Šta je novo?

Altec 641 Vs. Logitech Z-5500

Y2K986

Slavan
Učlanjen(a)
13.11.2007
Poena
330
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 5 5600X + Lian Li Galahad 2 LCD 360
Matična ploča
ASUS ROG Strix B550-F Gaming Wifi II
RAM
64Gb Corsair Vengeance RGB RT
GPU
Sapphire RX 7800 XT Nitro+ Gaming OC
Zvuk
Klipsch The Fives
PSU
Corsair RM850x SHIFT 80 PLUS Gold
Kućište
Lian-Li O11D Evo RGB
Monitor
LG UltraGear 32GP850-B
Miš & tastatura
Logitech G G900 Chaos Spectrum + Razer BlackWidow V4 Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pre nego sto sam odlucio da postavim ovu temu iscitao sam veliki broj tema u vezi sa ovim zvucnicima.E sad...u sobi od nekih 20-tak kvadrata imam Altec 641 i u pocetku sam bio prezadovoljan.Kako je vreme prolazilo zujanje je postajalo sve jace (trafo je u pitanju ako sam dobro shvatio) i kvalitet zvuka je opao-bar mi se cini.Poceo sam da gledam ove Z-5500,i imam sliku o kakvom sistemu je rec.Ali nisam nista nasao o problemu koji mene muchi.Evo o cemu se radi-woofer ima 10'' zvucnik u sebi i pretpostavljam da moze da "ispljune" tih 190W ,ali me stvarno zabrinjavaju ovi sateliti koji navodno daju ~ 62W each! Iskreno tu mi nesto smrdi jer Altec 641 fizicki ima vece zvucnike u satelitima a duplo su slabiji - 32W. To je ono sto mene stvarno zabrinjava.Plasim se da kad odvrnem muziku da sateliti ne mogu da isprate woofer.Mozda gresim i voleo bih da me razuverite. Uz Z-5500 planiram da uzmem i X-Fi Xtreme Gamer jer mislim da ispod toga ovaj sistem ne zasluzuje.

Ako neko moze da mi "rascisti" ovaj problem bilo bi extra...Ali bih jos vishe cenio kad bi neko mogao da napravi paralelu izmedju Altec 641 i Z-5500 da bih znao sta STVARNO dobijam/gubim kupovinom Z-5500 u odnosu na Altec 641.

Hvala unapred. :D

Imam Z-5500 vec neke 2 i kusur godine i njegov woofer jeste uzasno jak.

Otkad ga imam drzim ga na nekih 30% jacine. Sami sateliti su sasvim ok, mogu dosta da izdrze i kad je u pitanju gaming i gledanje filmove Z-5500 nema konkurenciju u tom cenovnom rangu.

Slusanje stereo muzike je druga stvar i tu bas i ne sijaju sto mi je veoma zao.

Sve u svemu, sateliti su dovoljni za ovaj sistem i neces osetiti njihovu slabost u odnosu na woofer i verujem da ces biti vrlo zadovoljan. :wave:

Edit: Inace kad sam kupovao slusao sam i mnoge altec lansing u rangu Z-5500 (iako nisu imali tada nesto dovoljno slicno njima) i nisu mogli da mu prismrde :).

Poslednja izmena:
A jel se meni cini ili ovi Logitech sateliti nemaju visokotonce?

Edit: Inace kad sam kupovao slusao sam i mnoge altec lansing u rangu Z-5500 (iako nisu imali tada nesto dovoljno slicno njima) i nisu mogli da mu prismrde .

Nisu mogli da prismrde u kom smislu? Kvalitet ili kvantitet ili oba? I prilicno sam siguran da nisi cuo 641E jer cini mi se da su se vrlo tesko nalazili...

Poslednja izmena:
Naravno nisam 641E inace bi napisao drugacije. U pitanju je bio i kvalitet i kvantitet, napr. ako se dobro secam nisam bio nasao nijedan AL koji je imao bezicni daljinac koji je bio iole funkcionalan. Ljubitelj sam dubokog basa i svi su tada imali neke male basice od 17cm ako su bili i toliki itd...

Nikad necu zaboraviti kad sam bio u nekoj radnji gde mi covek pokazuje kao najbolji AL 5.1 sistem, pusta nesto na njemu odvrnuo do daske a AL se raspada totalno a on jel vidis kako gruvaju? :).

Salu na stranu, od tada nisam slusao nijeden AL zvucnike jer sam bio uzasno razocaran njima i verovatno ih nikada vise ni necu gledati tako da sam ja malo "biased" ka drugim firmama.

Bas na 621/641 je lepši, topliji, ne znam kako da ga opišem. Po mom ukusu ni najskuplji Logitech THX 2.1/5.1 to ne mogu da postignu. Možda je to nekome neprecizno mumlanje ili bas distorzija ali meni je to ono pravo.
Davno sam imao 621 i zamenio ih sa Logitech Z560 THX(+E-mu 0404), kažu možda najkvalitetnijim gejmerskim 4.1 zvučnicima ikada napravljenim i ujedno prvim THX zvučnicima iz Logitech-a, naravno slušao sam i sve ostale modele koji kod nas mogu da se kupe.
Za razliku od alteca, Logitech moraš jako pojačaš, da bi se dobro čuli, a ja nešto baš i nevolim glasnu muziku.

Poslednja izmena:
Bas na 621/641 je lepši, topliji, ne znam kako da ga opišem. Po mom ukusu ni najskuplji Logitech THX 2.1/5.1 to ne mogu da postignu. Možda je to nekome neprecizno mumlanje ili bas distorzija ali meni kao bivšem bas gitaristi je to ono pravo.

Vidis ja se sa tobom ne bih slozio uopste.Bas na mom 641 nije nimalo prijatan,bar za mene.O cemu se radi.Kada stojis posred sobe udara on kao blesav i super se cuje-to stoji! Ali kada pridjem wooferu i oslushnem malo bolje,svaki udarac basa pracen je nekim "krkljanjem" ako mogu tako da se izrazim.Znaci ide "Booom" i onda posle njega neko "prrrrr" .I to nezavisno od jacine na koju je namesten,odnosno gotovo sam siguran da to nije distorzija.Ne znam da li mozes da shvatis o cemu govorim,ali to se desava od dana kad sam ga kupio.Primecuje se samo kad "zalegnem" ispred woofera i to mi se ne dopada uopste.

Ako ti se taj muljavi (hoommmmmmm) bas ne dopada, onda ćeš prelaskom na Logitech dobiti zvučnike kvalitetnije izrade, jače, lepše. Da sam na tvom mestu ipak bih dobro razmislio i prvo poslušao Z-5500.

Ako ti se taj muljavi (hoommmmmmm) bas ne dopada, onda ćeš prelaskom na Logitech dobiti zvučnike kvalitetnije izrade, jače, lepše. Da sam na tvom mestu ipak bih dobro razmislio i prvo poslušao Z-5500.

Sigurno je da cu prvo da ih poslusam,ipak je to skupa investicija za kupovinu "na slepo".Ali i dalje nisam saznao ono zbog cega sam otvorio ovu temu. :wall:

Sta dobijes? Dobijas kvalitetnije zvucnike u svakom pogledu. Snage ima na pretek a narocito sa kvalitetnim izvorom poput X-Fi neces biti razocaran. Imas ugradjene decodere i kvalitetno pojacalo. Zvuk pored snage ima i izuzetan kvalitet, dinamiku i kristalnost bez obzira na pojacani nivo slusanja. Sateliti su punog opsega a to koliko imaju w, imaju i bolje i vece magnete od konkurencije. Kao sto je vec receno, apsolutni best buy u svom cenovnom rangu.

Sta dobijes? Dobijas kvalitetnije zvucnike u svakom pogledu. Snage ima na pretek a narocito sa kvalitetnim izvorom poput X-Fi neces biti razocaran. Imas ugradjene decodere i kvalitetno pojacalo. Zvuk pored snage ima i izuzetan kvalitet, dinamiku i kristalnost bez obzira na pojacani nivo slusanja. Sateliti su punog opsega a to koliko imaju w, imaju i bolje i vece magnete od konkurencije. Kao sto je vec receno, apsolutni best buy u svom cenovnom rangu.

Nemo' se ljutis... :( Shalim se,ovo vec lici na odgovor koji sam trazio_Opet,jos koje poredjenje nece biti na odmet... :)

Izlistao sam clipove sa Youtube-a,i ono stvarno deluje impresivno.Kupujem ih 99% samo se nadam da necu da se pokajem... :S:

Kupujem ih 99% samo se nadam da necu da se pokajem... :S:

Neces sigurno ;), drugar koji ima AL 621 (posto one 641 nije mogao da nadje) se odusevio kada je jednom prilikom dosao kod mene i cuo ove Z-5500, pogotovo se odusevio sa basom, mada nista manje ni sa ostatkom sistema. Tako da samo napred, kupuj i ne razmisljaj puno :wave:

Isto ti se hvata, razmisljao ne razmisljao bolje za taj novac neces naci a Z-5500 je Z-5500 :)

Poslednja izmena:
Evo ja mogu da potvrdim da za te pare sto se kompa tice, nema boljih zvucnika ;)
Trenutno posedujem Z-5300 i u ono vreme je to isto bilo kao i sada sa Z-5500.

Izlistao sam clipove sa Youtube-a,i ono stvarno deluje impresivno.Kupujem ih 99% samo se nadam da necu da se pokajem... :S:

Ma kakvo kajanje. Zvucni si su sjajni. Samo ti treba neka bolja zvucna (integrusa nikako) i sijace punim sjajom. Za muziku mogu dobro da se nasteluju preko ekvilajzera, ili ukljucis na njima efekat DD PLII Music, sve zavisi koliki si sluhista. Jednom nastelujes i gotovo.

Pre njih sam imao 2 Alteca (2.1 i 5.1), ovaj Logi je bog za njih...

Poslednja izmena:
Nisam nameravao da dam toliko para za zvucnike, ali kad vidim koliko hvalite z-5500 evo me sad u dilemi. Jel ima negde da se poslusaju?

Ma kakvo kajanje. Zvucni si su sjajni. Samo ti treba neka bolja zvucna (integrusa nikako) i sijace punim sjajom. Za muziku mogu dobro da se nasteluju preko ekvilajzera, ili ukljucis na njima efekat DD PLII Music, sve zavisi koliki si sluhista. Jednom nastelujes i gotovo.

Pre njih sam imao 2 Alteca (2.1 i 5.1), ovaj Logi je bog za njih...

Koju muzicku za njih preporucujete.Evo upravo sad gledam i nemam pojma sta da uzmem :

Creative X-Fi Xtreme Audio ~40e
Creative X-Fi Xtreme Gamer ~75e
Creative Sound Blaster X-Fi Xtreme Gamer Fatality Platinium ~82e
Creative X-Fi XtremeMusic ~82e

Nemam pojma sta da uzmem,a jos manje sta koja karta nudi.Kad smo vec ovoliko razglabali o zvucnicima i o utiscima ljudi koji su ih culi,ajde malo da popricamo i o zvucnim karticama i da bash upotpunimo i kompletiramo temu.

Cuo sam da ovaj Xtreme audio ne valja,i da nije preporuka da se kupi.Sledeci logican izbor je jedna od ove 3 karte,ali KOJA? Sta koja nudi u odnosu na onu drugu?? Mozda postoji jos neka karta koja ima bolji odnos cena/kvalitet??

@GoranM Ti bi ga bas usrecio, prvo Pioneer zvucnike izbegavati u nizeoj cenovnoj klasi (ili maltene sve osim neke high-end varijante jer tu mora da bude dobro) i jeftinij AVR nisu najsrecnije resenje tako da izmedju komb AVR i zvucnici Pioneer ja dajem prednost Z-5500.
Sto se tice zvucne XtremeMusic ali daj mi link za tu Gamer Fatality Platinum da vidim na sta mislis.

Taj Gamer Fatality treba da odokativno izgleda isto kao Music. Sad ako gledas po itsvet i sl. Onda najbolje da okrenes radnju i pitas za tacnu oznaku da bi se videlo u cemu je tacno razlika u odnosu na Music.

Poslednja izmena:
Taj Gamer Fatality treba da odokativno izgleda isto kao Music. Sad ako gledas po itsvet i sl. Onda najbolje da okrenes radnju i pitas za tacnu oznaku da bi se videlo u cemu je tacno razlika u odnosu na Music.

OCz,Video sam koliko si ti zaglavio sa Digitalnim povezivanjem Z-5500 i onog tvog gamer-a.U principu digitalni signal jeste bolji,ali ne mora da znaci ako sam ja dobro skontao pricu.Ono sto bih voleo da znam koja od ovih kartica daje digitalni signal,i da za svaki slucaj ako nesto ne radi mogu da ih povezem I analogno (5.1) i da vozim.Naravno,najbitnije u svemu ovome je kvalitet zvuka koji daje ta karta...

Poslednja izmena:
Uzimaj z-5500 slobodno, snage ima i previše, tako da jedini problem mogu biti nervozne komšije ili mala soba. Gledanje filmova je kao u najboljem bioskopu, igre rastura, a za muziku se treba malo potruditi oko ekvilajzera i zvuči savršeno.
Ono što mene fascinira je da nema nikakve distorzije kad odvrneš do kraja, a to je 11 (110%), što u praksi zvuči kao da se soba raspada oko tebe, ali nikako nije buka, nego čista snaga, ako me razumeš.
Ja ih povezujem na Audigy1 pl analogno i nemam nikakvih primedbi, na DVD plejer je povezan kvalitetnim coax kablom i postoji razlika, ali ništa preterano.

Uzimaj logije i nećeš pogrešiti, uz neki bolji x-fi savršen spoj.

Poslednja izmena:
Ti zvucnici samo snagu i imaju i nista vise. Bilo bi pogresno porediti ih sa bilo kojim ozbiljnijim AVR, jer su losiji od svakog. Posle 30% pojacanja nista neces ni cuti osim basa, koliko imaju rupa u spektru. Daleko od toga da su to losi zvucnici, ali su to ipak samo kompjuterski zvucnici i tu se zavrsava svaka polemika.

Ajde, kad se već povela tema oko povezivanja i zvučnih kartica, da i ja nešto pitam...

Obzirom da Logi Z5500 imaju svoj dekoder, koliko integrisana ili bilo koja zvučna kartica ima uticaja na signal ako se radi pass-through? Koliko ja shvatam tu "nauku", ta neka zvučna kartica ne bi trebala ništa da radi signalu, već da ga u "neobrađenom" obliku proslijedi preko (koaksijalnog ili optičkog) kabla u Logi-jev dekoder...

Ako ta neka zvučna kartica ne radi signalu ništa, onda se ne treba ni kupovati nikakva zvučna kartica, već samo digitalnom vezom (opt/coax) povezati ploču sa zvučnicima i gotova stvar...

Ima li tu logike i da li je ovo razmišljanje ispravno ili nije?

Pozdrav. :wave:

Ti zvucnici samo snagu i imaju i nista vise. Bilo bi pogresno porediti ih sa bilo kojim ozbiljnijim AVR, jer su losiji od svakog. Posle 30% pojacanja nista neces ni cuti osim basa, koliko imaju rupa u spektru. Daleko od toga da su to losi zvucnici, ali su to ipak samo kompjuterski zvucnici i tu se zavrsava svaka polemika.

Ocigledno ih nisi cuo, ili ako jesi nisu bili lepo povezani. Imam te zvucnike i spektar je tu, pojaca se maltene max nema distorzije zvuka (sa X-Fi ili DVD playera, analogni tv ili radio je druga prica) i sve se cuje tacno onako kako treba samo sto pojacavanje preko 30% znaci u manjoj sobi preveliku jacinu koja moze tebi da smeta a ne zvucnicima ili samom kvalitetu izlaza. U svom cenovnom rangu (25k din - Pakom) nema bolje za isti novac. Za vise novca kupi se bolji AVR + zvucnici sistem ali to onda ide reda min 1000e i kako to porediti?
Sto se tice povezivanja za DolbyDigital & DTS moze se koristiti i integrusa jer se salje encodovani signal preko SPDIF i ext decoder radi obradu. Polemike izmadju X-Fi i Z-5500 je bilo dosta na netu ko ima bolji DAC i kao da je tu Z-5500, licno koristim SPDIF jer je samo 1 kabl u pitanju. Recimo Yamaha ima Burr-Brown DAC u novijim AVR i stoji da je to bolje resenje nego da X-Fi radi obradu. Kod muzike vec salje se stereo signal i tu je kvalitetna zvucna vise nego bitna jer ona ipak odradi muziku i salje stereo signal kros SPDIF na koji ima uticaj.

@Y2K986 Ja sam imao problem sa tim obicnim Gamer-om i do kartice je bilo sto se tice digital-a. Ne bi trebala da bude ista situacija sa Fatality Platinum verzijom.

Inace, imam i ja pitanje koje bi ovde prosledio.

Moze li se na Titanium Fatal1ty Pro prikaciti 2x Z-5500 tako sto jedan ide na optical a drugi na flexijack koji bi se iskoristio kao digital in ?

@Y2K986 Ja sam imao problem sa tim obicnim Gamer-om i do kartice je bilo sto se tice digital-a. Ne bi trebala da bude ista situacija sa Fatality Platinum verzijom.

Inace, imam i ja pitanje koje bi ovde prosledio.

Moze li se na Titanium Fatal1ty Pro prikaciti 2x Z-5500 tako sto jedan ide na optical a drugi na flexijack koji bi se iskoristio kao digital in ?

O.T.

:) Eh sad pa ti.Ne mozemo da se sastavimo da spojimo jednu zvucnu i jedan sistem ti si se vec uhvatio sa 2 komada. :)

Vrh Dno