Šta je novo?

[MON] Samsung T240

Pa razlika je u tome shto je TFT-LCD koristi TFT tehnologiju (thin film transistors) za razliku od obicnih LCD ekrana. Bolja slika, veca rezolucija, veca potroshnja i veca cena.

EDIT: mada cini mi se da se tft danas uglavnom podrazumeva kad se pomene LCD

Pa bas zato, uvek ide tft lcd, ili samo tft ili samo lcd. Koliko kontam, to nema sanse da isklkjucuje jedno drugo. Ne verujem da ima tft-a koji nisu lcd-i i obrunuto. Tako... :d

ne postoji tft koji nije lcd ali postoji lcd koji nije tft, to pokusavam da kazem...uglavnom su lcd monitori ugradjivani na laptop racunare...danas su verovatno velika vecina tft monitori ali siguran sam da i dan danas se proizvode sa obicnim.

@madman

Bokaco te je vec pitao:

- da li mozes da izmeris koliko je rastojanje od stola do pocetka panela ?

bitan podatak jer nema podesavanje po visini...

12cm

EDIT: samo jos jednom da potvrdim - 12cm je rastojanje od panela (ekrana) a ne od ivice (kucista) monitora do stola?

Poslednja izmena:
Yup

ae60d329e8.jpg

Samsung T240HD

evo prvi utisci, obrati paznju - model Samsung T240HD:

- nije bas samhpion stabilnosti, mozda cu morati i sto da ojacam zbog njega jer i dok kucam monitor se malo ljulja levo desno

- gornja ivica plastike u duzini od jedno 10cm nije lepo obradjena, kao da ju je pravio neki privatnik iz pazove, osim tog sitnog detalja sve ostalo je perfektno, jako mi se svidja kako monitor izgleda, lepo se uklapa njegov providni okvir uz akrilini (beli) iMac

- nema podesavanje po visini pa cu morati ensto da podmetnem pod nejga

- ima jako dobar meni, i cini mi se funkcionalan daljinski

- nemoguce ga je kalibrisati jer je panel pure shit: otvoris dialog za kalibraciju i prvo sto treba da uradis je da poklopis dve nijanse sive boje - ovo je nemoguce uraditi jer ako odvuces prozor za kalibraciju u vrh ekrana - sve izgleda u redu; ako taj isti prozor odvuces na dno ekrana - vidi se ogromna razlika izmedju nijansi! (u attachmentu je primer slika sa pocetka kalibracije, probajte i sami na svom monitoru)

dakle - uglovi su krsh ali to je valjda normalno za 24" i TN panel.

---

moram da idem sad, najverovatnije cu veceras nastaviti da se zanimam sa monitorom.

btw ovako na prvi pogled, panel mi ne izgleda nista losije od Samsunga 2493HM ! jedino je konstrukcija za nijansu bolja (najverovatnije jer nema mogucnost podesavanja po visini pa je ceo monitor manje "klimav")

Prilozi

• Picture9.png
    Picture9.png
    106.4 KB · Pregleda: 156
Poslednja izmena:
mnogo mi se svidja ta T serija od samsunga, jedino ta nezahvalnost za odrzavanje :(
a da mu svi kolektivno lupimo "mat" vodenom shmirglom :D

Samsung T240HD

ok, - uglovi su BLAGI UŽAS !!!

ovaj monitor može da služi za čitanje teksta i to je to! ako pomeriš glavu 5 cm gore dole boje se prelivaju. - pa sivi marker u dropdown meniju za selekciju se gotovo stopi sa belom bojom pozadine!! ako stavite sivu boju preko celog ekrana dobićete gradient od tamno sive do svetlo sive :D :D

ne znam stvarno kakvi su drugi TN paneli u 24" kategoriji ali verujem da može da se kupi bolji za istu sumu novca.

Ostala zapažanja:
- ono što je dobro da je probijanje pozadinskog osvetljenja je minimalno!
- crna boja je ok!
- sa uključenim dynamic contrastom slika izgleda stvarno bolje, zasićenije. bez njega slika je kao isprana.
- kontrast podešen na 100% ubija sive nijanse! 95% je ok!
- primetan je (jedva!) banding na sivoj, i donekle na zelenoj.
- da ima bolje uglove bio bi stvarno OK, čak i odličan :) !

-- kako mogu slobodno da se pode[avaju vrednosti za RGB ??? u meniju može samo da se bira između WARM, NORMAL i COLD boja dok su polja za RGB slidere zatamnjena ?!?

(jednostavan test program možete naći na: http://www.heise.de/ct/ctscreen/#CTSCREEN)

...ja i dalje ne žalim što sam ga kupio jer C64 radi savršeno na njemu (prikazuje 16 miliona nijansi :D :D :D zbog gorepomenutih uglova), ima dobar izbor modova kako hoću da prikaže 4:3 sliku sa RF tunera (T240HD) što mi je jako bitno. ima sve moguće ulaze...

Poslednja izmena:
i na kraju:
- sve je ok osim uglova - sliku je nemoguce podesiti da pravilno prikazuje boje na celoj povrsini monitora - ili ce ih dobro prikazivati u gornjem ili u donjem delu.

sve ostalo je ok. zadovoljan sam sa monitorom :)

radio je savrseno do malo pre... :mad:

isti racunar sam zakacio i preko kompozitnog kabla i preko VGA na T240HD.
audio sam povezao na Audio-in bananu na T240HD.

zvuk je radio i kad sam u VGA modu i kad sam u Ext. modu (kompozitni kabl) da bi u jednom trenutku prestao da radi u Ext. modu!

da li neko zna kako moze da se resetuje ovaj monitor??

^^^
nista, duplirao sam audio kablove: stavio cinc kad T240HD radi u SCART modu i bananu kad radi u VGA modu...

elem, zvuk je dobar za TV, malo pistav, cim se bass pojaca odmah pocne da krci...

Evo ja sam upravo danas dobio taj T240HD na poklon, stavio sam ga za primarni (preko DVI) a dosadašnji 226BW sam stavio pored njega na VGA pošto na grafičkoj imam DVI+VGA.

Nemam previše vremena danas da čačkam oko njega ali ću morati čačkati da izjednačim tonove slike na ta dva monitora, nisu isti a oba su bez drajvera i bez podešavanja sa Samsung softverom već su samo onako uključeni. Prije sam 226BW podešavao nešto sa softverom ali nakon nedavne reinstalacije windowsa mi se slika više svidjela pa softver ovaj put nisam ni instalirao.

I ja primjećujem čudne stvari sa uglovima gledanja, i bojama, nekako su toplije, nisam još pogledao šta je za default podešeno u opcijama, isti prozori/programi nisu sa istim bojama na ta dva monitora, ono na 226BW mi se više sviđa, možda jednim dijelom i navika mada mislim da je to kod njega više onako kako treba biti. Sad bih to nekako trebao namjestiti i na ovome.

Mada čujem i da primjerci istog modela nisu isti, prijatelj ima tri 226BW jednog do drugog i drži drugačije vrijednosti brightnesa da bi slika bila ista.

Možeš li mi kovacm dati neka uputstva i savjete pošto vidim da si ti čačkao oko ovog monitora, šta si našao kao idealno, koja podešavanja? Da li je pomogla kalibracija? I ako jeste sa kojim softverom si kalibrisao?

Inače ja sam dobio primjerak bez daljinskog, na internetu vidim da dolazi i daljinski i vidio sam sliku kutije, moja je ista samo što na tom mjestu gdje je kod drugih nacrtan daljinski kod mene ga nema, nije da mi treba nego samo kažem, nisam ni znao da ovakve stvari mogu da dođu u više verzija/pakovanja.

