Šta je novo?

SBB - ubrzanje posle NG

Koliko ja znam ne postoji 1mbit prepaid vec samo 5mb i placa se po protoku. A i ne kapiram kako to moze da ti se isplati. Zar ti nije bolje flatrate 1mbit za 1390din?

pa 1mbit flat, bez ugovorne obaveze, kako god se to zvalo, neko me je maloprije očigledno pogrešno informisao. :smoke:

Sa jako bitnom razlikom da skoro svima treba telefon, i da ga vec imaju - kablovska je druga stvar. Drugo, telefon ne kosta 600 dinara, mene izadje <200.
Meni je licno to bacanje para, jer ionako ne gledam NISTA od stranih kanala, a nase imam dzabe.

То је тачно. Ал' пошто је алтернатива кабловској телевизији, бедна земаљска телевизија (добор, имам сателитску дигиталну), онда...

Ако ћемо бити "циници" до краја, за АДСЛ треба да је домаћинство повезано на фиксну телефонију цењеног монополисте, је л' тако? Опет се једна услуга условљава другом :wave:.

Ajde da sacekamo Bozic pa da vidimo... da verujema insajderima

Sa jako bitnom razlikom da skoro svima treba telefon, i da ga vec imaju - kablovska je druga stvar. Drugo, telefon ne kosta 600 dinara, mene izadje <200.
Meni je licno to bacanje para, jer ionako ne gledam NISTA od stranih kanala, a nase imam dzabe.

Nema sanse da te telefon izadje manje od 200 din. Samo pretplata je 190din bez PDV-a!
Ja imam Kablovsku tel. i adsl kod telekoma. Posto zivim u Valjevu, pre mi je kablovski internet za 256kb/s bio 18**din i vise mi se isplatio adsl, ali krajem 2007 su svuda cene interneta izjednacili, pa sad prelazim i na kablovski net.
Tolko.

A hoce li iko ponuditi biznis korisnicima paket sa vecim uploadom? U firmi trenutno imamo SBB 1024/512 (FlatBussines+ paket) i jaaaako mi je bitan upload. Koliko sam video to je jedini paket koji ima 512 upload, ali je download od 1MBit slab.
Kako je moguce da u Srbiji niko ne nudi firmama pakete za vecim uploadom?

Ima bas kod sbb-a mi placamo optiku 1:1, ali je papreno skupo :)

Sto kazes.. u pravu si..
Ja ne gledam ali imam u kuci njih vise koji gledaju, tako da, hteo ne hteo placam kablovsku TV.
Ako zivis sam ili u porodici gde niko ne gleda vise od 7 drzavnih kanala onda je tvoja racunica tacna, dakle ne isplati se uzimati SBB internet jer moras da platis i pretplatu za kablovsku TV.

Ali potpisujes ugovor na minimum godinu dana, i dobijas besplatno neke digitalne kanale.

Samo ako uzme Mix paket.

@MUSTANG: http://www.sbb.rs/cms/view.php?id=358

Napomena: FlatHome pakete (standardni i Plus) moguće je koristiti i u prepaid (gde unapred uplaćujete pakete koje želite) i u postpaid (gde vam svakog meseca stiže račun za prethodni mesec, uz kontinualnu uslugu) režimu plaćanja.

Poslednja izmena:
Iskreno meni nije jasno kako bilo ko moze da ochekuje snizenje cena.

Jel vi razumete da, od kada postoji SBB kablovski internet, cene su se kretale tipa.... 2000 dinara je bio srednji paket, malo brzi je bio oko 3000, najjeftiniji je bio oko 1200 - 1300 dinara. To je bilo pre 4 godine. Znate li koliko je sve poskupelo od tada? Sada 3000 dinara vredi kao tada 1500 dinara. Samim tim sto cene uopste nisu povecavane, vec su ostale isto, a brzine visestruko uvecavane, treba biti VRLO zahvalan.

Cene su bukvalno ostale isto za protekle 4 godine ,sto je po meni neverovatno. Mislim sta bi ste vi sad... tipa ja kad sam prvi put uzeo SBB placao sam 1500 dinara 64kb/s (verovali ili ne). Vi bi ste verovatno da imate taj paket jos uvek u ponudi, za tipa 80 dinara mesecno? Epa brate nece da moze.

Budite zadovoljni sa ovim, 1mbps flat rate za 1300 dinara, i to u ovakvim vremenima kada je sve preskupo, je vise nego povoljno.

