Šta je novo?

Novi Raptor - VelociRaptor

Ima li neke razlike u brzini izmedju 150Gb i 300Gb Veloci-ja?

Poslednja izmena:
Ne bi trebalo da bude, mozda neka minorna... ali bumo videli, kad to dodje u mase :d

Pa gledam rekoh ako bi uzimao Raptora bio bi ovaj novi pa gledam takodje ima li razlike u brzini izmedju ta dva modela.:)

Mozes da probas, ali sumnjam da ces biti odusevljen performansama :D
Mada, ko zna, mozda se (prijatno) iznenadis :-devil-:
Neka... :) :p
Sto se performansi tice, sumnjam da ce biti bitne razlike, osim sto ce malisa biti mozda za dlaku 'ladniji ;)
To da... ipak, ima samo jednu plocu.

2 mad_skillz:
Sad videh na PC Berzi da se ovaj od 150 giga "kao" pojavio kod nas... medjutim, cena mu je izrazito nepovoljna i nikako nije dobar izbor, vredi doplatiti tih 10-15 evra i uzeti duplo veci.
Mislim, Veloci od 300GB ima zaista nepovoljan odnos cena/performanse, ali mladji brat od 150 giga... pa, recimo samo da u potpunosti redefinise takav odnos :d

Koliko ja vidim Veloci od 150Gb koshta oko 160e shto je dobrih 70e manje nego model od 300Gb?

Koliko ja vidim Veloci od 150Gb koshta oko 160e shto je dobrih 70e manje nego model od 300Gb?
160€ za 150GB je mnogo nepovoljnije gledano GB/€ nego 230€ za duplo vise, ali zato za tih 70€ moze da se uzme mnogo vise za skladistenje/backup, a 150GB je za system vise nego dovoljno ;)
Eh, kad bi bio 75GB model sa 1/2 ploce, pa za jos jedno 70€ manje :D

Moja greska... juce kada sam bacio pogled na PC Berzu, koji trenutak pre pisanja onog posta, video sam samo jedan Raptor od 150 giga, i taj je bio za ~217 evra.
Pomislih da je to VelociRaptor od 150GB.

I pomislih - preskupo, stvarno. Ali, em sto sam pogresio, i sto je to (najverovatnije) pogresan Raptor (onaj stari od 150)... em sto je to i vise nego preskupo - uzasna cena za matori model! :D

Nije razlika samo u kapacitetu, VelociRaptor je na svakom testu bio ubedljivo brzi od 150GB modela.

Imam jedno pitanje, radi se o VR od 300GB. Razmisljam se da ga uzmem ali se plasim samo jedne stvari - high pitch zvuka. Iz nekog razloga odlicno cujem te visoko frekvencije frekvencije koje poticu od rotacije diska, dioda optickih miseva i slicna cuda. Ne smeta mi seek. Na netu sam nasao i da ispusta i da ne ispusta high pitch noise. Cak sam nasao da buka nestaje kada mu se skine IcePack (?!). Ima li neko iskustva po ovom pitanju ?

Imam jedno pitanje, radi se o VR od 300GB. Razmisljam se da ga uzmem ali se plasim samo jedne stvari - high pitch zvuka. Iz nekog razloga odlicno cujem te visoko frekvencije frekvencije koje poticu od rotacije diska, dioda optickih miseva i slicna cuda. Ne smeta mi seek. Na netu sam nasao i da ispusta i da ne ispusta high pitch noise. Cak sam nasao da buka nestaje kada mu se skine IcePack (?!). Ima li neko iskustva po ovom pitanju ?
Ja taj hi-pitch ne cujem. Mozda sam gluv, ne znam :), ali ga ne cujem. Sto ne znaci da ti mozda ne bi.
Sto se IcePack-a pak tice, nisam ga skidao, nemam torx srafciger (jos uvek :)), kada ga nabavim, verovatno cu ga skinuti, da vidim sta se desava... a sam IcePack verovatno deluje kao neka vrsta provodnika, pa zvuk rezonira u kontaktu harda sa njim.

