Šta je novo?

Prso raid 0 ko sretan

Proday

Uticajan
Učlanjen(a)
02.01.2005
Poena
1,805
Znaci uzeo veceras malo da overklokujem procesor posto sam nabavio novi kuler. U jednom trenutku usled malog preterivanja dobijem poruku prilikom dizanja windowsa da mi fali neki szstem32\xxxxxx.dll. Restartujem masinu odem u bios i tamo vratim sve na defoult. Krenem u win i imam sta da vidim :S:

Naime na kompu imam 2 x wd320gb koji rade u raidu 1+0 (1 za sistem i bitne stvari i 0 za podatke). Znaci krenem ucitavanje raid kontrolera, i pokazuje mi da je raid 1 ok ali da raid 0 treba da se rebuild. Odradim ja taj rebuild, udje on u winlepo ali d particija tj raid 0 vise nije ntfs. Pitanje koje nisam uspeo da odgonetnem na drugim temama je da li je raid definitivno mrtav tj mogu da ga format i izgubim oko 550gb teskom mukom stecenih podataka ili treba jos nesto odraditi u windowsu da bi to bilo ok?

Pomagajte drugovi...hocu da se...:wall:

Otišao u tri lepe definitivno...ćao, zdravo, doviđenja i prijatno mojih 530gb podataka :wall:

Ništa sad polaga no iz početka pa za par godina eto ga

Ne znam odakle ti ideja da urasis "rebuild RAID0" kad to ne postoji. Mozda je pomislio da je RAID1 pa je sjebao drugi disk.

Ne znam odakle ti ideja da urasis "rebuild RAID0" kad to ne postoji. Mozda je pomislio da je RAID1 pa je sjebao drugi disk.

Ma nisam ja nista radio stari...samo je to sam ispisao tamo na onom ekranu gde detektuje raidove, krenuo da ucitava vindovs i prijavio ono da disk d treba da se skenira, stisni dugme ako hoces da nastavis (stim sto meni to stiskanje dugmeta nije reagovalo)! Onda je jedno sat vremena radio fajl po fajl nesto (imam sliku) i posle toga u windovsu prijavi umesto ntfs neki raw djavo i nije se video disk :wall:

josh jedan razlog zashto necu da radim raid0 kad bih izgubio 530gb ja bih se ubio ili bih sve po kuci polupao :)

Poslednja izmena:
josh jedan razlog zashto necu da radim raid0 kad bih izgubio 530gb ja bih se ubio ili bih sve po kuci polupao :)

Suzdržavam se, suzdržavam...mada sam sam kriv...ja i moj oc...umesto da ostavim i nediram kad sve fino radi ja tražim đavola magarac :S:

Da ti bude lakse, sinoc sam i ja isto menjao ventilator u kucistu, i u biosu promenio podesavanja za raid niz (posto glupa ploca ima 2 raid kontrolera, za pogresan sam stavio da nije raid).
Ovo je izazvalo da se raid 0 od 900 gb zezne (raid 1 od 50 gb: rebuild):
Za raid 0 kaze failed, a za raid 1 rebuild.

Sad trazim po Net-u ima li sanse da se vrati ovaj raid....

Definititno ovi ventilatori ce nam doci glave...

pozdrav,
positive

Srecom, imam dodatni hdd na koji sam redovno backupovao podatke (ili bih sad verovatno zapalio komp)

Da ti bude lakse, sinoc sam i ja isto menjao ventilator u kucistu, i u biosu promenio podesavanja za raid niz (posto glupa ploca ima 2 raid kontrolera, za pogresan sam stavio da nije raid).
Ovo je izazvalo da se raid 0 od 900 gb zezne (raid 1 od 50 gb: rebuild):
Za raid 0 kaze failed, a za raid 1 rebuild.

Sad trazim po Net-u ima li sanse da se vrati ovaj raid....

Definititno ovi ventilatori ce nam doci glave...

pozdrav,
positive

Srecom, imam dodatni hdd na koji sam redovno backupovao podatke (ili bih sad verovatno zapalio komp)

Kako lakše, sad mi je još samo teže :S: Još mi ode status za igru koju sam 10 zadnjih dana igrao :wall:

Auuuu
Moje saucesce druze

OC hoce da spusti djubre na fajlsistem, kad se prenategne memorija obichno. Inache, kad istrazujem limite u OC-u otkachm HDD-ove, pa alatima sa CD-ova testiram. Kad vidim shta je stabilno, onda vratim diskove. Inache, i ja sam ovo nauchio na tezi nachin :)

Inache, RAID0 bez backupa je stvarno BIG NO-NO.

izvini

Znaci uzeo veceras malo da overklokujem procesor posto sam nabavio novi kuler. U jednom trenutku usled malog preterivanja dobijem poruku prilikom dizanja windowsa da mi fali neki szstem32\xxxxxx.dll. Restartujem masinu odem u bios i tamo vratim sve na defoult. Krenem u win i imam sta da vidim :S:

Naime na kompu imam 2 x wd320gb koji rade u raidu 1+0 (1 za sistem i bitne stvari i 0 za podatke). Znaci krenem ucitavanje raid kontrolera, i pokazuje mi da je raid 1 ok ali da raid 0 treba da se rebuild. Odradim ja taj rebuild, udje on u winlepo ali d particija tj raid 0 vise nije ntfs. Pitanje koje nisam uspeo da odgonetnem na drugim temama je da li je raid definitivno mrtav tj mogu da ga format i izgubim oko 550gb teskom mukom stecenih podataka ili treba jos nesto odraditi u windowsu da bi to bilo ok?

Pomagajte drugovi...hocu da se...:wall:
ne bi ja sad da kvarim pricu
ali ako imas raid 1 i raid 0 fale ti jos dva diska?
Ili sam ja neupucen ili je to neki softverski?
pozz

ne bi ja sad da kvarim pricu
ali ako imas raid 1 i raid 0 fale ti jos dva diska?
Ili sam ja neupucen ili je to neki softverski?
pozz

Malo si ne upucen ali ti se ne zamera. Mislim sad da je pravi raid sa karticom od 400e nije (idem preko ploce), a samih raid array mozes da kreiras i vise od jednog iako imas samo 2 diska (čisto da ti potvrdim) ;)

Uh, sorry, pomislio sam da ti je RAID otis'o zbog crkavanja harda.

Zato ja drzim RAID0 na masini koju necu/nemogu/nema bas svrhe da klokujem... cak sam se zabrinuo i zbog Cool 'n' Quite sto je ukljucen, dobro to ne klokuje memoriju.

moje misljenje da je to nepotrebno trosenje resursa.
Kad podelis disk ti ga nisi fizicki odsekao, a kad ti jedan deo diska radi jedno
a drugi radi drugo , onda se taj raid arrey mnogo vise uplice u vec komplikovan
nacin citanja podataka , ne bi bio moj prvi izbor.
Samo toliko

moje misljenje da je to nepotrebno trosenje resursa.
Kad podelis disk ti ga nisi fizicki odsekao, a kad ti jedan deo diska radi jedno
a drugi radi drugo , onda se taj raid arrey mnogo vise uplice u vec komplikovan
nacin citanja podataka , ne bi bio moj prvi izbor.
Samo toliko

Verujem da imas dosta iskustva sa time druze ali meni ovako prilično brže radi stvari za koje mi je kompjuter primaran...e sad što povremeno preteram u svojoj gluposti pa napravim haos :wall:

:wave:

Malo si ne upucen ali ti se ne zamera. Mislim sad da je pravi raid sa karticom od 400e nije (idem preko ploce), a samih raid array mozes da kreiras i vise od jednog iako imas samo 2 diska (čisto da ti potvrdim) ;)

Uf, samo malo da si pregledao po netu video bi da ta tvoja kombinacija 1 i 0 na istim diskovima ima 3-4 puta manju verovatnocu prezivljavanja od cistog raid 0 sistema. Uglavnom ti kontroler sam ubije drugi kreiran niz pri pokusaju opravke (a kod tebe je pretpostavljam raid 1 bio kasnije kreiran).

A ovih dana i mene me nesto napinje raid 0 (doduse meni izgleda jedan disk ide u vecna lovista) pa sam se bas ubio trazeci svakakva resenja al za tvoju muku bas nista ne nalazim :S:

Ma jok stari, raid 1 je prvo 30 gb i onda 530gb raid 0. I to je sve lepo radilo i trpelo moje pokusaje menjanja i overklokovanja procesora čak 6 meseci, ali slon nikako da se smirim. E pa sad jesam

Uu Vlado greota majke mi ... I meni je mashina pocela cudno da se ponasha, znaci radi, kuckam neki tekst i odjednom restart bez plavog ekrana bez icega, pa sam spustio klok na 3.8 i opet isto, dodushe shtekam se sa naponima :D , i na kraju sam ga sinoc vratio na default pa cemo videti, a problem je u tome shto sam Duki dao hard pa nemam gde da bekapujem drugu particiju - oko 650 giga podataka :S:

Idemo ispocetka.... pre dva dana pustim neku seriju i na nekih 30ak min zastane ista i hd pocne da drlja i nista se ne desava. Ugasim mphc, startujem fajl opet, ovaj put nece ni da ga pokrene. Reset kompjutera, sve ok, fajl ide lepo pogledam seriju. Dva dana kasnije (tj jutros jel) dobijam ovo :S: Simptomi se ponove za po koji fajl (nece da ga kopira ili pusti, posle reseta nastavlja). Moze li mi ko reci sa slike jel crko raid, jedan od diskova, kontroler ili je nesto softverski!?

Prilozi

• IMG_5038.jpg
    IMG_5038.jpg
    323.3 KB · Pregleda: 77
Jedan disk (izgleda). Verovatno on cita deo sa jednog a deo proba sa drugog i onda zato nece da ga "cita'.
Jel' mozes da iscitas SMART za taj disk nekako? (koliko vidim to je Intel RAID, trebalo bi da moze iz njegove konzole)

Namestio uz pomoc lukie i intel rapid storage tehnology softvera...samo odradio reset to normal na disk 2 i posle rebuilda raida 1 sve sljaka (i raid o i 1)! Jos mi za svaki slucaj ostaje da odradim sken oba diska posebno sa wd diagnostikom!
Hvala u svakom slucaju alfa ;)

Nazad
Vrh Dno