Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

minijaturni kompresori mozda odrade posao za default frikvencije i default napon GPU'a
overclockovane grafulje treba hladiti jacim sistemima.
treba tu naci kompromis izmedju velicine, buke i snage hladjenja.
predpostavljam da su u pitanju 12v kompresori slicni Danfosu BD 35/50 F

vec neko vreme razmishljam kako bi mogao da se uradi isparivac (evaporator) koji bi mogao da hladi obadva GPU'a jedne 4870X2.
A da nisu u pitanju dve usisne grane.

Poslednja izmena:
Hoces da kazes kako PCI-E x16 slotovi sluze za nesto drugo osim za graficke?

Kao što rekoše drugari SATA kontorleri, što je ovoj ploči svakako potrebno, ako se zna broj default SATA portova!
:d Uskoro ce valjda smisliti...
:wave:
Hmmm eto vidiš stari da postoji nešto što ti nisi znao, tj. nešto za šta nije trebalo smišljanje. E moj Vinko :d
Nijedna serverska ploca nema ovoliko PCI-e slotova.
A nijedna nema ni upola lane-a.
Upravo tako ;)

Poslednja izmena:
Hmmm eto vidiš stari da postoji nešto što ti nisi znao, tj. nešto za šta nije trebalo smišljanje. E moj Vinko :d

Za sta i o cemu ti ;) Vidis ja bas nista ne znam, seljak co'ek sta ces ,) Jel to ti mene prosvecujes o storageu, ili sta vec? Ono sto znas tu se gradi, a ono o cemu nista ne znas nemoj da se krijes iza drugih, cast alfaunits-u! Ali ti si Marko, ne On ;)

Poslednja izmena:
a sta je problem ubosti pcie x4 karticu u pcie x16 slot?

Nazalost RAID kontroleri idu u PCI-e x8 slotove uglavnom, i ima konkretnih razloga za to. (x4 ima 1000MB/s teorijski limit, ali se vrlo lako taj limit zavrsi na svega 600-700MB/s sto kontroler prebace). Tu je drugi problem serverskih ploca, Supermicro i Tyan medju najboljima a nikako da slotove barem urade u x8/x16 barem fizicki :(

Ja sam uvek pi*dio zasto AMD ploce imaju vishe/jache PCI-e slotove, bash zbog kontrolera :(

Inace, i sve dobre LAN kartice koriste PCI-e (ima nekih na x1 ali vecina x4 - quad port kartice) - i one iskoriste taj bandwidth.

Definitivno ovaj Phenom II kida u 3D-u.
Crysis Warhead, overklokovan na 3.7 Ghz, sa low podesavanjima daje oko 60% bolje FPS-ove nego 9950 Black Edition na 3.2 Ghz.
S' druge strane u sintetickim testovima poput CB10, Sandre ili Everesta nije neka velika razlika, klok za klok.

Primerak koji imam ovde nema sanse da udje u windows na 3.9 ghz. :( Ne mogu da ga nateram na voltazu vecu od 1.47v.
Na 3.7 je Prime stabilan.

Poslednja izmena:
Crysis Warhead, overklokovan na 3.7 Ghz, sa low podesavanjima daje oko 60% bolje FPS-ove nego 9950 Black Edition na 3.2 Ghz.
S' druge strane u sintetickim testovima poput CB10, Sandre ili Everesta nije neka velika razlika, klok za klok.
Primerak koji imam ovde nema sanse da udje u windows na 3.9 ghz. :( Ne mogu da ga nateram na voltazu vecu od 1.47v.

Kako sad nece pa rece da hoce sigurno na 3.8ghz? prilicno si bio siguran da hoce a jati poverovao onako naivno racunajuci da kad vec imas procesor znas sta pricas:S:
Ja sam veoma siguran da ce Phenom 2 raditi overklokovan najmanje na 3800 Mhz za svaki dan, bez pregrevanja ploce i procesora. To je daleko vise od Phenomovih sadasnjih, najmanje 3 Ghz za svaki dan. Da ne pricamo o tome koliko je % novi Phenom brzi od starog na istom taktu. Kombinacijom dobrog oc.-a i efikasnog IPC-a, dobijamo odlican proizvod.

