Šta je novo?

AMD Phenom 45nm

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Al' je to brate Intel :d
na tigerdirect se mogao za black friday i7 920 kupiti za 150$ (a sigurno ce biti jos takvih akcija :)). e sad ja ne znam gde to ima da se kupi p2 za 60$ manje od i7... a animane :)

na tigerdirect se mogao za black friday i7 920 kupiti za 150$ (a sigurno ce biti jos takvih akcija :)). e sad ja ne znam gde to ima da se kupi p2 za 60$ manje od i7... a animane :)

I jos da sacekas takvu akciju i za preskupu ddr3 memoriju, pa i za skupe x58 ploce...pa ima da osedis dok sastavis konfiguraciju, a do tada ima da izadje Phenom 3 i Core i8(stepenovani Phenom 2^3=8) :)

Nisam ja nikog imenovao niti mislim na nekog ovde sa bencha...Govorim generalno za suskanje po netu...Preuvelicavanja uvek ima i bice..Pitanje je samo koliko je istine u svemu tome u tim pricama.Niko ne porice da se pomak desio,neka mala revolucija AMD-a ali koliko je to procentualno u performansama to je diskutabilno.Ipak mislim da ce se taj mis da rodi kad se sve svede na kraju...
P.S.Intel nece sedeti skrstenih ruku,i sad ima keca u rukavu ali za izbacaj karte jos je uvek prerano!;)

Nisam ni ja mislio na bench korisnike ;)

A kako ti objasnjavas bolje skaliranje u SpecFP rate bateriji testova sa native quad u odnosu na MCM ?
Druga arhitektura i IMC!
Opet, ja kazem da native = propast. Ali ti treba da dokazes da je native dao nesto konkretno na performansama, jer nesto treba dokazati pre nego sto se tvrdi da je tako.
A evo ti jedini plus za naive: AMD je morao da napravi native a ne MCM, jer bi u suprotnom u svakom procesoru jedan HTT link morao da iskoristi unutar samog procesora, znaci ima ih 2 ukupno za multi socket. E tu je vec native dobro dosao - ali to nije dokaz da je za performanse konkretno pomogao..

NUMA je vrlo bitna stvar kod autoparalelizacije. Ja sam pricao o SpecFP rate testu. NUMA ima uticaja na taj test. Uostalom, zasto bi ja TEBI dokazivoa bilo sta? Kakav si ti faktor za to ?
Nisam ja faktor, niti me zanima, vec samo korigujem reci (ne znam cije behu prve ovde) da native znaci za performanse. Ti stvarno nemas konkretne dokaze za to, i ja to iznosim.

Poslednji put si mi rekao da *******. Molio bih te da obratis paznju na svoje ponasanje.
Sorry, iskreno i ne znam sta sam tu napisao, jer mi je milan vec zazvezdio te reci!

Nadji mi ti istu arhitekturu da je jedna native quad, a druga 2xDC u MCM modulu.
Ne postoji MCM AMD K8 i Quad AMD K8.
Nemam ja sta da je trazim, ti to tvrdis, ti je nadji!

Mozes samo implicitno da zakljucujes neke stvari.
Mogu, ali reci da je native znacio 1% vishe performansi je nebitno, i u okviru greske. A reci da znaci 10% je nesto sasvim drugo, i to vec trazi dokaz.
Moje misljenje, kao sto rekoh delimicno gore, je da native nije nista bitno znacio za performanse (<1%) naspram da su napravili MCM, ali je zato puno znacio da bi mogli da imaju konkurentan quad-socket proizvod, a ne samo tri-socket.
Znacio je - ali ne po pitanju performansi samog procesora u prevodu.

Uostalom, evo ti dokaz da native dual core bolje skalira nego MCM dual core:
Za FX-62 skaliranje je 1.82x
Za Pentium D 920 koji je MCM skaliranje je 1.67x
Analogno tome, situacija vazi i za quad.
Fedja, opet nisu iste arhitekture i cache, daj da se ne ponavljam sto puta..

Nisam ja nikog imenovao niti mislim na nekog ovde sa bencha...Govorim generalno za suskanje po netu...Preuvelicavanja uvek ima i bice..Pitanje je samo koliko je istine u svemu tome u tim pricama.Niko ne porice da se pomak desio,neka mala revolucija AMD-a ali koliko je to procentualno u performansama to je diskutabilno.Ipak mislim da ce se taj mis da rodi kad se sve svede na kraju...
P.S.Intel nece sedeti skrstenih ruku,i sad ima keca u rukavu ali za izbacaj karte jos je uvek prerano!;)

Pa ako je Intel uspio da ostvari veliki napredak sa izbacivanjem C2D u odnosu na predhodnu generaciju procesora zasto mislis da nesto slicno ne mogu da urade i ovi iz AMD?

Kako je to onda intelu pošlo za rukom sa CoreDuo ;)
Ako mislis u odnosu na procesore iz srije D8xx D9xx, pa toje bar jasno, ja se ne razmumem u arhitekturu procesora ali znam dovoljno da mogu da kazem da sustinski velika razlika izmedu te dve stvari, C2D je blizi Pentijum 3 procesorima po nacinu rada, ako sam ja to dobro skapirao. Inace nista posebmo se nije promenilo od pojave prvog E6600 do dansa aktuelnih i7 procesora, prelazak na nizi proizvodni proces je doneo veci oc potencijal ali na istim klokovima E6600 i E8500 imaju iste rezultate u vecini testova, Q6600 u odnsu na i7 e tu vec ima prilicno velike razlike pre svega zbog HT, ali ta razlika ne igra gotovo nikakvu ulogu u aplikacijama koje ne umeju da iskoriste multitasking, samo to sve je u fazi ispitivanja. Smatram da posle nove godine sve ima da bude mnogo jasnije, testovi koji se mogu sada videti u najmanju ruku ne pokazuju mnogo toga, pre svega zbog biosa koji nisu ispeglani. Jedna od stavari koja se meni svidja je to sto SLI radi daleko bolje nego do sada, ne znam zasto ali je po svemu sudeci tako. Koliko ce nekome SLI i HT biti presudni za kupovinu daleko skuplje platforme od PII to je vec tesko oceniti.

Kao sto sam i ocekivao, da ne kazem znao, intel ne sedi skrstenih ruku. U prodaji će se pojaviti novi procesori bazirani na nehalem jezgru i5, vise o tome mozete procitati kod naseg kolege mareta http://www.sx-team.com/the-news/102-intel-core-i5-uskoro.html to nije sve, sledi jos zanimljivih iznenadjenja sto se tice i7 procesora:-devil-:

P.S: Koliko su se svi smorili u ovoj temi, cak su i modertori poceli da spamuju @colt:D

Poslednja izmena:
Malo da vas probudim i odgovorim odakele mi informacija da intel sprema neko iznenadjnje, mislim nije da znam sta ali evo covek tvrdi da zna ali ne sme da kaze, mozda ipak pod pritiskom popusti he he:D
Dok mi ovde nagadjamo razne stvari na PCberzi pisu ljudi koji imaju informacije iz prve ruke, pokusjte da provalite koje SkyFire;) http://www.pcberza.rs/forum/topic.php?topid=13655&forid=33&katid=1

from pcberza: Pored toga Intel nece sedeti skrstenih ruku,i sad ima keca u rukavu ali za izbacaj karte jos je uvek prerano!
Ovo samo kazem cisto onako a detalje zaista ne smem javno da iznosim!

skyfire=pcbeast ili je pcbeast neovlasteno kopirao reci skyfire-a :D

novi phenom ce biti dobar, ali kome ce biti potreban? onima koji su i sada na am2 platformi i eventualno ko bude sastavljao novu masinu (nesto veci udeo nego do sada), ali ajde - i to je pomak za amd :D

Poslednja izmena:
novi phenom ce biti dobar, ali kome ce biti potreban? onima koji su i sada na am2 platformi i eventualno ko bude sastavljao novu masinu (nesto veci udeo nego do sada), ali ajde - i to je pomak za amd :D

Oni koju apgrejduju i oni koji kupuju novi komp, koji bi jos mogli da budu potencijalni kupci? :) Naravno novi phenom nije toliko dobar da bi bas svi presli na njega.
Ili hoces da kazes da je mnogo ljudi vec kupilo c2d pa vise niko nece kupovati procesore?

ne bukvalno da niko vise nece kupovati procesore :d ali upravo to hocu da kazem... znaci nije dovoljno dobar da bih npr ja presao, kao ni na yorkfield a cisto sumnjam da ce biti bolji u renderingu od i7

^
Pa recimo meni bi za render znacio brzi procesor od ovog koji trenutno koristim. A Deneb ce biti uz kompletnu platformu prilicno pristupacan ;)
Core i7 se ne isplati ako ne renderujes za debele pare :( A i dve masine su uvek bolje nego jedna ;)

Pade mi na pamet...
Koliko bi koristi bilo od klastera za rendering?
Ili mogli bi da izbace ponovo 2-socket plocu, to bi bilo ubistveno za rendering (8 jezgara :eyebrows:), a cenom bi bilo slicno i7 (verovatno cak i malo jeftinije).

Pade mi na pamet...
Koliko bi koristi bilo od klastera za rendering?
Ili mogli bi da izbace ponovo 2-socket plocu, to bi bilo ubistveno za rendering (8 jezgara :eyebrows:), a cenom bi bilo slicno i7 (verovatno cak i malo jeftinije).

Pazi napravis mrezu i renderujes sve na svim kompovima, 2x Deneb platforma i viola Octa Core rendering, a i u slucaju nesrece velike su sanse da jedna makina i dalje radi ;)

Fedja, opet nisu iste arhitekture i cache, daj da se ne ponavljam sto puta..
Ponavljas nesto za sta nemas nikakav argument...Kakve veze ima sto nisu iste mikroarhitekture ? Kes je veci na Intelu, pa sta? Separatni je kao i na AMD-u, sto je daleko bitnije za skaliranje. Ni jedan ni drugi nemaju hyperthreading. I jedan i drugi CPU koriste jedan memorijski kontroler, sa tom razlikom sto je kod AMD-a integrisan. Jedina prednost koju AMD ima u tom smislu je veci memorijski protok, zbog integrisanog kontrolera, ali ni to ne pravi toliko razlike.
Tvoje je pravo da imas svoje misljenje, zasto je native propast.

Ako ti ne vidis zasto je drugacija arhitektura i cache dovoljna razlika da ne mozes reci da je ono trece (naive quad) zasluzan za performance boost, nemam sta dalje da pricam, toliko je jasno da tu nisi u pravu.
Samo cu da podsecam da nisi u pravu ako budes pominjao native quad kao performance prednost.

Ovde ce ti neko poverovati... da si predlozio firmi native umesto MCM dizajna, morao bi da obrazlozis mnooogo bolje; sa ovim bi dobio otkaz (a to znam iz slicnih situacija).

Poslednja izmena:
Moze kontra pitanje: Ako nema prednosti sto je i Intel presao na to? Sto su menjali MCM?
Zasto ne furaju npr 4x1 jezgro (slicno kao kod pentiuma D). To im je jeftinije jer je veci prinos na manjim cipovima.

Ti hoces da ti se to izmeri na necemu sto ne postoji (mcm phenom vs phenom), a inace ne vazi. Dobra ti fora, vidis ljudi mnoge stvari nisu izmerili nego su izracunali. Tom logikom ja ne moram da verujem da je npr (nama poznati) precnik zemlje tacan, ko je to izmerio? Neka buse, ne interesuje me, kad izmere onda cu da verujem.
Tako ovde znamo iz teorije da ce jezgra (na razlicitim plocicama) brze komunicirati medjusobno kroz kes nego kroz ram, ali sto da verujemo, ajde da pitamo amd ili intel da nam dizajniraju neke cipove koji ce to i dokazati?

Poslednja izmena:
from pcberza: Pored toga Intel nece sedeti skrstenih ruku,i sad ima keca u rukavu ali za izbacaj karte jos je uvek prerano!
Ovo samo kazem cisto onako a detalje zaista ne smem javno da iznosim!

skyfire=pcbeast ili je pcbeast neovlasteno kopirao reci skyfire-a :D

AMD ce svakako napraviti pomak i u to nema sumnje...Neosporiva cinjenica je da su korak napred.Problem je jedini sto toj korak jos uvek nije dovoljno velik da bi se priblizio Intel-u i to treba uzeti u obzir..Zasto spekulisati o necemu sto se jos nije pojavilo a praviti oko toga toliku famu kao da je Bog sisao sa neba...Mislim jel su AMD-ovci toliko zazeleli slave posle dugo godina potlacenosti by Intel..

"Pored toga Intel nece sedeti skrstenih ruku,i sad ima keca u rukavu ali za izbacaj karte jos je uvek prerano!
Ovo samo kazem cisto onako a detalje zaista ne smem javno da iznosim!"

Ovo je nedopustivo...Lik mi je ukrao najvaznije izlaganje tj citirao me a jos ima i potpis sa mojim user name-om!Mora da sam mu neki idol:d Cccccc...Danas covek ne moze da bude originalan:p

Pitanje : Sta ce se desiti ako intel izbaci CPU (Nehalem) sa 8 fizickih jezgara???Bas me zanima kakav bi onda bio odgovor od AMD-a?Mora da bi izasla i treca revizija pod nazivom PhenomenIII Code Name Miracle:smoke:

Poslednja izmena:
:laugh:
Ajmo navijaci, ajmo... :whip:
Nema brate nista tajno, roadmapovi postoje i sta pricao Vam neko iz intela na zuraji i sada ste...
Ako nemate sta pemetno reci, sipajte vode u usta, ali prepunite da ih morate i rukama drzati, cisto da ne kucate ludosti :)
:wave:

Poslednja izmena:
@PCBeast: Pitanjce: sta ce se desiti kada AMD izbaci native 6Core i uradi MCM pakovanje na 12 jezgara? (cisto da nastavimo SBBBKBBB teoretisanje).

citajuci ovaj thread mozete sa lakocom primetiti prvo izjave intel fanova tipa
Phenom II nece biti u stanju ni Yorkija da dostigne a kamoli i7.

U zadnjim postovima pmozete vec procitati delimicno druge izjave nesto u stilu :
Kao napravio je Phenom II nesumljivo korak (mislise da dostigne i7) ali intel ima keca u rukavu samo to jos nesme da se objavi :)

verujem da ce se mishljenje Intelasa po ovoj temi zavrsiti na sledece :
"Pa dobro vreme i AMD da izbaci konkurentan proizvod , dobro je za cene na trzistu"

Monopol sucks !!!
Go go AMD

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:

Ma kakvi bre to je sve marketing ...... :) :D ,
PCBeast je to odavno nanjusio .....

Druga stvar to za stabilnih 6.2 Ghz i slicne ludorije na Crysis-u su price za malu decu a link koji si dao je samo dokaz toga..Razne spekulacije i bajke koje kruze nisu nista vise nego pokusaj da se postigne dobar marketing pre nego se finalni proizvod plasira na trziste!

Poslednja izmena:
OK, covek ima pravo na svoje misljenje. Videcemo ko je bio u pravu uskoro. U svakom slucaju ili ce biti u pravu ili ce da zavrsi u necijem sig-u. ;)

P.S. Izgleda da je i Fugger prisustvovao, pominje da je video skor na 6GHz za 3DMark2K6.

http://www.xtremesystems.org/forums/showpost.php?p=3488530&postcount=164

nema sanse da promenim sig zbog toga :)
Neka nam je on ziv i zdrav ! bice mu oprosteno

Verujem da je Fugger sav pozeleneo kad je video no coldbug runove Phenoma II .... :D

Poslednja izmena:
Moze kontra pitanje: Ako nema prednosti sto je i Intel presao na to? Sto su menjali MCM?
AMD je isao na to primarno zbog quad socketa i HTT linkova (bez native-a bi max tri-socket dobro skalirao a preko toga bi imao CPU hop cesto).
Ne kazem da nema prednosti, kazem da nema direktnih performansnih prednosti u odnosu na MCM.
K10 ima malu prednost u odnosu na K8, em se cekalo previse na isti... da nisu morali da rade native, ne bi! Ovo su otprilike bile reci nekoga iz AMD-a.
Jedno je verovati, a drugo da je stvarno tako. A osim laicke logike nema pokazatelja da native direktno ima performansne prednosti.

Intel je presao na native iz slicnih razloga.

Za komunikaciju kroz cache naspram RAM je dokazano da je brza prostim merenjem.

Poslednja izmena:
K10 ima malu prednost u odnosu na K8, em se cekalo previse na isti... da nisu morali da rade native, ne bi! Ovo su otprilike bile reci nekoga iz AMD-a.
Jedno je verovati, a drugo da je stvarno tako. A osim laicke logike nema pokazatelja da native direktno ima performansne prednosti.

Intel je presao na native iz slicnih razloga.

Za komunikaciju kroz cache naspram RAM je dokazano da je brza prostim merenjem.

Definisi sta je to malo? Evo X2 K10 vs X2 K8:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=210337

Problem sa AMDom, sto je neko lepo rekao, ne secam se ko, je sto je "ispred" vremena. Setimo se 64bit-a. Ja sam nabavio Winchestera pocetkom 2005, aplikacija jos nije bilo a ni sada nije bas sjajno stanje. Ista prica je i sa native quad. I sam Intel je priznao (mada njima ne treba preterano verovati) da je suicide praviti native quad u 65nm. AMD mora da radi to sto je uradio, radi se o firmi koja je za red velicine manja od rivala i svoje greske placa veoma skupo.

Poslednja izmena:
Definisi sta je to malo? Evo X2 K10 vs X2 K8:

http://www.xtremesystems.org/forums/showthread.php?t=210337

Problem sa AMDom, sto je neko lepo rekao, ne secam se ko, je sto je "ispred" vremena. Setimo se 64bit-a. Ja sam nabavio Winchestera pocetkom 2005, aplikacija jos nije bilo a ni sada nije bas sjajno stanje. Ista prica je i sa native quad. I sam Intel je priznao (mada njima ne treba preterano verovati) da je suicide praviti native quad u 65nm. AMD mora da radi to sto je uradio, radi se o firmi koja je za red velicine manja od rivala i svoje greske placa veoma skupo.

Da ;)
AMD mora da forsira inovacije, da bi u buducnosti mogao da u jednom momentu nametne dominantan proizvod...Put je spor...Ali ako zele da budu ono shto je Intel sada to je neophodno!

Shto se tiche X2 K10. Trenutno je jedan u fazi testiranja. U odnosu na K8 je vishe nego primetno agilniji u svemu...

Ja se nadam da su sve nevernici (plavi) gledali broadcast stream za koji sam postavio link nekoliko postova gore. Ako niste , propustili ste potvrdu o 6.3 GHz na LN2 sa sva cetiri aktivna jezgra.

bice video i za download uskoro ....

Toliko o bajkama , marketingu i ostalim lazima koje kruze netom !

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno