Šta je novo?

FSB 500 puca grafika

Pa i nije se E5200 nesto proslavio sa visokim FSBom. Secam se kad je izasao da sam procitao neki review gde nisu mogli da ga poteraju preko 300FSB stabilno...

to je isto pisano i za e2180 a onda kad preskocis 400fsb whoila ! radi...

reviewri nemaju cesto vremena da isprobaju sve. Kamoli da idu daleko poput BSEL modova koje sam ja primenjivao na semprone recimo...(da bi zezno MSI ploce)

Poslednja izmena:
meni opusteno radi na 400 fsb

pa jeste ali tebi nije default na procesoru 200mhz, nego 333mhz... ima valjda i to veze pobogu?!

pa ista je ploca kakve veze sta ubodes u nju :) ali tebi je dual a meni quad ima valjda i to veze pobogu?! :)

nije ni bitno, znam da velik broj E5200 procesora ima problema kad dodje ~350fsb... Sto naravno ne znaci da ne postoje ljudi koji su poterali preko toga...

E sad ako hoces/te da pomognete rado cu da saslusam...

edit: LOL, a iskreno 347x12.5... malo li je? :D

Poslednja izmena:
pa moguce da je zbog velikog multija nesto nabudzeno da ne moze mnogo velik fsb :)

lol, pa spustao sam ja i multi 6-12.5 pa opet nece preko 347MHz... volte na FSB, NB, SB, PLL, RAM... smanjivao ram speed pa opet nece...
Al kao sto rekoh gore, ako imate neki predlog slusam...

Ajd reci sta da namestim pa da vidimo da li ce da radi....

pa kao prvo spusti multi i prebaci 420fsb, ako nece, idi na 450fsb...agresivno komsija, agresivno ;)

PS edit: evo sad citam sta je napisano posle, lupate gluposti svi redom. moj e2180 koji je promenuo do sada vec dve ruke posle mene, nije hteo da radi preko 346fsb. Ali je zato od 405 pa navise radio ko lud. Neko bi odustao na tih 350 neko ne bi, ja nisam. Imas fsb wall ili fsb rupu, zavisi od ploce. taj asus bre mora d aradi i da ga istera. Kao sto rekoh, manji multi veci fsb i ima da peva. Ako nece - ***. dedamraz nije bio darovit :wall:
Dakle miloshe, konkretan predlog je 6x430fsb ;)

Poslednja izmena:
pa to sam i kontao za FSB rupu, ali posto mi je srce danas vec iskakalo iz grudi na 4.34ghz... malo sam prvo morao da se konsultujem :D

Al nije mi jasna jedna stvar... kontam da E8xxx radi na 400mhz po defaultu, ali koliki je onda voltage na FSB-u po defaultu sa E8xxx? Pretpostavljam da bi 400+ FSB trebalo da dobrano dodam voltaze ako guram E5200...?

@gx-x: Ako stvarno mislis da je tako i sa E5200, mozes da odes na temu "E5200 OC" i da objasnis staxm-u i ostalima tamo gde grese. Siguran sam da bi cenili to ;). Miloshs je vec tamo pitao, ovde smo zagazili u offtopic samo tako... :wave:

@miloshs: def FSB na 8xxx je 333...

Poslednja izmena:
lol, ovo samo popunjavamo mesto dok se Firebird ne vrati sa svojim rezultatima :D

lepo kazem - 2180 nije hteo da cuje za preko 350, a hteo je preko 400 i kusur. Jel tesko probati ?!

@mitarus: kakve ja veze sa njima imam ? Oni su navikli na hi-end, a ja sam kao sirotinja (za njihove hw pojmove) navikao da probam sve zivo. ;) Oni rade extreme, ja radim 24/7. Ne vidim niti jednu slicnost.

Ako si mislio da ja aludiram na to da ja znam bolje nego oni - gresis. Ali opet gresis i ako mislis da oni znaju sta je najbolje za 24/7.

Poslednja izmena:
ma nije mi tesko probati, nego ne kapiram kako taj "bump" sa (ze E5200) defaultnog FSB od 200mhz na 420mhz utice na voltaze i ostalo... voltazu FSB-a mislim...?! Pokusavam da razumem...

EDIT: Probao FSB (405-450mhz)x6.... NO POST...

Poslednja izmena:
@mitarus: kakve ja veze sa njima imam ? Oni su navikli na hi-end, a ja sam kao sirotinja (za njihove hw pojmove) navikao da probam sve zivo. ;) Oni rade extreme, ja radim 24/7. Ne vidim niti jednu slicnost.

Ako si mislio da ja aludiram na to da ja znam bolje nego oni - gresis. Ali opet gresis i ako mislis da oni znaju sta je najbolje za 24/7.

Pa bas tih 24/7 400+FSB na E5200 ja nigde nisam video. I 400 za slikanje je prava retkost, treba to da se ubode. Jednostavno je takav proc i nema dalje. Zbog toga Miloseva ploca od 150e radi ko g0vno (soprostenjem :D).

Zbog toga sam napisao da odes na pravu temu i ako si toliko siguran da su za E5200 problem "zidovi" i "rupe" da tamo to napises, pa onda ljudi isprobaju (i ne uspeju ;)). Ili uspeju, pa makar znam gde smo to lupali gluposti.

Inace, secam se sta si sve radio sa svojim Biostarom i E2180, tada sam menjao konfu, pa sam se edukovao :type:. Ali ni tu nema pravila. Moj E2160 hvata sve do 430 bez rupa. Od 430 do 500 nema POSTa.

:wave:

E5200 je izgleda ipak namontiran da ne ide preko 350-370 zavisno od cipa, vidjao sam screenshotove sa 400x6 i 400x10, ali ih ima toliko malo da se tesko moze reci da bi to bilo vijabilno resenje...

Ja sam eto probao, nije islo... jednostavno kombinacija E5200 i P5Q-E ne daje toliko... mozda manjim podesavanjima i tweakovima uspem da je doteram do 350-355mhz. Realno i 4337MHz je dosta, a i 24/7 sa tim podesavanjima ne dolazi u obzir tako da nisam nesto opterecen vecom brzinom (mada bih voleo :D)...
Zadovoljicu se sa nekih 3.6-3.7GHz na 24/7 i mirna bachka...

@mitarus
e da malo sam se istripovao za magistrale. Zbunio sam se sa E7xxx koja je na 1066mhz (istripovao se da je 1333mhz) pa sam zato rekao E8xxx na 1600mhz... pardoniram

P.S. Cujem da su GTL podesavanja uglavnom potrebna za Quad procesore, a da li to moze da pomogne da dosegnem malo veci FSB?
inace hvala na predlozima...:d

Poslednja izmena:
Ok, nisam citao teme o 5200, pretpostavio sam da se postupak klokovanja doticnog ne razlikuje od ostalih iz E serije i da wall moze da se prevazidje. Stoga, izvinjavam se na svom insistiranju oko doticnog.

:wave:

PS. Miloshe, menjaj cpu :p

I hocu, cim skupim pare za neki Q9xxx....

Nego Firebird, jel ide resavanje tog tvog problemcica sa grafikom i 3D Markom?

Nestalo je struje, ups upalio OVERLOAD i tu je sve stalo.
Pustio sam test opet, iskljucio ups pa cu javiti veceras kako ide.
Primetio sam da se napajanje zagreva, pa sam sinoc skinuo podmetac ispod napajanja i odseko mrezu tako da sada uvlaci vazduh bez problema.

Inace kartica mnogo trosi GPUZ i RIVA projavljuju oko 23-25A za prvi cip i 23-25A za drugi, 50A zderac struje ( ako mere tacno ).

Izvadio sam 2 modula, podesi FSB 500 x 7, trap 400, memorija 500, NB 1.45v, FSB 1.4, pustio sam prime 95 da radi, kad se vretim pusticu 3d mark 06 i prime zajendo ako to prodje probacu GTA da vidim da li ce izleteti.
Kada stavim FSB TRAP 333 dobijem automatski restart.

Poslednja izmena:
@FIREBIRD:

Uzmi lepo najnoviji beta AtiTool, i namesti da u idle-u GPU-ovi rade na 500MHz na 1.083V, a memorija na 250MHz, i imaćeš struju od samo 6.8A...

Prilozi

• Clipboard04.jpg
    Clipboard04.jpg
    154.8 KB · Pregleda: 52
Kod mene ne radi ATITOOL Izbacuje neku gresku, trazi reinstalaciju pa sam ga obrisao.

Prime 95 puca posle 2 min na podesavanju 500x7. Sada cu pustiti ORTHOS.

Prilozi

• prime 95.JPG
    prime 95.JPG
    200.9 KB · Pregleda: 38
moze li slika toga sto si isekao, i da li je sada napajanje hladno?

Odseko sam kompletnu mrezu sa uzdignutog panela, napajanje je jedva primetno toplo, oseca se veci izduv sada nego ranije. Ocigledno ta mreza smeta napajanju.
Evo kako sada izgelda, ofarbao sam u crno na brzaka :p

Sa radeon 4850 ista situcaija kao sa 4870x2 nema govora o stabilnosti sistema preko 400 FSB.
Zakljucio sam da je sistem stabilan za ORTHOS ili PRIME 95 jedino kada podignem PLL voltazu na 1.8v, cudno je sto stabilno radi na 1.6v 400FSB.

Jedino da sutra probam sa 9600gt karticom, da li je moguce da ATI koci sistem ili jednostavno P35 ne moze vise izvuci?

4870x2 je pravi zderac struje nema sta, prvi porcesor je 10C topliji od drugog zato sto ga nista ne hladi odozgo, resicu to ovih dana dodavanjem jos jednog ventilatora koji ce duvati odozgo.

Prilozi

• IMG_4830.jpg
    IMG_4830.jpg
    109.9 KB · Pregleda: 52
  • IMG_4828.jpg
    IMG_4828.jpg
    123.7 KB · Pregleda: 51
  • prime 95 410 x9.5.JPG
    prime 95 410 x9.5.JPG
    245.7 KB · Pregleda: 38
  • gpu-z.JPG
    gpu-z.JPG
    100.4 KB · Pregleda: 39
Poslednja izmena:
sorry za off ali firebird, vidis da su oni bili u pravu na onom review-u sta sam postavljao ;)

moraces na kraju da probas i sa 9600, ipak nije mali broj onih koji imaju neke probleme sa kombinacijom p35+4800

lepo ja rekoh pre 2 page-a... metni taj 9600GT... ali ne... moja plocha je ***** i nemam pojma :D -OVO JE BILA SALA....

sorry za off ali firebird, vidis da su oni bili u pravu na onom review-u sta sam postavljao ;)

moraces na kraju da probas i sa 9600, ipak nije mali broj onih koji imaju neke probleme sa kombinacijom p35+4800

Ta resetka prekriva oko 35% ventilatora, kod manjeg napajanja pokriva mozda 50% i vise. Nije strasno ko ima veliko napajanje, za malo moze biti problem.
Resi se jednostavno, odseces resetku problem resen.
Neznam da li cu sutra imati vremena da testiram, idem do Skoplja.

Poslednja izmena:
Ta resetka prekriva oko 35% ventilatora, kod manjeg napajanja pokriva mozda 50% i vise. Nije strasno ko ima veliko napajanje, za malo moze biti problem.
Resi se jednostavno, odseces resetku problem resen.
Neznam da li cu sutra imati vremena da testiram, idem do Skoplja.

Ma prosto ti dodje da se ubijes... ista situacija je sa CM690... ja sam moje isekao pre neki dan i napajanje sad izduvava hladan vazduh umesto mlakog i jos kao bonus manje se chuje jer fan ne mora da tandrche na 2000rpm...

Ma prosto ti dodje da se ubijes... ista situacija je sa CM690... ja sam moje isekao pre neki dan i napajanje sad izduvava hladan vazduh umesto mlakog i jos kao bonus manje se chuje jer fan ne mora da tandrche na 2000rpm...

Kako uspeh da ga opteretis i postigne 2000rpm?

Nazad
Vrh Dno