Šta je novo?

Novi Raptor - VelociRaptor

Ali pitanje je da li bi ti Ultrastar bio brzi za tvoje potrebe. Do izlaska Seagate 15K.5 serije SAS/SCSI diskova su Raptori drzali vrh (sem u dva tri testa koje je uzeo Hitachi od 1TB) za desktop/workstation performance. Tek je 15K.5 malo pustila SAS/SCSI u taj reon. Ali *** to je bucno. Nije cena najbitnija nego neki odnos.

Cena je i po meni prevelika, u smislu nepotrebnog kapaciteta za ovakav disk.
Tom logikom bi ja volio vidjeti 5 x Ultrastar 15K450.
Ljudi moji cjena je uvjek najbitnija stavka.

Tom logikom bi ja volio vidjeti 5 x Ultrastar 15K450.
Ljudi moji cjena je uvjek najbitnija stavka.
Realno uloziti toliko para u diskove za desktop masinu gubi smisao sto ne znaci da nema SAS diskova u desktop "kantama" :D
Cena jeste uvek bitan faktor, ali ne i najbitniji ;)
Zato i postoji podela na high-end, mainstream i low-cost, pa u skladu sa potrebama i mogucnostima svako nadje svoje mesto, a za high-end se zna: kada se traze ultimativne performanse ne pita se za cenu i nikad cena nije pratila performanse, pa nekad platis duplo da bi dobio samo 5% ili 10%, ali neko ne zali para ni za 1%.

Ja mislim da je cena VelociRaptora potpuno opravdana. Fantastican je.
Ne znam kako sam ranije ziveo bez njega. :type:

Svaka pohvala za disk, do veceras mi je bio u masini, ali ode u neki server :( a ja ostah sa kompleksom :S:
Necujan, pristojno hladan, jos da ih je u RAID :d, Ma nahvalio bih ga k'o Doke Zone, samo kada bih znao :p
:wave:

Svaka pohvala za disk, do veceras mi je bio u masini, ali ode u neki server :( a ja ostah sa kompleksom :S:
Necujan, pristojno hladan, jos da ih je u RAID :d, Ma nahvalio bih ga k'o Doke Zone, samo kada bih znao :p
samo reci "overall this is a 100% KICK ASS PRODUCT":d
3GM :D

Pozdrav!
Htio bi si stavit sistem na Raptora od 36GB a uz njega bi si uzeo neki obican WD od 320 GB za podatke kojima bi trpo komp...kolko je to pametno?
Mislim dal je to sto koristim Raptora samo za sistem ok odluka ili je svejedno...

U danasnje vreme, taj "mali Raptor" (tj. prva generacija) je vec malo zastarela i spora solucija...
Ne kazem da je nesto preterano los, vec jednostavno - ima boljih solucija. I to bas za sistemski disk.

pa i ne bih se slozio bas, ovaj novi wd 6400aaks sto sam uzeo cini se dosta tromiji od malog raptora i to u svakoj operaciji. 10 000rpm je 10 000rpm kako god da okrenes.

skoro 3000rpm sporije :)

Pa dobro generalno Raptor ce uvek imati bolje vreme pristupa...
Ali generalno 36GB nema nesto bolje rezultate citanja i pisanja od modernih diskova.

pa i ne bih se slozio bas, ovaj novi wd 6400aaks sto sam uzeo cini se dosta tromiji od malog raptora i to u svakoj operaciji. 10 000rpm je 10 000rpm kako god da okrenes.
Iskreno, nisam mislio bas na 6400AAKS iliti slicnu bratiju, vec na novije Raptor-e (74GB i ovi od 150... necemo sad jos i o najnovijem)... mada su i ovi "economy class" zaista odlicni diskovi, prilicno blizu Raptor seriji (sem u vremenu pristupa, naravno), tako da bi mogli i oni da upadnu u neku pricu oko sistemskog diska.
A taj prvi Raptor, konkretno, ima bas los read/write za danasnje standarde, a uz to je i prilicno bucan... tako da mu je jedina prednost access time.

Anyway, ja danas metoh ovaj novi Raptor iz imena teme u kuciste, pa ga sad malo vrtim kroz testove... ~103MB/s read, 7.0ms acces time, ~260MB/s burst. Ovo je na nekoj GA P965 ploci koja mi se zadesila u blizini :), mozda bude nesto bolje na mojoj standardnoj ICH9R kombinaciji i sa nekim AHCI-jem.
Prilicno tih (iznenadjenje, cisto uzivo, kao moje licno iskustvo... inace sam se nacitao testova o tisini ovog harda :)), 'ladan (38 stepeni max, bez ventova... sa IcePack-om).

Sto bi rekao Borat: "Naaaaaajs" :D:D:D

user shark69 ima dva od 300GB vezana u RADI0 pa nek vam prenese ili ako njega nema nek to uradi PCbeast

Iskreno, nisam mislio bas na 6400AAKS iliti slicnu bratiju, vec na novije Raptor-e (74GB i ovi od 150... necemo sad jos i o najnovijem)... mada su i ovi "economy class" zaista odlicni diskovi, prilicno blizu Raptor seriji (sem u vremenu pristupa, naravno), tako da bi mogli i oni da upadnu u neku pricu oko sistemskog diska.
A taj prvi Raptor, konkretno, ima bas los read/write za danasnje standarde, a uz to je i prilicno bucan... tako da mu je jedina prednost access time.

Anyway, ja danas metoh ovaj novi Raptor iz imena teme u kuciste, pa ga sad malo vrtim kroz testove... ~103MB/s read, 7.0ms acces time, ~260MB/s burst. Ovo je na nekoj GA P965 ploci koja mi se zadesila u blizini :), mozda bude nesto bolje na mojoj standardnoj ICH9R kombinaciji i sa nekim AHCI-jem.
Prilicno tih (iznenadjenje, cisto uzivo, kao moje licno iskustvo... inace sam se nacitao testova o tisini ovog harda :)), 'ladan (38 stepeni max, bez ventova... sa IcePack-om).

Sto bi rekao Borat: "Naaaaaajs" :D:D:D

Zasto niko od vas ne dize OS na RAID grani ;) Tek onda disk radi bez tampona u nosu, iako je jedan, nije jadan, probaj, kakav AHCI bwe :)

Poslednja izmena:
zato sto niko pametan ne drzi os na raid0 :)

Interesantno razmisljanje mladjanog Yotija, ce da bude razmotreno prvom prilikom ;)

... cim budem podizao sistem na njemu, jer je ovo brzopotezno testiranje radjeno sa njim prikacenim kao sekundarni disk, i to jos uvek raw :D

Care, ajd' ga oprobaj bez IcePack-a, u sadašnjem stanju kućišta, dakle - neprovjetreno, pa mi reci koje su temperature u idle i load-u... Lomim se da ga uzmem i strpam u Mini-ja, pa da znam šta da očekujem...

Čisto poređenja radi, sadašnji Hitachi 120GB@5400 je na 37 stepeni, dok je temperatura na CPU 49, a ambijentalnu prijavljuje na 38 stepeni...

Gorane ne govorim o RAID0 sistemu ;) Ne konfigurisi RAID niz, samo digni sistem na RAID grani i uzivaj :)
Pogledaj kako intel sklapa test masine, nakon toga digni sistem podrazavajuci njihov primer, odradi testove i videces :) Pogotovo minimalni transfer rate sa bednih 19MB/s skace na preko 50+ MB/s i to na starijim diskovima :type: :)

Poslednja izmena:

Drzim ja vec 3 godine na 2xRaptor 74 i, pogodi, radi kao sat :p

P.S. Da se razumemo, nisam reko da sam pametan, ocu reci da radi bez greske sa Raptorima, ostali diskovi suvise cesto 'rikavaju' za ovu egzibiciju.

Poslednja izmena:
I opet, najbitnije u celoj prici - Yoti uopste ne govori o RAID0 sistemu :D
Vec single disk, na dedicated RAID grani :)

Al' izgleda da sam ga samo ja razumeo :d:d:d

Care, ajd' ga oprobaj bez IcePack-a...
... jes, pa da bude odma' ono iz mog potpisa :D:D:D

A i nema nista od toga, bar za sada - prisrafljen je onim torx srafovima, a ja nemam takav srafciger.
Kad pazarim :)
Čisto poređenja radi, sadašnji Hitachi 120GB@5400 je na 37 stepeni, dok je temperatura na CPU 49, a ambijentalnu prijavljuje na 38 stepeni...
On the other hand, ono sto mogu da ti kazem jeste: ovaj hard, polozen na onu antistatic kesicu, na kucistu (otvorenom, oborenom na bok), bez hladjenja - 35 stepeni. WD od 750 giga, u tom istom kucistu, dakle takodje na boku i takodje otvorenom, sa 12-icom koja duvka - 36 stepeni.
Ovo nakon nekoliko uzastopnih vrtenja HD Tach-ovog testa, pri istoj temperaturi i slicnim, ako ne i istim uslovima. Realno, s obzirom da je kuciste otvoreno, uslovi su isti za oba harda sto se tice temperature, jedina je razlika sto je jedan aktivno hladjen ventilatorom, a drugi ne.

@Car

Treba ovo da probas...pa kad ih je jos vise komada onda je smejanje :p

Prilozi

• DSC00103.JPG
    DSC00103.JPG
    234.3 KB · Pregleda: 212
Zar nije to SCSI disk?

Pardoniram. :wave:

Vrh Dno