Šta je novo?

Galerija slika na HTML web site

Treci Covek

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
08.01.2009
Poena
169
Hteo bih da napravim web site, koristicu Dramweaver, neku najnoviju verziju, ne znam trenutno koja je najnovija ali bih uzeo najnoviju.

Web site treba da bude u HTML, eventualno sa dodacima Falsh animacija. Najveci problem mi je galerija slika na sajtu, da li postoji neki program koji pomaze pri izradi galerija, da ne bih morao sve slike da obradjujem duplo, prvo da napravim malu, pa kada se klikne da se otvori u punoj velicini, vec neki program ili nacin na koji se na glavnoj stranici galeriji slike vide umanjene bez da ih ja umanjujem pre toga, vec da ih ubacujem u punoj velicini?

Adobe photoshop, kao i neki napredniji programi za pregled slika (poput acdsee-a) imaju opciju automatskog pravljenja web galerija.

Poslednja izmena:
A da li postoji neki program za pravljenje galerija slika koji radi ovo:

- imam folder SLIKE, i u njemu podfoldere A, B i C
- hteo bih da program automatski napravi galerije sa slikama iz A, B i C (značu, thumb, pa klik na njega da otvara veliku sliku)
- ako dodam podfolder D, program sam to da prepozna i da napravi novu galeriju i da je linkuje sa A, B i C
- ako dodam nove slike u bilo koji podfolder, program to da prepozna i da automatski ažurira galerije...

Da bi ti galerija funkcionisala, tako kako si ti zamislio, mora negde da postoji php deo koji će sve to da vrti. Neizvodljivo je da sajt bude u HTMLu, a da imaš dinamički sadržaj, sem ako ti cela galerija ne funkcioniše kroz JavaScript, što nisam do sada video da postoji.

Kakva vrsta galerije ti je potrebna, postoji mnogo različitih tipova, od stand alone rešenja kao što je Coopermine, ili neka prosta vizuelna rešenja kao što je Lightbox.

Tebi, možda, bi bilo najbolje rešenje flickr i da sa njega povlačiš feed da bi ih prikazao (ako ti se isplati).

@loco

Ma ako su te galerije cist html, onda je ok, ubacicu ih bez problema.

@sirNemanjapro

Onaj lightbox bi bio ok, ali ne mora cak ni light box, ja mogu rucno da napravim galeriju, ali mi to oduzima dosta vremena, jer moram da obradim slike, pa napravim recimo slku auto i auto - mala slika, pa ta mala slika ide na stranicu, a kada se klikne otvori se auto, meni je bitno da taj dupli posao zobidjem, da mi nesto pomogne da mi te slike smanji automatski ili da budu vizuelno smanjene na stranici, pa kada kliknes da se uveca, sta god da moze da mi pomogne dobrodoslo je, i pri tom da se implementira na html stranicu, sajt ce biti klasican html, bez PHP-a. Ako Adobe moze da zavrsi posao odlicno?

Poslednja izmena:
Lightbox je zaista dobra stvar, mislim da ga Blic i Burek koriste.
Ja sam ga iskoristio za pravljenje JSF gallery komponente(to mi je bio deo diplomskog) i zaista mi je olaksao posao.

Hvala vam svima na angazovanju ;)

Da li je Verat ok sa cenama sto se hostinga tice i zakupa domena, meni su oni trenutno najlaksi izbor zbog par stvari?

PS/ Ako ima neko jos neku ideju nemojte da stajete. :)

Poslednja izmena:
Hvala vam svima na angazovanju ;)

Da li je Verat ok sa cenama sto se hostinga tice i zakupa domena, meni su oni trenutno najlaksi izbor zbog par stvari?

PS/ Ako ima neko jos neku ideju nemojte da stajete. :)
Cena za onaj najmanji paket je ok, svi ostali su preskupi. Vecina domacih provajdera, ako ne i svi su ili preskupi, ili losi, a ima i onih koji su dno. Vecina novih malih provajdera koji se pojavljuju u zadnjih 2-3 god su u 98% slucajeva reselleri nekih stranih (americikih) hostinga. Da ne ispadne da su svi u inostranstvu OK, tek tamo ima hohstaplera :). I sto dalje od loopie :)

koristim loopia hosting već 2 godine - nemam neke bitne zamerke...
Perfomanse MySql servera su im trenutno medju najgorima ikada(recimo imam iskustva sa 10tak hostinga). Najbitnij je prosecan rad hosting. Loopia mozda radi OK nocu, rano ujutro ... ali u spicevima Mysql im je od los do mnogo los (preopterecen verovatno). Naravno to nije non stop tako, ali mnogo vise nego sto bi smelo. Mada kazu ljudi da je loopia pre bila mnogo bolja, govorim recimo o zadnjih 6 meseci. I umesto da se poboljsava imam osecaj da je sve gore.
Sem toga na loopiji se jednom klijentu dogodilo 2 apsulutno nedopustive greske za hosting koji namerava ozbiljno da se bavi time.
Posto je jos ranije zakupljen domen, tek posle nekoliko meseci prilikom prvog logovanja je ustanovljeno da u adminu domena nista ne radi. Posle inetrvencije tehnicke podrske proradilo je, ali opet je ustanovljeno da ne radi dns redirekcija pa opet jos jedan dan cekanja... vrlo neprofesionalno.

Nikako kod domaćih provajdera, svi su bezobrazni na jedan ili drugi način (katastrofalno loši ili katastrofalno skupi). Ubedljivi šampion među najgorim provajderima je Verat... meni nije jasno kako oni funkcionišu još uvek kada im je sistem toliko puta hakovan, a administracija toliko očajna.

p.s. Ja sam napravio galeriju koja koristi Lytebox i zadovoljan sam kako radi. Imate primer na ovom sajtu - http://www.grafoznak.rs/galery/logo_sr.php recimo (ova koristi Thickbox). Galerija učita preko PHPa sve thumbnailove u folderu i linkuje ih sa njihovim slikama. Posle se sve poređa po abecednom redu i radi. Kako se slike brišu / dodaju u FTP folderu, tako se i galerija menja. Sad trenutno radim na tome da to unapredim, pa da se slike u nekom "batch" procesu sve smanje preko PHPa u folderu bez potrebe za prethodnim pravljenjem thumbova, a dodaću još gomilu nekih drugih opcija.

PHP je zakon. ;)

p.p.s. Kada sam zvao Loopiju, rekli su mi da DNS redirekcija ne radi iz admin panela, već da - pazi ovo - po ukucanom zahtevu za izmenu name servera, zahtev ne ide direktno serveru kao što bismo svi pomislili, već se šalje e-mail administratoru koji naknadno to ručno unosi :D Toliko o domaćim provajderima - sve uz pomoć štapa i kanapa. To se zove propagacija na srpski način :D

Poslednja izmena:
Nikako kod domaćih provajdera, svi su bezobrazni na jedan ili drugi način (katastrofalno loši ili katastrofalno skupi). Ubedljivi šampion među najgorim provajderima je Verat... meni nije jasno kako oni funkcionišu još uvek kada im je sistem toliko puta hakovan, a administracija toliko očajna.

p.s. Ja sam napravio galeriju koja koristi Lytebox i zadovoljan sam kako radi. Imate primer na ovom sajtu - http://www.grafoznak.rs/galery/logo_sr.php recimo (ova koristi Thickbox). Galerija učita preko PHPa sve thumbnailove u folderu i linkuje ih sa njihovim slikama. Posle se sve poređa po abecednom redu i radi. Kako se slike brišu / dodaju u FTP folderu, tako se i galerija menja. Sad trenutno radim na tome da to unapredim, pa da se slike u nekom "batch" procesu sve smanje preko PHPa u folderu bez potrebe za prethodnim pravljenjem thumbova, a dodaću još gomilu nekih drugih opcija.

PHP je zakon. ;)

p.p.s. Kada sam zvao Loopiju, rekli su mi da DNS redirekcija ne radi iz admin panela, već da - pazi ovo - po ukucanom zahtevu za izmenu name servera, zahtev ne ide direktno serveru kao što bismo svi pomislili, već se šalje e-mail administratoru koji naknadno to ručno unosi :D Toliko o domaćim provajderima - sve uz pomoć štapa i kanapa. To se zove propagacija na srpski način :D

Meni je najlakse preko Verata jer vec jedan sajt tamo hostujem i imaju kancelariju na pristupacnom mestu, kazem tim ljudima ciji je sajt, tamo uplatite za ovu godinu i toliko, ne mogu da izmisljam toplu vodu, a sa Veratom mi je najlakse i stvarno za nekoliko godina nisam imao nikakvih problema primetnih.
Treba da kazem coveku koji ne zna sta je e-mail, tek sada treba da uzme prvi racunar i ja treba da mu kazem 'ej uplacuj hosting u Americi preko kreditne kartice na internetu, ovako evo Verat se nalazi tu i tu odes tamo poneses taj papir sto ti dali i obnovis hosting.

Onaj lightbox bi bio ok, ali ne mora cak ni light box, ja mogu rucno da napravim galeriju, ali mi to oduzima dosta vremena, jer moram da obradim slike, pa napravim recimo slku auto i auto - mala slika, pa ta mala slika ide na stranicu, a kada se klikne otvori se auto, meni je bitno da taj dupli posao zobidjem, da mi nesto pomogne da mi te slike smanji automatski ili da budu vizuelno smanjene na stranici, pa kada kliknes da se uveca, sta god da moze da mi pomogne dobrodoslo je, i pri tom da se implementira na html stranicu, sajt ce biti klasican html, bez PHP-a. Ako Adobe moze da zavrsi posao odlicno?

Lightbox je grafičko rešenje, nisam rekao da pravi thumbnailove. Imaš thumb generatore na netu, koliko hoćeš. Stand alone aplikacije. Središ slike (orginale), spremiš ih za thumbovanje, pokreneš program, uvezeš batch slika i odrediš output parametre i presto. Gotovo za 2 minuta.

Adobe će da ti napravi full scale galeriju, da ne mrdneš prstom.
Ako želiš ti da customizuješ izlged sajta onda napraviš neki template, ubaciš fotke i vežeš neku JS photo display foru.

Lightbox je grafičko rešenje, nisam rekao da pravi thumbnailove. Imaš thumb generatore na netu, koliko hoćeš. Stand alone aplikacije. Središ slike (orginale), spremiš ih za thumbovanje, pokreneš program, uvezeš batch slika i odrediš output parametre i presto. Gotovo za 2 minuta.

Adobe će da ti napravi full scale galeriju, da ne mrdneš prstom.
Ako želiš ti da customizuješ izlged sajta onda napraviš neki template, ubaciš fotke i vežeš neku JS photo display foru.

Hvala na objasnjenju, ma neko vreme nisam radio, pa ranije sam sve tako "peshaka" odradjivao, i rekoh daj vise mi dosadilo kada se setim duplog posla, pa cu vec naci nesto po tom principu za thumbnailove i iskoristiti Photoshop koliko je to moguce, a da mi se uklopi u prosti programski HTML.

Loopia je švedska firma... A ni na Verat nemam zamerke - kod njih mi je hostovan jedan sajt već nekih 5 godina...

Ja Verat mogu da preporučim samo neprijatelju što se tiče kvaliteta usluge, a Loopiju što se tiče cena. Loopija ima i kvarne fore - ako registrujete neki domen kod njih na godinu dana, oni ga zakupe na dve i posle ne žele da vam ga prebace ukoliko želite da promenite hosting (prave se naivni, kao nemaju pojma u čemu je problem). O tome sam čitao ovde ili na dizajn zoni, nisam siguran tačno gde.

Verat je ekstremno ishakovan sistem i hakeri su toliko sajtova srušili na njemu i toliko snifera postavili tamo da samo neobavešten čovek tamo može da drži sajt. Meni su tamo bili ishakovali jedan sajt još 2005. jer se nisu potrudili da zaštite svoj hosting sistem. Još ako imate neki svoj program tamo i želite da sačuvate svoj kod - zaboravite. Mom poznaniku su pre par godina odande maznuli kompletan CMS i uskoro posle toga se pojavilo još 2-3 identična sajta na srpskom internetu. Da ne pričam o tome kako ne krpe Apache, Php i MySQL. U 2007 godini su držali MySQL 3 bez UTF-8 podrške, a tehnička podrška im je od koristi koliko i naša skupština. Uptime sajta je takođe problematičan. Najgori provajder ikada, bež'te odande što pre možete.

O veratu sve najgore jer su to i zaslužili tokom svih ovih godina.

Verat je ekstremno ishakovan sistem i hakeri su toliko sajtova srušili na njemu i toliko snifera postavili tamo da samo neobavešten čovek tamo može da drži sajt. Meni su tamo bili ishakovali jedan sajt još 2005. jer se nisu potrudili da zaštite svoj hosting sistem. Još ako imate neki svoj program tamo i želite da sačuvate svoj kod

Ja sam tamo hostovao jedan sajt 3 godine nikakvih problema, taj zatvorio hostovao drugi vec mora da ima opet 3 godine i par puta se desilo da ovaj drugi nije vidljiv na dan-dva, ali je sajt prostog sadrzaja tekst i slike, i verovatno nije nikome zanimljiv da krade odatle bilo sta :) Tako da su ocigledno iskustva razlicita i zavise od ozbiljnosti samog projekta - sajta.

Nazad
Vrh Dno