Šta je novo?

AMD Low/Mid cost system

Blackeyed

Slavan
Učlanjen(a)
20.03.2007
Poena
330
Doslo je vreme da svoj vremesni Athlon 2000+ (zajedno sa RADEON 9200 grafikom) polako posaljem u penziju. Nisam igrac tako da mi vrhunske performase nisu bitne (citaj, moze i to ako ima za male pare, a nema...)

E, sad, ja sam mislio da idem na E7300 medjutim to je izvan mojih plateznih mogucnosti. Ajde, CPU jos i nekako ali iole prostojnija MB je bas skupa...

Tako da se vracam na AMD i tu sam se zalepio za MB GigaByte GA-MA78GM-S2H, to je ono sto mi treba, sve na ploci za sasvim pristojnu lovu, moze kasnije da se doda graficka u crossfire (da ovako nesto ima za Intela za ove pare, ne bih se dvoumio..).

Ostaje pitanje koji procesor ? Prvo sam mislio da ubodem Athlon 64 6000+ DualCore 3.0 GHz ali koliko sam video kod nas su za sada samo primerci u 90nm. Koliko sam na brzinu video kod nas u 65nm ima Athlon 64 5400+ i to je to, brzih iz ove serije nema na trzistu. Dodatno me zbunilo sto i na sajtu AMD ne postoji nista brze od 5600+ iz ove serije a na http://en.wikipedia.org/wiki/Athlon_64_X2 postoje i brzi modeli.

Elem, ja sam nekako vec opredelio za 65nm sada je samo pitanje koji je najbolji CPU po odnosu cena/performanse. Mozda bih mogao tu razmotriti i Phenom 8450, pitanje da li bi on mogao da opravda tu visu cenu sa svojim performansama?

Doslo je vreme da svoj vremesni Athlon 2000+ (zajedno sa RADEON 9200 grafikom) polako posaljem u penziju. Nisam igrac tako da mi vrhunske performase nisu bitne (citaj, moze i to ako ima za male pare, a nema...)

E, sad, ja sam mislio da idem na E7300 medjutim to je izvan mojih plateznih mogucnosti. Ajde, CPU jos i nekako ali iole prostojnija MB je bas skupa...

Tako da se vracam na AMD i tu sam se zalepio za MB GigaByte GA-MA78GM-S2H, to je ono sto mi treba, sve na ploci za sasvim pristojnu lovu, moze kasnije da se doda graficka u crossfire (da ovako nesto ima za Intela za ove pare, ne bih se dvoumio..).

Ostaje pitanje koji procesor ? Prvo sam mislio da ubodem Athlon 64 6000+ DualCore 3.0 GHz ali koliko sam video kod nas su za sada samo primerci u 90nm. Koliko sam na brzinu video kod nas u 65nm ima Athlon 64 5400+ i to je to, brzih iz ove serije nema na trzistu. Dodatno me zbunilo sto i na sajtu AMD ne postoji nista brze od 5600+ iz ove serije a na http://en.wikipedia.org/wiki/Athlon_64_X2 postoje i brzi modeli.

Elem, ja sam nekako vec opredelio za 65nm sada je samo pitanje koji je najbolji CPU po odnosu cena/performanse. Mozda bih mogao tu razmotriti i Phenom 8450, pitanje da li bi on mogao da opravda tu visu cenu sa svojim performansama?

teze da AMD za te pare vredi. bilo koji E2xxx kad se klokuje brze radi. imas pristojne gigabyte ploce, i u toj kombinaciji AMD nema sta da trazi pored (trust me imao sam jedno pa drugo). CF ili SLI ploce su za tu kategoriju koju nisanis - nepotrebne najblaze receno.

. CF ili SLI ploce su za tu kategoriju koju nisanis - nepotrebne najblaze receno.

OK, zanemari to oko CF-a, to nije bitno. Hteo sam da kazem da na toj ploci imam integrisanu grafiku pa ne moram da dajem pare za posebnu graficku. Postoji slot za graficku i kada se jednog dana kupi neki Radeon moci ce da se sve to zajedno potera u "nekom" CF-u.

Slobodno uzmi tu GA sto si mislio ili biostara ko sto ja imam.

Proc najbolje taj 5400+.
Ne znam sta pise na sajtu, ali 6000+ koji se trenutno prodaje kod nas je takodje 65nm, ima tdp 89W, a mozes da razmotris i ovaj novi 7750 za iste pare. Takodje 6000+ dolazi sa onim lepim box coolerom sa heat pipe-ovima.
Sto se vise jezgara tice, nisi napisao sta bi radio sa racunarom, pa je nemoguce i preporuciti da li ti treba ili ne...

I nemoj preterano racunati na taj hybrid CF. Ja sam hteo da uzmem HD3450 da ga uparim sa maticnom, ali sam za malo vise para uzeo HD4650 koji ne moze da se upari, a daleko je bolje radio od ova dva u kombinaciji... ukratko to je marketing.

Ako jako zelis intela, potrazi neku maticnu sa integrisanom nvidiom 9300. bice skuplje i sporije od amd-a, ali ces imati intela |P

OK, zanemari to oko CF-a, to nije bitno. Hteo sam da kazem da na toj ploci imam integrisanu grafiku pa ne moram da dajem pare za posebnu graficku. Postoji slot za graficku i kada se jednog dana kupi neki Radeon moci ce da se sve to zajedno potera u "nekom" CF-u.

Taj Hybrid CF vise nije aktuelan, tj. koliko znam, slabiji modeli HD4xxx serije ga ne podrzavaju. To nije nista lose, posto su ionako prilicno jaci od prethodnika, pa im pomoc integrisane graficke i ne treba.

Intel jeste brzi, moze i da se prilicno OC, ali je pitanje da li ti ista znace te performanse, pogotovo uparene sa losom integrisanom grafikom.

Licno bih za tu klasu isao na plocu koju si pomenuo i najjeftiniji X2 procesor - sto manja potrosnja i zagrevanje, a naravno i cena. Sa X2 6000+ neces dobiti ne znam koliko epohalno bolje performanse za svakodnevne poslove.

Slobodno uzmi tu GA sto si mislio ili biostara ko sto ja imam.

Proc najbolje taj 5400+.

I nemoj preterano racunati na taj hybrid CF. Ja sam hteo da uzmem HD3450 da ga uparim sa maticnom, ali sam za malo vise para uzeo HD4650 koji ne moze da se upari, a daleko je bolje radio od ova dva u kombinaciji... ukratko to je marketing.

OK, ovo je vec korisna informacija...Zahvaljujem.

Intelovci, sa cim bi uparivali E5200? Koji cipset, koje MB, sta je praksa pokazala ?

Poslednja izmena:
Inace nisam odgovorio za ulogu racunara...

Home racunar, treba Aero lepo da tera i HD filmove, uglavnom multimedija...Od igara za sada nema nista, mozda nesto staro 2 godine bi se poteralo na toj integrisanoj grafickoj...

baci oko na my computer |))
ja cak ni nemam monitor, pa ti valjda to govori o nameni...

Uglavnom integrisana 780g grafika rulez i ne bih vise nikad uzimao plocu bez integrisane grafike... za 90% stvari vise nego dovoljna, a za onih 10% je i onako bolje uzeti xbox |)))

Vrh Dno