Po staroj dobroj Bench tradiciji, vecina diskusija o problemima danasnjih grafickih karti mora da se zavrsi sa ATI vs. Nvidia flejmom... 😀 Da, ATI je uvek imao (i cini mi se uvek ce imati 🙁) zescu frku sa kompatibilnoscu i driverima... Secam se kad sam davno (pre 4+ godina) na moj MSI KT400 sa bartonom, nakalemio tada odlicni ATI 9600XT. Iz nekog razloga, u ma kojoj kombinaciji, graficka nije htela da radi sa ovom plocom i tacka. Na kraju sam morao da zamenim plocu. Cini mi se da je danas ista prica sa Radeonom 4850. Vrhunska kartica (neuporedivo bolja od konkurentskog 9800GTX-a) ali u kombo-u sa Intelovim P45 u vecini slucajeva nece da radi. Jovyland-u je prelazak na P35 plocu resio problem (on ima 4870, doduse), ali, evo sad vidimo da Aca ima P35 plocu i njemu ne radi... Moj dobar drugar ima jako slicnu konfiguraciju kao i Aca (gygabyte P35 i Asus 4850), a on nema prakticno nikakvih problema... jos gura Vistu. 😉 Tako da je ovo poprilicno skakljiva tema, a uzimanje ATI-ja sa jednom od ove dve serije intelovih ploca je svakako veliki rizik... Sa druge strane, google je prepun stranica o spaljinim GT200 karticama... Preskupe, prevrele i pregladne struje (a nemaju bas neke manijacke performanse) nisu bas omiljeni izbor medju danasnjim kupcima. Dovoljno je videti da je ogromna vecina Bench-ovaca pazarila neku od ATI-jeve 4800 serije. 😉
Nisam siguran da ce se vecina sloziti sa mnom, ali pre samo godinu dana, situacija je bila mnogo jasnija, 8800GT je bio way to go, a sa njim nije moglo da se pogresi. Sad je drasticno drugacije, pogotovo uz ove poludele cene... Elem, voleo bih da se nadovezem na prethodnu pricu o "neverovatnoj optimizovansoti" Nvidijinih drivera, koja, prosto, nije istinita. 🙂 Pre skoro 2 godine posle jezivog MSI-ja 7600GT (koji je definitivno bio moja najgora kartica ikad...) kupio sam legendarni G80 8800GTS (koji je sa druge strane, bio najbolja kartica koju sam imao 🙂) Vise od godinu i po dana druzenja sa tom karticom me je najbolje ubedilo u njene vrhunske performanse, izdrzljivost i pouzdanost. Ali, po kupovini, odmah nakon instalacije Obliviona, bio sam sokiran da moj tadasnji powerhouse ima jedva 28-29 frameova na max podesavanjima... Bio sam silno razocaran, pogotovo ako su uzme u obzir cinjenica da je moj drugar sa 7950GT-om na istim podesavanjima imao laganih 60+ FPS-a. slicna prica je bila i sa Splinter Cell: Double Agent. Tek sa 169 Forceware-om, sve igre su mi proradile kako treba i tek tad sam bio u potpunosti zadovoljan... ali sam za to zadovoljstvo morao da sacekam oktobar, skoro pola godine posto sam kupio karticu. Sa druge strane, bio sam poprilicno uplasen kako ce se 4870 ponasati na mojoj 2 godine staroj ploci... Na moje odusevljenje, sve igre lete, a na FC2 na koji su se svi zalili sam imao konstantno opustenih 45-60 FPS-a na max podesavanjima sa 4XAA i 16XAF, i to na matorom 8.10 Catalyst-u. 😀
Da ne smaram vise, poenta price je da ni Nvidija ni ATI nisu crni, ili beli (govorim iz licnog iskustva), oba proizvodjaca imaju svoje pozitivne, kao i negativne strane. Mi, hteli ne hteli, moramo to da prihvatimo, a to, kojem taboru ce ko da se prikloni, zavisi prvenstveno od personalnih preferenci. 😉
Sto se tice Acinog problema (sto je ujedno i problem dosta vlasnika 4800 serije), imam utisak, posto se ta nekompatibilnost iskljucivo prikazuje u igrama (izbacivanje na desktop), verujem da ce jedan od narednih Catalysta u potpunosti resiti taj problem, te da treba samo malo sacekati. 😉 ***, i ja sam sa 8800 morao da cekam nekoliko meseci da bih igrao Oblivion kako dolikuje... :d