Šta je novo?

Nvidia 185.20 Drivers

starivuk

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
169
Novi Drajveri iz Nvidie😀

In the wake of the new year, NVIDIA's GeForce Forceware drivers have surfaced. While being in a beta stage the 185.20 Forceware provide support for NVIDIA's upcoming products namely the GeForce GTX 295 and GeForce GTX 285. All other GPUs GeForce 6 Series onward are supported as usual. The driver is dated for 26-12-2008. The package includes PhysX system software version 8.11.18. Drivers for both 64-bit and 32-bit versions of Windows Vista and Windows XP ,also tested and worked with windows 7 ultimate 32-bit (use the vista 32-bit one)and they can be downloaded from the links below:

XP 32: http://rapidshare.com/files/178757438/XFastest_20185.20_20WinXP32.exe
XP 64: http://rapidshare.com/files/178759122/XFastest_20185.20_20WinXP64.exe
VISTA 32:http://rapidshare.com/files/178756518/XFastest_20185.20_20Vista32.exe
VISTA 64:http://rapidshare.com/files/178760760/XFastest_20185.20_20Vista64.exe

Poslednja izmena:
WOW, dude:zgran:

ambientocclusionxo1.png

Ae, ko pre moze da isproba, dajte SHOTOVE i spiku KAKO RADI! ODMA!😀

Edit: Ova opcija je izgleda moguca samo pod Vistom, sto ce reci da je povezana sa DX10...inace sam veoma prijatno iznenadjen, ni reci o ovome, nigde ni najave i onda -BuM.Ovo je jako zanimljiva stvar i bas me interesuje kako ce se pokazati.Jesce performanse, ali ce grafika biti dosta kvalitetnija.

Vrlo je moguce da je ovo povezano sa prezentacijom sa Siggrapha '08...samo nisam ocekivao da ce ici ovako uz drajver, ocekivao sam da ce biti u igrama kroz twimtbp saradnju ili nesto drugo.Akvizicija Mental Ray-a dala prve rezultate? 🙂
http://developer.nvidia.com/object/siggraph-2008-HBAO.html

Poslednja izmena:
Zasto ih nema na nV sajtu? Nish' meni ovo nije jasno, jel su ovo official driveri, beta, ko ih je pisao bre? 😀

Pa, zadnjih x godina se beta drajveri pre pojave medj' narodom nego na nv sajtu, sta te to cudi😀
Obicno osvanu na laptopvideo ili tako nekom sajtu.Zatim dodju na Guru3D i tako dalje...
Nekad se rane bete pojave i na developer.nvidia sajtu, ima izvora koliko oces😛

Bogami, ne bih ja nex na tvom mestu, sa tim tvojim krsem, palio ambient occlusion :d 😛.
To je bre za ove nove GTX-ove 😉.

Ja sam instaliro XP 32 drajver sve se super ponasa,ali nema ta dodatna opcija to izgleda samo na visti ,kako rece nex999:d

Poslednja izmena:
Bogami, ne bih ja nex na tvom mestu, sa tim tvojim krsem, palio ambient occlusion :d 😛.
To je bre za ove nove GTX-ove 😉.

Zavisi...Crysis koristi veoma slican AO sistem, ako ne i potpuno isti.I radi sasvim fino i brzo...
Ono sto me kopka je sledece:
Tri nivoa kvaliteta za AO, i kako izgledaju u odnosu na Crysis-ov AO prolaz.I da li rade brze.
Ako ovo ispadne kako treba, mocicemo igre koje nam ionako rade u ~100fps-a a izgledaju onako osrednje (citaj- velika vecina konzol-portova😀) da unapredimo sa AO...which is nice🙂
A occlusion zaista upotpunjuje i obogacuje grafiku.

Na mojim shot-ovima se ne vidi toliko ..mozda sam odabrao pogresnu poziciju ili igru 🙂 (ako pogledate sumu tj. drvece videcete da je malo tamnije ..)

Ali zato ima solidnog pada FPS. Setovanja su : Enthusiast, 8xAA, 1440x900

On

2qa8wn9.jpg

Off

34pdkd2.jpg

On

x2upl0.jpg

Off

im305l.jpg

Poslednja izmena:
ovo me podsecja na one igre "pronadji razliku". ja jedino shto vidim da je sa ON pad fps-a ochigledniji nego koji detalj vishe. u trecjem screenshot-u se vide 2 mrlje vishe nego u chetvrtom : )

Poslednja izmena:
ovo me podsecja na one igre "pronadji razliku". ja jedino shto vidim da je sa ON pad fps-a ochigledniji nego koji detalj vishe. u trecjem screenshot-u se vide 2 mrlje vishe nego u chetvrtom : )

Lol, totalno si u pravu 🙂.

Cryostasis kod mene osetno radi bolje izgleda da ima uticaja na ruske igre😀

Nemojte probavati u Krizi, Kriza vec ima AO 🙂 Ako vec hocete, evo predlog;

"Instalirajte" Niveus mapu.Opichite malo na Very High.Tu ce se najbolje videti AO (bele zgrade sa dosta detalja, izbocina, stepenica, stubova).
Zatim u CFG iskljucite SSAO (ssao=0 koliko se secam, ima ga u onim cwars fajlovima), i probajte tako...videcete standardni "very high" ali bez AO prolaza.
E tek sad probajte sa AO iz drajvera, pa vidite da li radi i kako radi, i kako izgleda...Probao bih i sam, ali trenutno nemam vremena 🙂

Edit:
Evo nasao sam sta su neki ljudi kacili:

Team Fortress (off/on):
05013b824120b27off.jpg

3973b824120b271on.jpg

HL2(off/on):
9344376041e5db1hl2_ep2_off.jpg

00743b3797e7a0bhl2_ep2_on.jpg

Left4Dead:
17714f232fd6479l4d.jpg

112f232fd647929l4d2.jpg

78897f232fd6479l4d1.jpg

Poslednja izmena:
Dalje, ovaj drajver ima jos neke novine, SLiAA modove:

SLIAA.png

Sta kaze jedan od SLi zone modova:
These drivers aren't even close to ready. They were leaked way before their time. I strongly advice against using them unless your just interested in seeing the SLIAA modes. The ambient occlusion feature is partially broken and these are alpha level drivers. And alpha texture AA is broken as well. They were never meant to be released. They only give you an idea of what Nvidia has been working on.

Sto naravno ne znaci da ih ne treba isprobati 😀

Ocz: kako do 1440x900 rezolucije u Krizi?! Meni je samo 1680x1050 ponudjena od tih vide! Koji se fajl cacka?

Probaj ovako -Edituj shortcut (tj. onaj shortcut koji koristis za igranje -imaju 64bit i 32bit);

C:\Program Files\Electronic Arts\Crytek\Crysis\Bin32\Crysis.exe" +r_width 1440 +r_height 900

Poslednja izmena:
Ocz: kako do 1440x900 rezolucije u Krizi?! Meni je samo 1680x1050 ponudjena od tih vide! Koji se fajl cacka?

Ma daj, Nex, ne mora to da radi. Fora je samo da u panelu drajvera definiše custom rezoluciju. Display-Manage Custom Resolutions-

pa na Create, upises 1440 u jednom prozoru, u drugom 900, odeš na Advanced, pa pod Timing Standard umesto Auto, staviš DMT u padajućem meniju. Onda ćeš 1440x900 dobiti da biraš kao rezoluciju u samom Windowsu, a i Crysis će ti je ponuditi...

I dunno😀 Kontao sam da je to odradio...a nisam znao da ce i igre onda da ponude tu rez automaCki🙂

Niko nije pogodio 😀 pa 19" wide :d

Doduse kada hocu custom rezoluciju, preko driver-a je forsiram. Tj. slicno ovome sto je byMaX rekao 🙂

Sto se tice samih driver-a, cini mi se da GTA IV radi bolje, bar u min. FPS npr. kada prelazim most ranije je padao FPS na ~30 a sada ga drzi na 35-40FPS. Nisam siguran za avrg. i max.