3.7ghz sto se tice overkloka to je jako lose, zaista sam ocekivao makar 3.8ghz bez ikakvih problema, gledajucu sve ove silne sesije i klokove od 6ghz na -200, ali videcemo kakvi ce biti ostali primerci. Nego sve mi se cini da ja necu videti taj prime95 na 4ghz mada bi bio zadovoljani sa 3.8gh:p Stvrno sam mislio da procesor ima veci OC potencijal, mada sam poceo da sumnjam u to posto nikako da neko postavi sliku prime95 na nekom iole pristojnom kloku.

Bilo bi dobro da PII setujes na tih 3.2ghz pa da onda napises koliko je bolji od starog phenoma, mada mene ne zanima kakao radi u niskim razolucijama i sa low podesavanjima. Interesantni su oni testovi gde u visokim rezolucijam daje dobre rezultate u odnosu na Q9xxx ili i7, pa bih voleo neku potvrdu od tebe ili duleta (mada su mi ove duletove tabele u zadnje vreme jako sumnjive, a da covek je rekao da su zato krivi proizvodjaci hardvera he he:-devil-:) da je to zaista tako, dok se sam ne uverim da je tako, posto sam najavio kupovinu PII tako da cemo videti sta zaista moze u igrama a toje verujem ono sto vecinu korisnika zanima, na osnovu dosadasnjih testova cinise da je dobar upravo tamo gde najvise treba u visokom rezolucijama i sa high podesavanjima, sto je meni pomalo cudno isto tako i impresivno.

Poslednja izmena:

C1 stepping ?

Ne, C2 je stepping. Produkcijski primerak. Moze iz Overdrivea do 4.1 Ghz. Winrar multithread odradjuje na 4 Ghz. Za 4 Ghz i povecan napon preko 1.5v mu definitivno treba vodeno.

Verujem da ce biti boljih i losijih primeraka od ovoga. Mozda ce neki moci na 4 Ghz za 24/7 na vazduhu.

@*******i
Prema merenjima na 3.7 Ghz je uglavnom brzi od AnimaN-ovog Q9550 na 3.83 Ghz, osim u nekim testovima koji inace favorizuju Intel arhitekturu.
7-Zip je brzi i na 3.6 Ghz nego na Q9550 na 3.84.
Pri tom je memorija radila na standardnih 1066 na CL4.

Na standardnih 3 Ghz:
3D Mark06 CPU je na 3 Ghz otprilike kao na 9950 @3.2 Ghz sa nb@2400.
3D Mark03 CPU je brutalan i dosta je bolji od Core 2 Quad, ali je nesto losiji od Nehalema.
WinRAR je brzi oko 10% nego na 9950BE na istom taktu i brzi je nego na C2Q ocovan.
Rad sa memorijom u Everestu se popravio, narocito upis u memoriju.
Multi Core efficiency u Sandri je drasticno poboljsan, na 3.8 Ghz su latencije nize nego na Nehalemu na 3.2. To nije bio slucaj ranije.

Kako sad nece pa rece da hoce sigurno na 3.8ghz? prilicno si bio siguran da hoce a jati poverovao onako naivno racunajuci da kad vec imas procesor znas sta pricas:S:
Pa hoce na 3.8 Ghz, ali zavisi kako ga ladis.

3.7ghz sto se tice overkloka to je jako lose, zaista sam ocekivao makar 3.8ghz bez ikakvih problema, gledajucu sve ove silne sesije i klokove od 6ghz na -200, ali videcemo kakvi ce biti ostali primerci. Nego sve mi se cini da ja necu videti taj prime95 na 4ghz mada bi bio zadovoljani sa 3.8gh:p Stvrno sam mislio da procesor ima veci OC potencijal, mada sam poceo da sumnjam u to posto nikako da neko postavi sliku prime95 na nekom iole pristojnom kloku.
Jel si sad srecan ? :d

Bilo bi dobro da PII setujes na tih 3.2ghz pa da onda napises koliko je bolji od starog phenoma, mada mene ne zanima kakao radi u niskim razolucijama i sa low podesavanjima.
Radi dobro, rezultate ces videti 8 Januara. Prilicno je bolji od 9950BE u niskim rezolucijama, narocito kad mu kloknes NB na 2.6 Ghz i kad memoriju stavis na 1066+ na CL4.

Interesantni su oni testovi gde u visokim rezolucijam daje dobre rezultate u odnosu na Q9xxx ili i7, pa bih voleo neku potvrdu od tebe ili duleta (mada su mi ove duletove tabele u zadnje vreme jako sumnjive,
Oces da kazes da Dule laze ? :d

a da covek je rekao da su zato krivi proizvodjaci hardvera he he:-devil-:) da je to zaista tako, dok se sam ne uverim da je tako, posto sam najavio kupovinu PII tako da cemo videti sta zaista moze u igrama a toje verujem ono sto vecinu korisnika zanima, na osnovu dosadasnjih testova cinise da je dobar upravo tamo gde najvise treba u visokom rezolucijama i sa high podesavanjima, sto je meni pomalo cudno isto tako i impresivno.
Sta je tu cudno ? Prvo, rezovi koji se pojavljuju na netu su pomalo cudni. Te ne radi dobro u niskim rezolucijama, te radi odlicno, te u visokim je odlican itd...a pri tom su im podesavanja katastrofalna.
Npr. World In Conflict pokazuje znacajan napredak, u 1280x1024 na medium detaljima, sa 8800GS kartom, na 3800 Mhz je oko 25% veci FPS nego na toj istoj karti sa istim podesavanjima na 9950 BE @3.2 Ghz.

Poslednja izmena:
Ja sam pomalo razocaran. Pricalo se o 4GHz na vazduhu a ne moze preko 3.7GHz.

Ja sam pomalo razocaran. Pricalo se o 4GHz na vazduhu a ne moze preko 3.7GHz.

I 16GHz bi vam bilo malo... :S:
Odlican pomak :) Sta sada ne valja? CPU se odlicno ponasa u igrama, i7 platforma nije interesantna masi korisnika zbog svoje cene (osim onima koji imaju kompleks velike k... :d )! Yorkfield moze koliko vise? Zna par ljudi ovde! Da zaboravih reci u igrama se bas oseti 4 jezgra :d Mlatite praznu slamu, steta sto kasne :(

P.S.
Modovi ako vec moderisete, cistite ovu gomilu shuma u temi, a kako vidim pojedini modovi cak i zloupotrebljavaju svoju "funkciju" ,)

Kako se naručuje a izlazi 8. januara? A još sam negdje pročitao da će kao u retail prodaju i iza toga? Mada nema veze, super je da ih već ima.

Koliko vidim cijena je otprilike kao za i7 920. Koliko koštaju ploče za Phenom II? Sam i7 ima više-manje OK cijenu ali ga ubi cijena cijele platforme. Zna li se koliko će koštati AM3 ploče?

I 16GHz bi vam bilo malo... :S:
Odlican pomak :) Sta sada ne valja? CPU se odlicno ponasa u igrama, i7 platforma nije interesantna masi korisnika zbog svoje cene (osim onima koji imaju kompleks velike k... :d )! Yorkfield moze koliko vise? Zna par ljudi ovde! Da zaboravih reci u igrama se bas oseti 4 jezgra :d Mlatite praznu slamu, steta sto kasne :(

P.S.
Modovi ako vec moderisete, cistite ovu gomilu shuma u temi, a kako vidim pojedini modovi cak i zloupotrebljavaju svoju "funkciju" ,)

Naravno da bi bilo malo :D
Samo kazem kako se pricalo da ce PII raditi 4HGz (mozda i vise) na vazduhu a sad ovo (3.7GHz). Ne smatram da je to lose ali nije ono o cemu se u ovoj temi pricalo.

Poslednja izmena:
naravno da ne ide a ni svaki Q9550 ne ide na 4.0 za svaki dan :)
Treba quadove adekvatno ohladiti onda postaje interesantno.

Evo moj q9550 radi na 3,8 GHz ;) Plocha me kochi sa stabilnim FSB-om tj ako bi debelo ohladio NB moglo bi josh nekih 15 MHz za FSB...Ipak ne bih dao moj X48 :)
Inache to da svaki Q6600 G0 ide na 3,6 GHz i da svaki q9550 ide na 4GHz je urbana legenda ;). Da ide :) ali ne 100% stabilno svaki...

Pa i Phenom II ide na 3.8 Ghz, stabilno ako mozes dovoljno efikasno da ga hladis.
Po mojoj proceni, 3.7 Ghz moze sa dobrim vazdusnim hladjenjem, u proseku skoro svaki da izvuce, za 24/7. 3.8 Ghz stabilno bas treba dobro vazdusno hladjenje, extra kuciste, eventualno primerak da te usere. Verujem da extra primerci mogu da dostignu i 3.9 - 4.0 Ghz stabilno, ali to cemo tek da vidimo. Vecina ce raditi na 3.6-3.8 stabino 24/7, sa coolerima tipa Hyper 212 i naponima od 1.4-1.47 v.

AM3 verzije ce se sigurno jos bolje klokovati. Prica se o C3 steppingu.

Moj sveukupan utisak je da se radi o vrlo ozbiljnom proizvodu, a za koji dan mozete da ocekujete head2head duel sa AnimaN-ovim Q9550 i mojim 9950 Black Edition . ;)

Poslednja izmena:
Fedja problem je sto ljudi lazu da drze Yorkia na vise od 3.8 GHz 24/7, onda odrade bench na citavih 4.05 GHz sa naprzenim naponima te onda sire dezinformacije po forumu :S: i pale masu, a usput nisu sankcionisane njihove izjave!!!

Poslednja izmena:
Pa i Phenom II ide na 3.8 Ghz, stabilno ako mozes dovoljno efikasno da ga hladis.
Po mojoj proceni, 3.7 Ghz moze sa dobrim vazdusnim hladjenjem, u proseku skoro svaki da izvuce, za 24/7. 3.8 Ghz stabilno bas treba dobro vazdusno hladjenje, extra kuciste, eventualno primerak da te usere. Verujem da extra primerci mogu da dostignu i 3.9 - 4.0 Ghz stabilno, ali to cemo tek da vidimo. Vecina ce raditi na 3.6-3.8 stabino 24/7, sa coolerima tipa Hyper 212 i naponima od 1.4-1.47 v.

AM3 verzije ce se sigurno jos bolje klokovati. Prica se o C3 steppingu.

Moj sveukupan utisak je da se radi o vrlo ozbiljnom proizvodu, a za koji dan mozete da ocekujete head2head duel sa AnimaN-ovim Q9550 i mojim 9950 Black Edition . ;)
Da se nadovezem ;)
Dogovorili smo se da sve test mashine "zategnemo" do kraja za 24/7, a to znachi svaka opcija u BIOS-u koja donosi iole neko poboljashe bude nashtimovana ;)

@Yoti
Q9550, overklokovao sami ih preko 20kom i svaki je radio na 4000mhz sa ThermalRight ultra120, pri naponu od 1.30v do maksimalno 1.40v sa plocama u cenovnom rangu od 100e. Dali vecina drzi procesor na kloku ispod 3.8ghz to ne mogu da znam ali da radi skoro u 100% slucajva na 4000mhz to mogu da tvrdim a objasno sam i na osnovu cega. Cak i ova "furuna" nehalem radi na 4000mhz za 24/7 sa iskljucenim HT samo meni se ne svidja temperatura od 75-77c pa ga drzim na 3900mhz ispd 70c. Vecina korisnika ne klokuje procesore, ne klokuju nista a kamoli procesor, ne znaju ni kako da udju u bios tako da je zanimljiv test pre sveka na istom kloku Intel Q9550 vs AMD PII.
@animaN
Pazite sa tim zatezanjima da nesto ne pogresite, nemoj posle da hardver bude kriv kada objavite tabele sa rezultatima a detektiv *******i:p otkrije greske u tim tabelama he he:)
Hocu da prisustvuejm testiranju, dali je to izvodljivo? starasno sam radoznao:)

Poslednja izmena:
Evo moj q9550 radi na 3,8 GHz ;) Plocha me kochi sa stabilnim FSB-om tj ako bi debelo ohladio NB moglo bi josh nekih 15 MHz za FSB...Ipak ne bih dao moj X48 :)
Inache to da svaki Q6600 G0 ide na 3,6 GHz i da svaki q9550 ide na 4GHz je urbana legenda ;). Da ide :) ali ne 100% stabilno svaki...

Sta ima tu da koci ploca?Znaci sad mi stvarno nisi jasan-oprosti!Imam istu plocu koja je testirana na 490 FSB stabilno!!!Kod mene radi na 478 FSB za svaki dan!Sta tu sada koci nije mi jasno?!(448 FSB - 3.8 Ghz - i da nece preko to je totalno neizvodljivo..Tebe moze samo da koci CPU ako si ubo takav primerak da nece preko 3.8 Ghz,nema ploca veze sa tim) Meni je samo krivo sto nece preko 500 FSB iako sam ja taj limit pomerio za cpu-z i na 503 FSB!Druga stvar slozicu se i sa *******im jer verujem tj bio sam upucen koliko toliko da znam da govori istinu vezano za Q9550 i OC kao i za onoliko koliko sam ja uspeo da OC-ujem masina sa ovim CPU-om!Druga stvar..Nisam jos nigde sreo da ne moze ni jedan Q6600 da radi stabilno na 3.6 Ghz a do sad sam ih video,probao,OC-ovao ne zna im se broj-stvarno nisam brojao jer se vise i ne secam ali mi je taj CPU uneo tolike impresije da ce biti zapamcen jos dugo!Urbana legenda?:S: Malo si ga sad Dule preterao..;)

Poslednja izmena:
Sta ima tu da koci ploca?Znaci sad mi stvarno nisi jasan-oprosti!Imam istu plocu koja je testirana na 490 FSB stabilno!!!Kod mene radi na 478 FSB za svaki dan!Sta tu sada koci nije mi jasno?!(448 FSB - 3.8 Ghz - i da nece preko to je totalno neizvodljivo..Tebe moze samo da koci CPU ako si ubo takav primerak da nece preko 3.8 Ghz,nema ploca veze sa tim) Meni je samo krivo sto nece preko 500 FSB iako sam ja taj limit pomerio za cpu-z i na 503 FSB!Druga stvar slozicu se i sa *******im jer verujem tj bio sam upucen koliko toliko da znam da govori istinu vezano za Q9550 i OC kao i za onoliko koliko sam ja uspeo da OC-ujem masina sa ovim CPU-om!Druga stvar..Nisam jos nigde sreo da ne moze ni jedan Q6600 da radi stabilno na 3.6 Ghz a do sad sam ih video,probao,OC-ovao ne zna im se broj-stvarno nisam brojao jer se vise i ne secam ali mi je taj CPU uneo tolike impresije da ce biti zapamcen jos dugo!Urbana legenda?:S: Malo si ga sad Dule preterao..;)

Nisam imao prilike licno da se uverim u vise komada Q9550 ali znam iz iskustva drugih da na vazdusnom hladjenju nece sigurno svaki na 4.0 GHz
Ono sto ti iz iskustva mogu tvrditi je da sam imao prilika da testiram Q6600 a posebno kad sam sklapao masine za neke prijatelje sa posla. Poneki primerci sa vazdusnim hladjenjem i normalnim temperaturama i na 3.4 GHz su znali da zvrse oc karijeru.

Pa da mogu svi na 3.4, ne bi im default bio manji... nije 3GHz bilo kakva psihicka merka ;)

Evo na xtremesystemsu neki lik naterao Phenoma II na vazduhu na 3.9 stabilno.
klik
Bar tako kaze. To nije tako lose.

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno