Šta je novo?

Diy Retro HTPC

Mx

Čuven
Učlanjen(a)
07.04.2002
Poena
619
HTPC sam napravio pre par meseci, ali mi nije radio digitalni fotoaparat, a i ove slike su sa telefona- tako da se izvinjavam unapred na kvalitetu. Stari komp (Athlon xp 2500+ - overclockovan na 3200+, hdd 80gb, 512ram, nvidia 7300gt, i sound blaster Live! 5.1) sam prepakovao u kuciste ovog Sansui kasetofona. Kuciste je masivno, napred od aluminijuma, a poklopac je od drveta. Izbacena je sva mehanika, i jedva sam ugurao atx plocu sa napajanjem (ima oko 1mm slobodno sa svih strana). Zamenjene su sijalice u vu metrima, a cak su ostale prastare led diode iz 70-ih koje jako smesno izgledaju ali rade jos uvek. Za vu metre sam napravio pojacavace, povezani su i rade, izmedju njih jedna led je vezana kao hdd led na racunaru, u jednoj od rupa za mikrofon je IR senzor za daljinski (pinnacle pctv daljinac na serijski port - programiran tako i da tekst moze da se kuca sa njim kao na telefonu), sve sijalice su zamenjene, volume potenciometri sluze kao regulacija za vu metre, i za izlaz za slusalice. Tasteri za dolby i za tape lead in su za reset i power on/off, a led pored njih je power led. Ono od kartona je kanal za vazduh koji izvlaci topao vazduh sa procesora odmah napolje, jer se ovaj athlon prilicno greje. HTPC je vezan na drugi racunar sa mreznim kablom (prvobitno wifi, ali je bio suvise spor), na kome je sva muzika/filmovi pa zato ima hard disk od samo 80gb. Instalirana je Vista, a drajveri za zvucnu su odlicni Kx drajveri. Media center radi odlicno, cak i hd filmovi sljakaju bez problema. Nakon pravljenja HTPC-a, sve diskove sam ripovao i slozio u orman i nijednom ih nisam zavrteo, ovo je stvarno mnogo bolji nacin za slusanje/pretrazivanje i uzivanje u muzici. Kolekcija mi je u wma formatu 192kbs Cbr, za koji sam ustanovio da najbolje zvuci. O Kx drajverima necu ponovo da pisem, ali sada mi zvucnici mnogo bolje sviraju nakon blagih korekcija.
Evo i slika
Poz

Prilozi

• 1.jpg
    1.jpg
    63 KB · Pregleda: 151
  • 2.jpg
    2.jpg
    47.9 KB · Pregleda: 152
  • 3.jpg
    3.jpg
    65.9 KB · Pregleda: 102
  • 4.jpg
    4.jpg
    51.4 KB · Pregleda: 145
  • 5.jpg
    5.jpg
    50.3 KB · Pregleda: 112
nastavak

Prilozi

• 6.jpg
    6.jpg
    40.3 KB · Pregleda: 125
  • 7.jpg
    7.jpg
    50.6 KB · Pregleda: 157
  • 8.jpg
    8.jpg
    62.7 KB · Pregleda: 106
Lepo, tako nesto planiram vec par godina :D samo mi fali donor za kuciste. Mozda neko neispravno retro pojacalce, ili Dell Optiplex koji sam pazario sa tom namerom ali ima previse posla a premalo slobodnog vremena :(,...

Poslednja izmena:
Odlično! Svaka čast na ovom modu! Šteta jedino što kućište nije od nekog pojačala, ovako imaš dek koji ispred zeva bezveze.

Kako si uspeo da spojiš VU metre?

bas si ga sredi nema shta svaka cast ;) mozda sad da stavis neki bolji HW i to je to miran si :)

Hvala ljudi, drago mi je da se jos nekom svidja htpc.
Nadam se da cete da dobijete podstrek za mnogo bolja htpc kucista, posto vidim da vec razmisljate o njima. Slazem se da je dek mozda glupo resenje za kuciste, ali mi se mnogo svideo dizajn a i prostrano je unutra, taman da se ugura full atx ploca. Doduse nemam cd/dvd drajv, sve cupam sa mreze sa drugog kompa. Vu metri su originalni sa deka, zamenjene su sijalice u njima i spojene na +12v na napajanju, napravio sam malo pojacalo za njih sa po dva tranzistora koje je spojeno na drugi izlaz zvucne kartice. Slusam u stereo modu jer nemam 5.1 opremu, pa je ostalo slobodnih izlaza na zvucnoj.
Za dek bi trebalo da spojim dugmice, da odgovaraju komandama za media center play/pause/stop/forward/rewind, pa bi onda imali neki smisao.
Sto se hardware-a tice, zadivljujuce dobro radi kada se koristi u media centru. Ugasio sam sve nepotrebne stvari u win-u, pa je dosta brz. Sve album art-ove odmah ucitava, radi i hd materijal(ako ikada budem imao tv za njega). Dobro bi bilo kad bi bio besuman, i jos malo ram-a nije na odmet.
Poz

Ovo razmišljanje vezano za dugmiće deka ti je super onda bi stvarno sve imalo logike. Javi ako realizuješ :wave:

Za dek bi trebalo da spojim dugmice, da odgovaraju komandama za media center play/pause/stop/forward/rewind, pa bi onda imali neki smisao.
Sto se hardware-a tice, zadivljujuce dobro radi kada se koristi u media centru. Ugasio sam sve nepotrebne stvari u win-u, pa je dosta brz. Sve album art-ove odmah ucitava, radi i hd materijal(ako ikada budem imao tv za njega). Dobro bi bilo kad bi bio besuman, i jos malo ram-a nije na odmet.
Poz
Svaka cast za ovu ideju,izuzetna je,naravno i sve pohvale za "kucjiste",super je forica,jos kad dobije media tastere....ihhh:banana:

Vrh Dno