Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Problem je sto AMD nikada u sintetickim testovima nije pokazivao zube. To je vazilo cak i za doba Netburst ere. ;)
CB10 takodje spada u tu kategoriju.

Pa ima nesto malo ubrzanja u odnosu na Phenom I. :d Jedno 5-6%, a L3 kesh ne utice na CB10. ;)

Odakle onda i7 vuce toliku razliku?

Odakle onda i7 vuce toliku razliku?

Od hyperthreadinga. ;) A hyperthreading inace najbolje utice na sinteticke testove. U realworld operacijama moze da donese i usporenje, mada je to redji slucaj. Ubrzanje je u realnim operacijama ~10% sa HT on.

Poslednja izmena:
@milanbb, arhitekturi i IMC?

BTW, nesto mi WinRAR score izgleda preslab? (i u odnosu na P1)

Poslednja izmena:
@milanbb, arhitekturi i IMC?
A kako to IMC utice na rendering ?

BTW, nesto mi WinRAR score izgleda preslab? (i u odnosu na P1)
Pa bolji je nego na 9950BE, ali malo bolji. 2100 KB/s na X4 940 vs 2080 KB/s na 9950BE. :d Razlika bi morala da bude veca
zbog nekoliko stvari. Prvo, veci je kesh, drugo niza mu je latencija iako radi na 1800 Mhz vs 2000 kod 9950BE.

Nesto tu smrdi sa tim testom...

Mozda su koristili DDR2 800 memoriju na CAS6. Na Intelu su koristili, naravno DDR3.

Poslednja izmena:
@alfaunits: Moguce, samo i dalje mi deluje pomalo neverovatno da je razlika 60-80% u korist i7 u odnosu na PII kao i 20% razlike na istom taktu za Q9550 u odnosu na PII. Ili AMD (PII) ima los FPU ili je Cinebench optimizovan za Intela....

@drfedja: utice brzina pristupa memoriji, nesto malo, ali utice...

Poslednja izmena:
A da malo sacekamo da svane malo vise testova, recimo posle isteka NDA. Onda cemo imati pravu sliku. Iskreno receno ne verujem da ce da bude nesto bolje ali ipak sacekajmo da progovore oni koji su pod NDA.

Poslednja izmena:
@*******i

gledajuci sintetiku kad je u pitanju recimo single core cinebench rezultat.
dosli bi do zakljucka da je AMD od 90nm Arhitekture do 45nm Phenoma II napravio napredak od samo smesnih 10%

Uradio sam na 32bitnoj verziji Cinebench one core test sa smesnim CPU'om koji uopste ne poseduje L3 cache a i od L2-Cachea poseduje samo 512kb po jezgru ali se lepo klokuje tako da sam ga testirao na frikvenciji jednog Phenom II 940 na 3.0 GHz jedanput na DDR2-750@CL4 i DDR2-1000@CL4 :

Sudeci po ovom testu kad ga uporedimo sa 2750 pojena koji su postigli grci upravo se potvrdjujo ono sto ti je i Fedja rekao da Cinebench gotovo nikakve koristi nema od L3 cache'a i da test ni blizu ne pokazuje realnu snagu Phenom II procesora

Svi znamo koliko niske latencije i visok takt memorije podizu performanse AMD sistema kad je gaming i realne aplikaciju u pitanju a pogledajte koliko je minimalan uticaj u cinebechu izmedju DDR2-375@CL4 i DDR2-1000@CL4 ..... smesnih 34 pojena.

Poslednja izmena:
Sudeci po ovom testu kad ga uporedimo sa 2750 pojena koji su postigli grci upravo se potvrdjujo ono sto ti je i Fedja rekao da Cinebench gotovo nikakve koristi nema od L3 cache'a i da test ni blizu ne pokazuje realnu snagu Phenom II procesora
Taj test ne koristi uopste SSE instrukcije.

brate, k'o da je taj CB jedini i najprodavaniji rendering sw tamo napolju... gde je Max, gde je Maya, gde je rendeorvanje sa V-Rayom i MentalRayom, gde je XS, gde je gomila drugih rendering paketa?

A sto se tice WinRAR-a, jedino relevantno testiranje sa radorm je merenje pakovanja gomile raznoraznih faljlova sa najvecim stepenom kompresije...

brate, k'o da je taj CB jedini i najprodavaniji rendering sw tamo napolju... gde je Max, gde je Maya, gde je rendeorvanje sa V-Rayom i MentalRayom, gde je XS, gde je gomila drugih rendering paketa?

A sto se tice WinRAR-a, jedino relevantno testiranje sa radorm je merenje pakovanja gomile raznoraznih faljlova sa najvecim stepenom kompresije...

Pa gdesi ti coveve, navikli smo da se u ovakvim temama poprilicno raspises pokusavajuci svima da objasnis kao je crno belo iliti kako su lose performanse ustvari bolje, ali verovatno u nekom paralelnom univerzumu:D

Da ne bude da navijam za nekog ili da sam neki fanboj, lepo sam predlozio makar sto se renderinga tice da se napravi neka zahtevna render scena za blender i da se omoguci svima da je koriste, mislim da je tako najrealnije, samo ne znam kako ces ti i svi vi koji ste toliko nacitani i sve znate o arhitekturi procesora da objasnite tu pojavu da je na papriu sve to trebalo da izgleda daleko drugacije, ako se pokaze da je PII negde u rangu Q6600 ili nesto brzi. Sto se gaminga tice, kako mi se cine bice ovaj PII dobra kupovina.

Ne razume potrebu AMD da izbacuje ovakve proizvode na trziste? mogli su lepo da sacekaju i izbace malo kompletniji proizvod sa podrskom za DDR3 pa da to zaista ne nesto lici, ovako nista nisu postigli, to sto ce eventualno novi steping doneti poboljsanja i ispravek nece nista promeniti posto ce ljudi vec steci utisak da je proizvod generalno gledano los (ako uopste tako bude), mali broj potencialnih kupaca i skoro ni jedan prodavac nece znati koji je novi steping niti o cemu se tu radi kada ih neko pita zeleci da kupi recimo PII sa novim stepingo, koji ce doneti mnoga poboljsanja. Ako je los u startu ostaje los do kraja, dzabe mlacenje praznu slame na forumima oko necega sto je jednostavno los proizvod, ne pravi se marketing na forumima, narocito ne praznim pricama. Ne razumem koji genije iz vase firme je dosao na ideju da ovaj novi procesor nazove Phenom 2, pa ovaj stari Phenom je nesto najgore sto je AMD ikad izbacio na trziste, samo asocirate ljude da je ovo nesto sto ne moze da bude dobro kad vec u sebi ima takav naziv, intelovi E8500 dobro klokovani procesori su od njega bili brzi cak i u renderu? 2core protiv 4core, uzas.

A kako to IMC utice na rendering ?
CB koristi 200+MB za render, mozda CB radi streaming uglavnom, ali ipak sigurno pomaze.

Pa bolji je nego na 9950BE, ali malo bolji. 2100 KB/s na X4 940 vs 2080 KB/s na 9950BE. :d
Ma da, bolji na procesoru sporijeg kloka :D

Razlika bi morala da bude veca zbog nekoliko stvari. Prvo, veci je kesh, drugo niza mu je latencija iako radi na 1800 Mhz vs 2000 kod 9950BE.
Jesi siguran da bi veci L3 znacio?
Verovatno tu jos ima BIOS, ploca, bla truc, da se sredi, ali ipak sam proc je final (koliko vidim nije ES?), pa otprilike to je to... do DDR3 verzije.

Mozda su koristili DDR2 800 memoriju na CAS6. Na Intelu su koristili, naravno DDR3.
Ti ako mozes stavi DDR3 na 940 pa im pokazi :D Sve to ima svoju cenu, i svako moze da proceni koliko moze i hoce da plati.
"Mozda su ovo, mozda su ono" ostavimo, da ne bude kao kad je K10 izlazio... barem se sad nije tresla gora za radjanje misha ;)

(iskreno sam razocaran; za vishe sam se, ne samo nadao, vec i ocekivao, a nadao se za ~i7)

@*******i, don't ya hate it when yar right?;-)

Poslednja izmena:
@alfaunits: Moguce, samo i dalje mi deluje pomalo neverovatno da je razlika 60-80% u korist i7 u odnosu na PII kao i 20% razlike na istom taktu za Q9550 u odnosu na PII. Ili AMD (PII) ima los FPU ili je Cinebench optimizovan za Intela....
Ja bih oko CB-a pre bio zabrinut (da sam AMD/korisnik) zasto PII ne skalira kao PI, jer ~3.5x je gore od starih Intela.

gledajuci sintetiku kad je u pitanju recimo single core cinebench rezultat.
dosli bi do zakljucka da je AMD od 90nm Arhitekture do 45nm Phenoma II napravio napredak od samo smesnih 10%
A sta, kao da mora da bude napredka samo zato sto je novi proizvod izasao? Prosto, ne odgovara mu.
Da citiam sta sam gore rekao: zabrini se zasto lose skalira, a ne zasto je single CPU skor los.

.... realnu snagu? Hteo sam da cutim, lepo gore, ali...
za tebe je realna snaga kako ce se to kloknuti na LN2...
za *******og su igrice (mada ovde prvo kupi drugi GPU za SLI/Crossfire pa posle brzi procesor, ako se igras na vecim rezolucijama)
za mene je realna snaga kako radi compile, Inno_compress, i slicne stvari...
svakome svoje, i CB je realan pokazatelj nekome.

A sto se tice cene/performance, pa ako ovako budu stojale stvari, Q9300s/Q9450s ce biti bolje resenje od PII 940.

Poslednja izmena:
CB koristi 200+MB za render, mozda CB radi streaming uglavnom, ali ipak sigurno pomaze.
Ma kakav bre streaming ? Dobici sa brzom memorijom se mere u promilima. :d

Ma da, bolji na procesoru sporijeg kloka :D
Pricas napamet. Oces da ti dam test 9950BE na defaultu ? Znam sta imam u masini.

Jesi siguran da bi veci L3 znacio?
Verovatno tu jos ima BIOS, ploca, bla truc, da se sredi, ali ipak sam proc je final (koliko vidim nije ES?), pa otprilike to je to... do DDR3 verzije.
Kesh i brzina pristupa memoriji uvek znace Winraru. Dakle, X4 bi morao da bude primetno brzi u winraru od 9950BE, a to nije slucaj sa ovim testom, dakle, test NE VALJA!

Ti ako mozes stavi DDR3 na 940 pa im pokazi :D
Ove "pametne" komentare mozes da zadrzis za sebe.

Sve to ima svoju cenu, i svako moze da proceni koliko moze i hoce da plati.
"Mozda su ovo, mozda su ono" ostavimo, da ne bude kao kad je K10 izlazio... barem se sad nije tresla gora za radjanje misha ;)
Nije tu mozda su ovo, mozda su ono, nego SU LOSE PODESILI BIOS. To je zakljucak.

(iskreno sam razocaran; za vishe sam se, ne samo nadao, vec i ocekivao, a nadao se za ~i7)
Ne znam sta si ocekivao od Cinebencha, da bude 20% brzi nego na Phenomu I ? Koga boli uvo za CB10.... Sad ispade CB10 i par sintetickih testova jedino merilo performansi platforme.

Mogli su i da ga istestiraju sa npr. 3D Studiom pod 16-bitnim DOS-om :d

Poslednja izmena:
Ma kakav bre streaming ? Dobici sa brzom memorijom se mere u promilima. :d
A za sta onda CB koristi 200MB RAM-a?

Pricas napamet. Oces da ti dam test 9950BE na defaultu ? Znam sta imam u masini.
Ne pricam napamet, vec ti ne citas.
9950BE ima manji clock od 940 za 13%, a ima skoro iste rezultate. Ako si ga overclockovao na 3GHz pa to merio, tvoj problem sto nisi to pomenuo, nemam bob da bajem na sta mislis...

Kesh i brzina pristupa memoriji uvek znace Winraru. Dakle, X4 bi morao da bude primetno brzi u winraru od 9950BE, a to nije slucaj sa ovim testom, dakle, test NE VALJA!
Imas dokaz? Mislim konkretan? Da veci cache uvek pomaze, i da nisu prestigli granicu gde ima negativan uticaj? Posto ja inace nisam video poredjenje dva AMD procesora sasvim iste arhitekture i detalja, koji se samo u L3 razlikuju, da smem ovako nesto da tvrdim.
Jedino razlika kod K10 sa TLB fixom, ali to ne znaci da vishe cache uvek znaci veca brzina, mozda je 2MB dovoljno..

Ove "pametne" komentare mozes da zadrzis za sebe.
Samo nastavljam tvoj komentar o DDR3 za Intel.

Nije tu mozda su ovo, mozda su ono, nego SU LOSE PODESILI BIOS. To je zakljucak.
To je vec verovatno, ali tvoja izjava o DD2-CAS6 je pravi SBBKBB.

Ne znam sta si ocekivao od Cinebencha, da bude 20% brzi nego na Phenomu I ? Koga boli uvo za CB10.... Sad ispade CB10 i par sintetickih testova jedino merilo performansi platforme.
Ma uopste nisam _ja_ CB uzeo kao primer, vec ostale stvari. Mene igre ne zanimaju (a i iskreno za njih ne bih investirao u CPU prvo, nego GPU pa sta preostane), a ostali testovi ne stoje nesto posebno.

A sta, kao da mora da bude napredka samo zato sto je novi proizvod izasao? Prosto, ne odgovara mu.
Da citiam sta sam gore rekao: zabrini se zasto lose skalira, a ne zasto je single CPU skor los.

Mora da bude napretka prosto je nerealno da stari 90nm cpu biva na istom taktu samo 10% sporiji ! To je pokazivac da test iako ne odgovara generalno AMD'u nije uradjen kako treba ! sto rezultat prikazuje u daleko losijem svetlu. Rekao sam vec gore da je kolega uradio test single core CB test i da je bio preko 3000 pojena..... Stoga veoma cudi da grci postavljaju ovako lose rezove
.... realnu snagu? Hteo sam da cutim, lepo gore, ali...
za tebe je realna snaga kako ce se to kloknuti na LN2...
za *******og su igrice (mada ovde prvo kupi drugi GPU za SLI/Crossfire pa posle brzi procesor, ako se igras na vecim rezolucijama)
za mene je realna snaga kako radi compile, Inno_compress, i slicne stvari...
svakome svoje, i CB je realan pokazatelj nekome.

A sto se tice cene/performance, pa ako ovako budu stojale stvari, Q9300s/Q9450s ce biti bolje resenje od PII 940.

nemas pojma o cemu pricas a kamo li da si i video ikada sistem uzivo pod LN2.
Garantujem da sam vise izvrsio compile'a u Visual Studiju ili Rational Websphere nego sto ces ti ceo zivot. Zato se ne pravi lud kad kazem realan snaga jasno je da mislim na svakodnevne namene u realnim aplikacjama.

A *******i ako je istina kako ti tvrdis da mu je gajming bitan onda se tak sa njegovim i7 *****ao :)

Poslednja izmena:
A *******i ako je istina kako ti tvrdis da mu je gajming bitan onda se tak sa njegovim i7 *****ao :)

*******i ima u planu jedan kvalitetan SLI a lova mu za tak nesto nije problem, postoji i faktor radoznalosti zbog kog ce verovatno kupiti i PII kao sto je kupio i i7, tako da se *******i retko kad za****:D;)

Poslednja izmena:
*******i ima u planu jedan kvalitetan SLI a lova mu za tak nesto nije problem, postoji i faktor radoznalosti zbog kog ce verovatno kupiti i PII kao sto je kupio i i7, tako da se *******i retko kad za****:D;)

Pa sto se foliras onda ovde i promovises stalno taj i7 ????? zato sto ces na 300€ ploci i 550€ procesori u SLI rezimu imati 2% prednosti u odnosu na Phenom II sistem , ili sta ?

Ne razumijem poentu tvog izlaganja. Kao i7 je losijiu gajmingu ali kad se upare dve 280GTX u SLI rezimu onda je malkice brzi od Phenom II :)

Samo zaboravi da nam objasnih kako za taj novac mozes kupiti dva Phenom II sistema ....

Ali brate ima se, moze se !

Upravo zbog ovakvih likova kao sto si ti bice mi zadovoljstvo sa low budget Phenom II masinom da ve pokidam na LN2 :D :)

Poslednja izmena:
Pa sto se foliras onda ovde i promovises stalno taj i7 ?????
Na koji nacin i zasto bih to radi? cak i da to radim nije to nesto sto kosta 100e pa cu nekog prevariti da ga kupi vec procesor od 500 i kusur evra, pominjem i7 zato sto trenutno imam takav komp i poredim neke preliminarne reazultate PII sa onim sto imam, na osnovu toga iznosim neke zakljucke i zapazanja.

Da se radi promocija, radi se, ali ne i7 vece promocija PII, samo na pogresan nacin, toliko toga je ovde napisano sto ce se po svemu sudeci pokazati kao ne tacno, vec su ljudi poceli da se razocaravaju u PII a jos se nije ni pojavio, ja nisam, zato sto nista posebno nisam ni ocekivao, nisi ni ti zato sto si dobio novu igracku koja hoce da radi na -200, ali to je po svemu sudeci sve sto PII nudi a da moze da se kaze da je neki veliki pomak u odnosu na Phenom, mada i same performanse su dosta bolje ali koliko bolje? u rangu jednog Q6600 ili malo bolje, za sad je tako, izmedju ostalog videcemo.
????? zato sto ces na 300€ ploci i 550€ procesori u SLI rezimu imati 2% prednosti u odnosu na Phenom II sistem , ili sta ?
Samo zaboravi da nam objasnih kako za taj novac mozes kupiti dva Phenom II sistema ....
Upravo zbog ovakvih likova kao sto si ti bice mi zadovoljstvo sa low budget Phenom II masinom da ve pokidam na LN2 :D :)
Mene LN2 ne zanima, samo ti kidaj nek tije sa srecom:) a to kakva sam ja "lik" tesko da ti mozes da prosudis, samo to ne znaci da nemas pravo da me dozivljavas na neki svoj nacin i da to ne treba da ti bude dodatna motivacija da nesto pokidas.
i7 jeste skup i sa te strane ga ne poredim sa PII, kad pravim poredjenj sa PII to radim samo zbog performansi, te razlike ce biti slicne kada se budu pojavili jeftiniji derivati nehalem, i5 procesori ce biti skoro pa isti po performansama kao i i7 na istom kloku, to je smiso poredjenja i nista drugo.
Ne razumijem poentu tvog izlaganja. Kao i7 je losijiu gajmingu ali kad se upare dve 280GTX u SLI rezimu onda je malkice brzi od Phenom II :)
Ja nisam reko da je i7 losiji vec da podbacije u pojedinim igrama i rekao sam da neznam zaso je to tako, proizvod je svez tako da moze da se desi da je do biosa ili je jednostavno tako, u svakom slucaju SLI perforamse su najbolje tako da mene to zanima a mozda i odustanem od toga.
Ali brate ima se, moze se !
Ali brate:) ti si se nesto mnogo istripovao.
Cak i da jeste tako, dali ti to mene osudjujes zbog toga ili sta je u pitanju?

Poslednja izmena:
A za sta onda CB koristi 200MB RAM-a?
Pa sta ako koristi 200 MB RAM-a? Disasembliraj CB10 pa ces da vidis koliko ima memorijskih operacija.

Ne pricam napamet, vec ti ne citas.
9950BE ima manji clock od 940 za 13%, a ima skoro iste rezultate. Ako si ga overclockovao na 3GHz pa to merio, tvoj problem sto nisi to pomenuo, nemam bob da bajem na sta mislis...
Pricas napamet i bezobrazan si. Rekao sam 9950BE, nisam rekao na kojem kloku, sto znaci da je na 2.6 Ghz.

Imas dokaz? Mislim konkretan? Da veci cache uvek pomaze, i da nisu prestigli granicu gde ima negativan uticaj? Posto ja inace nisam video poredjenje dva AMD procesora sasvim iste arhitekture i detalja, koji se samo u L3 razlikuju, da smem ovako nesto da tvrdim.
Tebi uvek treba dokaz ? :d
Recimo da L2 kesh pozitivno utice na WinRAR i na Intelu i na AMD-u. Probaj na procesorima iste arhitekture pa ces videti razliku. Nema razloga da ne bude tako i sa L3 keshom. Kesh sluzi da ubrza pristup memoriji.

Jedino razlika kod K10 sa TLB fixom, ali to ne znaci da vishe cache uvek znaci veca brzina, mozda je 2MB dovoljno..
TLB fix nema veze sa velicinom kesha, nego sa nacinom pristupa memoriji.
Vise kesa obicno uvek znaci veca brzina. Nekad nema razlike, a nekada moze i da ima nekog minornog usporenja, ali takve situacije su zaista retke i mere se opet u promilima.

Samo nastavljam tvoj komentar o DDR3 za Intel.
:d :d :d

To je vec verovatno, ali tvoja izjava o DD2-CAS6 je pravi SBBKBB.
Nije SBBKBB, nego konkretan zakljucak na osnovu performansi koje imaju. S obzirom da imam istu platformu u masini, vrlo dobro znam o cemu pricam.

Poslednja izmena:
Pricas napamet i bezobrazan si. Rekao sam 9950BE, nisam rekao na kojem kloku, sto znaci da je na 2.6 Ghz.
Znaci odo da kupim bob i kristalnu kuglu za posle...

Tebi uvek treba dokaz ? :d
Recimo da L2 kesh pozitivno utice na WinRAR i na Intelu i na AMD-u. Probaj na procesorima iste arhitekture pa ces videti razliku. Nema razloga da ne bude tako i sa L3 keshom. Kesh sluzi da ubrza pristup memoriji.
Moja greska ovde, nisam zapazio da je L3 na PII brzi sasvim od onog na PI.

Nije SBBKBB, nego konkretan zakljucak na osnovu performansi koje imaju. S obzirom da imam istu platformu u masini, vrlo dobro znam o cemu pricam.
Pa ajde prvo razmisli koliko je i tesko naci CAS6 DDR2, i to jos na 800, ako ga sam na usporis, pa sta da mislim onda? Da nesto smrdi u testu je jedno, ali CAS6 memorija... lol

Na koji nacin i zasto bih to radi? cak i da to radim nije to nesto sto kosta 100e pa cu nekog prevariti da ga kupi vec procesor od 500 i kusur evra, pominjem i7 zato sto trenutno imam takav komp i poredim neke preliminarne reazultate PII sa onim sto imam, na osnovu toga iznosim neke zakljucke i zapazanja.

Zakljucak i zapazanja mozes doneti kad u svojim rukama budes imao Phenom II kad dobijes uputstva od upucenih kako ces podesiti sve za test i koje realne aplikacije ces koristiti. Donositi zakljucke na ovako lose odradjene testove je greska. Naveo sam jasan primer sa uporedjenjem jednog 3800+ X2 da su testovi smesni !
Ti sad slobodno zakljucuj koliko zelis na osnovo toga sto imas .....

Da se radi promocija, radi se, ali ne i7 vece promocija PII, samo na pogresan nacin, toliko toga je ovde napisano sto ce se po svemu sudeci pokazati kao ne tacno, vec su ljudi poceli da se razocaravaju u PII a jos se nije ni pojavio, ja nisam, zato sto nista posebno nisam ni ocekivao, nisi ni ti zato sto si dobio novu igracku koja hoce da radi na -200, ali to je po svemu sudeci sve sto PII nudi a da moze da se kaze da je neki veliki pomak u odnosu na Phenom, mada i same performanse su dosta bolje ali koliko bolje? u rangu jednog Q6600 ili malo bolje, za sad je tako, izmedju ostalog videcemo.

Pa ocigledno se nalazis u Phenom II threadu ako nisi primetio a procitaj malo tvoje postove pa ces i sam videti koliko puta si ponovio rec i7 .... Znaci jasno je ko ovdje sta promovise .... Veoma je smesno koliko se sve ovo naduvava kao da je AMD najavio novu revoluciju u performansama (Doduse moram priznati za nas ekstremne ocere ovo je svakako revolucija :) ). AMD je jasno dao do znanja koji segment intelovih procesora napada Q9550 i Q9400. Opominjan si vise puta da se manes price o i7 a ti i dalje po svome....

Mene LN2 ne zanima, samo ti kidaj nek tije sa srecom:) a to kakva sam ja "lik" tesko da ti mozes da prosudis, samo to ne znaci da nemas pravo da me dozivljavas na neki svoj nacin i da to ne treba da ti bude dodatna motivacija da nesto pokidas.
i7 jeste skup i sa te strane ga ne poredim sa PII, kad pravim poredjenj sa PII to radim samo zbog performansi, te razlike ce biti slicne kada se budu pojavili jeftiniji derivati nehalem, i5 procesori ce biti skoro pa isti po performansama kao i i7 na istom kloku, to je smiso poredjenja i nista drugo.

Evo opet nehalem i5 , neznam stvarno kako coveku na srpskom da kazem da me razume. Pa ja te dozvjavam po onome sta pises mozda ako se ponekad malo saberes i ja promenim mishljenje . Sta ce biti kad ce biti ostavimo da vidimo tada kad bude .....

Ja nisam reko da je i7 losiji vec da podbacije u pojedinim igrama i rekao sam da neznam zaso je to tako, proizvod je svez tako da moze da se desi da je do biosa ili je jednostavno tako, u svakom slucaju SLI perforamse su najbolje tako da mene to zanima a mozda i odustanem od toga.

Ali brate:) ti si se nesto mnogo istripovao.
Cak i da jeste tako, dali ti to mene osudjujes zbog toga ili sta je u pitanju?

Ti neznas druze i sam sta hoces kad si skapirao da je i7 rupa u gejmingu poceo si da se tesis sa SLI... Koliko novaca trebas da puknes sa bi bio 2% u pravu ?
Trazio si kompresiju za tvoj i7 dobices od mene iz prve ruke za svaki dan rezove na Phenom II pa ce mo uporediti realne aplikacije onda ce mo uzeti formulu koju sam postavio gore oc / € da vidimo nasto smo !

Poslednja izmena:
Znaci odo da kupim bob i kristalnu kuglu za posle...
A ti mora da si neki vickast tip ? :d

Moja greska ovde, nisam zapazio da je L3 na PII brzi sasvim od onog na PI.
Kako si zakljucio da je L3 brzi na PII od onog na PI ?
Prvo, ima vecu asocijativnost, sto ne znaci da je brzi, a drugo, veci je 3x.

Pa ajde prvo razmisli koliko je i tesko naci CAS6 DDR2, i to jos na 800, ako ga sam na usporis, pa sta da mislim onda? Da nesto smrdi u testu je jedno, ali CAS6 memorija... lol
So what ? Neka je i CAS5 , o5 je sporo! Winrar rezovi su ocajni.

Evo referentnih rezultata sa 9950BE @3 ghz sa nb na 1800Mhz, pa mozemo da uradimo poredjenje klok za klok.

Prilozi

• winrar.jpg
    winrar.jpg
    284.3 KB · Pregleda: 47
  • wprime.PNG
    wprime.PNG
    152.8 KB · Pregleda: 44
  • CB10.jpg
    CB10.jpg
    179.3 KB · Pregleda: 45
  • cachemem.PNG
    cachemem.PNG
    214.1 KB · Pregleda: 46
Za 9950BE @3.0 Ghz / 1.8 NB:

Agena vs Deneb prema Grckom testu:
Winrar: 2130 vs 2108 (-1.04%)
Wprime 32M: 13.202 sec vs 12.574 sec (+4.99%)
CB10 1cpu: 2598 vs 2731 (+5.11%)
CB10 xcpu: 9529 vs 9794 (+2.78%)
Cachemem read: 7583 vs 7864 (+3.7%)
Cachemem write: 4659 vs 6276 (+34.7%)
Cachemem copy: 8736 vs 9202 (+5.33%)
Cachemem latency: 56.2 ns vs 54.2 ns (+3.69%)
CPU Queen: 18667 vs 18631 (-0.1%)
CPU Photo Works: 17572 vs 23933 (+36.19%)
CPU Zlib: 79740 KB/s vs 79794 KB/s (+0.06%)
CPU AES: 19920 vs 21488 (+10.78%)
FPU Julia: 7273 vs 7417 (+1.97%)
FPU Mandel: 5116 vs 5027 (-1.7%)
FPU SinJulia: 2619 vs 2820 (+7.6%)

Nepoznata je sa kojom memorijom je testiran Phenom 2.
9950 Black Edition testiran je na DFI Lanparty DK790FXB ploci sa 2x1 GB Kingston HyperX na 1066 Mhz na CL4 5-5-16 i dobro zategnutim alfa tajminzima. Radi poredjenja spustio sam northbridge na 1800 Mhz, kao sto je na Phenomu 2.
Phenom 2 definitivno bolje radi sa memorijom, a prave odnose izmedju starog Agena jezgra i novog Deneba znacemo kada budemo testirali na istoj ploci oba procesora.
Grcki test je definitivno diskutabilan sto se tice izbora benchmark programa i sto se tice podesavanja sistema. Winrar je osetljiv na latencije i podesavanja, sto je indikator lose podesenosti sistema.

Poslednja izmena:
Za cache sam mislio na sam latency cache-a, mislio sam da je zbog velicine veci latency, ali je 45nm i drugo sigurno tu pomoglo.

Hmm, i na 9950 CB ima los multicpu scaling?? Na PII izgleda jos gori, moguce je da ima neki problem sa cache-om pa skaliranje ne ide kako treba (to bi i WinRAR razultat objasnilo)

Pa trebalo bi da su poboljsali cache latency na Phenomu 2.
CPU scaling je 3.69x, za ukljucen "red button", a za iskljucen je malo manje od 4x.

Ne verujem da je "cache trashing", a uticaj L3 kesha na CB10 je prakticno nistavan. Razlika od 5.11% u korist Phenoma II je zbog nepoznatih IPC unapredjenja na samim jezgrima. AMD je rekao inace +3% za IPC na jezgrima. Ako na to dodas veci i brzi L3 kesh, bolji i brzi memorijski kontroler, unapredjenja oko power managemanta koja umeju da "sakate" performanse starog Phenoma dobijas tih 15-tak% ubrzanja za isti klok. DDR3 memorija ce doneti jos 5% na X4 9x5. U igrama i realnom radu bi trebalo da je najveca razlika u performansama.

Da dodam i ovo:

Fritz Chess: 7010 vs 7336 Knodes/s (+4.65%)

Po njihovim testovima u proseku klok za klok Phenom 2 je brzi oko 7.4% od Phenoma I.

Poslednja izmena:
malkice memory protoka na ovom J&W Extreme , samo za fedju

Uuuuu, brutalno. CL4 na 1133 ! :S
***, 34 ns, pa toliko nisam imao ni sa BH-5 i Opteronom. Kakva memorija.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno