 4850, a i na forumu ima vazdan testova ljudi pa pogledajte.

Em sam isprobao, em sada ima i test na benchmarku, ta 8800gt nema sta trazi pored 4850. Jasno i kratko, mozda ce u jednoj igri biti bolja ili ista, ali ce u 10 biti losija od 4850, a i na forumu ima vazdan testova ljudi pa pogledajte.
+ sto je u GRIDU HD4850 vise nego 2x brza. Trula istina, isprva nisam mogao vjerovat svojim ocima. Mada je to ekstreman primjer.

8800GT ili 4830

Molim i ja za pomoć. Zbog sličnosti sa mojim pitanjem, nisam hteo da otvaram novu temu.
Do sutra treba da se odlučim koju grafičku naručujem - s obzirom na predviđeni budžet i dostupnost kartica, izbor mi se sveo na spomenutu Inno3D 8800GT iChill ili MSI Radeon 4830 OC.
Prema prethodnim postovima stekao sam utisak da se većina vas slaže da 4850 jeste brža od 8800gt. Ali s obzirom da je 4850 sada dosta skuplja, nju ne uzimam u razmatranje.

Moje pitanje se svelo na dilemu, dakle:
Inno3D 8800GT iChill
ili
MSI ATI R4830-T2D512-OC
Nemam mogućnosti za mnogo biranja, tako da ne bih da razmatram druge kartice, već samo da se odlučim između ove dve.

Ostatak konfiguracije bi trebalo da bude Intel Dual-core E5200, ploča MSI P43 Neo-F, 2 GB RAM-a Kingston na 800, kućište Cooler master Elite 420W. Zadržavam stari monitor od 19" i 1280x1024 rez.

Šta mi vi predlažete, zašto, i hoće li to da radi pristojno sa ovom konfiguracijom?
Hvala!

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Hvala na savetima - Nenad22 i SRV

@SRV - Po tome što si napisao, da li misliš da je 4830 isplativija od ove 8800?

Možda nisam napomenuo da mogu da ih nabavim za gotovo identičnu cenu, dakle samo pokušavam da izaberem bolju.

Nije 4830 uopce osakacena 4850, zapravo su razlike manje nego sto bi se iz specifikacija dalo naslutiti.

vama bre treba zabraniti da pishete o grafichkim kartama.

http://www.benchmark.rs/index.php?o...adeon-hd4830&catid=29&Itemid=178&limitstart=2

Ove revizije se markiraju tako što se određeni primerci RV770, nakon testiranja, klasifikuju, a u koš za LE verziju odlaze primerci koji na strogim testiranjima ne mogu da rade na taktu većem od, recimo, 600 MHz ili oni kod kojih jedan deo GPU-a nije ispravan ili je delimično ispravan. Taj deo čipa se markira, a onda isključuje prilikom njegove implementacije na karticu.

Markiranje i isključivanje defektnog klastera se, za sada, obavlja hardverski, a samo „odsecanje“ vrši laserom, tako da neće biti moguće da se RV770LE softverski otključa na RV770, na žalost snalažljivih modera

ili ti nisi upucen u terminologiju "sakacenja" ili ti nije jasno da je "lasersko sechenje" radi hardverskog odstranjivanja defektnog dela GPU-a u stvari - SAKACENJE.

Hvala na savetima - Nenad22 i SRV

@SRV - Po tome što si napisao, da li misliš da je 4830 isplativija od ove 8800?

Možda nisam napomenuo da mogu da ih nabavim za gotovo identičnu cenu, dakle samo pokušavam da izaberem bolju.

Bolja je i to primetno 4830, e sada nekome je bitan Nvidia Physics, pa uzima 8800GT, inace sirova snaga je na strani 4830 kao i manja potrosnja, jos ako je dovoljno overklokujes dobijas 4850, koji je debelo bolji u vecini igara od 8800GT, a 8800GT overklokovanjem ne mozes vise od 1-2 frejma da dobijes u vecini igara jednostavno takva je kartica...

Aman, nije primetno bolji, kartice se "kolju". Primetno bolji je 4850, ne 4830.

Ovo za klokovanje si se nalupao samo tako, da izvinis na izrazu. A hvalis 4830 jer je ti imas. ;)

Poslednja izmena:
Aman, nije primetno bolji, kartice se "kolju". Primetno bolji je 4850, ne 4830.

Ovo za klokovanje si se nalupao samo tako, da izvinis na izrazu. A hvalis 4830 jer je ti imas. ;)

podrzavam kolta, a vi ste svi ili nepismeni, ili coravi, evo vam josh jedared citat sa benchmark sajta, koji bi mogli da posetite, pored foruma:

Oni koji su čitali gore linkovane članke – znaju da RV770 ima 800 ALU shader jedinica, koje su organizovane u 5 klastera po 160 jedinica. Jedan od ovih klastera je kod RV770LE čipova isključen.

Markiranje i isključivanje defektnog klastera se, za sada, obavlja hardverski, a samo „odsecanje“ vrši laserom, tako da neće biti moguće da se RV770LE softverski otključa na RV770, na žalost snalažljivih modera.

dakle - 4830 JESTE usmeren protiv 8800GT/9800GT, shto je i namera AMD-a, i ovako stoje stvari -

za starije igre - 8800GT je bolji, bolji je i za Crysis (Cryengine je Nvidia design).

za sve novo shto ce izaci - 4830. moj lichno izbor bi bio 4830, jer ima sirovu snagu daleko vecu od 8800GT, a nemam nameru da stavljam sa takvim grafichkim kartama male rezolucije i da iskljuchujem AA, a josh vredi napomenuti da je sve veca navala GPGPU-a, gde ce ATI sigurno imati prednost.

Hvala svima na savetima.
Osim ovog foruma pretražio sam i dosta sajtova, čitao testove na benchmarku, i... još uvek ne znam šta je bolji izbor... :(
Verujem da je ATi bolji zalog za budućnost, ipak ima arhitekturu bar godinu dana mlađu od ove nVidie. Ali, kad konkretno uporedim ova dva primerka, ipak mi izrada 8800 iChill deluje kvalitetnije, luksuznije...
Zaista ne znam...
Valjda se to naziva slatkim mukama, kad mogu da biram između dve odlične kartice, a ni jedna nije pogrešan izbor:)

Nazad
Vrh Dno