Možeš li mi kovacm dati neka uputstva i savjete pošto vidim da si ti čačkao oko ovog monitora, šta si našao kao idealno, koja podešavanja? Da li je pomogla kalibracija? I ako jeste sa kojim softverom si kalibrisao?

kalibracija ovog monitora je NEMOGUĆA !

ista nijansa sive boje nije ista pri vrhu i pri dnu ekrana jer su uglovi gledanja KATASTROFALNI.

da bi video o cemu pricam skini sliku iz attachmenta u postu #38 u ovoj temi.

to je standardna slika za pocetak kalibracije - potrebno je namestiti da je krug na sivoj povrsini jedva vidljiv sto je nemoguce napraviti na T240HD jer ako odvuces ovu sliku na vrh monitora sve izgleda OK, ali ako je odvuces na dno videces koliko se promenila siva boja!!

teoretski: mozes kalibrisati ili samo donji ili samo gornji deo monitora :D :D

Poslednja izmena:
Imam jedan problrm sa monitorom Samsung T240 podesio sam da mi se monitor iskljucuje ako nista neradim nakon 5 min, kad pomerim mis levo desno logicno bi bilo da se monitor ukljuci medjutim dogadja se da monitor pocne da proverava redom sva tri ulaza Analogni, DVI, HDMI i tek onda se monitor ukljuci.
Postoji li neki nacin da se ovo prevazidje?

I ja imam taj problem sa 2233BW i bas sam hteo da pitam da li ima resenja :)

pazi sad ovo: Daljinski za T240HD ima dugme "PIP" - najverovatnije znaci "Picture In Picture"
ali ni u jednoj kombinaciji ne radi! - pise "Not Available"

dokumentacija za SAmsung T240HD je KRIMINALNA - daljinski koji je u uputstvu (nacrtan) nema veze sa daljinskim koji isporucuju uz monitor!

Samsungova podrska naravno ne odgovara na emailove...

btw i kod mene treba bar jedno 20 sekundi da posle stand-by T240 dodje sebi... :mad:

Imam jedan problrm sa monitorom Samsung T240 podesio sam da mi se monitor iskljucuje ako nista neradim nakon 5 min, kad pomerim mis levo desno logicno bi bilo da se monitor ukljuci medjutim dogadja se da monitor pocne da proverava redom sva tri ulaza Analogni, DVI, HDMI i tek onda se monitor ukljuci.
Postoji li neki nacin da se ovo prevazidje?

Imas meni i u njemu podesi input i radi ok.

Ima li ovaj monitor 1:1 pixel mapping? Gledam po netu i nalazim razne odgovore, a vidim da T240HD definitivno ima.
A u vezi 240HD, da li se TV kanali mogu gledati i softverski, odnosno iz Windowsa?

@Boris - kako mislis softwerski ?? da kontrolises TV tuner u monitoru preko Windowsa?

@Boris - kako mislis softwerski ?? da kontrolises TV tuner u monitoru preko Windowsa?

Da, jer sam navikao na blejanje na kompu i Dscaler upaljen svo vreme.. Kao da je TV Tuner u kucistu a ne u monitoru..

nazalost ne znam da li mozes da kontrolises T240HD iz Windowsa, dobio sam neki disk uz monitor ali nemam pojma sta ima od programa na njemu a u uputstvu (koje je totalni krsh) nisam video tu opciju.

a ako hoces da imas TV program u jednom cosku ekrana dok si u Windowsu (PIP - Picture In Picture) onda to ne postoji na T240HD (osim kao dugme na daljinskom koje ne funkcionise :/ !)

Hteo sam HD verziju jer izgleda da samo on ima 1:1 pixel mapping (zbog PS3/blu-ray filmova, bolja je slika dosta), a TV tuner mi je nekoristan ako ne mogu da gledam TV u Windowsu, malo bacim pogled na TV, MTV, VH1, pa minimiziram :) Ako slucajno budes eksperimentisao sa tim diskovima javi ako sljaka tako..

ok, - uglovi su BLAGI UŽAS !!!

ovaj monitor može da služi za čitanje teksta i to je to! ako pomeriš glavu 5 cm gore dole boje se prelivaju. - pa sivi marker u dropdown meniju za selekciju se gotovo stopi sa belom bojom pozadine!! ako stavite sivu boju preko celog ekrana dobićete gradient od tamno sive do svetlo sive :D :D

Takvi su svi TN paneli. ***. :(

Ostala zapažanja:
- ono što je dobro da je probijanje pozadinskog osvetljenja je minimalno!

na mom primerku je blagi uzas. (iako nemam 24" model vec 22", bice da je fazon od primerka do primerka i da pravilo o probijanju nije globalno primenjivo)
- crna boja je ok!
- sa uključenim dynamic contrastom slika izgleda stvarno bolje, zasićenije. bez njega slika je kao isprana.

Ovo je monitor, a ne TV. :) Koristi adobe gamma za kalibraciju (iskljuci "view single channel only"). Panel je pristojan za podesiti naspram nekih drugih koje sam imao. Naravno, podesavas ga posle 5-6 sati rada kad je ugrejan i gledas da ne mrdas glavu :d (hebiga, TN panel) Dakle podesis ga da ti bude kolko tolko podesen za polozaj glave koji najcesce koristis. Cim se mrdnes to vise nece biti to, ali bitno ti je da dobijes dobar odnos kolorita i dinamike. Mozes koristiti i sajt LCD monitor images (google), to je najbolje za kalibraciju (softwersku) ali ne mozes snimiti profil :/

- kontrast podešen na 100% ubija sive nijanse! 95% je ok!
- primetan je (jedva!) banding na sivoj, i donekle na zelenoj.
- da ima bolje uglove bio bi stvarno OK, čak i odličan :) !

Kod mene sve preko 75 za contrast (fine-tune 72) pocinje da "jede" visoke svetle nijanse, pricam o recimo 253 i 251 (RGB 253-253-253), preko 71% kontrasta prestaje da se vidi razlika, zapravo postaju 255 sve do nekih 247/246...

bandinga ces uvek imati malo na TN panelu, ali recimo posle kalibracije ja ga tek-tek imam na sivoj, na ostalim bojama ga nema (neprimetno je)

-- kako mogu slobodno da se pode[avaju vrednosti za RGB ??? u meniju može samo da se bira između WARM, NORMAL i COLD boja dok su polja za RGB slidere zatamnjena ?!?

Instaliraj njegov MagicBright software, imas da stavis "Custom" i da podesavas RGB. Ima i sve ostalo sto ima u menijima i jos vise. Prednosti DVI-a :) Ne moras da bodes prstima sa strane/dole... Ja bih ti ipak preporucio da podesavas samo gamma rampove iz drajvera graficke karte. Otvoris onaj LCD calibration images sajt, namestis se i na tenane podesis, snimis profil u drajverima i to je to. Kad gledas film, ako vise tako volis, prebacis na movie mode i cao-zdravo. Mene nervira taj dinamicki kontrast, face iz blago roza predju u zuckaste i tako to, a to ne volim :/

edit: tacan naziv sajta je http://www.lagom.nl/lcd-test/

Poslednja izmena:
Ovo je monitor, a ne TV. :) Koristi adobe gamma za kalibraciju (iskljuci "view single channel only"). Panel je pristojan za podesiti naspram nekih drugih koje sam imao. Naravno, podesavas ga posle 5-6 sati rada kad je ugrejan...

sta pobogu podesavas na ovom monitoru? :D

pogledaj #38 post i skini screenshot koji sam ostavio (to je iz Apple software kalibratora, slicno kao Adobe kalibrator).

odvuci tu sliku na vrh ekrana pa ga prevuci na dno ekrana!

nijanse ce se promeniti od vrha ka dnu!

- mozes da kalibrises ili vrh ili dno ekrana :D jer su uglovi toliko losi da jedna te ista boja promeni 12 puta nijansu od vrha do dna ekrana (naravno ako ne mrdas glavu gore dole) tako da tu nema pomoci.

inace T240HD dolazi vec kalibrisan sa dobrim profilom - nisam nista specijalno uspeo da popravim sliku. Da su uglovi dobri, mislim da bi davao gotovo istu sliku kao iMac-ov IPS panel :)

Instaliraj njegov MagicBright software, imas da stavis "Custom" i da podesavas RGB...

da, vidim da mora da se podesava preko graficke kad je zakacen na DVI... predpostavljam da je tako sa svakim DVI monitorom.

btw hvala za link!!

Poslednja izmena:
PA ti si se zalio da je njegov software los za kalibraciju (i jeste, posto kalibrise ko zna sta, meni je bitno da kalibrisem odnos tonova kolko-tolko sobzirom da je tn panel, tj da ono sto je tirkiz bude tirkiz, a ne zeleno ili plavo, u gornjem delu ekrana bice samo tamnije tirkiz, nece biti zuto ebem li ga :) ) i da ne gubim hajlajtove (sto je moguce manje da ih gubim), da mi je siva ~6800K siva, a ne roza ili plava i to je to. To sve onako sto pribliznije, nista bolje od TN panela ni ne mozes ocekivati, sto zbog pozadinskog bulja osvetljenja, sto zbog panela tj uzasnih uglova.

Inace, magicbright kontrolise monitor, a ne graficku, samo sto to radis preko DVI kabla umesto da stiskas prstima. Instaliraj ga, bice ti sve jasno kad vidis opcije.
:wave:

PS. Nemoj uopste (ni u glavi) da poredis apple PVA displej sa TN monitorima. Zapravo ni jedan PVA displej ne moze da se poredi sa TN. Uglovi su za 10 klasa bolji, boje takodje.
Ja ocu neki LCD TV da uzmem, al cekam neki 26" 1080P ako ikada i bude, 720p mi je jako mala rezolucija da zameni monitor, a 32" mi je ogromno za 1m razdaljine na kolko sedim od ekrana :S:

PA ti si se zalio da je njegov software los za kalibraciju...

ciji software los za kalibraciju? Apple (onaj screenshot je iz njega)?isti je kao i Adobe - prva stva koju ce ti prikazati je da podesis brightness i contrast (to je onaj screenshot koji sam okacio). Na TN panelima to ne moze da se podesi pravilno za ceo ekran zbog losih uglova. i to je to.

sto se samih boja tica ovaj T240HD ih stvarno dosta dobro prikazuje po defaultu.

Inace, magicbright kontrolise monitor, a ne graficku, samo sto to radis preko DVI kabla umesto da stiskas prstima. Instaliraj ga, bice ti sve jasno kad vidis opcije.

znas da nemam Windows... :|

PS. Nemoj uopste (ni u glavi) da poredis apple PVA displej sa TN monitorima. Zapravo ni jedan PVA displej ne moze da se poredi sa TN. Uglovi su za 10 klasa bolji, boje takodje.

ne poredim ih u glavi - stoje mi na stolu :)
btw Apple u 24" iMacovima koristi IPS panele, mislim da ni u jednom modelu nema PVA panel...
uglovi jesu losiji ali za boje ne bih rekao da je tako drasticna razlika, cak sam i iznenadjen koliko su dobre :) ali naravno losi uglovi kvare sve.

Ja ocu neki LCD TV da uzmem, al cekam neki 26" 1080P ako ikada i bude, 720p mi je jako mala rezolucija da zameni monitor, a 32" mi je ogromno za 1m razdaljine na kolko sedim od ekrana :S:

ako ti ne smeta 1cm "niža" slika mogao si uzeti T240HD ;) (1cm po visini je manji od 26"...) cini mi se da mi je neko preporucio neku Toshibu sa 1920x1080 i 26" ali ne mogu da se setim u kojoj temi...

Poslednja izmena od urednika:
Nisam mislio na apple software nego na samsungov software koji dolazi uz monitor :p

PS. Znam da imas apple display na stolu, samo kazem, ne moze se to porediti, pogotovo kad se iskalibrisu i jedan drugi kako treba. Razlika bude veca. Elem, da, IPS panel je, moja greska, ali ne mari, slicno je to po prikazu, jedino sto IPS ima mali input lag ali kontam da je to neprimetno. (a i nije tema o tome :p )

toshibe ako nema u tehnomarketu - nema nigde, t240hd mi ne radi posao, nije IPS ni PVA, a vec imam t220...

Poslednja izmena:
toshibe ako nema u tehnomarketu - nema nigde, t240hd mi ne radi posao, nije IPS ni PVA, a vec imam t220...

kad smo vec kod toga: kakve panele imaju ti LCD televizori od 26-32" i koji kostaju manje oko 500e?

Vrh Dno