Šta je novo?

Graficka mi izgleda riknula...

• Začetnik teme Začetnik teme Vuk_
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Vuk_

Slavan
Učlanjen(a)
01.07.2007
Poena
390
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 5700 X + Antec A400i
Matična ploča
Gigabyte Aorus Elite B550
RAM
2X16 GB Kingston Fury
GPU
Manli GeForce RTX 3070
Storage
2TB Kingston SSD
PSU
Thermaltake Smart SE 730W
Monitor
27' LG IPS 1920X1080
Miš & tastatura
Razer Naga + Sandberg FireStorm
Laptop
Apple MacBook Pro M5
Mobilni telefon
Google Pixel 10 pro XL
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Posle dva meseca koriscenja, moj 4870 je izgleda zavrsio pricu... Posle instalacije anti virusa kojeg sam don sada jedno 100 puta instalirao, zakucala mi neka aplikacija, pa sam morao da restartujem komp. Uglavnom, posle restart-a, imam sta i da vidim - WoW mi daje, verovali ili ne, 10 FPS... LOL Kriza 25 FPS (skoro duplo manje nego sto je bilo), FC2 umesto standardnih 50-55, sad daje 25-30 FPS-a, a 3D mark 2006 je umesto normalnih 14500, koliko je do sad izbacivao, jedva izvukao 10000.... Nisam siguran sta je u pitanju, jel se desilo odjednom... nit' je bilo nestanaka struje, nit' je bilo neko nevreme ili oluja.... nista... graficka je iz cista mira prestala da radi... Ljudi, molim vas pomozite mi sta da radim, posto sam se sav pogubio i nasekirao... 🙁 Da li da pokusavam da dizem sistem ako ce ista pomoci, mada ne verujem, a i mrzi me... Interesuje me najvise, da li je ovo umelo da se desava i da li mogu mirne duse sutra da odem i trazim da mi se kartica reklamira?... Cudna stvar je sto onda i dalje gura (nema zakucavanja i ostalih sl. tripova) ali sve radi duplo sporije nego sto je nekad radilo... 🙁

Evo koliki score sad izbacuje 3d mark, a koliko je svojevremeno izbacivao... 🙁

Prilozi

• Untitled-12.webp
    Untitled-12.webp
    119.6 KB · Pregleda: 116
  • Untitled-1.webp
    Untitled-1.webp
    162.2 KB · Pregleda: 114
polako sta se sekiras, pod garancijom je, vidi na kojim taktovima ti radi posto je GS, jeli na normal ili turbo modu?

Mozda je samo presla iz PCIe 16x u PCIe 1x mod, proveri pa ako jeste vrati i sve ce biti u redu.

Mislim da ti je to softverske prirode.

Ja bih na tvom mestu prvo uradio reinstall sistema. To ti je 30min posla a sa instalacijom svih programa 1,5h.

A ako ti je reinstall wina toliko mrzak, ocisti komp regcleanerom (reg supreme pro, ccleaner...), antivirusom, adwereom, i proveri aktivne/startup procese za uljeze. I udari reinstal drajevera za graficku (uz ciscenje repova drajvera driver cleanerom ili driver sweeperom).

Tako ces ili resiti problem ili eliminisati da je problem soft prirode (ustedeti trud i muku oko reklamacije koja mozda nije potrebna).

pozz

Instaliraj sistem,to ti je najsigurnije resenje!

Posle dva meseca koriscenja, moj 4870 je izgleda zavrsio pricu... Posle instalacije anti virusa kojeg sam don sada jedno 100 puta instalirao, zakucala mi neka aplikacija, pa sam morao da restartujem komp. Uglavnom, posle restart-a, imam sta i da vidim - WoW mi daje, verovali ili ne, 10 FPS... LOL Kriza 25 FPS (skoro duplo manje nego sto je bilo), FC2 umesto standardnih 50-55, sad daje 25-30 FPS-a, a 3D mark 2006 je umesto normalnih 14500, koliko je do sad izbacivao, jedva izvukao 10000.... Nisam siguran sta je u pitanju, jel se desilo odjednom... nit' je bilo nestanaka struje, nit' je bilo neko nevreme ili oluja.... nista... graficka je iz cista mira prestala da radi... Ljudi, molim vas pomozite mi sta da radim, posto sam se sav pogubio i nasekirao... 🙁 Da li da pokusavam da dizem sistem ako ce ista pomoci, mada ne verujem, a i mrzi me... Interesuje me najvise, da li je ovo umelo da se desava i da li mogu mirne duse sutra da odem i trazim da mi se kartica reklamira?... Cudna stvar je sto onda i dalje gura (nema zakucavanja i ostalih sl. tripova) ali sve radi duplo sporije nego sto je nekad radilo... 🙁

Odakle tebi molim te zakljucak da ti je riknula grafika? Zbog manjeg FPS? PA nije grafika jedina odgovorna za fps, ima tu jos elemenata u jednacini. Lepo ti reinstaliraj sistem jer je sva verovatnoca da je problem softverske prirode.

Poslednja izmena od urednika:
Pre nego reinstaliras sistem ,pogledaj CpuZ u tab-u Motherboard na koliko ti stoji Link Widht za PCI -Express ...imam neki osecaj da ti ja x1 😉

Hvala svima na brzim odgovorima. 🙂 Naime, juce sam onako iznerviran, uhvatio i izvadio graficku iz case-a, ocistio je od prasine i pogledao da nema nekih vidljivih ostecena na njoj (da nije zveknula struja ili nesto sl...) posto nista nisam nasao, vratio sam je u racunar, uljucio ga ponovo i sad, odjednom, opet sve radi... :zgran:

Graficka definitivno radi na standarnih 16X u PCI slotu, tu nema neikakve zbrke, ali mi je krajnje cudno da posle sredjivanja registry-ja, i re-instalacija driver-a nije bilo nikakvog pomaka, a da posle vadjenja graficke i njenog ponovnog stavljanja sve radi kako treba?!... :trust:

Uglavnom, danas imam mnogo obaveza vezanih za faks, pa nemam vremena da dizem sistem, ali to mi je svakako prvo u planu cim nadjem malo slobodnog prostora... 🙂

garant su usli gremlini u nju, pa jel nisi procitao u uputstvu da je moras vaditi/stavljati svaka 2 meseca:S:

Pronadjen uzrok; Alister i Astan su bili upravu; link width za PCI Express mi je X1. Ok, posto mi south bridge u BIOSU daje samo opciju da stelovanje PCI express slota stavim na automatski, ili fast, postoji li neki program, sa kojim bi mogao ovo da iz windowsa vratim u normalu. Interesantno je sto se oba puta ista stvar desila posle pustanja 'ebenog Frapsa.... Molim za pomoc... 🙁

I jesam odmah proverio, ali posle onog "epskog" vadjenja kartice iz racunara. naime, posle svakog shut down-a, PCI width link se vraca u normalu, tako da nisam imao prilike da odmah, iz prve ruke, vidim sta se desava. Sad nisam restartovao, ili gasio racunar, vec sam odmah otisao u Cpu-z i proverio doticni motherboard tab. Izgleda da je Fraps koji sma skinuo imao neki virus u sebi, koji posle pokusavanja snimanja videa, baca PCI na X1; ne mogu to da objasnim, ali oba puta mi se ista stvar desila, posto sam pokusao da snimim filmic od par minuta u Frapsu... Uglavnom, ne gine mi dizanje sistema, ali, nazalost, posto ima strashno mnogo obaveza na faksu, moracu da sacekam vikend, a dotle cu videti da li se slicni simptomi pokazuju i u regularnom radu...

Idi u BIOS i pogledaj stavku NB ako ti je na Auto obavezno stavi na 1.25v ili vise ako drzsis FSB na 500+ ...

Nazad
Vrh Dno