Šta je novo?

Nokia N97

nema razloga da se napusti symbian, ali da je jedan od "najnazadnijih" sistema to stoji...ja ne razumem kako se Nokii ne isplati da stavi neki drugi OS? to bi dovelo do prodaje zestoke telefona...Pa telefon i ne mora imati neke funckije, ne mora da ima puno MPX i puno MB, ali je lepo kada ja sistem mogu maksimalno podesiti...i da je pritom to kulturno odradjeno...

o "kvalitetu" OS koji loco spominje evo jednog primera:
(vec sam pisao o ovome tako u drugoj temi pa ko je procita ne mora opet :D)

Nokia N95 i iPhone imaju gotovo isti CPU/GPU: ARM11 (330MHz vs 417MHz) i PowerVR MBX vs PowerVR MBX lite.

Quake3 na N95 izgleda ovako: youtube
a na iPhoneu ovako youtube

slican hardware a razlika u brzini itekako vidljiva.

btw akki zeznuo sam se, nema jos uvek BT tastature za iPhone, to sto sam video su sve samo najave ali to opet ne menja stvar da je symbian vremesan i da ce se sve teze nositi sa iPhone OSom. i hvala ti za link ka Quake III za Symbian ;)

Poslednja izmena:
Da mnogo tecnije radi na IPhon-u nego na nokii. Krajnje je vreme da nokia izbaci novi OS. Da li neko zna da li nokia planira u skorijoj buducnosti da uradi tako nesto

Mene je kod Nokie razocarala sporost i problemi sa certifikatima. Sledeci tel moze za sada da bude ili Google G1 ili IPhone. Prvi jos nisam video uzivo tako da nemogu da steknem utisak, a sa drugim sam se igrao i mnogo je dobra spravica.

Obzirom da tehnologija mobilnih telefona dosta brzo napreduje, mislim da bi prava stvar za razvoj bio user interface koji ne zavisi od rezolucije, gde korisnik moze proizvoljno da povecava ili smanjuje ikonice. Uz cinjenicu da su 320x240 displeji sasvim normalna stvar i da ce veoma skoro standard biti 640x480, ovakav UI bi savrseno pristajao.

Symbiana je razvijen da radi na sistemima sa veoma ogranicenim resursima. Novi telefoni imaju sve vise resursa, i novi OS-ovi za telefone ne bi mogli da rade na slabijem/starijem telefonu kao sto radi Symbian.

Ako bih poredio Symbian baziran UI sa IPhoneom ili G1, to bi bilo kao poredjenje Windowsa 3.11 sa OS-X.

Quake3 na N95 izgleda ovako: youtube
a na iPhoneu ovako youtube

slican hardware a razlika u brzini itekako vidljiva.

Sta? Postoji Quake 3 za mob? Ja sam mislio da se ovi poslovni i sminka telefoni koriste za razgovore, sms, kalendare, planere, net pa uz to i multimediu... Ali za merenje brzine igara?
Hvala Bogu, pa ne kupujemo svi telefone da bi na njemu igrali igre ;)

ps. to me podseca na one sto kupuju graficke zbog 3D marka ;)

Pa koriste se , samo je igra veoma pogodan test kao sto je i 3dmark za graficke radi lakseg poredjenja.Niko nije rekao da uzima telefon da bi girao quake niti graficku da bi imao sto veci skor u 3dmarku a da ne igra igre uopste ;)

Poslednja izmena:
Symbian OS je zastareo i Nokia je toga svesna. Problem je to sto je u njega ulozeno jako puno novca i truda i ne moze se tek tako odbaciti. Da ne pominjemo da se uredjali prodaju odlicno.
Nokia ima maemo pltformu koj je bazirana na Linuxu i prema ovoj izjavi neki od derivata toga se moze ocekivati u novim flagship telefonima (mozda neka L serija? :)
Jedino pitanje koje se sada postavlja je kada ce se to desiti.

Problem je što niko nema mu.da kao Apple pa da napravi kršten OS za telefon... Apple je praktično prebacio OS X na telefon i ima toliko mnogo mogućnosti da svi ostali mogu samo da gledaju za njim.

Nokia sa druge strane ima stari sistem koji je ograničen sa sve i jedne strane i razvlači se kao glista. Izgleda da im je cilj razvlačenje istog sistema na čitavu paletu telefona, jer se bez dodatnog razvoja može dugo ubirati kajmak sa tržišta.

Jedini koji su posljednjih godina nešto uložili u telefone kao kompletne sprave su Apple i HTC. Apple je prepravio svoj desktop sistem za mobilni i dobio praktično neograničene mogućnosti, dok HTC koristi hardver koji je svima na raspolaganju (Nokia, SE, Samsung) i ograničene mogućnosti WM sistema proširuje i nadograđuje svojim idejama i rješenjima istih.

Poslije dugo vremena sam uzeo E61 i sad poslije nekoliko mjeseci se lagano razočaravam u telefon, ali i u Nokiju kao proizvođača, jer čak i kad se instalira onaj PCSuite paket, ne postoji mogućnost kopiranja poruka sa telefona na PC (osim jedne po jedne, kopiranjem teksta). Da nema SMSDiary-ja mislim da bih razbio telefon.

iPhone nije daleko odavde po tom pitanju, ali se to sve barem nalazi u jednom fajlu na fajl sistemu kome možeš da pristupiš sa telefona u krajnjoj liniji. Generalno, iPhone je jednako zatvorena platforma kao Symbian, ali nudi mnogo više prostora za razvoj i ima više mogućnosti od Symbian-a...

Što se ovog novog modela tiče, ako ništa nije urađeno po pitanju OS-a (brzina i komoditet rada), onda je N97 isti krš kao bilo koji telefon na kome moraš da čekaš dok se nešto otvori na njemu...

Pominje se da HTC ne može da se koristi samo prstima. Evo kao dugogodišnji korisnik mogu da vam potvrdim da može sve, ama baš sve da se izvede prstima. Ne nemam tanke prste. I svaki HTC može brojnim modifikacijama da se dovede u stanje da se potpuno zaboravi na olovku. Inače posedujem relativno staru mašinu HTC Wizard. Naravno u početku sa WM5 i nije baš moglo ali sada sa WM6 +touch flo inerfejsom, custom softverskom tastaturom itd. olovka može komotno da se baci.
A što se tiče kvaliteta telefona voleo bih da vidim nekog vlasnika drugih smartphona čij klinac od 14 meseci već četiri meseca unazad "koristi" telefon kao igračku tj. služi mu kao autić koji gura po podu, baca isti, povremeno slučajno zgazi... I naravno isti i dalje radi bez greške. Možda će te reći da sam lud kada dajem klincu da se igra sa takvim telefonom, ali i nisam. Jedini način da ženi opravdam kupovinu novog HTC-a je da ovaj ode u večna lovišta. Međutim nikako da krene da se kvari! Pa čak i ekran o koji se mališa oslanja dok gura telefon po podu nema ni jednu jedinu ogrebotinu. Dok Nokija moje supruge koja je stara 6 meseci i sa kojom se mališa uopšte ne igra ima samo tako izgreban ekran od minđuša, ključeva, tasteri su gotovo skroz izbrisani...

P.S. Da je spor jeste spor ali šta očekivati do telefona sa OMAP 850 procesorom na 200Mhz, Nakrcnanog poslednjim OS-om +TouchFLO i brdom drugih custom modova.

Poslednja izmena:
Iz PCSuita mozes da kopiras poruke iz telefona bez problema!

@Atonio:
Moja stara Nokia 3650 je prezivela istu takvu torturu... Sluzio je kao autic koji se malo gura po parketu, baca i .. i sta se moze malo dete da uradi sa telefonom... Posto sam meanjao masku, ostala je neka koja nije bas lepo "skljocnula" pa se telefon cesto otvarao. Jednom prilikom, mali ga je tresnuo o pod tako da se telefon raspao, ispala gumena tastatura i ponovo sastavio bez tastature. Ovo bi mogao milion puta da pokusam i ne bih uspeo..

Poenta je da i Nokia ima kvalitetne telefone koji mogu da izdrze razne torture. Biznis telefoni su posebno izdrzljivi (npr. 6310i), dok zenski i nisu toliko.

Medjutim, ne zameram Nokiji na kvalitetu izrade.. Smeta mi sporost i gubitak inventivnosti. Mislim da se Nokia previse rasplinula i da ima previse modela koje proizvode i odrzavaju. Takav R&D, podrska i proizvodnja verovanto mnogo kostaju, a i spori su. Sa druge strane Apple ima samo jedan IPhone u 2 podvarijante iPod Touch. HTC takodje ima nekoliko uredjaja, ali i dalje mnogo manje nego Nokia.

Nokia ima prozivod za svakoga, Apple i HTC samo za onoga koji zna sta hoce. Neverovatno mi je to sto Nokia ima ogromno trziste slabijih modela, a Apple i HTC nisu ni pokusali da napadnu taj segment.

Iz PCSuita mozes da kopiras poruke iz telefona bez problema!

[offtopic]
Aj me molim te prosvijetli kako, jer sam probao sve i jednu mogućnost po menijima i nisam našao da se poruke mogu prebaciti. A da kopiram 600 poruka ručno, ne pada mi na pamet... Posljednja verzija PC Suit-a je u pitanju, a može biti i da od drveta ne vidjeh šumu... :d:d:d
[/offtopic]

Jeste da Apple ima samo iPhone, da HTC ima 8 modela (±pokoji), ali bolje imati jedan koji vrijedi nego se rasplinuti u 50 uređaja i njihove varijacije, te pritom nemati kršten telefon. Jeste, Nokia je prisutna na svim tržištima i u svim segmentima, ali džabe je to kad je se rasplineš u platformama i modelima...

Apple i HTC ne napadaju tržište sa "slabijim" modelima, jer ciljaju određene grupe korisnika, ali i ne žele da imaju polu-proizvode.

Da, ali to ih trpa sve zajedno u jedan fajl koji se poslije ne može pročitati već samo može da se uradi restore na telefon... Šipak!

Symbian OS je zastareo i Nokia je toga svesna. Problem je to sto je u njega ulozeno jako puno novca i truda i ne moze se tek tako odbaciti. Da ne pominjemo da se uredjali prodaju odlicno.
Nokia ima maemo pltformu koj je bazirana na Linuxu i prema ovoj izjavi neki od derivata toga se moze ocekivati u novim flagship telefonima (mozda neka L serija? :)
Jedino pitanje koje se sada postavlja je kada ce se to desiti.

da, i za taj Maemo postoji dosta softwarea koji ne postoji za Symbian tipa: full FlashPlayer, MPlayer, Abiword, Pidgin, Skype...

EDIT:
najverovatnije mu treba, kao i meni :) da kad se nakupi 3000 sms poruka u nokiji sve te poruke prebacis na komp (moras to da uradis jer nokija bukvalno pocne da se raspada :D (E61)) pa da onda te poruke mozes da PRETRAZUJES i citas na kompu. i naravno da ti nokija ostane prazna kako bi moglo da stigne sledecih 3000 poruka ;)

Poslednja izmena:
Kao što reče kolega kovacm, treba mi opcija da poruke koje su u telefonu prebacim na kompjuter tako da ih na kompjuteru mogu pročitati bez upotrebe bilo kog posebnog programa (dakle, web browser, text editor, ...)... To mi treba...

Pominje se da HTC ne može da se koristi samo prstima. Evo kao dugogodišnji korisnik mogu da vam potvrdim da može sve, ama baš sve da se izvede prstima. Ne nemam tanke prste. I svaki HTC može brojnim modifikacijama da se dovede u stanje da se potpuno zaboravi na olovku. Inače posedujem relativno staru mašinu HTC Wizard. Naravno u početku sa WM5 i nije baš moglo ali sada sa WM6 +touch flo inerfejsom, custom softverskom tastaturom itd. olovka može komotno da se baci.
A što se tiče kvaliteta telefona voleo bih da vidim nekog vlasnika drugih smartphona čij klinac od 14 meseci već četiri meseca unazad "koristi" telefon kao igračku tj. služi mu kao autić koji gura po podu, baca isti, povremeno slučajno zgazi... I naravno isti i dalje radi bez greške. Možda će te reći da sam lud kada dajem klincu da se igra sa takvim telefonom, ali i nisam. Jedini način da ženi opravdam kupovinu novog HTC-a je da ovaj ode u večna lovišta. Međutim nikako da krene da se kvari! Pa čak i ekran o koji se mališa oslanja dok gura telefon po podu nema ni jednu jedinu ogrebotinu. Dok Nokija moje supruge koja je stara 6 meseci i sa kojom se mališa uopšte ne igra ima samo tako izgreban ekran od minđuša, ključeva, tasteri su gotovo skroz izbrisani...

P.S. Da je spor jeste spor ali šta očekivati do telefona sa OMAP 850 procesorom na 200Mhz, Nakrcnanog poslednjim OS-om +TouchFLO i brdom drugih custom modova.

Meni 6630 ispao dok sam bio na ringispilu (onaj spidi sa bir festa) i raspala se, jedva sam sve nasao, upalio i naravno radi :) Interesantno da se maska samo na jednom mestu malo okrnjila, mozda je pomoglo sto se lako otvara jer mi je milion puta ispadala.
Nije tesko napraviti telefon da bude izdrzljiv.

Simbijan jeste spor, ovde cuh za taj maemo, voleo bih to da vidim, posto sam ranije citao da je linux na mobilnom ubedljivo najbrze resenje (ne znam samo kakav je u poredjenju sa osx), a i volim otvorene platforme, tj da mogu da instaliram sta hocu i kad hocu...

Nokia koristi maemo za svoje tablet uredjaje tipa n700, n800 i n810. Odmah da bude jasno to jos uvek nije OS za mobilne telefone (pre svega po pitanju interfejsa) ali verujem da ce u buducnosti to postati.
Inace, Nokia je kupila i Trolltech i postala vlasnik QT toolkita (ko barata Linuxom zna da je to osnova za KDE) tako da sam siguran da nas cekaju interesantne spravice u buducnosti bazirane na ovoj kombinaciji.

Ja svakodnevno programiram u Qt-u, znam da su ih kupili, posto imam licencu, pa me obavestavaju :)
Fino ce biti ako to portuju na mobilne :)

Što se tiče prebacivanja poruka na računar, kod mene u PC Suite ima opcija da se poruke export-uju (selektujete poruke pa file->export) u .csv fajl koji onda excel otvara bez problema. A tako posle mogu i da se importuju.

Što se tiče prebacivanja poruka na računar, kod mene u PC Suite ima opcija da se poruke export-uju (selektujete poruke pa file->export) u .csv fajl koji onda excel otvara bez problema. A tako posle mogu i da se importuju.

Toga izgleda da nema u ovoj posljednjoj verziji... Ili ja ne tražim na pravom mjestu... :d

Samo jedna mala poenta a propos iPhone-a, ja ne mislim da postoji bilo koj telefon koj toliko moze da se promeni i namesti na personalni ukus! Pokazi mi drugi telefon u koj mozes da udes u srce i d promenis sve od Carrier logo do Kamere)

A i jos plus ima toliko aplikacija da je neverovatno (AppStore u iTunes-u), i jos plus postoji Cydia!(free apps sa appshare;))

A i sada ima pre nedavno Linux (http://linuxoniphone.blogspot.com/2008/11/linux-on-iphone.html), tako da su opcije infinit pricaju ci oko aplikacija!

Sto se tice UI. ja sam probao HTC i njihov Touchflow, pa smesna je ako se uporedi sa OSX!

A da ne pricam o Symbian-u... Cale koristi N95 i mrzi ga, i on hoce da kupi iPhone kad je video sta mogu da radim sa mojim!

Poslednja poenta, ne znam koliko je dobar 3G u Srbiji ali u Engleskoj ja imam internet gde hoce i koliko hocu, sa 600 SMS poruka i 500 minuta sa unlimited internet za 30 funti mesecno... I dobio sam uredaj besplatno

Poslednja izmena:
I kakve sve ovo ima veze sa Nokiom N97?

Vrh Dno