Šta je novo?

[MON] Viewsonic VX2260WM

E sad ste me dali na slatke muke, pošto imam Samsung 226BW koji me generalno dobro služi, da li vredi sa aspekta kvaliteta slike kupiti ovaj ViewSonic?

ako ćeš spajati blu-ray (stand alone) ili PS3 (blu-ray?) isplati se jer je jako jeftin.
ako imaš slabiju grafičku za igre se onda ne isplati.
ja ću prvo uzeti PS3, pa ću tek onda razmisliti o ovom monitoru. a ps neću tako skoro uzimati jer čekam da pojeftini.

ako ćeš spajati blu-ray (stand alone) ili PS3 (blu-ray?) isplati se jer je jako jeftin.
ako imaš slabiju grafičku za igre se onda ne isplati.
ja ću prvo uzeti PS3, pa ću tek onda razmisliti o ovom monitoru. a ps neću tako skoro uzimati jer čekam da pojeftini.

Mislio sam generalno na kvalitet slike, imam GeForce 8800 GTS grafiku, necu spajati nijedan od ta dva uredjaja, samo me interesuje kvalitet slike.

da li ima neko preporucena podesavanja za sliku?
trenutno mi je povezan preko laptopa i VGA kabla, imam malo probijanje bele na gornjoj i donjoj strani ekrana. podesavanja su Auto Adjust.

Blu ray ima 1920x1080...

Da, blu-ray uvek ima 1920*1080 jer se kod njega racunaju i te crne povrsine, kod bilo koje obrade i kompresije materijala logicno je izbaciti crne povrsine iz materijala pa zato svi ripovi i imaju 1920*800 ili koju liniju manje/vise u zavisnosti od aspekta u kome je video materijal sniman. Sve u svemu samo video materijali snimani u 16:9 imaju potpuno iskoriscenu 1080 horizontalnu povrsinu, vecina filmova zbog sireg aspekta filmskih kamera dobija te poznate crne (neiskoriscene) povrsine.
Ima i nesrecno kropovanih filmova gde je slika secena po vertikali kako bi film bio preko celog ekrana, a sto je najgore, znam dosta ljudi kojima je takav crop "normalniji" nego originalan format filma. Onaj "Black Hawk Down" screenshot sa pocetka ove teme je primer takvog cropa, ili je pOkerface uradio zoom iz media playera kako bi popunio ceo ekran.

...Ono sto me zanima,a sto je pokerica probao je kako da prikljucim dva racunara na ovaj monitor?Jedan preko DVI-a,a drugi preko d-sub-a i kako mogu da menjam,preko kog tastera sliku izmedju dva racunara?

Što niko ne odgovori čoveku??? :D

Imaš dugme SOURCE koje ima funkciju prebacivanja signala sa DVI na D-SUB na HDMI. ;)

Interesuje me da li MORAM da igram igrice u native rezoluciji (full hd), ili mogu i da igram npr na 1400x1050, ili jos nizoj, 1280x960?? Da li se onda skupi slika po sredini sa crnim sa strane, ili bude skroz razvucena? Imam dobru graficku, ali igranje u full hd rezoluciji je bas zahtevno zar ne?
pozdrav

I mene ovo jako zanima. Nemam konfiguraciju koja moze da potera igre u native rezoluciji, i igrao bi verovatno na 1280x960. Svestan sam da je neminovno da dodje do pada kvaliteta slike (ostrine i slicno), ali pretpostavljam da je to kod svih lcd monitora kojima je native rezolucija tolika. Zelim samo da cujem koliko je taj kvalitet slike losiji i da li bi pogresio kad bi uzeo taj monitor (koji bi prilicno koristio za igre), iako nemam tako jaku konfiguraciju da poteram igrice u native rezoluciji, tj. terao bi ih u prilicno nizim:) Nadam se da ce odgovoriti neko ko ima iskustva sa tim. Hvala unapred

Nije potrebno da igre budu u native rezoluciji ali je neophodno da budu u istom aspektu, sto znaci da ce bilo koja 16:10 rezolucija odgovarati, 800x500, 1024x640, 1280x800, 1440x900, 1680x1050... Jeste da ce ostrina slike sa smanjivanjem rezolucije biti sve losija ali ce aspekt slike u slucaju koriscenja navedenih rezolucija biti nepromenjen. Moze se javiti problem kod nekih starijih igara da ne podrzavaju navedene wide rezolucije ali za njih verovatno postoji neki patch koj to resava.

^ Samo sto ovaj monitor ima 16:9 aspect ratio, tako da njemu najvise odgovara 1280x720,...

Nije potrebno da igre budu u native rezoluciji ali je neophodno da budu u istom aspektu, sto znaci da ce bilo koja 16:10 rezolucija odgovarati, 800x500, 1024x640, 1280x800, 1440x900, 1680x1050... Jeste da ce ostrina slike sa smanjivanjem rezolucije biti sve losija ali ce aspekt slike u slucaju koriscenja navedenih rezolucija biti nepromenjen. Moze se javiti problem kod nekih starijih igara da ne podrzavaju navedene wide rezolucije ali za njih verovatno postoji neki patch koj to resava.
Nije neophodan ni isti aspekt :D ovaj monitor ima DVI, što znači da može i da po potrebi rezolucije drugog aspekta prikazuje prirodno tako što ostavlja crne štrafte sa strane ili da prikazuje sliku na samo onoliko pixela koliko je podešeno u igri čime se dobije savršeno oštra slika, al' veliki crni okvir.

^ Ta opcija postoji odavno u Forceware-ima, za ATI ne znam. :)

Da li si siguran?

Ako je to tacno, onda super, bitno je da slika bude ostra, a da li ce biti crnih strafti uopste nije vazno.Meni je najbitnije da slika bude ostra kao u native rezoluciji. Gde se to namesta, u setovanju monitora ili u setovanju drajvera za ati?
pozdrav

^ Samo sto ovaj monitor ima 16:9 aspect ratio, tako da njemu najvise odgovara 1280x720,...

Tacno, to sam zaboravio, ali princip je isti, potrebno je kreirati custom rezolucije sa 16
:9 aspektom: 1024x576, 1280x720, 1440x810, 1680x945...

Nije neophodan ni isti aspekt :D ovaj monitor ima DVI, što znači da može i da po potrebi rezolucije drugog aspekta prikazuje prirodno tako što ostavlja crne štrafte sa strane ili da prikazuje sliku na samo onoliko pixela koliko je podešeno u igri čime se dobije savršeno oštra slika, al' veliki crni okvir.

Jel to moguce samo kod DVI konekcije ili je ta opcija dostupna i preko VGA. Video sam u nVidia control panelu opciju za tip skaliranja nizih rezolucija ali nikada nisam probao radi li ukoliko se koristi VGA analogna konekcija.
Ja npr. sve igre koje ne mogu da pustim u native rezoluciji ili sama igra ne podrzava wide igram sa crnim povrsinama sa strane, ne podnosim deformacije aspekta.

@vylota
Maksimalnu ostrinu slike ipak neces imati ukoliko rezoluciju spustis ispod nativne. To sto ces 4:3 igre igrati sa crnim povrsinama sa leve i desne strane ne znaci da slika nije skalirana. Npr. pri rezoluciji 1600x1200 bi imao ostru sliku kao i sa 1920x1200 ali sve ispod toga se skalira.

Hmmm...

OK, jasno mi je da je u native rezoluciji maksimalna ostrina, ali da li je npr u 1200x800, ili 1400x1050 (lupam), takodje bass ostra, ili je mutnjikavo? Mislim i na desktop i na igre? Ako nvidia ima opcije u svojim drajverima, onda ATI verovatno ima jos bolje :)), ovo sam morao...
pozdrav

Ako ti je vec bitan prikaz manji rezolucija, mozda da razmislis o 2493HM:

Jedna bitna novina prisutna kod modela SM2493HM je vezana za engine za reskaliranje, koji omogućava bolji prikaz nestandardnih rezolucija. Naime, rezolucije kao što su 1680 x 1050, 1280 x 768 ili 1440 x 900, ali i 720p i 1080p modovi sa nekih consumer electronics uređaja izgledaće znatno bolje nego na monitorima prethodnih generacija. Konačno su i monitori dobili jednu sjajnu osobinu LCD televizora.

http://www.benchmark.rs/index.php?o...samsung-syncmaster-2493hm&catid=36&Itemid=233

Ispravka, konstantno previdjam da je monitor 16:9 i da ima 1080 horizontalnu rezoluciju :S:
Pri rezoluciji 1440x1080 (4:3) ili 1350x1080 (5:4) bi imao ostru sliku kao i sa 1920x1080 ali sve ispod toga se skalira. Znaci sve ispod ove rezolucije postaje mutnije i u igrama a pogotovo na desktop-u jer nije pixel na pixel tzv. 1:1 pixel mapping.
Ovo vazi pod uslovom da ukljucis fixed aspect ratio skaliranje u drajveru graficke kartice.

Super

To je onda prihvatljivo! Ipak kakav god da je pc, a moj nije los, 1920 x xxxx rezolucija je dosta zahtevna, i, jeste, neke starije igre verovatno ne bi tu (dobro) radile, a na tim nizim ce da rade sigurno. Proveravao sam na crysis benchmarku na svom 21" crt monitoru kolika je razlika izmedju te dve rezolucije, i ispada oko 10 frejmova tako da nije uopste zanemarljivo... druga rezolucija je bila ona 1300 i nesto...

Mene intaresuje koja najslabija graficka bi terala ovaj monitor u nativ rezoluciji. Da budem precizniji koju graficku moras imati da bi iznela monitor u maksimalnoj rezoluciji,da ne lupam vi recite od koje pa navise,ne bitno je da li je nvidija ili ati?

Da jos dodam,da li bi, ako uzmem ovaj monitor na mojoj masini,mogla da se ugura ta eventualna graficka,koja bi mogla da potera monitor u toj maksimalnoj rezoluciji,imajte u vidu napajanje, i ostalo,pravi chiftec 400w...

Poslednja izmena od urednika:
Nemas potrebe...

Covece, pa ti imas super monitor, i u njegovoj native rezoluciji 1280x1024, mozes da igras sta god hoces! Apsolutno nemoj da menjas monitor bez preke potrebe, a ako hoces da gledas filmove, bolje skupi lovu za neki 26" ili 32" lcd tv. Inace, mislim da bi ti trebalo jace napajanje, a kartica mislim da bi minimum bila ato 4830(50), ili neka slicna nvidia. Pogledaj moju masinu, ona zadovoljava specifikaciju... Jos jednom, ne daj pare bez potrebe, tvoj samsung je ok.

Covece, pa ti imas super monitor, i u njegovoj native rezoluciji 1280x1024, mozes da igras sta god hoces! Apsolutno nemoj da menjas monitor bez preke potrebe, a ako hoces da gledas filmove, bolje skupi lovu za neki 26" ili 32" lcd tv. Inace, mislim da bi ti trebalo jace napajanje, a kartica mislim da bi minimum bila ato 4830(50), ili neka slicna nvidia. Pogledaj moju masinu, ona zadovoljava specifikaciju... Jos jednom, ne daj pare bez potrebe, tvoj samsung je ok.
Nije što si u potrošačkom društvu protiv potrošnje :p nego što je prelazak s 19'' 5:4 na 22'' itekako primetan, još sam ja tad bio preš'o na 1680x1050, a ovde se radi o FullHD rezoluciji. Čovek nigde nije spomenuo igranje već to da li grafička uopšte može da iscrta tu rezoluciju. Imao sam monitor koji on ima i stvarno je vrhunski za jedan TN panel, al' nije uporedivo s FullHD (naravno wide) od 22''.

Za te pare monitor je best buy i sam se mislim da ga kupim, LCDTV je bar duplo skuplji.

@Canonada
Što se rezolucije tiče http://www.asus.com/products.aspx?l1=2&l2=6&l3=139&l4=0&model=522&modelmenu=2
grafička nije nikakav problem :)
odavno su grafičke predviđene da teraju mnogo veće rezolucije, nije kao da imaš neku R9200 ili GF4MX pa da ti pravi problem.

Poslednja izmena:
vylota,imam veliku zelju da predjem na 22inca. Adam K , znao sam da cu lose da se izrazim iako sam to uradio dva puta:(... nego,znam ja da ce moja grafa da podigne monitor u max rezoluciji,hteo sam u stvari da pitam koja ce najslabija grafika da tera igrice u toj najvecoj rezoluciji,moja greska....znaci od najslabije to jest najjeftinije pa na gore? Sto se mog monitora tice znam da je odlican ali 22 je 22 :),samo jos ne znam koji i koju graficku da uzmem,milion opcija,mada se ovaj monitor nekako istice,za grafu pojma nemam...napajanje ne mislim da menjam,vazno je da i to napomenem,verujem da ce sa predlozenim karticama izaci na kraj......

Ako bi menjao graficku, zbog nje bi morao i procesor, a mozda i plocu da menjas.

Poslednja izmena:
vylota,imam veliku zelju da predjem na 22inca. Adam K , znao sam da cu lose da se izrazim iako sam to uradio dva puta:(... nego,znam ja da ce moja grafa da podigne monitor u max rezoluciji,hteo sam u stvari da pitam koja ce najslabija grafika da tera igrice u toj najvecoj rezoluciji,moja greska....znaci od najslabije to jest najjeftinije pa na gore? Sto se mog monitora tice znam da je odlican ali 22 je 22 :),samo jos ne znam koji i koju graficku da uzmem,milion opcija,mada se ovaj monitor nekako istice,za grafu pojma nemam...napajanje ne mislim da menjam,vazno je da i to napomenem,verujem da ce sa predlozenim karticama izaci na kraj......
Lepo zbori Colt. Cela ta konfa je matora, single core procesor i još ubogi Pentium 4 :p da sam na tvom mestu zaboravio bi' na igranje u native rezoluciji ovog monitora tj. u FullHDu. Za tako nešto treba ti barem 4850, koju bi tvoj procesor gušio samo tako, a pitanje je da li ploča podržava Core 2 Duo, a i ako podržava sve je to već mnogo veća investicija. Tako da ti savetujem da uzmeš monitor i da igraš u nižim rezolucijama istog ili sličnog (16:10) aspekta, ne izgleda to ni blizu tako loše kao što neko možda želi da predstavi. Pa ni moja grafička odavno ne može da potera iole noviju igru u 1280x1024, o tvojoj i da ne govorim.

Ja sam te dobro razumeo...

Vidis, zato sam i napisao da je adekvatna kartica u rangu ati 4830/50 ili odgovarajuca nvidia. ALI, morao bi da promenis i napajanje, jer ako malo pogledas po internetu, nacices brdo testova i poredjenja gde lepo pise koliko u full loadu, trose te graficke. Cak i ati 3870 koje bi takodje terale na toj rezoluciji ali ne u visokom kvalitetu imaju mnogo potrosnje. A cim das pare, bar 30-40e za napajanje, onda ide lancano, tako sam i ja prosle godine... riknulo mi napajanje, pa sam uzeo lc power 660, a posto sam imao ati 2600pro, ond i nju prodao i kupio 4850 sapphire za 120e, a onda dodao 45e i zamenio cpu 2180 za e6600, hard sa 160gb na 600... sreca moja, ali bas sreca, da sam imao kome da dooobro prodam stare komponente, inace mi se ne bi isplatilo. Mislim da je onda bolja varijante da stedis i kupis potpuno nov komp, a taj ili da prodas nekom poznatom koji ti nece ubiti cenu ili ako imas decu ostavis pa 2 u mrezi, ne znam... ta masina je dobra takva kakva je. Da je bar neka 35 ploca pa ajde samo malo dadodas...
Mogu da se sklope dobre konfiguracije za mnogo manje para nego pre, a ako se kupi polovan cpu tipa e6300, ili e6600 ili sl. koji se dobro klokuju, eto lepe masine. No, graficke su udarne komponente, a tu bez 100e, nema sanse...
Moj savet - stedi kintu, ili nadji nekog pa uzmi na 12 meseci ( na vise se ne isplati)...
pozdrav

I mene ovo jako zanima. Nemam konfiguraciju koja moze da potera igre u native rezoluciji, i igrao bi verovatno na 1280x960. Svestan sam da je neminovno da dodje do pada kvaliteta slike (ostrine i slicno), ali pretpostavljam da je to kod svih lcd monitora kojima je native rezolucija tolika. Zelim samo da cujem koliko je taj kvalitet slike losiji i da li bi pogresio kad bi uzeo taj monitor (koji bi prilicno koristio za igre), iako nemam tako jaku konfiguraciju da poteram igrice u native rezoluciji, tj. terao bi ih u prilicno nizim:) Nadam se da ce odgovoriti neko ko ima iskustva sa tim. Hvala unapred

Hvala svima na odgovorima, ali nekako sticem utisak da niko konkretno nije odgovorio na ono sto me kopkalo:) Jasno je meni da ce kvalitet slike biti losiji u nizim rezolucijama (ovaj monitor nije izuzetak), ali zelim da znam kako OVAJ monitor prikazuje nize rezolucije. Dakle, kod svih monitora cije je native rez. 1680x...., a pogotovo 1900x1080 mora se desiti da ostrina slike bude manja, kad pokrenes igricu u slabijim rezolucijama. E, mene sad iskljucivo zanima kako se ovaj monitor nosi sa tim nizim rezolucijama u poredjenju sa drugim monitorima (npr. T220).
@ Vylota, jedna stvar mi nikako nije jasna. Koliko vidim u onoj opciji "moja masina", ti si stavio da posedujes ovaj monitor, a opet postavljas pitanja koja i mene zanimaju. Pa ako imas vec taj monitor zar ne bi trebalo ti nama da dajes odgovore, a ne da postavljas pitanja :) O cemu se tu radi?

Evo o cemu se radi :))

Dobro si video, u potpisu imam bas taj monitor, koji sam kupio, ali ga jos nisam dobio, tj, bice za par dana. Ja sam postavljao silna pitanja kako bi bio spreman na razna podesavanja kad stigne, da ne bih onda gubio vreme. Sad mi je sve jasno, i puno su mi svi pomogli.

Imas delimican, ako ne i potpun odgovor na drugoj strani, da ne trazim sad, u vezi igranja na nizim rezolucijama. Lepo pise da se nece gubiti ostrina ako se pridrzavas toga da rezolucija bude uvek XXXX x 1080, cini mi se da pise 1440x1080,i i ma jos jedna mao niza.
To cu i ja da probam, i stavicu potpuno novi post kad budem dobio i instalirao monitor, mislim vec u petak. Svakako necete biti uskraceni za moje utiske, pogotovo sto sam dosta osetljiv kad je pc oprema u pitanju, sto se vidi iz moje masine, uvek biram komponente, da budu kvalitetne. Monitor nisam kupio na slepo, bio sam kod ortaka i video sliku, pustao mi je i filmove i sa br i sa dvda, jedino nema igrice pa nisam i to mogao da vidim. Inace slika na desktopu je fantasticna, forografije iz acdsee-a divne, bas dobra slika. Zato sam se toliko i raspitivao u vezi podesavanja kad su igre u pitanju.
pozdrav

Vrh Dno