Ja taj hi-pitch ne cujem. Mozda sam gluv, ne znam :), ali ga ne cujem. Sto ne znaci da ti mozda ne bi.
Sto se IcePack-a pak tice, nisam ga skidao, nemam torx srafciger (jos uvek :)), kada ga nabavim, verovatno cu ga skinuti, da vidim sta se desava... a sam IcePack verovatno deluje kao neka vrsta provodnika, pa zvuk rezonira u kontaktu harda sa njim.

Planiram da ga ubodem u CM690 koji ima drugaciji sistem montiranja diskova (preko plasticnih ramova) tako da ocekujem da nece biti toliko buke. Reci mi da li mogu da se koriste SATA kablovi sa zabicama (takve sam dobio uz GA plocu) ? Negde sam citao da ne mogu. Koju verziju imas? WD3000GLFS ili WD3000HLFS ? U totalnom sam rebusu koji disk da uzmem. Treba mi brz disk, ne preterano velik, koji bio sluzio kao sistemski i za svakodnevne stvari. Za ostalo bih koristio neki drugi disk kao storage. 200+e je malo previse ali jos uvek podnosljivo. Vidim da nova Seagate serija ima odlicno implementiran NCQ ali na zalost nesto ih nema kod nas:

http://forums.storagereview.net/index.php?showtopic=26006&st=50&p=253131&#entry253131

Ja sam neki dan naletio na test VR300, mjerene temperature sa i bez IcePack-a i gledao ono što me zanima (upravo temperature). Istina je da IcePack mnogo znači tom disku, jer bez obzira na samo dva relativno male površine dodira između harda i IcePack-a, dosta znači za radnu temperaturu. Sa IcePack-om je temperatura nešto ispod ili oko 40 stepeni, a bez IcePack-a se penja na cirka 65 stepeni... Tako da ništa od mog upgrade-a po tom pitanju...

Takođe su gledali da smanje specifičnu buku koju hard proizvodi (ono što je Lukiji problem), ali ništa konkretno nisu uradili...

Castor, hvala na linku. Vec sam poceo da se dvoumim izmedju nekog 320GB za ispod 5k din i ovog cuda.

Reci mi da li mogu da se koriste SATA kablovi sa zabicama (takve sam dobio uz GA plocu) ? Negde sam citao da ne mogu.
Ooooovaj... ne razumem bas najbolje :)
Mislis na one sATA Secure kablove?
Koju verziju imas? WD3000GLFS ili WD3000HLFS ?
GLFS.
U totalnom sam rebusu koji disk da uzmem. Treba mi brz disk, ne preterano velik, koji bio sluzio kao sistemski i za svakodnevne stvari.
Paaaa... ili ovaj Raptor, ili onaj od 150GB (mislim takodje na Velocija, naravno). Ipak je nesto jeftiniji :d

Eventualno, ukoliko je 200+ € zaista previse, kao sto kazes - a ja se u nacelu slazem - WD6400AAKS. Mene ukenjao onaj jedan primerak, odusevljen sam kako radi...
Jos kada se kupe dva takva... ili ne daj Boze cetiri :)... pa ture u RAID... a sva cetiri za iste pare koliko kosta jedan Veloci... :)

i onda kad nedaj boze crkne jedan....

Gigabyte uz ploče isporučuje SATA kablove koji na konektorima imaju mali limić koji služi da bi se "zaključao" SATA konektor na kablu u SATA konektor na disku, te da se na taj način spriječi nehotično/slučajno čupanje kabla iz konektora...

Kao na sličkama ispod...

Prilozi

• e46e_1.JPG
    e46e_1.JPG
    19.2 KB · Pregleda: 70
  • gigabyte-cables.jpg
    gigabyte-cables.jpg
    21.3 KB · Pregleda: 61
  • cables1-800.jpg
    cables1-800.jpg
    79.2 KB · Pregleda: 62
@lukija:

Pa kad neces da gledas gde treba:

GLFS - http://www.wdc.com/en/products/products.asp?DriveID=459
HLFS - http://www.wdc.com/en/products/products.asp?driveid=495
BLFS - http://www.wdc.com/en/products/Products.asp?DriveID=494

GLFS je retail kit, HLFS je OEM, a BLFS je samo disk bez IcePack-a.

Jedina razlika je sto HLFS moze da se kaci na backplane jer su mu
konektori na IcePack-u a ne na disku, dok kod GLFS i BLFS kacis
kablove na sam disk.

Pazi ka sam to procitao :D. Pogledaj 360* view pa ces da vidis da nije razlika samo retail vs oem vec u drugacijem hladnjaku (koji je izvor buke). Sve je to lepo sto WD napise ali vise volim da procitam negativne komentare na Newegg-u, recimo ili kao sto je Castor dao link. Mene interesuje razlika u buci obzirom da i HLFS ima drugacije "pakovanje" i verovatno noviji FW. U svakom slucaju, kada nisi siguran, ne kupuj. Sacekacu da vidim neki review HLFS verzije.

@Castor

Bravo. To su ti kablovi. Procitao sam negde da takvi ne mogu na VR (ako sam dobro razumeo).

@Lukija
Pa kablovi su najmanji problem, evo dacu ti ja jedan bez osiguraca ako te to deli od kupovine ovoog HDD-a :wave:

@Lukija
Pa kablovi su najmanji problem, evo dacu ti ja jedan bez osiguraca ako te to deli od kupovine ovoog HDD-a :wave:

Nije to u pitanju :) Imam i ja te kablove ali necu jos da se zalecem sacekacu jos malo, cene samo mogu da padaju. Inace sam imao prilike da vidim problem sa SATA kablom na Raptoru tako da ovi kablovi sa osiguracima uopste nisu bespotrebni. Kolega na poslu je imao slicne probleme pa je isti fixirao lakom za nokte :)

P.S. U medjuvremeni sam uzeo Seagate od 640GB (2x320GB) kao storage disk, 32MB cache. Ako nekog interesuje da otvorim novi thread sa nekim benchmarcima.

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
A jel si razmisljao da uzmes dva standardna diska i napravis RAID?
Mislim u svemu su bolji, osim u vremenu pristupa. Jeste da pristup znaci, ali ustedeces jedno 100 jura...

A jel si razmisljao da uzmes dva standardna diska i napravis RAID?
Mislim u svemu su bolji, osim u vremenu pristupa. Jeste da pristup znaci, ali ustedeces jedno 100 jura...

Da znas da jesam. Recimo jos jedan od 640GB i napravim neki matrix RAID. Kako stoje stvari sa pouzdanoscu podataka? Ja planiram da vrtim svasta na tim diskovima (mislim na OS, recimo Linux-e i slicno).

Ja koristim Matrix RAID na sistemskim diskovima. Zapravo 2x160GB sam podelio na 100GB RAID0 i 100GB RAID 1. Raid 0 za OS, a "kec" za dokumenta. To mi je optimum imam brzinu za rad, podatci su na sigurnom, a za filmove i ostali krep mi ni jedno ni drugo nije bitno pa idu na sing diskove :)

Ja sam imao na mašini iz potpisa dva Maxtor-a od 80GB SATA u RAID0 jedno godinu dana - ništa im falilo nije, mašina nikad nije zaštucala. Sad sam se prebacio na 2x WD250/16 z sistem i scratch, plus još 2x 500GB Hitachi za podatke - opet nemam nijedan problem...

Odnosno, lažem... Imam problem pošto sam već uspio to da popunim HD materijalima... :d:d:d

Vrh Dno