Ma daj, Nex, ne mora to da radi. Fora je samo da u panelu drajvera definiše custom rezoluciju. Display-Manage Custom Resolutions-

pa na Create, upises 1440 u jednom prozoru, u drugom 900, odeš na Advanced, pa pod Timing Standard umesto Auto, staviš DMT u padajućem meniju. Onda ćeš 1440x900 dobiti da biraš kao rezoluciju u samom Windowsu, a i Crysis će ti je ponuditi...

MAxo hvala lepo na ovom tutorijalu korisnom. Nisam se zanimao nikada sa ovim. Eto nesto novo u novoj. Sve najbolje! :wave:

Razlike ima, ali se najvise moze uociti u zatvorenim prostorijama.
Primjer, svjetlost koja se probije kroz malu pukotinu ce djelimicno osvijetliti kompletnu prostoriju, a ne samo onaj dio koji direktno osvjetljava.

Clear Sky sam probao, i nisam primjetio puno bolji fps. Mozda smeta Float 32? I tu se dobro vidi kako AO radi, mada igra vec ima svoj SSAO.

Ali Warhead je izgleda dobio "grass shadows"? U pravu je Chris kada kaze da drajveri jos nisu spremni za koristenje. Bar ne sa ovom opcijom.

Prilozi

• Crysis 2009-01-01 19-50-52-79.webp
    Crysis 2009-01-01 19-50-52-79.webp
    503.5 KB · Pregleda: 75
  • Crysis 2009-01-01 19-53-43-69.webp
    Crysis 2009-01-01 19-53-43-69.webp
    484 KB · Pregleda: 76
Warhead je i imao grass shadows...ovo kod tebe (na desnoj slici) uzasno izgleda.To na levoj vec lici na nesto...
Edit- moja greska, ovo na levoj slici definitivno izgleda bolje nego sto je u samoj igri, bar zato sto su i sve sitnije travke dobile senku.Koliki je pad performansi uopste?
Edit2 -Warhead ipak ima AO na travi i na default...stvar zavisi od osvetljenja na sceni (sto je i logicno), nekad ga ima, nekad ne...zato mi je taj tvoj desni shot izgledao cudno...

ScreenShot0001.webpScreenShot0002.webp

Starac je napisao(la):
Primjer, svjetlost koja se probije kroz malu pukotinu ce djelimicno osvijetliti kompletnu prostoriju, a ne samo onaj dio koji direktno osvjetljava.

Ovo je primer za GI (global illumination), a ne AO koji pominjemo ovde🙂 Da budem jasniji -AO koji donosi ovaj drajver je aproksimacija koja ne uzima puno u obzir GI, tj glavno svetlo na sceni.Samo "popunjava coskove" mekanom senkom.

Poslednja izmena:
Ja ni sa ovim driverima ne mogu da podignem nvidia control panel :wall:
Znaci ne mogu da verujem. Dal sam toliki baksuz da jedino ja ne mogu da to uradim? Ni sa 180.48 nije moglo. Sta mislite sta bi to moglo da bude? Da mi ne treba da konfigurisem tv out ne bih se ni zamajavao sa tim ali posto mi treba onda 😡

Help!

