jox
Čuven
- Učlanjen(a)
- 07.01.2003
- Poena
- 680
Po meni je učenje pokazivača gubljenje vremena...
Rece covek i ostade ziv :d
Po meni je učenje pokazivača gubljenje vremena...
Da, ali ja sam govorio da se 99% ljudi ne bavi programiranjem embedded uređaja, drajvera, video igrica i tome sl. I normalno je da neko sa više znanja biva bolje plaćen od početnika. Zato imamo junior developere, senior developere, analitičare, arhitekte...Zato sto ako znas samo ono sto i 99% progamera zna onda neces dobro naplatiti taj posao ma koliko bio trazen. Ako znas nesto sto 99% programera nezna ili nece da uce i to jos nekome treba, e onda si na dobrom putu da lepo zivis.
Zašto bi ako želiš da se baviš izradom informacionih sistema, web programiranjem...?@Pharos:
Sta god ti mislio, jos kao pocetnik moras da naucis rad sa pointerima.
Ni ja ne tvrdim da je sve u C# i da je on sveti gral programiranja@Pharos:
Ne tvrdim da ne treba uciti C# vec samo kazem da nije sve u C# i .net-u.
Jel može neki primer, link?@Pharos:
Ostao sam ti duzan odgovor na povezivanju programskih jezika... U principu, svaki jezik je zgodan za resavanje nekih programerskih problema. Ako bi znao da npr... jedan deo programa uradis npr u C#, drugi deo u unmamaged C/C++, a treci deo u JScriptu, Pythonu ili PHP-u i da sve to povezes u funkcionalni program/aplikaciju i da sve to uradis u sto kracem roku, e onda mozes da kazes da je nebo limit.
Evo ti nekoliko primera...
1. Autocad. Napisan je u C/C++ a u sebi ima AutoLisp i gomila stvari u programu je uradjena kroz doticni Lisp...
2. MS Office.. sta mislis koliko ima VBA scripta iza pojedinih opcija u programu?
3. Visual Studio i opet VB ili JS script.
4. Autodesk MotionBuilder... ima Python u sebi (gomila funkcionalnosti je uradjena kroz script)
5. Autodesk Maya.. ima Mel script i Python u sebi (gomila funkcionalnosti je uradjena kroz script)
6. Bilo koja igra danas ima u sebi script jezik i ceo gameplay je uradjen u njemu. Uglavnom se koristi LUA mada i ima custom resenja (kao Unreal engine)
Sto se ASM-a tice, to nije moj problem sto ti neznas ASM. Ako npr treba uradini neki brzi image processing ili pomnoziti matrice, ti to mozes u C# a ja mogu i u C# pa kasnije i u ASM ako primetim da je tu bottleneck.
To nije budzenje.. danas se to tako radi.
Kad ucis programiranje treba da ti je i najmanji detalj jasan. Da bi ti sve bilo jasno moras da razumes pokazivace bilo da ucis Javu bilo C#. Ima ih, samo nema pokazivacke aritmetike (osim naravno u unsafe oznacenom delu koda kod C#).
Slažem se sa tobom. Ne vidim gde sam napisao da se programira samo pattern-om bez "mesa" 🙂Ne mozhe se programirati u patternima. Patterni su samo skelet, morash nekako popuniti "meso"
Sa ovim se takođe u potpunosti slažem.U odredjenim situacijama to meso je ASM, nekad je embedded script, nekad je biblioteka pisana u drugom jeziku, itd. Shto vishe stvari znash, mogucjnosti ti se proshiruju i u prilici si da odaberesh najoptimalnije reshenje, u zavisnosti od prioriteta (nekad je prioritet development time, nekad je prioritet execution time, nekad opet arhitektura, itd.)
Upravo to.Svaka vrsta programskog jezika ima razlog za svoje postojanje, inache ne bi ljudi troshili vreme da ih prave 🙂 OOP, functional, procedural, sve to ima svoje "zashto".
Svi moji postovi na ovoj temi vezani su za C# (i ko pronađe sličnost sa javom) i generalno za enterprise aplikacije. Osim ako neko želi celog života da bude šljaker pa mu je glavna stavka u CV-u poneki addin za Visual Studio ili neka custom kontrola za .NET framework. Tako nešto se podrazumeva prilikom izrade složenijih aplikacija.Ti ochigledno radish neke vece web aplikacije ili tako neke projekte gde je bitno dobro osmisliti arhitekturu i framework ne bi li se maksimalno smanjila mogucnost da najloshiji programer u timu napravi katastrofu. To su tipichni outsource projekti, ljudi ne provode mnogo vremena na projektu a nisu ni bog zna kako kvalifikovani/talentovani, pa intenzivno korishcenje patterna svakako ima smisla.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari