Review of Philips DVP5990
Ovako, posto se u ovoj diskusiji poceo provlaciti i ovaj plejer, mislim da bi bilo dobro da se malko raspisem i o njemu i da pomognem ljudima koji se dvoume ili troume ili cetvoroume izmedju philips, pioneew, xvawe plejera...
Kao prvo, plejer izgelda kao da su ga vanzemaljci napravili, tj. kao da kosta 150e. Izuzetno je elegantan, crn, sa sivim okvirom, dosta je lepsi od 3260, od kojeg je takodje i veci, sad bi po dimenzija trebao da se iklapa sa hifi komponentama. Za razliku od mnogih plejera, kao i 3260, dubok je porilicno malo, tek da u njega stane opticki drajv. Plejer ima crvenu lampicu koja svetli dok je ugasen, a mozda i stalno,

jos nisam siguran, nisam bas obracao paznju. Moze nekome smetati, mada, po meni je to nebitan detalj. Generalno raspored dugmica i ekrana na plejeru je slican kao kod 3260, usb 2.0 port je skorz desno takodje. Kutija u kojoj stize je dosta lepsa i kvalitetnije odradjena, iako je sve sto stize unutra isto kao i kod 3260.

Naravno, kablovi takodje nisu ukljuceni, i za to se moramo snaci sami.
Loader je nesto deblji i bucniji za razliku od 3260, deluje da ce trajati sto godina. E, sad ko ga zna... Optika je primetno bucnija nego kod 3260, provereno na nekoliko primeraka, zvuci otprilike kao kod xwave uredjaja koje sam probao. Nista alarmanto, ali meni iskreno ne ide u glavu da kod skljupljeg plejera stavljaju bucniju optiku. Sto se tice citanja diskova, kao i kod 3260, plejer je bez problema procitao sve diskove nebitno koliko bili stari ili izgrebani, samo se ovde za razliku od njegovog manjeg brata to iscitavanje zeznutiijih diskova i cuje.
Daljinski upravljac je veoma dobar, slican je kao i onaj od 3260 samo ima dodatne tastere volume+- , chanel+- i mute koji ce jedino biti uposljeni ako imate i neki philipsov lcd plazme ( a mozda i crt) tv. ( Pozdrav za BBKinga :wave

Ono sto mi se kod daljinca ne svidja je to sto glossy zadnju stranu.
Posto je 5990 u stvari 3260 sa nekoliko dodatnih fichura :d necu se sada nesto posebno raspisivati od nule, vec cu skrenuti paznju na stvari po kojima je jedinstven u odnosu na 3260. Vb6rocod sa softpedije je doradio original philipsov firmver, tako da sto se izgleda menija, setupa, i svega ostalo, nema razlike medju plejerima.
E, sad, ono sto se razlikuje:
1) plejer poseduje HDMI konekciju sa tv aparatom i vrsi upscaling video sadzaja do 1080p razolucije. Iskreno, posto cu verovatno kroz nekih 6-7 meseci uzeti neku 720 ili cak 1080 plazmu, ovo je nesto sto je najvise uticalo da ga zadrzim za sebe. MKV, BlueRay,H264 i X264 cu gledati sa nekog drugog izvora, tipa popcorn i sl, ali onda pitanje ostaje, kako gledati ono sto nam je najdostupnije (Divx i DVD) na najbolji moguci nacin, a da pri tom nemamo problema sa podrskom za titlove ( od cega boluju svi ti popcorn-like uredjaji)- prosto resenje, pa preko plejerea koji ih pusta i jos radi apkonverziju SD sadrzaja na viskoke rezolucije i koji ima savrsenu podrsku za titlove.
2) Pored slike i zvuk se moze preneti preko HDMI-ja
3) Podrzava prikaz JPEG HD rezolucije
4) Podrzava WMV format, i pusta ga bez ikakvih problema.
5) Ima opciju Lip Sync koja dozvoljava vremensku korekciju zvuka u odnosu na sliku.
6) Za DVD ima opciju quick play ( to je postojalo i kod 3260 ali je bilo bagovito pa je tu opciju vb6rocod izbacio iz firmvera)
7) Podrzava DivxUltra i Divx menije. ( sporo ih ucitava, ali radi bez greske)
8) Prikazije 3 reda ID3 tagova i ima preview za slike.
Mane u odnosu na 3260:
1) bucnija optika
2) Sporiji u ucitavanju fajlova ( avi ) nebitno da li bili na cd/dvd/flash/hdd. U proseku za nekih 50% Verovatno posledica firmvera.
3) Kod pregleda slika, tranzicioni efekat izmedju dve slike traje 4-5 sekundi, dok je to kod 3260 trajalo max 1-2 sekunde. Ovo i nije toliko strasno jer se na daljincu moze odmah pritisnuti next, pa pause, tako da onda gotovo trenutno imamo sliku.
Generalno, za oba plejera se moze raci da imaju sledecu manu koja ce verovatno mnogima smetati. Nema analogni 5.1 izlaz.

Beda je da njihov top plejer, i verovatno po mnogo cemu bolji plejer i od pionirovog pandana nema 5.1 izlaz. Tu ne razumem tacno politiku philipsa jer mislim da implementacija analognog 5.1 sigurno nije skupa.
To bi bilo to.... Za download poslednjeg modifikovanog firmvera posetite stranu
http://board.softpedia.com/index.php?showtopic=9603&st=240
Postoji firmveri za sve kodne strane.
Takodje, mozete uzeti firmver gde su pechovani repeat i repeat ab da rade kao volume+ i -.
Ono sa cime cu se ja bakcati ovih dana je promena skina, i ubacivanjem titlova koje za vecinu nas bi trebalo da odgovaraju ( oblik i velicina) kao i titlova sa polutransparentnom sivom pozadinom.
Pozdrav do daljneg, tj. dok se ne setim jos nekih stvari u vezi sa plejerom