Šta je novo?

Problem sa HD4850

• Začetnik teme Začetnik teme aca85
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

aca85

Slavan
Učlanjen(a)
22.12.2008
Poena
319
Pa pazario sam Asus HD4850 TOP ... i naravno nista od igara nece da radi.
znaci sve igre posle nekih 1min igranja prsnu/zakucaju se (kako god) uglavnom dobijem onu standardnu poruku "da je ta i ta igra prestala da radi",ali zato dobijem i mali zuti trougao u sys.trey koji kaze da Ati displey drajver prestao da radi (pa se posle izlazenja iz igre opet proradio),dok neke igre nece ni da startuju.
~pre ovoga sam ima 4670 (i sve je radilo bez prob.)

Procitao sam ovo http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=180127 ali bih radije da cujem ako neko ima ideju ?
~svakako planiram da zan par dana formatiram hdd ...

Za početak pokušaj dve stvari:

1) Da proveriš da nije slučajno do pregrevanja. U CCC poteraj ventilator na 100% pa vidi da li i onda imaš problem. Ako onda bude ok, znaš u čemu je problem.

2) Ako ovo prvo ne uspe, probaj da potpuno deinstaliraš drajvere (koristi driver cleaner), i instaliraj Catalyst 8.12.

Srećno.

Poslednja izmena:
Za početak pokušaj dve stvari:

1) Da proveriš da nije slučajno do pregrevanja. U CCC poteraj ventilator na 100% pa vidi da li i onda imaš problem. Ako onda bude ok, znaš u čemu je problem.

2) Ako ovo prvo ne uspe, probaj da potpuno deinstaliraš drajvere (koristi driver cleaner), i instaliraj Catalyst 8.12.

Srećno.

Hvala na odg.
1) nije to prob jer jer TOP verzija sa Glacijator kulerom i pre zakucavanja igre (kao sto sam rekao igra radi u vrh glave 1min) je temp oko 55C. Barem tako OSD kaze da je ^^
2) bio uradio,nije pomoglo.

Poslednja izmena:
i ja imam p35 cipset i super mi radi serija 4800...ostaje ti da ako imas mogucnosti probas karticu kod nekog drugog ili eventualno da ponovo instaliras windows

Napajanje?

Napisi lepo celu konfiguraciju odmah,da se ne igramo ovako🙂

MB : EP35 DS3
CPU : Intel E5200
MEM : Transcend 2GB (single channel)
GPU : Asus HD4850 TOP

Pa da odgovorim,nije napajanje,imam Cooler Master 500W (i pod full load sistem,uzima 430W sve ukupno,merili smo).
Kao sto matrix kaze,odnecu gfx kod druga pa tamo isntalirati,ako nema prob...onda Format...
Jer maticna je 100% ispravna,do pre 3 dana sam imao 4670 i sve je bez ijednog prob radilo.

Ok da dodam,opet (u nadi) sam pokusao da uninstalliram/reinstalliram (update drajvere i od matichne..) i u igri sam dobio lep "blue screen of death" >_> nekako mislim da je gpu neispravna.
http://img352.imageshack.us/my.php?image=aaaaaaatg9.jpg

*imam osecaj da cu se vratiti nazad na Nvidia

Poslednja izmena:
MB : EP35 DS3
CPU : Intel E5200
MEM : Transcend 2GB (single channel)
GPU : Asus HD4850 TOP

Pa da odgovorim,nije napajanje,imam Cooler Master 500W (i pod full load sistem,uzima 430W sve ukupno,merili smo).
Kao sto matrix kaze,odnecu gfx kod druga pa tamo isntalirati,ako nema prob...onda Format...
Jer maticna je 100% ispravna,do pre 3 dana sam imao 4670 i sve je bez ijednog prob radilo.

Ok da dodam,opet (u nadi) sam pokusao da uninstalliram/reinstalliram (update drajvere i od matichne..) i u igri sam dobio lep "blue screen of death" >_> nekako mislim da je gpu neispravna.
http://img352.imageshack.us/my.php?image=aaaaaaatg9.jpg

*imam osecaj da cu se vratiti nazad na Nvidia

Prijatelju i ja sam imao problema sa tim stvarima i......i danas ih ima ali manje :d mislim da je sve do Ati-jevih drajvera i pachovanja i dodatnog instaliranja raznih zezancija u igrama.Ali je moguće i da ploča malo zeza,da nije kompatibilna sa grafikom...btw imam i ja istu ploču.
Makar je to bilo kod mene...recimo FarCry 2 nisam mogao ni da poteram jer je igra pucala na loadu ali sa 8.12 drajverima i pach-om igra fura sve u 16 😀...FO 3 black screen...i to je sređeno...Ostale igre idu ko nezdrave....
Ja sam prešao na ATI zbog cene i jače grafike ali pitanje je da li bi mi sistem bio stabilan sa jednom starom dobrom nVidiom 🙂.....mislim da DA.Ali šta je tu je teram do iznemoglosti ovu.

ja tipujem da bi reinsttal sistema pomogao tebi mickk a da se slazhem da bi bilo stabilnije sa nekom nevidijom, slazhem se

ja tipujem da bi reinsttal sistema pomogao tebi mickk a da se slazhem da bi bilo stabilnije sa nekom nevidijom, slazhem se

darkado prijatelju reinstal je pao sinoć ali ne zbog grafike nego zbog glupog kodeka ali nema veze 🙂....činjenica i to mogu da potvrdim da su problemi koji su kod mene bili do skoro aktuelni a tiču se grafike jednostavno NE ISPEGLANI DRAJVERI.....instalirao sam nove drajvere i sve je ok...za sad :trust:.... na žalost dobar proizvod nije dobio dobar prateći softver koji može da pokaže šta sve može 4850...ali nikad se ne zna 🙂

PA da slazem se.
Bio juche kod ortaka i instalirao moju 4850 (samo smo un-instalirali njegovu Gainward bliss 8800gt [fina kartica moram priznati] i instalirali moju sa drajverima koji dolaze uz kartu (jer sam ja zaboraio poneti 8.12 a on nema net) i radilo je sve ... znaci neka stvar je kod mene... sutra cu za svaki slucaj testirati kod drugara koji ima 4870 pa ako tamo radi,problem jeste 100% kod mene,pa ide gazenje svega na racunara od biosa do drajvera.

Problem Resen 🙂

Neznam zasto,al OC je bio problem... stavio sam sa 680 na 775 i sa 1050 na 1150 ... i zbog toga nije hteo da radi ... smanjio oba za -45 i radi ko ludo ...
Zna neko zasto ? ... jako mi chudo

Edit : mislim da sam nasao problem u OC,hladjenje Mem >_> pregrajavala se,vidi se sa ove lepe slicice o cemu pricam,da rebra uopste ne hlade mem. LINK

Poslednja izmena:
Sam si odgovrio na svoje pitanje.😀

to su prilichno veliku klokovi, trebao si polako da podizhesh pa testirash, sad znash za ubudutje

moja nije htela preko 725mhz za core, a ti ko iz topa 775 :d Nece to da moze 😉

to su prilichno veliku klokovi, trebao si polako da podizhesh pa testirash, sad znash za ubudutje

moja nije htela preko 725mhz za core, a ti ko iz topa 775 :d Nece to da moze 😉

pa da ,ok al na 4670 je htelo ... ^^

Ok popi*deo sam ! na ovaj ati,opet je pocelo nesto da bralja,te cs4 te maya te crysys,vracam se nazad na Nvidia...ovako samo sebi skracujem zivce.
hvala svima na odgovorima 🙂

Opet se napamet svaljuje krivica na ATIjeve drajvere, a covek je bez ikakvih proba zveknuo MHz za +100...

Pre nego sto se vratis na Nvidia instaliraj sve ispocetka. Nije ATI bas toliko "od juce" da nista zivo ne radi s njihovim karticama.

Poslednja izmena:

Mozda, ali kazem mozda zato sto to nije 4670 vec 4850.
Zato i imaju razlicite oznake jer su razliciti ok?

Prvo pravilo je kada nesto zeza na kompu je da sve vratis na default pa da probas. Ovako si samo bespotrebno digao buku.

Svakako da jeste, ali je default za RV730 koji ide u 4670 750MHz, a za RV770 u toj tvojoj 4850 je 680MHz. U prvom slucaju OC je par procenata, u drugom oko 15.

Opet se napamet svaljuje krivica na ATIjeve drajvere, a covek je bez ikakvih proba zveknuo MHz za +100...

Pre nego sto se vratis na Nvidia instaliraj sve ispocetka. Nije ATI bas toliko "od juce" da nista zivo ne radi s njihovim karticama.

jeste, bas toliko je od juce, vode se politokom "sta bi ti za te pare" 😉 Kome radi - super - kome ne = ***. Vecini radi, a nama manjini ko **** mater 😉 Slazem sa njihovom politikom dokle god je cena dobra :smash:

PS. A da je on bas preterao - jeste. 46xx i 48xx nisu ni slicne sto se klkova tice.

Poslednja izmena:
Ja koristim ATi vec godinama i nikad ni jedan problem nisam imao,verujem da kod drugih ima ali isto to se desava i kada je nvidia u pitanju.

jestre, isto se desava, nicu topici svaki dan, u malim oglasima se isto prodaju nvidia graficke ko lude. Druze, ati je cool, ali to ti je kao apple, kome ne rade igre taj nije zadovoljan i kraj 😉

edit: Yoti maher se u medjuvremnu pridruzio, svaka mu cast, ali ja nisam niti noob niti lejmer i kad mi nesto ne radi - ne radi. Za svojih 130e ocu da to radi a ne da se ja *****avam sa time. Zapravo sam hteo i 200 da dam za 4870 al sam se uplasio :d Sad cu mirne duse da dam i 250e ako treba za nvidiu jer znam da to radi svuda i kako god da ti se zadesi. To vredi tih para. Necu hotfix za whql drajver! Niko pametan ne bi trebalo da je sretan sa time! Alo ljudi, imate hotfix za whql drajver...sramota bre ! 😀

PS. @Yoti:

znas da graficke karte testiramo i mimo tebe *** 🙂 izvini ali desi se da moji drugari donesu iz firme pa mi to sve vidimo na licu mesta i bez da dolazimo do tebe 🙂 Bilo bi ekstremno glupo da pravimo head to head testove ovde za bench pa zato to sve lepo prepustamo tebi koji to dobro radis 😛

ja ovo sto sam sa poslednjom generacijom atija doziveo nisam doziveo ni sa jednom prethodnom. Nocna mora. A furao sam x1900xt - vrhunska karta !

Poslednja izmena:
Nemam nameru da se nastavljam 🙂
Da sa novim drajverom ide i novi "Catalyst Control Center", valjda si to za svoje godine naucio 😉 mozda i ne, ne znau to gospoda ing. pa cemo ih mi nauciti 😛
Evo sada imas na sta da se uvredis 🙂 A ako kazem da nisam imao problema ni sa vidiom, ni sa ATI-em nisam! Ali si me uverio da tvoj E8200 sa sve Biostarom bolje radi od QX9770 i Skulltrail-a :d samo zato sto je to tvoje 😉
Idem da ne smetam u tvojoj cuvenoj larmi po ATI-u 🙂
:wave:

u prevodu oces da kazes da sam ja lud i da sam sve izmislio. Hvala ti.

PS. Naspram bonetraila u 3D i p35 nasviran je brzi znas i sam. To sto je to za tebe bio svrh i ekskluziva i sto cpu koji inace ide na 4ghz na tvojoj tadasnjoj platformi koja je "super" - to nisam ja kriv, to je los izbor za test, to je sve sto sam ja reko. (i stoji iza toga da je skull/bone losh za testiranje 3d performansi i grafickih karti, a ti si na tome maltene insistirao er si ocekavao cudo, a dobio m*** 😀 Valjda si do sada skontao da ta platforma ne vredi ni evra kolko kosta...)

Poslednja izmena:
Po staroj dobroj Bench tradiciji, vecina diskusija o problemima danasnjih grafickih karti mora da se zavrsi sa ATI vs. Nvidia flejmom... 😀 Da, ATI je uvek imao (i cini mi se uvek ce imati 🙁) zescu frku sa kompatibilnoscu i driverima... Secam se kad sam davno (pre 4+ godina) na moj MSI KT400 sa bartonom, nakalemio tada odlicni ATI 9600XT. Iz nekog razloga, u ma kojoj kombinaciji, graficka nije htela da radi sa ovom plocom i tacka. Na kraju sam morao da zamenim plocu. Cini mi se da je danas ista prica sa Radeonom 4850. Vrhunska kartica (neuporedivo bolja od konkurentskog 9800GTX-a) ali u kombo-u sa Intelovim P45 u vecini slucajeva nece da radi. Jovyland-u je prelazak na P35 plocu resio problem (on ima 4870, doduse), ali, evo sad vidimo da Aca ima P35 plocu i njemu ne radi... Moj dobar drugar ima jako slicnu konfiguraciju kao i Aca (gygabyte P35 i Asus 4850), a on nema prakticno nikakvih problema... jos gura Vistu. 😉 Tako da je ovo poprilicno skakljiva tema, a uzimanje ATI-ja sa jednom od ove dve serije intelovih ploca je svakako veliki rizik... Sa druge strane, google je prepun stranica o spaljinim GT200 karticama... Preskupe, prevrele i pregladne struje (a nemaju bas neke manijacke performanse) nisu bas omiljeni izbor medju danasnjim kupcima. Dovoljno je videti da je ogromna vecina Bench-ovaca pazarila neku od ATI-jeve 4800 serije. 😉

Nisam siguran da ce se vecina sloziti sa mnom, ali pre samo godinu dana, situacija je bila mnogo jasnija, 8800GT je bio way to go, a sa njim nije moglo da se pogresi. Sad je drasticno drugacije, pogotovo uz ove poludele cene... Elem, voleo bih da se nadovezem na prethodnu pricu o "neverovatnoj optimizovansoti" Nvidijinih drivera, koja, prosto, nije istinita. 🙂 Pre skoro 2 godine posle jezivog MSI-ja 7600GT (koji je definitivno bio moja najgora kartica ikad...) kupio sam legendarni G80 8800GTS (koji je sa druge strane, bio najbolja kartica koju sam imao 🙂) Vise od godinu i po dana druzenja sa tom karticom me je najbolje ubedilo u njene vrhunske performanse, izdrzljivost i pouzdanost. Ali, po kupovini, odmah nakon instalacije Obliviona, bio sam sokiran da moj tadasnji powerhouse ima jedva 28-29 frameova na max podesavanjima... Bio sam silno razocaran, pogotovo ako su uzme u obzir cinjenica da je moj drugar sa 7950GT-om na istim podesavanjima imao laganih 60+ FPS-a. slicna prica je bila i sa Splinter Cell: Double Agent. Tek sa 169 Forceware-om, sve igre su mi proradile kako treba i tek tad sam bio u potpunosti zadovoljan... ali sam za to zadovoljstvo morao da sacekam oktobar, skoro pola godine posto sam kupio karticu. Sa druge strane, bio sam poprilicno uplasen kako ce se 4870 ponasati na mojoj 2 godine staroj ploci... Na moje odusevljenje, sve igre lete, a na FC2 na koji su se svi zalili sam imao konstantno opustenih 45-60 FPS-a na max podesavanjima sa 4XAA i 16XAF, i to na matorom 8.10 Catalyst-u. 😀

Da ne smaram vise, poenta price je da ni Nvidija ni ATI nisu crni, ili beli (govorim iz licnog iskustva), oba proizvodjaca imaju svoje pozitivne, kao i negativne strane. Mi, hteli ne hteli, moramo to da prihvatimo, a to, kojem taboru ce ko da se prikloni, zavisi prvenstveno od personalnih preferenci. 😉

Sto se tice Acinog problema (sto je ujedno i problem dosta vlasnika 4800 serije), imam utisak, posto se ta nekompatibilnost iskljucivo prikazuje u igrama (izbacivanje na desktop), verujem da ce jedan od narednih Catalysta u potpunosti resiti taj problem, te da treba samo malo sacekati. 😉 ***, i ja sam sa 8800 morao da cekam nekoliko meseci da bih igrao Oblivion kako dolikuje... :d

Poslednja izmena:
LOL, tek sad procitam temu detaljnu i vidim da je OC bio problem... 😀 Nevermind, ono sto sam napisao moze da stoji za sve koji imaju P45 plocu i kunu ATI do smrti... 😉

Nazad
Vrh Dno