Koliko se secam, vec sam negde pokusao da pomognem sa tim problemom...uzroci toga su razni.Najsigurnije resenje je reinstall wina, i sveza instalacija WinXp SP2/3.No dobro, da nabrojim neke moguce uzrocnike:

-Repovi starijih drajvera (resenje je uninstall/driver sweeper procedura), meni se nekad desavalo to sa 7900GTO i problem je nestao, da li zbog sweepera ili neceg drugog ne znam;
-Repovi starijih drajvera od proizvodjaca kartice (Asus-ovi appleti, sMrt doctori, MSI cudesa, itd);
-nTune je nekad znao da pobrljavi i napravi taj problem;
-winXP SP1 je takodje bio uzrok, sa SP2 neki kazu da problema vise nema;
-proveriti da li radi nvidia display driver service u pozadini (mada ga ja iskljucujem lol), kao i u startupu windowsa (start/run/msconfig/startup, tu bi trebalo da stoje neke nvidia stvarcice);
-moguc uzrok su i neki Samsung-ovi drajveri (za monitor), sto je po meni vrlo verovatna stvar, jer znam da im je PC softver krsh, narocito drajver za ovaj nas lepi monitor🙂

Probaj nesto da izvedes sa nvtweakom ( http://nvtweak.laptopvideo2go.com/ ).Mozda nateras da proradi pomocu njega.
Good luck🙂

Ovo je primer za GI (global illumination), a ne AO koji pominjemo ovde🙂 Da budem jasniji -AO koji donosi ovaj drajver je aproksimacija koja ne uzima puno u obzir GI, tj glavno svetlo na sceni.Samo "popunjava coskove" mekanom senkom.

Eh, opet ti 🙂
Ambient occlusion je tek jedan od 10-ak algoritama koji se koriste u global illumination tehnici. I moguce je kombinirati te neke algoritme, sto je recimo Oles radio jos 2004 god. Ili moze se reci da je ambient occlusion jedna od global illumination tehnika.
Ovaj AO u drajverima je tek jedna od kombinacija tih algoritama.

Warhead je i imao grass shadows...ovo kod tebe (na desnoj slici) uzasno izgleda.To na levoj vec lici na nesto...
Edit- moja greska, ovo na levoj slici definitivno izgleda bolje nego sto je u samoj igri, bar zato sto su i sve sitnije travke dobile senku.Koliki je pad performansi uopste?
Edit2 -Warhead ipak ima AO na travi i na default...stvar zavisi od osvetljenja na sceni (sto je i logicno), nekad ga ima, nekad ne...zato mi je taj tvoj desni shot izgledao cudno...
Warhead nema grass shadows, tj. samo visoko raslinje ima sjenke. Pad performansi je povelik, i meni ovo izgleda ruzno. Uopce ne lici na sjenke.

Poslednja izmena:
Eh, opet ti 🙂
Ambient occlusion je tek jedan od 10-ak algoritama koji se koriste u global illumination tehnici. I moguce je kombinirati te neke algoritme, sto je recimo Oles radio jos 2004 god. Ili moze se reci da je ambient occlusion jedna od global illumination tehnika.
Ovaj AO u drajverima je tek jedna od kombinacija tih algoritama.

Opet ja😀
Samo sam ti skrenuo paznju na tvoj primer koji nije bio bas najsrecniji...AO koji se omogucava ovim drajverom nije rezultat GI-ja na sceni, vec je samo fejkic i to je to...🙂 Sto i nije lose, jer sad imamo AO prolaz u igrama koje nemaju ni D od dinamickog osvetljenja/sencenja, a kamoli GI, kao sto je HL2 i ostale source igre...

Warhead nema grass shadows, tj. samo visoko raslinje ima sjenke. Pad performansi je povelik, i meni ovo izgleda ruzno. Uopce ne lici na sjenke.

***...
Da li si probao da iskljucis SSAO u cfg? (r_SSAO =0)...igra ga vec ima, nema smisla forsirati i iz drajvera, i mogu misliti na sta lici onda...

ja sam uvek za nv, ali ja ovde ne vidim nikakve razlike (nex-ovi postovi TF2 itd)

edit: vidim da starac savrseno barata pojmovima i sa "sta treba a sta ne", steta sto nije u onom ruskom timu sto pravi stalker, mozda bi imali fallout grafiku, performanse i atmosferu u ovim stalkerima...

Poslednja izmena:
Koliko se secam, vec sam negde pokusao da pomognem sa tim problemom...uzroci toga su razni.Najsigurnije resenje je reinstall wina, i sveza instalacija WinXp SP2/3.No dobro, da nabrojim neke moguce uzrocnike:

-Repovi starijih drajvera (resenje je uninstall/driver sweeper procedura), meni se nekad desavalo to sa 7900GTO i problem je nestao, da li zbog sweepera ili neceg drugog ne znam;
-Repovi starijih drajvera od proizvodjaca kartice (Asus-ovi appleti, sMrt doctori, MSI cudesa, itd);
-nTune je nekad znao da pobrljavi i napravi taj problem;
-winXP SP1 je takodje bio uzrok, sa SP2 neki kazu da problema vise nema;
-proveriti da li radi nvidia display driver service u pozadini (mada ga ja iskljucujem lol), kao i u startupu windowsa (start/run/msconfig/startup, tu bi trebalo da stoje neke nvidia stvarcice);
-moguc uzrok su i neki Samsung-ovi drajveri (za monitor), sto je po meni vrlo verovatna stvar, jer znam da im je PC softver krsh, narocito drajver za ovaj nas lepi monitor🙂

Probaj nesto da izvedes sa nvtweakom ( http://nvtweak.laptopvideo2go.com/ ).Mozda nateras da proradi pomocu njega.
Good luck🙂

Fala na jako detaljnom objasnjenju. Probacu nesto od toga (ne verujem da ce pasti reinstal win-a, ipak mi nije do podesavanja svih programa koje imam instalirane na hdd-u) ali svakako cu probati ovo ostalo. E da, ovaj software za monitor je tesko njesra, realno. Spolja gladac a iznutra jadac. Sam monitor je extra.
POZDRAV I HVALA JOS JEDNOM!

ja sam uvek za nv, ali ja ovde ne vidim nikakve razlike (nex-ovi postovi TF2 itd)

Kako ne vidis razliku??U redu za TF2 (grafika ne ide na realizam vec na crtani film) pa se slabije vidi, ali na ostalim slikama se bas fino vidi.
Obrati paznju na senke u coskovima, zatim senke izmedju objekata i ispod njih...

Evo jos jedan primer...(strelice levo-desno za on/off)
http://www.wegame.com/view/FW_185_20_Ambient_Occlusion_OFF_3/

Jedino sto je postojalo do sad u source igrama na primer, jeste "prerenderovani" AO koji se mogao videti tu i tamo na staticnim objektima i to je sve.Kazem "prerendrovani" jer je u pitanju prosto receno, tekstura zatamnjena na odredjenim mestima da simulira AO.Uperis lampu ili neki drugi izvor svetla direktno u to, i ta "senka" ce i dalje biti tu.A objekat je po pravilu statican, jer ako bi se pomerio, prerenderovana AO senka od njega bi ostala na zidu kao neka fleka da tako kazem...

Sa ovim AO to nije slucaj, uvek ce ga biti bez obzira da li ces ispreturati objekte na sceni, i nestace (ili ce se ublaziti) ako se uperi svetlost u taj deo...
AO takodje anulira onaj ruzni efekat koji se dosad javljao u svim igrama (sa dinamickim svetlima/senkama, a nemaju AO) da kad se gledaju zidovi/podovi u prostoriji, jedan zid ima upadljivo tamniji ton od poda, ili od drugog zida.A na njihovom preseku ne postoji nikakva senka (jer nema AO), vec samo ta ostra ivica, tj, ostar prelaz svetlo/tamno...
A jos kad zid/plafon imaju dosta detalja na sebi (grede, rebra, izbocine, itd itd...) razlika postaje drasticna, i svi detalji dobiju dodatnu "dubinu" i prirodan prelaz svetlo/tamno.

Zato kazem, isprobajte Niveus mapu u krizi sa i bez SSAO, tu se bas sve lepo vidi.
Inace, koga zanima, evo kako izgleda kriza, ali renderovana samo sa SSAO: http://video.google.com/videoplay?docid=-2592720445119800709&hl=en

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno