evo iskljucio sam manji vent i namestio da veci radi na 60% i stavrno je tisina,zapanjujuce...
Da, manji vent je uzasno bucan, i stvarno je ogromna razlika u buci kada se on iskljuci.
... ili se Zalman-ovim FanMate-om smanji na minimum obrtaja, kao sto je kod mene. Tada se minimalno cuje, nivo buke je identican onom glavnom fanu na njegovih standardnih (i rekao bih - minimalnih... u realnom radu) 50%... a opet se vrti, i hladi naponsku, pritom praveci veliku razliku nego kada bi sasvim bio iskljucen
A temerature su gpu 42* temp memorije 57*a dok igram nesto namestio sam da se veci pokrece na 80% i temperature su jos manje oko 39-40 za gpu,a memorija ide na oko 45*!!! *** buka je onda veca ali pojacam zvucnik:smoke:
Ako se dobro secam, meni je temperatura *u leru* otisla za preko 20 stepeni kada sam, probe radi, iskljucio taj manji vent... kazem, u leru, prakticno - samo sam neki film gledao. Gledam film, upaljen RivaTuner monitoring, OSD prikazuje temperature u gornjem cosku Media Player Classic-a... isprva nikakva razlika, tek dva-tri stepena... medjutim, nakon pola sata, vidim ode temp u nebesa! To je bio prvi i jedini put da sam video temperaturu GPU-a od 80-ak stepeni. Mogu misliti kako bi bilo u nekoj igri/FurMark-u...
I da, prilicno sam siguran da sam, namerno, ostavio fan na fixnih 50% u toj situaciji... bas da vidim sta ce da bude i dokle ce da dodje, jer mi nije poenta da on drzi core na npr. 60 stepeni, ali se zato ventilator vrti na uzasavajucih 80% i sl.
I inace, fan je na automatskoj kontroli, s tim sto je max u igrama koji sam dosad video 64-65-66 stepeni, pritom se fan vrti na 65% max, sto je 1100-1200 obrtaja, prilicno tiho... u nekoj igri sam imao i 67-68 na momenat, kada je fan znao da ode na 1400RPM, sto sam vec poceo da primecujem i da mi smeta... do tih 60-65% je tolerantan, tada je na ~1200 i prakticno je necujan.
A cisto da se ima neka referenca, na 50% se vrti sa ~600RPM, dok je minimum koji moze da se setuje iz drajvera 20%, i tada se vrti na ~570 obrtaja.
Naravno, ovo je sve u uslovima kada je manji fan na minimumu, kao sto rekoh... ne znam na koliko se okrece, ne moze da se ocita... da je na onih standardnih 100% koliko se vrti, bila bi sigurno dosta veca razlika u temperaturama. I u leru je klok 500/950, takodje standardno.
Cisto da se napomene, za neke ljude koje (eventualno) interesuje