Šta je novo?

overclock gainward 4870 gs ?

dekiman

Slavan
Učlanjen(a)
11.02.2006
Poena
330
Da li vredi clockovati vec i onako jaku zverinu od karte u danasnjim igrama i koliko dobijam fps a ko klokujem?
Mislim greota je maltretirati ako nema prevelikog uticaja...
I koja je jos mogucnost utisavanja maneg kulera na kartici osim njenog prakticnog iskljuvenja uz neznatano povecanje temperature...

ja moju nisam mogao da ubrzam nesto posebno tako da mislim da se ne isplati cimati oko toga...

Da li vredi clockovati vec i onako jaku zverinu od karte u danasnjim igrama i koliko dobijam fps a ko klokujem?
I koja je jos mogucnost utisavanja maneg kulera na kartici osim njenog prakticnog iskljuvenja uz neznatano povecanje temperature...
Nevredi a + karta je veoma los overkloker.Jedina fora je da prepovezes mali kuler uz kablic na plocu.

Mozda bolje da si kupio 4850+ tt duorb... manje kosta a imao bi tisinu

... i imao bi sporiju kartu.

A sto se tice iskljucivanja manjeg ventilatora i "neznatnog povecanja temperature"... nisam bas siguran. Probaj prvo, pa vidi. U idle-u je razlika povelika, mogu samo da zamislim sta se dogadja u full load-u.
I sto je najgore, taj manji ventilator se nalazi tacno iznad naponske jedinice i predvidjen je upravo nju da hladi, tako da bi vrlo lako moglo da dodje ne do artifakata, vec do pucanja, restarta i blokiranja celog kompa kada se naponska pregreje... sto je prilicno cest slucaj na HD 48x0 seriji.

kako je to sad 4850 brzi od 4870 i to klokovanog? Mnogo bre ti zezas care :p

gx-x, sad sam ubedjen da ne citas postove :d

covek se nadovezao na The_Grunf-a

... i imao bi sporiju kartu.

A sto se tice iskljucivanja manjeg ventilatora i "neznatnog povecanja temperature"... nisam bas siguran. Probaj prvo, pa vidi. U idle-u je razlika povelika, mogu samo da zamislim sta se dogadja u full load-u.
I sto je najgore, taj manji ventilator se nalazi tacno iznad naponske jedinice i predvidjen je upravo nju da hladi, tako da bi vrlo lako moglo da dodje ne do artifakata, vec do pucanja, restarta i blokiranja celog kompa kada se naponska pregreje... sto je prilicno cest slucaj na HD 48x0 seriji.
evo iskljucio sam manji vent i namestio da veci radi na 60% i stavrno je tisina,zapanjujuce...
A temerature su gpu 42* temp memorije 57*a dok igram nesto namestio sam da se veci pokrece na 80% i temperature su jos manje oko 39-40 za gpu,a memorija ide na oko 45*!!! *** buka je onda veca ali pojacam zvucnik:smoke:

:mad: :wall: I sad sam ja kriv sto on to nije naglasio? :zgran: :/
Pa lebac ti 'ebem, mislim da je to bilo ocigledno! :)

A, iskreno, mislio sam da ti sarkastiras, pa sam se - mozda - delimicno malo nadovezao i na tebe :D

Poslednja izmena:
evo iskljucio sam manji vent i namestio da veci radi na 60% i stavrno je tisina,zapanjujuce...
Da, manji vent je uzasno bucan, i stvarno je ogromna razlika u buci kada se on iskljuci.

... ili se Zalman-ovim FanMate-om smanji na minimum obrtaja, kao sto je kod mene. Tada se minimalno cuje, nivo buke je identican onom glavnom fanu na njegovih standardnih (i rekao bih - minimalnih... u realnom radu) 50%... a opet se vrti, i hladi naponsku, pritom praveci veliku razliku nego kada bi sasvim bio iskljucen ;)
A temerature su gpu 42* temp memorije 57*a dok igram nesto namestio sam da se veci pokrece na 80% i temperature su jos manje oko 39-40 za gpu,a memorija ide na oko 45*!!! *** buka je onda veca ali pojacam zvucnik:smoke:
Ako se dobro secam, meni je temperatura *u leru* otisla za preko 20 stepeni kada sam, probe radi, iskljucio taj manji vent... kazem, u leru, prakticno - samo sam neki film gledao. Gledam film, upaljen RivaTuner monitoring, OSD prikazuje temperature u gornjem cosku Media Player Classic-a... isprva nikakva razlika, tek dva-tri stepena... medjutim, nakon pola sata, vidim ode temp u nebesa! To je bio prvi i jedini put da sam video temperaturu GPU-a od 80-ak stepeni. Mogu misliti kako bi bilo u nekoj igri/FurMark-u...
I da, prilicno sam siguran da sam, namerno, ostavio fan na fixnih 50% u toj situaciji... bas da vidim sta ce da bude i dokle ce da dodje, jer mi nije poenta da on drzi core na npr. 60 stepeni, ali se zato ventilator vrti na uzasavajucih 80% i sl.

I inace, fan je na automatskoj kontroli, s tim sto je max u igrama koji sam dosad video 64-65-66 stepeni, pritom se fan vrti na 65% max, sto je 1100-1200 obrtaja, prilicno tiho... u nekoj igri sam imao i 67-68 na momenat, kada je fan znao da ode na 1400RPM, sto sam vec poceo da primecujem i da mi smeta... do tih 60-65% je tolerantan, tada je na ~1200 i prakticno je necujan.
A cisto da se ima neka referenca, na 50% se vrti sa ~600RPM, dok je minimum koji moze da se setuje iz drajvera 20%, i tada se vrti na ~570 obrtaja.

Naravno, ovo je sve u uslovima kada je manji fan na minimumu, kao sto rekoh... ne znam na koliko se okrece, ne moze da se ocita... da je na onih standardnih 100% koliko se vrti, bila bi sigurno dosta veca razlika u temperaturama. I u leru je klok 500/950, takodje standardno.
Cisto da se napomene, za neke ljude koje (eventualno) interesuje :)

Da, manji vent je uzasno bucan, i stvarno je ogromna razlika u buci kada se on iskljuci.

... ili se Zalman-ovim FanMate-om smanji na minimum obrtaja, kao sto je kod mene. Tada se minimalno cuje, nivo buke je identican onom glavnom fanu na njegovih standardnih (i rekao bih - minimalnih... u realnom radu) 50%... a opet se vrti, i hladi naponsku, pritom praveci veliku razliku nego kada bi sasvim bio iskljucen ;)

a taj zelman gde ima da se kupi i posto manji ventiltor ima izlaz na 2 pina da li ce moci da se priljuci na taj zelman?

Ajde pls ako neko ima info za fanmate gde ima da se kupi.
Dok ne nabavim fanmate resio sam na sledeci nacin:
Manji vent je iskljucen
Za "ceo dan" je napravljen CCC profil gde je sve maksimalno underclockovano, ali je veliki vent na 60%.
Za load su normalni clockovi sa ventom na 80.

MEMIO je u idle-u 54c, nije malo ali mi je to prihvatljivije nego buka

Taj proc je ionako ne koristi 100% potencijala te karte, te ne vidim poentu da je klokujes (a ni poentu jos jedne "da li" teme vezane za graf karte)
IMHO
:wave:

Taj proc je ionako ne koristi 100% potencijala te karte, te ne vidim poentu da je klokujes (a ni poentu jos jedne "da li" teme vezane za graf karte)
IMHO

Mislim da tvoj zakljucak nema veze sa vezom :) Taj malisa skoro da sahranjuje phenom-a u igrama na navedenom clock-u ;)

Poslednja izmena:
a taj zelman gde ima da se kupi i posto manji ventiltor ima izlaz na 2 pina da li ce moci da se priljuci na taj zelman?
A sta mislis kako sam ga ja prikljucio? ;)
Jeste, mali vent je dvopinac, FanMate ima tropinski prikljucak... ali to nije bitno, ti samo lepo nabodes ona dva pina koja imas, crnu i crvenu zicu i to je to. Rekoh, nema ocitavanja RPM-a, upravo zato sto nema i trece zice... ali to nije bitno, bitno je da moze da se smanji RPM. Bitna je tisina.

FanMate-a je bilo kod nas, sporadicno, mozda cak i po firmama... bilo je ljudi koji su ga dovlacili iz inostranstva (kontaktiraj forumasa sa nick-om djolez)... vidim sad da ga ima u Hrvatskoj, u Linksu, za bagatela cenu :p
Evo, ako se desi da drugar ponovo ide za HR u skorije vreme (a trebalo bi), reci cu mu da pazari jedan FanMate za tebe.

S'o, banovan? (opet :))

Meni su temperature u igrama sa iskljucenim manjim fanom oko 75 za GPU i 78-83 za memoriju, u turbo modu.

A sta mislis kako sam ga ja prikljucio? ;)
Jeste, mali vent je dvopinac, FanMate ima tropinski prikljucak... ali to nije bitno, ti samo lepo nabodes ona dva pina koja imas, crnu i crvenu zicu i to je to. Rekoh, nema ocitavanja RPM-a, upravo zato sto nema i trece zice... ali to nije bitno, bitno je da moze da se smanji RPM. Bitna je tisina.

a gde ima da se kupi taj kablic sa jedne strane 2 pinski a sa druge 3 pinski?

Poslednja izmena:
e koliki je trashhold tj prag temperatura za gpu i memoriju da znam sta me ceka i dokle mogu da je guram!!!

Meni su temperature u igrama sa iskljucenim manjim fanom oko 75 za GPU i 78-83 za memoriju, u turbo modu.
A na koliko ti se vrti vent u tom slucaju? Mada, judging po temperaturi GPU-a, cenim da je oko 75%... sto je mnogo. Bucno, bre :)

2 dekiman:
Ne znam gde ima... a ne znam ni sta ce ti? Kazem ti, samo se ubodu zica na zicu, i to je to. Neki su cak i sekli zice, bezveze gubili garanciju... a samo treba da se "nakalemi".

A treshold... pa, 4850-ke sa referentnim hladjenjem su terale i na 100 stepeni za GPU, pa im nista nije falilo... cenim da je identicna prica i za 4870 ;)

uspeo sam,stavio sam zicu na zicu i preko rive sam smanjio broj obrtaja na oko 30% da se "cuje" buka kao i pre ukljucivanja malog ventilatora i sad sam miran...a temperatura je sad niza za gpu u idlu za oko 2-3 stepena dok za memoriju oko 5-7 !!!

Mislim da tvoj zakljucak nema veze sa vezom :) Taj malisa skoro da sahranjuje phenom-a u igrama na navedenom clock-u ;)

Hm, meni nikako nije logicno da uporedjujuci statistike na papiru ovaj "balavac" sredjuje x4 fenoma. No dobro, verovatno si video uzivo pa govoris, ja nisam.

Nazad
Vrh Dno