Pa, možda smo optimisti... ali, pošto je već toliko kružila priča da je telekonj zarađivao 10x na nabavnu cenu dok je imao monopol... nadamo se da su tu priču čuli i poreznici.
Naravno da ne očekujemo da telekonju dođu na vrata poreznici ili nekakva antimonopolska komisija, ali ne vidim razloga da SBB-u (koji je, ipak privatna firma) ne naplate porez na ekstra profit ako poželi da samo kozmetički poboljša usluge ili simbolično smanji cene.

sto rece DukeofSerbia novi cenovnik sbb-a je vec objavljen.

jedina promene koje mozemo videti su : 1) isti vazi od 01.01.2009. godine 2) izmenjena je jedna jedina cetvorocifrena brojka (mislim na flatrate pakete) 3072 > 4096. pri tom, "zaboravljeno" je da bi u skladu sa poslovnom politikom 8:1 trebalo promeniti i upload na 512.

da li je sve ovo slucajnost, "cenovnik u radu" ili sve sto cemo dobiti od "ubrzanja" ? videcemo...

Poslednja izmena:
A hoce li iko ponuditi biznis korisnicima paket sa vecim uploadom? U firmi trenutno imamo SBB 1024/512 (FlatBussines+ paket) i jaaaako mi je bitan upload. Koliko sam video to je jedini paket koji ima 512 upload, ali je download od 1MBit slab.
Kako je moguce da u Srbiji niko ne nudi firmama pakete za vecim uploadom?
Има код СББ-а FiOC, ал' кошта пуно:
http://www.sbb.rs/cms/view.php?id=144

Taman toliko + 0 minuta razgovora koje ja iniciram. Mobi+Skype rade sve sto treba.
Velika razlika ipak u odnosu na 600din za SBB.

Ja sam na SBB-u jer nisam imao izbora u to vreme, a ostao jer je upload jako bolji.
Nema sanse da te telefon izadje manje od 200 din. Samo pretplata je 190din bez PDV-a!
Ja imam Kablovsku tel. i adsl kod telekoma. Posto zivim u Valjevu, pre mi je kablovski internet za 256kb/s bio 18**din i vise mi se isplatio adsl, ali krajem 2007 su svuda cene interneta izjednacili, pa sad prelazim i na kablovski net.
Tolko.

Poslednja izmena:
Ту сам те чекао.
Mesečna pretplata za telefonski priključak iznosi 195 dinara, a za dvojnički priključak 56,06 dinara.

Sve cene su prikazane bez uračunatog PDV-a.

Korisnicima koji tokom obračunskog perioda potroše do 150 impulsa, naplaćuje se samo iznos pretplate.
Није мање од 200, ал' добро.

Да видимо како стоје пословни корисници (где је права кока носиља):
Дакле, мени као власнику д.о.о. треба широкопојасни интернет. И сад не могу код СББ-а, а једина алтернатива је монополиста који каже, не може, ако немате прикључак на фиксну телефонију. И шта сад ако ја нећу да уводим фиксни телефон за д.о.о. јер ми је мобилни исплативији!?

У Републици Србији је забрањена продаја једне робе/услуге условљавањем куповине друге робе/услуге, али пошто је Србија животињска фарма (све животиње су једнаке, али су неке једнакије)...

Телеком АДСЛ за пословне кориснике је дерачина:
http://www.telekom.nadlanu.com/isp/Poslovni/Cenovnik.aspx?ac=solo&br=2 и још треба да им се плати увођење и коришћење фиксног телефона :S:.

Онда погледати понуду СББ-а за пословне кориснике:
http://www.sbb.rs/cms/view.php?id=140

Небо и земља.

П.С.
Конкретно, ја не користим фиксни телефон и да није због мојих (који га исто слабо користе), одавно бих се одјавио, јер ми мобилни задовољава све потребе. Кабловска ТВ се стално користи.

Jel vi razumete da, od kada postoji SBB kablovski internet, cene su se kretale tipa.... 2000 dinara je bio srednji paket, malo brzi je bio oko 3000, najjeftiniji je bio oko 1200 - 1300 dinara. To je bilo pre 4 godine. Znate li koliko je sve poskupelo od tada? Sada 3000 dinara vredi kao tada 1500 dinara. Samim tim sto cene uopste nisu povecavane, vec su ostale isto, a brzine visestruko uvecavane, treba biti VRLO zahvalan.

Pa pre 4 godine je kostalo 256mb rama kao sad 2 gb.
Ne treba biti zahvalan. Slabo sve to napreduje, u odnosu na svet, jad i beda.

Poslednja izmena:
Cekajte ljudi i sta je sad ovo???
Znaci nista od obecanog dupliranja svih paketa nego su samo paket 3mbps povecali na 4mbps???

Gde ste procitali nista od dupliranja ?
Ako povecaju sa 3 na 4 ne znaci da nece povecati nista drugo.

Poslednja izmena:
Gde ste procitali nista od dupliranja ?
Ako povecaju sa 3 na 4 ne znaci da nece povecati nista drugo.

Pa ne nego ako su ovo sad povecali zasto odma nisu i ostalo...
Ovako sam samo mogao da predpostavim da je to sve od povecanja...nadam se da nije...:trust:
I uospte mi nije jasno kako su digli sad taj sa 3 na 4 zar nije bilo price da se sve duplira?
Da ce ovaj od 2 da bude 4 a onda bi taj od 3 trebao da bude 6???

Poslednja izmena:
Ma to je neko nesto samo nacuo. Ako i nista ne bude od ubrzanja, bolje neka veci profit iskoriste za poboljsanje i prosirivanje infrastrukture.

Ocigledno ipak da neko zeli da bude kalif umesto kalifa. SBB zeli naslediti Telekom.

pa 1mbit flat, bez ugovorne obaveze, kako god se to zvalo, neko me je maloprije očigledno pogrešno informisao. :smoke:

ma nema ugovornih obaveza nigde, nije ti ovo mobilni telefon :)

Znaci uzmes 1Mbit flat i boli te uvo :)

Inace moj operater Vektor ce inace tek 29. januara duplirati internet. Inace nije bilo do sada ni onog povecanja od pre par meseci za 50% (koji jad i beda, al sta da se radi kad mi treba upload 128k a nisam imo para za glupi 1.5Mbit/128). Taman ce 29. da se izjednaci sa SBB-om barem paket koji meni treba 1Mb.

Pa ne nego ako su ovo sad povecali zasto odma nisu i ostalo...
Ovako sam samo mogao da predpostavim da je to sve od povecanja...nadam se da nije...:trust:
I uospte mi nije jasno kako su digli sad taj sa 3 na 4 zar nije bilo price da se sve duplira?
Da ce ovaj od 2 da bude 4 a onda bi taj od 3 trebao da bude 6???

Pa ne mogu da znam zasto su to uradili

ali mogu da znam da to ne znaci da nece povecati ostale brzine ;)

Pa ne znam zašto se čudite? Nisu ni ovi iz sbb-a blesavi. Znaju kakav im je kapacitet infrastrukture. Stalno se spominju ograničenja ADSL tehnologije, a retko ko spomene ograničenja za kabl.

Pa ne znam zašto se čudite? Nisu ni ovi iz sbb-a blesavi. Znaju kakav im je kapacitet infrastrukture. Stalno se spominju ograničenja ADSL tehnologije, a retko ko spomene ograničenja za kabl.

ADSL sa najboljom opremom ne može realno izvući 16mbit, dok kabal sa prosječnom opremom može daleko više, o ti ograničenjima je riječ. :smash:

Ako ne mogu da ubrzaju mogu da pojeftine.. Dobili su visestruko jeftiniji link.. sta bi jos.. nego sve mirise na dil.. i extra profit..

Pa kako nije? Od ovog dupliranja brzina letos SBB je od najomraženijeg, postao najcenjeniji provajder... malo li je...

Pa kako nije? Od ovog dupliranja brzina letos SBB je od najomraženijeg, postao najcenjeniji provajder... malo li je...

Ljudi imaju pravo da budu ne zadovoljni ako neko robu koji dobija za recimo 100tinjak din na veliko, prodaje za 1390.

:mad:

ADSL sa najboljom opremom ne može realno izvući 16mbit, dok kabal sa prosječnom opremom može daleko više, o ti ograničenjima je riječ. :smash:

Već je neko spomenuo sbb insajdersku informaciju da im je već pri prethodnim brzinama (1-2-3 mbit) na većini čvorišta opterećenje lokalnih čvorova bilo oko 70%. Znači ako hoće da dupliraju brzinu, moraće više optike da razvlače po gradovima ili da se suoče sa gnevnim korisnicima. Isto kao što je kod adsl-a problem velika prosečna dužina korisnik-centrala i slab kvalitet parica. Uglavnom, i jedni i drugi imaju problem na last mile strukturi, pa će ovo da bude trka dve trule kobile. :d

p.s. za ove što naivno očekuju neko pojeftinjenje i "socijalne pakete", bolje da zaborave na to. Nisu provajderi socijalne ustanove, već su tu da zarade pare. :S:

... usput, stalno se spominje da je SBB letos/jesenas duplirao brzine što nije tačno... povećanje je bilo 50%

Vrh Dno