Šta je novo?

OC. E6750 @ 3.8 GHz pitanje oko V

Pike

Slavan
Učlanjen(a)
15.01.2007
Poena
390
Interesuje me koliko smem ici sa voltazom posto hladjenje nije problem ?
Temperature i na najvecoj voltazi su oko 55 C za jezgra u CoreTempu.

@ 3.6 GHz treba mu 1.46 V
@ 3.72 GHz treba mu 1.51 V
@ 3.8 GHz treba mu oko 1.56 V

Postujem Vase iskustvo, pa da pitam koliko smem staviti V za svaki dan 24/7 a da se procesor ne degradira ?

Hvala puno unapred :wave:

1.45V je nepisano pravilo za 65nm proceve. Sve preko toga ide ka degradaciji!
Bez obzira na temperature, 1.56V je previshe za 24/7.......
Da moze velika voltaza sa malim temperaturama za 24/7 ja bi' vozio moj 8500 na 4500 svaki dan :D :wave:

Mislim da je za 24/7 razumna granica 1.45V, pisalo je se o tome dosta ovde, mada mozes i da vozis na 1.5V, dok se on degradira verovatno ces pazariti nesto lepo za taj Maximus. :)

1.55V je max za 65nm ;) sa bilo kojim hladjenjem
coveku je crkao quad na 1.6V koji bio stabilan ali nije izdrzao vise od 6meseci a temp su mu bile -30 -25

Ako dominator ne greshi, cepaj Pike na 3900. :)

Eh sad, koga poslusati ? Ajde dogovorite se. :D

Cepaj ti lepo na 1.45V, iscedi koliko mozes, ako ne zelis da maltretiras proc, zaustavi se tu, naravno pod uslovom da ne dodje neko kreativniji od nas dvojice. :D

E4300 @ 3.2 GHz @ 1.55 V radi vec nekih godinu dana. Temperature idu do 76-78 C.

:wave:

Poslednja izmena:
Pošto imaš jako dobru ploču i napajanje, mislim da će ti 1.45V biti dovoljno. Mada, to uvek zavisi od konkretnog primerka. Anyway, baci pogled na ovo i ovo.

Prilozi

• Za pikea.jpg
    Za pikea.jpg
    77.5 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena:
Ja sam E6750 drzhao na 3700MHz @ 1.475V za svaki dan i na 3800MHz na 1.5V i to tako jedno pola godine i bez ikakvih problema radio, nikakvi bagovi nishta, samo podrobno istestiraj orthos, minimum jedna noc i to je to.
Bash preko 1.5V ne bi trebao ici za 24/7, mozhda eventualno do 1.55V ali ako bash imash neku korist od toga i ako imash dobro provetreno kucishte.:wave:

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
Sta je to MCH ?
FSB 450 North Bridge 1.34 V ostalo je sve na min.
Bolje ti gnjavi slobodno mrzi me da citam one linkove.

Ajde lencugo :D
Kreni sa ovim naponima:
NB-1.5V
FSB -1.4V
CPU PLL- ~1.6V
CPU-stavi na AUTO!

Kasnije polako spustaj napone za CPU i posle nekoliko boot-va ces shvatiti :) Zasto svi odmah cepate napone na CPU :S:

Zasto svi odmah cepate napone na CPU :S:
Mrzi ljude da eksperimentishu, to je barem lako zakljuchiti. :d
Meni je barem uvek bila fora da bude shto manja voltazha, pa makar se cimao dan, dva...

Guraj napon dok ti temp pod opterecenjem ne predje 65c eventualno 70c i to je to ;) :wave:
zaključićemo d0minat0r ne gresi :D:D:D:D

Jos jedan mesar :S:
Zasto si tako neodgovoran?

Gresis u tome sto dises napon procesoru besomucno, bez da diras ostale napone, a tako "ne bi trebalo da se radi"

Zamisli da te neko bukvalno shvati? Ja sam 45nm C2D za svoju dusu terao na vazduhu sa +1,825V :d
Niko nema predstavu sta si ti mislio i uvid u tvoj misleni aparat! Svako ima vidjenje iz njemu svojestvene, ubedjenjem, znanjem itd stecene perspektive, iz tvog ugla si u istini, ali kako ce drugi shvatiti tvoj neadekvatan odgovor ;)
Nista zlonamerno u otkucanom ne mislim! Samo kritikujem tvoj brzoplet odgovor, a dat je bez objasnjenja, zasto i dokle vazi to pravilo :)
Ti si sport overclocker, a vidim postajes i mesar :(
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=155567

Poslednja izmena:
Zamisli da te neko bukvalno shvati? Ja sam 45nm C2D za svoju dusu terao na vazduhu sa +1,825V :d
Niko nema predstavu sta si ti mislio i uvid u tvoj misleni aparat! Svako ima vidjenje iz njemu svojestvene, ubedjenjem, znanjem itd stecene perspektive, iz tvog ugla si u istini, ali kako ce drugi shvatiti tvoj neadekvatan odgovor ;)
Nista zlonamerno u otkucanom ne mislim! Samo kritikujem tvoj brzoplet odgovor, a dat je bez objasnjenja, zasto i dokle vazi to pravilo :)
Ti si sport overclocker, a vidim postajes i mesar :(
http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=155567

ma nisam ja ni mislio da si bio zlonameran :)
Dobro da sam dao shturo objashnjenje to jeste :D ja sam to iz svog ugla tj. znam da je za 65nm granica 1.55V za 45nm 1.4 i naravno temp. a za ostale napone se podrazumeva da se moraju drirati kad hocemo da izvucemo max ali se za sve neka mera koja je bezbedna. Nisam valjda toliki ***** da mislim da se dize napon samo na CPU :S:

Prvo Maximus Formula ima maximalan stabilan FSB do 475,znaci krece se od 470 do 475 zavisno od primerka..Znaci u njegovom slucaju obzirom da je multiplier 8x za taj CPU maximalni clock za svaki dan moze da izvuce 3800 Mhz uz adekvatno hladjenje CPU-a..Da napomenem jednu stvar da NB potrazuje veliki napon na tolikom FSB-u i krece se od 1.61 do .1.65v ,znaci ispod stabilno nece da radi..Mozda malo lavabije bude zbog dual core arhitekture ali tesko..
Sto se tice same arhitekture CPU-a 65nm CPU-i mogu da se voze do 1.6v uz adekvatno dobro hladjenje dok je za 45nm granica 1.45v koju nebi trebalo preci..
Sto se tice 65nm radice kako treba i na velikim naponima samo ako se ne bude grejao jer ce vremenom da posusi tranzistore i da se degradira..
Svoj E6850 sam drzao na 4.0 Ghz stabilno za svaki dan-dobar OC potencijal ali primerak koji je trazio vise voltaze tako da mu je za taj clock bilo potrebno 1.6v..Radio je sasvim ok..

Update : NB takodje mora da bude dobro ohladjen!

@Pike@ Ako hoces postavicu ti ceo bios pa udri po orthosu!

Poslednja izmena:
Citiram ;)
"This board isn't for a noob" i moze 500+ :trust:
Ne mesaj svoje iskustvo sa quadom u story, tu si u istini :)

Poslednja izmena:
Sve zavisi do primerka..Pojavi se jedan od ko zna koliko...Inace ja ovaj link imam i nigde ne vidim prime stabile proof!Sve je samo setovanje biosa,to moze svako da postavi..Mi pricamo ovde o FSB-u za svaki dan!

http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2568733&postcount=2704
http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=2568417&postcount=2703

Budimo realni..Nije svakidasnje da se Maximus Formula stabilizuje na 500 FSB,retki su takvi primerci i zato ne treba generalizovati stvari!

Poslednja izmena:
Stavljas mi iskrivljen kontekst u usta :) je nisam generalizovao ;) no Ti!
Pike ima lepih 475 sa malim naponima, verovatno mu je to i maksimum, Pike?
Za 560 vidi na google-u ;) Nemam nameru da se nadmecem, ja sam samo prosti seljak iz naroda ,) a voleo bih da imam vremena i "vremena", cisto da zecepim nekima usta ovde :D ipak za sada hranim 3-je dece :smoke:

Poslednja izmena:
Ne znam zasto si se nasao uvredjenim i smatras da trebas da teras mak na konac tj da se nadmeces tj da ti nekome nesto dokazujes ili kako vec kazes zacepis usta?!
Ja za tim ne vidim potrebu,smatram da je ovo cista polemika i razmenjivanja iskustava..

Rekao si ploca ide 500 FSB + nigde ne pominjuci Pike-ta,znaci ja nisam nikako mogao da shvatim da je to primerak vec da si generalno mislio da svaka ide na 500 FSB sto je apsurd..
Do sad sam probao Maximus-a "par" komada i koji god da uzmes nece ni da se budi na 500 FSB tj hoce al da mu sibnes napon na NB pa da bude veselo..
Ploca je takva,kakva je,realni FSB je do nekih 475-480 daj Boze i toliko..
Kakvi probrani primerci postoje mene to ne zanima..Niko nema priliku da od 100 ploca izabere jednu koja ide nekim cudom preko 500 FSB a svi znamo da se to tako radi..

Nemas potrebe za tim gardom koji pravis,ne poznajemo se a ja nemam nameru da te provociram...
Izvini ako sam te nesto uvredio mada ja ne vidim da jesam ali u svakom slucaju ne zelim da me neko pogresno shvati!

Ma nisam se uvredio ludo :) ali ti jesi generalizovao :d a moj navod za oc jeste generalizovan :p :)
Boze moj, naravno da je navedenih ~475 FSB-a odlicno za 24/7 na 38-ci :)

Poslednja izmena:
a sta ako mu CPU ima wall na 475 ? jeste malo al ko zna :trust:

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno